Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 43

• 26 698
  • 822
  •   1
Отговори
# 405
  • Варна
Аз - обикновено през година. Като дори с актуализацията пак оставям една идея по-ниска цена, ако съм доволна от наемателите.

# 406
Имам и двете клаузи и че имам право да вдигна с годишния % инфлация според НСИ, и че 1 мес преди изтичането на 1 г трябва да ми кажат ако ще преподписваме и да уточним условията. Т.е. така си знаят от самото начало, че могат да очакват анекс с добавен % на инфлацията. Така или иначе договорите са ми за по 1 година.

НаБабаДетето
Пазя плочки, ламинат също, но няма много смисъл, защото ММ не се навива да го демонтира и подменя отделни ламели. Щял да се начупи, понякога е сглобяван в посока, в която не може да се разглоби заради мебели и т.н. Та за ламината на мен ми е безсмислено.

Tintina, супер идея ми даваш как от разстояние, да проверя сестрите дали са се отрегистрирали. Мерси!

# 407
Не пиша. Но като мине една година, с 1 месечно предизвестие (преди 1та година) мога да увелича по усмотрение. Ако пазарът се е вдигнал с 20%, може да мръдна с 10. Ако наемателят откаже, вече го мисля на момента. Или прекратяваме, или се пазарим докато сме съгласни.
Като цяло май наемателите са против такива клаузи.
Иначе като минимум индексът на инфлацията (към 3% ли е) е добра идея. За да има поне някакво движение, ако не се вдигне по пазарна причина.
Дани, да питам теб като по-наясно, с колко са се вдигнали наемите спрямо миналата година? Края на септември ни изтича договора и се чудя дали и с колко да актуализираме наема. Ясно е, че трябва да уведомим един месец предварително наемателя, затова проучвам нещата.
Някой в района на Овча Купел, Карпузица отдава ли? Какъв е реалистичния наем на двустаен (миналата година беше нов) в Карпузица, югоизточен, с тераса? Минусите са, че няма съдомиялна и спалнята е с легло персон и половина, но всчико друго е ТОП (е, не е с поръчково обзавеждане, но си има всичко необходимо).

Последна редакция: пн, 11 авг 2025, 12:53 от maslenka

# 408
Как сте формулирали клаузата в договора за посещение веднъж месечно?
Клаузите за калкулация на личен труд по пазарни цени са супер, поздравления, не помня кой ги беше пуснал.
Някой беше пускал клауза, че ако наемателя спре да плаща, договора се прекратява и влизането в имота не е самоуправство, ще съм благодарен, ако я пуснете пак. Благодаря!

# 409
  • Бургас
Как сте формулирали клаузата в договора за посещение веднъж месечно?

Скрит текст:
5. Наемодателят или негов представител има право на достъп до имота за контрол на използването му всеки месец след предварителна договорка с наемателя и само в негово присъствие.
6. Наемодателят има право да притежава резервен ключ от имота. 
7. Наемодателят има право да влезе в имота без присъствието на наемателя единствено при форсмажорни обстоятелства – пожар, наводнение, земетресение, кражба с взлом.
Тук бих добавила още една клауза: "при повече от два отказа за посещение договорът се счита за предсрочно прекратен и депозитът не се възстановява".

Някой беше пускал клауза, че ако наемателя спре да плаща, договора се прекратява и влизането в имота не е самоуправство, ще съм благодарен, ако я пуснете пак. Благодаря!

Скрит текст:
10. При закъснение за заплащане на месечен наем и сметки за предходен период над 5 дни по вина на наемателя договорът се счита за предсрочно прекратен и наемателят трябва да освободи имота.
   А. В тези случаи наемателят се съгласява наемодателят да смени патрона на вратата, да спре тока към жилището и да освободи имота от вещите на наемателя.
   Б. В случаите по т.А вещите на наемателя се предават за съхранение на склад за сметка на наемателя.

Пускам и една актуална статия от една от агенциите, за наемите в София и Бургас на база реални сделки:

https://ibrokers.bg/blog-article/prodazhni-i-naemni-tseni-na-zhi … -imoti-sofia-2025
https://ibrokers.bg/blog-article/prodazhni-i-naemni-tseni-na-zhi … imoti-burgas-2025

# 410
Благодаря Тинтина! Страхотна си!

# 411
Не пиша. Но като мине една година, с 1 месечно предизвестие (преди 1та година) мога да увелича по усмотрение. Ако пазарът се е вдигнал с 20%, може да мръдна с 10. Ако наемателят откаже, вече го мисля на момента. Или прекратяваме, или се пазарим докато сме съгласни.
Иначе като минимум индексът на инфлацията (към 3% ли е) е добра идея. За да има поне някакво движение, ако не се вдигне по пазарна причина.
Дани, да питам теб като по-наясно, с колко са се вдигнали наемите спрямо миналата година? Края на септември ни изтича договора и се чудя дали и с колко да актуализираме наема. Ясно е, че трябва да уведомим един месец предварително наемателя, затова проучвам нещата.
Някой в района на Овча Купел, Карпузица отдава ли? Какъв е реалистичния наем на двустаен (миналата година беше нов) в Карпузица, югоизточен, с тераса? Минусите са, че няма съдомиялна и спалнята е с легло персон и половина, но всчико друго е ТОП (е, не е с поръчково обзавеждане, но си има всичко необходимо).
Аз не съм чак толкова наясно. Има и други, отдаващи 2стайни.
Огледах в имот.бг предложенията, бяха от 900 до 1300.
Микролокацията също зависи, обзавеждането.
Принципно може да питате брокери и да завишите с 5-10% каквото ви кажат.
Огледайте и имот бг и сравнете с вашия.

