Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 43

• 26 679
  • 822
  •   1
Отговори
# 480
Както бях писала тук отдадох жилище в един град, като живеех в друго населено место. И аз като Majorika отидох на третия месец и състоянието му беше подобно на съфорумката/хайде с няколко идеи по-добре/ Но като бонус навсякъде кучешки л....на. Естествено, че изгоних квартиранта и продадох жилището. Сега всеки месец получавам наема на ръка, макар не е най-добре да прекосявам столицата точно от единия край до другия, като транспорта до там не ми е много о.к.  Важното е да се "хвърля едно око" как се обитава жилището и отново да не съм подслонила някакви неарденталци.

Последна редакция: ср, 13 авг 2025, 18:43 от kriakla

# 481
В тези малки фурни, особено най-малките, почти нищо не може да се пече. По-мощните микровълнови с функция грил са дори по-добре, затварят се перфектно. А малките фурни са от толкова тънка ламаринка, с някакво символично уплътнение - жалка история. И понеже всички сравняват с Раховец, да си кажа мнението - нищо общо нямат сегашните мини фурни с Раховец. Раховец (модел 01 съм ползвала) си беше перфектна фурна, като на стандартна печка, просто по-ниска. С такава съм готвила 10 години за 3-членно семейство, типична българска кухня. Сегашните са боклуци като цяло.

За дилемата на Дани - не мога да предложа някакъв смислен вариант за разположение, но мога да разсъждавам като жена-домакиня. С мини фурна не се предполага, че ще готвят особено. Дали пък не можеш да сложиш микровълнова с грил/опция за печене? По мнение на близък - не запича като в нормална фурна, по-скоро е като задушено. Така няма да се чудиш къде да сложиш 2 обема - МВ и обикновена фурна, пък макар и мини.
Ако няма да готвят много, значи съдомиялна не им трябва, само мивка, не е необходимо да е много голяма, по-скоро да е по-дълбока.  Няколко чинии, чаши и прибори могат да измият на ръка. Диди ти предложи висящ сушилник, каза, че има и за микровълнова. Ако сложиш сушилника висящ, но напряко, на тясната страна (края на кухненския ред), ще спестиш място. А планки за окачване на МВ на горните шкафове/гръб на кухня, съм виждала в строителен хипермаркет, включително такива сгъващи се. Ако окачиш МВ на планки под горния ред, под нея ще ти остане плот за едно-друго. Котлон и единичен самостоятелен можеш да купиш, ако толкова няма място. Гледах в Икея (за мен гледах, не за наематели) единичен индукционен котлон. Иначе има и съвсем класически с плоча.

Иначе съм съгласна, че е добре по-голям хладилник вместо по-голяма фурна, дори да не готвиш особено.

# 482
Може да са боклуци. Не споря. Но в малка фурна се готви ВСИЧКО! Мусака, свинско със зеле, пиле с ориз..да не изброявам.

# 483
Диди, по ламината има надрасквания, но не ми е до това. Просто в хола се е разлагало сурово месо и котката е маркирала навсякъде. А хладилникът работеше, но явно и там са оставяли храни да се развалят, все пак не е минус 18, че да не се случва. И с нова кухня ще е трудно, тъй като всички са с плот ширина 60 см. , а мястото е за 50. Вчера говорихме , дали плота може да се изреже до 50 см. и без това шкафовете са на 45см., но на дамата май не и стана  много ясно.  Сега почваме с латекс и блажна боя за вратите - по-лесно ще е отколкото да търкам дни, без ефект. Благодаря на всички за вниманието!

# 484
  • Бургас
Пак да кажа за "Бриколаж" и "Практикер" - там и плотове режат, и гърбове.

# 485
Първо да кажа, че брокера трудно ще прецени дали даден кандидат е потенциален палачор. Хората външно изглеждат добре, но не му знаеш навиците и дали друса и пие. А в България брокерите са съвсем незаинтересовани.

Второ, крайно време е да дадете имената на тези хора сътворили такива огромни щети. Аз се отказах да си дам апартамента под наем да не стане като със Мйорка.

Трето, прикачете малко снимки от погрома, дамите тук ще дадат съвети, кое как по лесно ще се въстанови.

Лъки, сега се прибирам. Ще напиша имената. Направихме много опити да качим снимки, но не успяхме. Ако някой помогне, с удоволствие. Всичко вече е изхвърлено - просто не става. По кухненските е разливано, подути и смрадливи. Оставихме само този с мивка докато сменим с нова. Същото е и с леглото/синът ми се оправя/ но това е безнадеждно, и казанчето е счупено, не става въпрос за механизъм. И пералнята, и леглото, и холният ъгъл и матракът са изхвърлени вече. Престоят е две години. А и на едната маса краката са счупени - нея поне ще опитаме да оправим. Нови щори са за около 5-600 лв. Чудим се дали да сваляме корнизите и да монтираме такива за пердета , поне може да се изперат или купят нови.

Имената са: Георги Красимиров Георгиев и Костадин Димитров Стоименов и двамата от с.Левуново
И за справка два пъти съм отдавала с брокер. Миналият път и сега. В първият случай бяха вкарали котка/уж била 10дни / ъгловият диван беше унищожен, но не миришеше и депозита що годе покри нов. И сега е вторият път, представи се за брокер. Вие искате ли личната карта на брокерите, които ви налитат! Когато ние сме преценявали, не че е гаранция, но сме имали по-читави наематели и са живели по 8-9г.  И не сме от далеко, от София сме  и сме на няма 10 мин. от жилището. Помагайте как да качим снимки и благодаря за съчувствието!

