Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 43

• 26 723
  • 822
  •   1
Отговори
# 270
Не е точно самочувствие, колкото цял живот съм се смлял от учене и работа и знам колко ми струват времето и трудът. Освен това си правя и сметката.
Разбира се, има еволюция и опит. Родителите ми продадоха навремето някои супер добри апартаменти, заради проблеми с наематели. За което после всички съжалявахме. Просто съм видял много, даваме под наем откакто се помня. Като бях малък сме давали на вечер на туристи в Бургас и Созопол. Израстнал съм с даване под наем. Имам милион истории. И продължавам да събирам нови. Всъщност, като чета вашите истори май и най-черните наши са били бели кахъри.

В София предпочитам да давам паркоместа и гаражи отделно от апартаментите. Има си пазар поотделно.
За Бургас е по-различно, защото апартаментите са много големи и са в синя зона. А и там имаме много паркоместа.
Продавам в момента 1266кв.м двор със застроена къща 657 РЗП на груб строеж, ако искаш можеш да я бутнеш ако не я разделиш на 7 отделни жилища и да построиш 5 етажна сграда - кинта го позволява.
Отделно разполагам с една торба от Била със скици на имоти, които притежавам в рамките на град София.
Също и парцел в Люлин 2666 кв.м идеален за няколко блокчета. Парцелите са в Люлин, Овча Купел, Суходол, Красна поляна. - за строеж на блокове и малки кооперации.
Щом си толкова навътре в нещата и в наемите и в кварталите, заповядай да направим сделките.

# 271
Подкрепям Мандаринка и аз съм така - само локации, които познавам и са ми близо за да ги менажирам. Най-удобно е всичко да е на пешеходно разстояние - пести се време и ресурси.

# 272
Не е точно самочувствие, колкото цял живот съм се смлял от учене и работа и знам колко ми струват времето и трудът. Освен това си правя и сметката.
Разбира се, има еволюция и опит. Родителите ми продадоха навремето някои супер добри апартаменти, заради проблеми с наематели. За което после всички съжалявахме. Просто съм видял много, даваме под наем откакто се помня. Като бях малък сме давали на вечер на туристи в Бургас и Созопол. Израстнал съм с даване под наем. Имам милион истории. И продължавам да събирам нови. Всъщност, като чета вашите истори май и най-черните наши са били бели кахъри.

В София предпочитам да давам паркоместа и гаражи отделно от апартаментите. Има си пазар поотделно.
За Бургас е по-различно, защото апартаментите са много големи и са в синя зона. А и там имаме много паркоместа.
Продавам в момента 1266кв.м двор със застроена къща 657 РЗП на груб строеж, ако искаш можеш да я бутнеш ако не я разделиш на 7 отделни жилища и да построиш 5 етажна сграда - кинта го позволява.
Отделно разполагам с една торба от Била със скици на имоти, които притежавам в рамките на град София.

Също и парцел в Люлин 2666 кв.м идеален за няколко блокчета. Парцелите са в Люлин, Овча Купел, Суходол, Красна поляна. - за строеж на блокове и малки кооперации.
Щом си толкова навътре в нещата и в наемите и в кварталите, заповядай да направим сделките.
С удоволствие, но нямам свободни финанси в момента за такова нещо, а време и енергия също.
Парцелите са супер търсено нещо. (в София). Може би ще можете да се преборите за % обезщетение и да прежалите някой от тях. Не съм чак толкова голяма риба. Все още не съм строил, макар си мисля за в бъдеще.

Подкрепям Мандаринка и аз съм така - само локации, които познавам и са ми близо за да ги менажирам. Най-удобно е всичко да е на пешеходно разстояние - пести се време и ресурси.
И аз съм на тоя принцип, а после повечето време ги обикалям с кола. Но е хубаво да има и опция пеш.

# 273
Не познавам в детайли гореизброените квартали,но при сегашната конюнктура,себестойност на строителство и дов.работи,и ниските наеми генерално спрямо продажни цени,бих си държала парцелите за внуците или бих ги продала сега. Според мен се понапълни с инв.имоти и ще бъде трудна реализацията на такива парцели,освен за без пари.