Ето една частна обява за 1000лв.
https://www.imot.bg/obiava-2c175474786787402-dava-pod-naem-dvust … rpuzitsa-ul-omaya
1075лв, по-голям от големите агенции:
https://www.imot.bg/obiava-2c175450863511913-dava-pod-naem-dvust … ofiya-ovcha-kupel

# 412
Аз не съм чак толкова наясно. Има и други, отдаващи 2стайни.
Огледах в имот.бг предложенията, бяха от 900 до 1300.
Микролокацията също зависи, обзавеждането.
Принципно може да питате брокери и да завишите с 5-10% каквото ви кажат.
Огледайте и имот бг и сравнете с вашия.

Ето една частна обява за 1000лв.
https://www.imot.bg/obiava-2c175474786787402-dava-pod-naem-dvust … rpuzitsa-ul-omaya
1075лв, по-голям от големите агенции:
https://www.imot.bg/obiava-2c175450863511913-dava-pod-naem-dvust … ofiya-ovcha-kupel

В първата обява, която си дал направо се чудя от къде им хрумва на хората да слагат тези малки легла?! Тези апартаменти се наемат от млад човек или двойка. И в двата случая все ще иска някой да преспи ако не постоянно то от време на време... Поне 140 см спалня си трябва, а като сметна 90+40 от нощното шкафче се вижда, че има място за свободно отваряне на вратата при размер 145 см на рамката на леглото пак допряна до стената. За мен е огромен минус.

Последна редакция: пн, 11 авг 2025, 17:21 от drago_2008

# 413
  • Бургас
Да финализирам темата с отписването на наемателите - на 7 август пуснах писмото до общината, преди малко ми се обадиха, че са ги отрегистрирали служебно.
Светкавично действат, поне в Бургас.
Дай Боже така да е и другаде.

# 414
Тъй като нямам гараж - само паркоместа са, нито мазе, вила или друго реших останалите плочки да ги опаковам и в кашонче с другите остатъци на терасата, 2 тераси има дълбоки дано не пречи в ъгъла. Сега имам друга драма : ако се развали уред извън гаранция какво правите - ремонтирате или купувате нов?
Питам за една пералня Канди, произведена в Италия, 130 лв ми взеха от един сервиз и пак не я оправиха, можело да е от платка повредата която струвала още 220 лв само платката. Какво да правя се чудя - да ремонтирам ли още при липса на сигурност че ще я оправят, да търся друг сервиз значи още пари с неясен изход похарчени или да купувам нова? Ако е нова гледам Беко, Тесла, Уърпул-като краен най-скъп вариант и да са с 5 г гаранция, всеки съвет е добре дошъл, благодаря предварително.
https://www.technopolis.bg/bg/Peralni-s-predno-zarezhdane/Peraln … -6511-BS/p/653382
https://www.tehnomix.bg/peralnya-tesla-wf61030t-6-kg-1000-ob-min?_gl=1*ujuwiz*_up*MQ..*_gs*MQ..&gbraid=0AAAAAC0Jyl7CawNUH9eEo-wO8xoTcj4Q0
https://www.technopolis.bg/bg/Peralni-s-predno-zarezhdane/Peraln … b=availabilityTab

Последна редакция: пн, 11 авг 2025, 22:06 от НаБабаДетето

# 415
  • Варна
Терасите остъклени ли са? Минусовите температури няма да са много добре за съхранение на плочки за вътрешна употреба, а и ще е кофти за наемателите терасите им да са обърнати на склад. И то за нещо, което н практика може и никога да не потрябва… толкова ли нямате някой роднина с маза, било то в друг град?

Не бих правила такъв скъп ремонт на някакво Канди, което цялото струва колкото 2 платки. По-скоро бих купила нова пералня (има слим-чета на Беко по 400 лв).

# 416

НаБабаДетето
Пазя плочки, ламинат също, но няма много смисъл, защото ММ не се навива да го демонтира и подменя отделни ламели. Щял да се начупи, понякога е сглобяван в посока, в която не може да се разглоби заради мебели и т.н. Та за ламината на мен ми е безсмислено.
Гледала съм клип по интернет, как майсторът маха само една ламела от ламиниран паркет и я сменя,  клик-система. 
Попитах и майстора, който ми реди паркета, но той каза, че се пренареждат от там, от където са започнати. Така, че в някои случаи е трудоемко.
Но за наемодателите е идеално решение, в този случай си струва да запазиш някоя друга нова ламела.

# 417
Терасите не са остъклени, нямаме право на промени по фасадата - НС е, положението с роднините е "виждаме се само по погребения" т.е. нямам такива казано най-просто, оправям се сама обикновено, накрая ще ги прибера плочките у нас на терасата пък паркета на боклука че е по-обемен.
За пералнята имам достатъчно място като дълбочина, не търся слим модел, придържам се към бюджет. Финлукс, Беко, Тесла някой купувал ли е? Тези, от сервиза които дойдоха за Кандито казаха да забравя за сегашните Канди правени в Китай и Горението също.

# 418
Имам един финлукс слим. Работи от 10г. Преди около 5години едни наематели бяха казали за лек шум, но никой след това не е казвал нищо. Иначе, да, в твоя случай пералнята е за смяна.

# 419
Имам Тесла от 2 години, комбиниран уред със сушилня, за сега работи, квартирантите не са се оплакали, голямо семейство са и предполагам, че перат доста.
Керамичния плот Тесла с 2 котлона нещо не работеше още от началото, обадих се, дойде майстор, оправи там нещо, вдигна рамене и каза: "Ми така е, китайски са.".
Имам техни още фурна и хладилник, за сега всичко работи.

Общи условия

Активация на акаунт