П.П. На арестуваната "дама" не знаем данните.

Разбирам ви напълно за какво говорите. Явно са били някакви страшни пропадняци.
В единия апартамен беше същата работа. Една календарна година отне да се ремонтира. Слава Богу не присъствах, че живеех в чужбина и виждах единствено снимки. А , живееха уж интелигентни хора. той беше ръководител полети към швейцарските авио линии.
Защо не си избирате вие наемателите и да си пускате обявите?
На брокера работата е да се отдаде и да си вземе комисионната.

# 486
  • Варна
Плотът спокойно може да се реже. Аз рязах моя за вкъщи, реставрирах една стара, по-плитка заварена кухня и смених само плота. Поръчах го от Мондо, като това беше едно от малкото места, където ми позволиха да купя точно толкова сантиметри дължина, колкото ми трябват, а не цяло парче 4 метра. Но режели само по дължина. После си занесох парчетата в Практикер да ми ги направят по-плитки. Цената беше около 1,50 на разрез.
Във вашият случай кухнята ми изглежда стара. Тъкмо ще я ъпгрейтнете с нещо по-модерно. Можете да заложите и на по-големи дръжки, за по-модерен вид.

Блажната боя за вратите дали ще хване върху мазньоча? Пишете дали се е получило.

# 487
Това е моята кухня на 31 години.

# 488
majorica, голям ужас Ви е сполетял!
Мога да дам съвет да потърсите блокиращ грунд, с който да минете стените и чак тогава да боядисвате. Има специални дори за мазни петна.
Ако ще слагате пак плитка пералня, печка и т.н. няма проблем с плот 50, но ако уредите ще са вградени, тогава не става обикновено.
Бих сложила корнизи и пердета, а зад тях може да ползвате щорите, които teta спомена или нищо. Има едни евтини мрежести перденца по 10-ина лева в Икеа, по-уютно изглежда, а и само се режат до нужната дължина.
На Ваше място по-скоро бих обзавела кухнята, боядисала, ламинат, нов моноблок и бих пуснала необзаведен за 150 лв по-евтино.

# 489
Драго и аз мисля. че трябва да сменим корнизите с обикновени, но се чудя дали пак да са на тавана или пръчка над прозорците, а те за малък апартамент са доста. Моля сподели коя марка грунд ще е най подходящ. А снимката пуснах, защото когато си поддържаш добра хигиена и пазиш и на 31г  мебелите са  чисти и можеш да ползваш без погнуса.

Последна редакция: ср, 13 авг 2025, 17:25 от majorica

# 490
  • София
Дани, аз целия си съзнателен живот съм изкарала с мини печка.
На мнението на Тета за печките съм, да не се повтарям. С предишната Гамалукс изкарах над 15г, сегашната е от 2 и се държи много прилично. Има и български на Дипломат, но само цената е доста  по-висока. И те нямат стабилни изолации, и те нагряват.
Ако обзавеждам бих инсталирала мини печка с котлони и по-голям хладилник. В малкия няма място и за 2 -3 вида сладолед лятото. И това бих го отчела, ако ще наемам имот.

# 491
Драго и аз мисля. че трябва да сменим корнизите с обикновени, но се чудя дали пак да са на тавана или пръчка над прозорците, а те за малък апартамент са доста. Моля сподели коя марка грунд ще е най подходящ.
Колко са големи прозорците? В Икеа има тези евтини по 140 см.
https://www.ikea.bg/products/irja-komplekt-korniz-za-zavesi/70117172/
Тези пък са по 34 лв комплекта за 210 см дължина и ако решите някой ден може да ги допълните до двойна релса.
https://www.ikea.bg/products/racka-korniz-za-zavesi-120-210-sm-byalo/90217161/

Грунд този ползваме
https://shop.dimotika.bg/product/%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%BA%D0%B8% … B0-vivedur-block/
Може и по-евтини да има, но ние си ги ползваме тях.

# 492
В Юск, примерно, има съвсем прилични щори, които не са особено скъпи. Щори-роло, слагат се на прозореца или с планка над прозореца. Има цветове, има затъмняващи, има ден и нощ. Малко сръчност и търпение и се справяш без фирма и майстор.
Тези вертикалните не са за жилище, според мен - за да отвориш прозореца - дърпаш, затвориш прозореца - пак дърпаш. Тропат и тракат от течението, ако отвориш леко прозорец. Онези мъниста лесно се късат.

# 493
  • Бургас
Драго и аз мисля. че трябва да сменим корнизите с обикновени, но се чудя дали пак да са на тавана или пръчка над прозорците, а те за малък апартамент са доста.

Обикновен двуканален корниз на тавана, за да може да се сложи и затъмняващо перде. И по-стилно изглеждат дълги пердета от тавана до земята.
Има различни размери.
https://praktiker.bg/bg/Kornizi/DVUKANALEN-PVC-KORNIZ-GARDINIA-120-SM-/p/428637

# 494
На тези корнизи мрежестите пердета няма как да се сложат ако реши от тях въобще да слага.
Трябват кукички. На мен са ми по-грозни, когато няма борд пред тях.
Ако са такива, задължително бих сложила метални. Пластмасовите се чупят в един момент.
За ламиниран паркет може да видите Роси освен стандартните магазини и строителните хипермаркети
https://rosi.bg/bg/katalog/podovi-nastilki/1/7

Последна редакция: ср, 13 авг 2025, 17:37 от drago_2008

Общи условия

Активация на акаунт