Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 43

• 26 698
  • 822
  •   1
Отговори
# 390
  • Бургас
dany, направо не мога да повярвам, че и без чистене Simple Smile Браво, голям късмет.
Аз също мисля като Aisha. Нито ще ви съдят, нито телевизора ще си търсят. Чистиш, оправяш, отдаваш и забравяш.
Моите проблеми са бели кахъри. Аз само тук бях толкова обстоятелствена, защото много хора четат и нека да вземат поука какво да правят и какво - не. Иначе даже не ги мисля вече, по-важно ми е да издебна мебелиста кога е свободен, че тъкмо тръгне ремонтът в Бургас и спре този в София. И обратно Simple Smile

Помислете за фирми за управление, ако не ви се занимава. Неслучайно реват наемателите от тях. Замислям сега за новия софийски да дам процент на брокерката, да ходи да наглежда на месец-два.

# 391
Това, да упълномощите брокерката ви е добра идея. Хората /наемателите/ може да са "нормални", съотнесено към наематели. За 2-3 месеца като начало е добре да има някой, който все пак да наблюдава как се развива обитаемостта на жилището.

# 392
  • Sofia
Предимството на един двустаен пред 2 едностайни е ценово - обикновено има много малка разлика между цената на едностаен и маломерен двустаен. Единият е примерно 42 кв.м. с общи части, а другият - 55. Съответно крайната цена не е много различна,понеже по-малките са и по-скъпи на квадратен метър,защото повече хора могат да си ги позволят.
Друго предимство е,че скъпите ремонти - баня и кухня,са ти по едно в двустаен,а в 2 едностайни - по 2.
Третото предимство е,че двустаен ап. е лесно използваем без компромиси от семейството,ако се наложи,а едностайният навява чувство за теснотия,немотия. Особено за останал сам възрастен близък човек,например. Не че човек не знае 2 и 200,де.

По принцип сте права, но не винаги. Кухнята се калкулира по големина и ползвани материали и в едностаен ще е наполовина по-марка т.е няма голяма разлика. Изключвам факта, че новите едностайни са микро кутийки, по-големи няма как да станат.

# 393
Скрит текст:
Предимството на един двустаен пред 2 едностайни е ценово - обикновено има много малка разлика между цената на едностаен и маломерен двустаен. Единият е примерно 42 кв.м. с общи части, а другият - 55. Съответно крайната цена не е много различна,понеже по-малките са и по-скъпи на квадратен метър,защото повече хора могат да си ги позволят.
Друго предимство е,че скъпите ремонти - баня и кухня,са ти по едно в двустаен,а в 2 едностайни - по 2.
Третото предимство е,че двустаен ап. е лесно използваем без компромиси от семейството,ако се наложи,а едностайният навява чувство за теснотия,немотия. Особено за останал сам възрастен близък човек,например. Не че човек не знае 2 и 200,де.

По принцип сте права, но не винаги. Кухнята се калкулира по големина и ползвани материали и в едностаен ще е наполовина по-марка т.е няма голяма разлика. Изключвам факта, че новите едностайни са микро кутийки, по-големи няма как да станат.
Написаното в скрития текс е вярно. Една баня струва от 10-15к лева, кухня е двустаен няма да е много по голяма от кухня в еднистаен и там цените стартират като при баните. Така 2 едностайни струват повече да се довършат от БДС до ключ.

# 394
Привет, имам технически въпрос - какво правите с останалите от ремонт материали, напр. отворена 20 кг бака шийтрок пълна до половина, 5 плочки гранитогрес, 3 фаянс и 5 фаянс -декор + разни малки парчета, парчета от ламинат и цели дъски? Хвърляте ли ги, къде ги държите, нямам мазе в нито един от имотите. Върнах 1 кашон от гранитогреса вече и взех лайстни с малко доплащане, правя така и с паркета ако остане, купувам крушки или нещо друго дребно. Но плочките, които остават къде ги държите?

# 395
В гаража. Винаги си трябва някакво пространство за инструменти и материали.

# 396
  • Бургас
Навсякъде, където намеря места за съхранение.
В мазета, вкъщи в килерите по-дребните неща, на вилата...

# 397
Плочки винаги се старая да пазя, щото после се издирват по групите по 3-4 за корекции от спрени серии..

# 398
  • Варна
Плочки и ламинат - пазя само цели парчета, в мазата. Нямаме жилище без маза. Рязани парченца хвърлям, а отворени торби материали обикновено скоро се налага да вложа в друг ремонт.
Веднъж бях останала без ключ за мазата и се наложи да съхранявам 4 гуми в апартамента. Натиках ги в раклите на разтегателния диван.

# 399
  • София
Здравейте, интересувам се дали като наемодатели имате такава точна в договорите си "С изтичането на всяка календарна година от действието на договора за наемната цена се актуализира съобразно инфлационния индекс на Националния статистически институт за преходната календарна година или по договора между наемателя или наемодателя" ? И ако да, спазва ли се?

# 400
  • Варна
Аз пиша, че имам право да актуализирам. Понякога се възползвам от правото си, понякога - не.

# 401
Не пиша. Но като мине една година, с 1 месечно предизвестие (преди 1та година) мога да увелича по усмотрение. Ако пазарът се е вдигнал с 20%, може да мръдна с 10. Ако наемателят откаже, вече го мисля на момента. Или прекратяваме, или се пазарим докато сме съгласни.
Като цяло май наемателите са против такива клаузи.
Иначе като минимум индексът на инфлацията (към 3% ли е) е добра идея. За да има поне някакво движение, ако не се вдигне по пазарна причина.

# 402
  • Бургас
И аз така правя.

Да дам обратна връзка относно отписването на наематели - пуснах искане през egov до Община Бургас да проверят  дали наемателите са се отрегистрирали от адреса ми и ако не са, да ги отрегистрират служебно. Само писмо, без копие от НА, но те си имат механизмите да проверят аз ли съм собственикът, или не.
Десет минути след пускането на писмото ми се обади една дама от общината, поиска ми телефоните на наемателите, каза, че първо щяла да им позвъни да ги прикани любезно да се отрегистрират. Ако не го направят - тогава ще ги отрегистрират служебно, за което ще ме уведомят.

# 403
  • Варна
Всъщност досега само един наемател ми е възразявал срещу тази клауза за инфлацията, и то защото подписа в края на годината и се притесняваше да не му вдигна наема едва след 3 месеца. Сметнах, че има право и махнах клаузата.

# 404
  • София
А всяка година ли правите актуализация? Защото при тази точка се задължава вече с какъв процент зависи от инфлацията.

Общи условия

Активация на акаунт