# 274
Преди предпочитах без брокер,за да спестя комисион. Обаче има 90% лоши практики на "брокерите" на наеми,които само гледат да те изпързалят и лъжат на поразия.  А частните лица са малко неадекватни - не знаят,че се плаща предварително,искат да сменят цялото обзавеждане (а после даже не се обаждат) и тн.
Та в общи линии и с двата вида отдаване е много вероятно да имаш лош опит. За себе си засега аз ангажирам брокер, като резултатите са по-бавни от самостоятелното отдаване,но поне си спестявам стреса.
 Скоро ми предстои ново отдаване на много евтино жилище в силен сезон,което досега се е наемало за ден и не съм решила дали ще пробвам без. Последният път платих комисион на който брокер ми доведе клиент и наемателката беше толкова читава,че сама бих се оженила за нея. Досега без брокер като съм отдавала,после е имало повече щети. Не разбирам защо е така,дисциплиниращо ли е да платят комисион и да ги водят по неподходящи жилища,ценят ли си времето - но работи по-добре за мен.
Благодаря сърдечно

# 275
  • Бургас
Ходих да нагледам моите украинци, ведно актуализирах и наема с близо 5%. Не им стана много приятно, но това е положението, а и в района няма нищо дори и на актуалния наем. Всичко е 80-100 лв. отгоре.
Жилището изглежда добре, чисто е, няма щети. Живеят добре, съседите ги харесват, аз също.

# 276
Ходих да нагледам моите украинци, ведно актуализирах и наема с близо 5%. Не им стана много приятно, но това е положението, а и в района няма нищо дори и на актуалния наем. Всичко е 80-100 лв. отгоре.
Жилището изглежда добре, чисто е, няма щети. Живеят добре, съседите ги харесват, аз също.
Две от жилищата, които отдавам са наети от украинци.
Едните живеят там от началото на войната- домът им беше разрушен до основи, показваше ми мъжа клипове, които му бяха изпратили предния ден. Дойде и жена му с детето. Като си спомня, че дойде с един псевдо брокер, който го лъжеше....
Горкия човек беше живял в колата си 4-5 дни, без баня, без нищо, беше претрепан от умора си спомням.
В момента от две години има собствен сервиз за коли - БМВ, Тесла и Мерцедес.
Другия и той - интелигентен, но с много претенции.
И двамата са чисти и плащан навреме. Нямам забележки.
Относно локациите, моите жилища мога да ги обхождам пешеходно в Младостите и Дружба -2, изключение правят другите три, които също са ситуирани близо едно до друго.

Последна редакция: вт, 05 авг 2025, 09:08 от Koen_the_koen

# 277
Здравейте ,
Моля за съвет от по-опитните наемодатели.Освободи се ателие със скосен таван на последн етаж без асансйор след дългогодишен наемател ок 7 8 г.Дилемата е следната:
- Дали тотален ремонт -   дограмата е сменена с дървен стъклопакет, Банята е ремонтирана преди 15 г с нови плочки - дали да се ремонтира отново тотално с нови плочки или панели за по бюджетно решение или отново нови плочки.
Кухнеският бокс ще се поднови изцяло с модерна визия - решено е.
Подовите настилки са дюшеме в стаята  и теракот в кухнята - дилемата дали да се кърти дюшемето и ламинат или циклене и лак , за таракота същото ламинат или подмяна изцяло. Обзавеждането в спалнята е от масив спалня и гардероб и раб. бюро е от преди 10 г. Дилемата дали смяна или оставено така.
Стени дали прешпакловане и лактекс или само латекс нов.
До няколко дни трябва да взема решение , за да използвам времето до активния сезон за търесена на подобни жилища.
Благодаря на отзовалите се

Последна редакция: вт, 05 авг 2025, 09:50 от Brodski1

# 278
Дюшемето е скъпо нещо, не бих го извхвърлил. Дали в момента има време за циклене, вероятно няма. Трябва някой по-компетентен да се изкаже, питайте майстор колко ще струва и колко време ще отнеме. Не знам и дали няма варианти за налагане отгоре на нещо, ама те временните неща остават постоянни.

За шпакловката, вие си знаете. Няма как да познаем без снимки.

Масивът чам ли е? Ако да, май смяната ще е уместна.
Иначе, ако не, можете да си го ремонтирате някак ако има нужда.

За банята също, няма как да познаем. Аз лично не съм ползвал модерни плоскости и не знам предимства и недостатъци.

Имате ли майстор, който да ви поеме банята сега, веднага? Дори веднага да се започне, сложи го 15 дни.
Според мен, имате месец-месец и половина най-много. До 20 Септ трябва да е обявен и да има огледи. (И на 30ти може)

# 279
  • Бургас
Без снимки наистина няма как да преценим, но не бих къртила баня на 15 г. Хубаво чистене, евентуално префугиране.
Дюшеме не бих махала, циклене и омасляване, вместо лак.
Теракота в кухнята защо ще го махате?

Стени - само латекс.
Дайте да видим обзавеждането. Може нещо ретро да се съчетае с модерно, да има дух и енергия в жилището.

