Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 43

• 26 526
  • 822
  •   1
Отговори
# 15
  • Варна
Аз забелязвам, че на пазара се очертава все по-голяма пропаст между луксозния и масовия сегмент. Чисто нови жилища в нови сгради и модерно обзавеждане, струват не с 200, 300 лева отгоре, а точно двойно на жилища със същата квадратура и локация, пак прилично изглеждащи и добре обзаведени. Съвсем не коптори, нормални и чисти жилища, на вид около 10 годишни.

# 16
  • Бургас
А дали се наемат?
Аз забелязвам същото в Бургас, висят си обявите, докато "нелукс" жилищата изчезват за часове.

# 17
Няма кой да плати, то си личи и по бюджета, с който търсят.

Днес чета: "Търсим тристаен с 2 спални в центъра до НДК. Ние сме 2 момичета с котка. Бюджет 1000 лв."

Търсят се масово двустайни за 800 лв, че и някакъв чужденец със сметките търсеше фиксиран наем с този бюджет, да е и съвременно обзаведен.

Сметката не излиза при мен с ново строителство 2-стаен апартамент купен зимата на 2024 г. Трябва да го ремонтирам, обзаведа и да го пусна  под 1400 лв, как да стане?! .

# 18
Но има и смело предложение на 2100 евро до мед академия за 5 човека в 3 спални:-)

# 19
Но има и смело предложение на 2100 евро до мед академия за 5 човека в 3 спални:-)
Да, ама нямаше как да кача снимките, а не ми се валяха. Нищо особено не е апартаментът, но цената е един път. Вторият депозит поне пише, че се разсрочва... Не виждам кой го наема освен студенти, но май бани нямаше за всички.

# 20
Няма, има една баня с тоалетна и още една само тоалетна. Нищо особено не е, но и той влиза под етикета “дизайнерски”. Кухнята дори няма нормална маса, само един коневръз по стената с бар столове.

# 21
  • Варна
А дали се наемат?
Аз забелязвам същото в Бургас, висят си обявите, докато "нелукс" жилищата изчезват за часове.
Нямам представа дали се наемат. Не си запазвам конкретни обяви и не мога да ги проследя, но стената ми във фейсбук е залята с такива обяви, имат не малко лайкове.
Пак казвам, това са чисто нови имоти. Пресни, пресни, още парят. Всичко вътре е в найлони и в гаранция. На дивана не е сядано, в тоалетната не е пишано.  Купени са на “новите” цени и явно на собствениците им е безпредметно да ги пускат на по 800 лева - двустайния в широк център примерно.

П.п. На нас и на двете места тези дни ще ни плащат наемите, а договорите изтичат в края на август и в началото на септември. И на двата имота наемите не са вдигани от 2 години и към момента са силно подпазарни. Мислим да ги вдигнем с по 20 - 30%. Тези дни трябва да решим с колко точно.
Единият е в Победа - тристаен на 550. Другият е в Изгрев - двустаен на 650, но с по-модерно обзавеждане.
И на магазина трябва да измисля наем, но първо да довършим ремонта.

# 22
Напълни се пак из Фейса с обяви от бнб-ита в чужбина предлагани като софийски имоти за без пари.

И тази агенция също не е читава според мен

# 23
Фалшиви обяви са всичките тези новоремонтирани с тапицирани легла и поръчкови кухни за 800-900 ЛЕВА. Някой от вас отдава ли такова през 2025 година за тези пари?

# 24
И все хубави квартали...

# 25
  • в пералнята
Аз отдавам един апартамент с включени сметки, какво те интересува, Драго?

# 26
Аз отдавам един апартамент с включени сметки, какво те интересува, Драго?
Супер, благодаря!
По какъв начин сте сметнали прогнозните сметки и това, което сте предвидили отговаря ли на реалната консумация?
Токът и водата не са проблем да се отчитат, но отоплението доста ще ме затрудни да разделя, затова се чудя дали да не пусна с включени всички сметки или пък само с отоплението...

# 27
За мен отоплението е непредсказуема /почти/ величина. Дали радиаторите ще бъдат на 3, дали на 5 кой знае. Сградната инсталация също може да бъде променлива - тази година някои са ползвали парно, догодина - климатици. Топлата вода /разхода за подгряване/ - един обича по-гореща вода /като мен/, друг - не толкова /като мъжът ми/. А ако са 2-ма, или пък с приходящ гост? Синът ми е с "топла" кръв и климатика работи непрекъснато да охлажда /не само по сегашните жеги/. Когато "моя италианец" си тръгна /средата на март/, дистанционните на 2 от климатиците бяха на 30 градуса. Много са индивидуални предпочитанията на хората и когато таксите са включени предварително защо да не си позволят повече разход? Аз по принцип мисля, че е по-добре битовите разходи да се плащат допълнително, в Европа някъде може и да не е така.

# 28
Така практикувам, но случаят е особен и затова исках да чуя някой с опит. Срещала съм такива обяви и из българските ширини и не е кой знае каква екзотика. При аърбнб също така се получава, само където се плаща на вечер...

# 29
  • София
Според мене зависи от вида отопление дали консумативите да са включени в наема.
А и ако го декларираш - как ще докажеш, че ако си взела напр. 1000Е, то 250 Е са за ток, вода и др.

Общи условия

Активация на акаунт