# 280
15 годишно жилище е за освежаване, не вярвам да е за пълен основен ремонт.
Оправете настилките и мокрите. Те са най важни. Стените нов латекс. Наемателите не гледат гладкост на стени и шпакловка, но баня и кухн, да.

# 281
Бих минала с минимум усилие и средства.

За баня майстор от днес за утре ми се струва трудно изпълнимо

# 282
Здравейте ,
Моля за съвет от по-опитните наемодатели.Освободи се ателие със скосен таван на последн етаж без асансйор след дългогодишен наемател ок 7 8 г.Дилемата е следната:
- Дали тотален ремонт -   дограмата е сменена с дървен стъклопакет, Банята е ремонтирана преди 15 г с нови плочки - дали да се ремонтира отново тотално с нови плочки или панели за по бюджетно решение или отново нови плочки.
Кухнеският бокс ще се поднови изцяло с модерна визия - решено е.
Подовите настилки са дюшеме в стаята  и теракот в кухнята - дилемата дали да се кърти дюшемето и ламинат или циклене и лак , за таракота същото ламинат или подмяна изцяло. Обзавеждането в спалнята е от масив спалня и гардероб и раб. бюро е от преди 10 г. Дилемата дали смяна или оставено така.
Стени дали прешпакловане и лактекс или само латекс нов.
Да, направи си тотален ремонт, само след наемател е подходящо да влезеш малко ти там с майсторите. Бих оставила стар паркет (буков, дъбов) и бих го изциклила, но ако скърца и трябва и пренареждане, бих го свалила и продала. И ще сложа ламинат, ламинати има много качествени, има водоустойчиви и устойчиви на надиране, ще купя висок клас. Лесно се слага, за няколко часа може да бъде поставен. Лесно се маха, че даже съм виждала клип как може да се подмени и само една ламела без да пренареждаш, зависи от клик системата. Дюшеме не знам какво е точно, ако е някакво старо, изхвърляй. На мен не ми харесва, ако е във формата на дъски.  Дървени паркети са много скъпи, но дървото не е твърд материал, като падне нещо, ще се нарани. За ламинат  има прекалено голям избор на шарки и цветове. Евтин ламинат няма смисъл да слагаш, защото така и така плащаш труда, и като се скапе, пак ще плащаш труд за следващ. Затова висок клас - ще издържи поне 3 наемателя.
Банята е много важна при наемите - всеки би харесал нова баня. Ако имаш финансова възможност смени 15 г плочки, и в баните има мода и като видиш банята, се ориентираш от коя година е последния ремонт.  Паркетаджия ми е казвал, че ако сложиш паркет по стените или долу в банята е по-евтино. От др страна са модерни такива изпълнения, но да има и малко плочки с мраморна шарка, а паркетните само за акцент. Има паркети за баня, и можеш да си купиш за цялото жилище от тях, ще се получи много красиво с еднакви подове и ще изглежда по-голямо. Или както са те посъветвали - майстор да развали старите фуги и да префугира. Изглежда малко по-чистичко, но който и да види старата плочка, ще знае, че е стара. При плочките има мода в размерите и десените, кантовете и релефите. Така, че аз те съветвам повече пари, но да се харесва на всеки, който влезе.
И ремонтираното жилище ще привлече клиенти с по-големи възможности за плащане. Ще си избиеш ремонтите и няма да имаш проблем при наемане, ще се отървеш от търсещите евтино.

# 283
Не че нещо, но парите не растата по дърветата.
Последното предложение за ремонт ще струва 10 хиляди, минимум.

Какво от това, че плочките са на петнайсет години?

# 284
Или се прави всичко, за да има едно общо излъчване апартаментът, а не тук ново, там старо, или само освежаваш и кърпиш. Определено лъсната кухня няма да стои добре със стари настилки и спалня, баня. Ако кухнята е за смяна с това описание на жилището бих заложила на най-обикновен вариант на Ирим и само освежаване на фуги в банята и латекс.
Шпакловки, подове, баня са основен ремонт. Цена към днешна дата на мини двустайно жилище с обзавеждането и правене на всичко описано от Вас около 30000-35000лв минимум с къртенето и изхвърлянето без смяна на инсталации.
Направете си сметка колко отгоре ще вземате за наем и дали по принцип сега е моментът да го подновите, все някога трябва, но ако ще Ви е много трудно финансово не се хващайте. Ако и майстор нямате - съвсем!

Ако сложите снимки ще ни е по-лесно да Ви оринтираме!

Пластмасови панели в банята твърдо НЕ от мен.  По-добре префугиране и плочките на 10-15 г.

Последна редакция: вт, 05 авг 2025, 11:44 от drago_2008

Общи условия

Активация на акаунт