Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 43

• 26 737
  • 822
  •   1
Отговори
# 300
  • Бургас
За стените - замажете само дребните дефекти (дупки, драскотини), след това латекс. Замазването на дребни дефекти е лесно, продават фина шпакловка (примерно на Боро) в малки разфасовки. Там просто се забърква малка купичка с материал и с шпакла се замазва и заглажда. Може и леко да се зашкури, като изсъхне. Не изисква никакви особени физически усилия, дори бих казала, че е по-скоро "женска" работа, защото жените малко повече обръщаме внимание на такива дребни дефекти. Почти като правене на сладки е...

На Церезит е по-хубава Simple Smile  Има и една акрилна паста, която е в още по-малки разфасовки и също много лесно се работи с нея.

Освен шпакловането (включително и на мрежа Simple Smile)Вече съм спец и по префугирането на стар теракот. Прилично стана, като за първи път Simple Smile

Зависи дали се отдава като офис или за живеене.

Офиси в жилищни сгради може да има само на първи или приземен етаж. Не на последен, че и без асансьор.

# 301
  • Варна
Аз знам за офиси във Варна на последен етаж в жилищна сграда от 90-те, но има асансьор и офисите са си със статут на офиси и винаги са се ползвали като такива. Случаят на Brodsi1 не е такъв, мебелировката е като за жилище, и даже е планирана нова кухня. Някои коментари са меко казано… странни.
Допълвам, че бих сменила и матрака в спалнята, ако и той е 15 годишен. И по възможност с нещо среден клас, а не за 200 лева и 15 см височина, който ще се деформира на третата година и пак ще се чудят как да мъкнат матраци по стълбището.

# 302

Освен шпакловането (включително и на мрежа Simple Smile)Вече съм спец и по префугирането на стар теракот. Прилично стана, като за първи път Simple Smile

И преди съм се хвалила - обръщам прозорци и врати, бавничко, но пък качествено. В къщи (2 жилища) всички прозорци и врати аз съм си ги обръщала. Laughing Няма майстор, който да ми изтърпи претенциите.

Скрит текст:
В едното жилище,  много стара тухла, съм запълвала бавно и старателно и едни хралупи, които останаха при свалянето на старата двукатна дограма. Педя на педя, в 50 см. зид. Че старата дограма беше закована с конски пирони, и те по 20 см. дълги.

Имам и една тясна стена (3,50 м.) с прозорец, облепена с корк и след това шпаклована изцяло от мен.

# 303

И преди съм се хвалила - обръщам прозорци и врати, бавничко, но пък качествено. В къщи (2 жилища) всички прозорци и врати аз съм си ги обръщала. Laughing Няма майстор, който да ми изтърпи претенциите.

Скрит текст:
В едното жилище,  много стара тухла, съм запълвала бавно и старателно и едни хралупи, които останаха при свалянето на старата двукатна дограма. Педя на педя, в 50 см. зид. Че старата дограма беше закована с конски пирони, и те по 20 см. дълги.

Имам и една тясна стена (3,50 м.) с прозорец, облепена с корк и след това шпаклована изцяло от мен.
Такава облицовка с корк дали би имала и шумоизолиращ ефект?

# 304
Има частичен ефект - при мен е на външна стена с итонг (присъединен балкон) към шумен булевард.

Скрит текст:
С корка стана по-тихо. Но и дограмата си оказва влияние. Предполага се, че стъклопакетът ти е поне двойно стъкло, но ако е много голям прозорец - тип френски, на практика няма да остане много стена за шумоизолация.
Аз сложих корк+кокос (едностранно), но само 3 см., защото не исках да губя повече пространство. От онова крайното най-малкото парче. Ползва се черен корк, не онези гладките листове.

# 305
  • Бургас
Допълвам, че бих сменила и матрака в спалнята, ако и той е 15 годишен. И по възможност с нещо среден клас, а не за 200 лева и 15 см височина, който ще се деформира на третата година и пак ще се чудят как да мъкнат матраци по стълбището

Сега има намаления на TED, взех така хваления Silver, добра цена, уж и добро качество, ще видим как ще се държи във времето.

# 306
Излиза, че щом е за под наем, да замаскирваме всичко с по една боя и "отдавай", важното е колко пари носи. А вие сами бихте ли живяли в такова жилище? Направете го като за себе си.

А, ако пазарът стане неблагоприятен за наемодателя и наемателите започнат да не искат да наемат такива леко напудрени жилища?

# 307
Може да не ти се иска да живееш в това жилище, но ако доходите ти не са големи и наемът е подпазарен заради минуси във вида му, ще живееш и ще си мечтаеш как някой ден.... Хората наемат стаи в споделено жилище, а при самостоятелност все пак е по-добре, особено ако се прибираш само да спиш.

# 308
Ами тогава заключваш или пускаш на по-ниска цена. Какъв е смисълът да правиш само ремонти,все едно жилището е подарък? Разбирам разликата между жилище с нови мебели и стари такива да е 700-800 лв на месец,че да купуваш през няколко години нови мебели и да къртиш бани. Обаче наблюденията ми са,че най-търсено е най-евтиното. В крайна сметка един сериозен наемател с дългосрочни намерения,ако му е разликата 300 лв на месец спрямо ново,ще си купи едно легло и матрак,а може и за други неща да се споразумеят. После или ще си ги вземе,или ще ги продаде на наемодателя. Варианти има,но не можете да ме убедите,че всеки разполага с бюджет от мин.1200 за двустаен. Точно обратното е.

# 309
Нищо не маскираме, всичко се вижда при оглед. Който иска - наема, който не иска (стари плочки, чамови мебели, и т.н.)- търси си друго. Ето, може да попадне на жилище като на колежката с марковите уреди - маркови уреди, пък стандартен наем. 
Понякога жилищата, в които живеем, може да са в по-лошо състояние от тези, които отдаваме под наем. Представи си и тази хипотеза.

# 310
Някой може ли да сподели как се определя доходност от недвижим имот Този показател е мн важен при инвестиции в нед имот под всякаква форма покупка ипотека наем или ремонт наем дори и при придобиване на жилище за собствено ползване . Ако може формула и пример в лв. и евро.
Благодаря предварително

# 311
Вечният дебат - дали по цена на придобиване или по текуща пазарна... Няма верен отговор за всички.

# 312
  • Бургас
Един освежаващ ремонт с минимум вложения не е замаскиране, а точно обратното.
Маскират се проблеми, които след време лъсват.
Ако всичко е здраво и чисто, дори да е леко демоде, за какво "маскиране" става въпрос?

Който иска, да прави "като за себе си" и да рути плочки през 10 години. Негова работа. И аз имам жилища, които съм правила за мен, но после се наложи да отдавам. Имам и такива, които съм правила "за наематели", като там компромисите са основно в обзавеждане, но не и в здравина на материали.

Brodski1, няма такава формула. Уж златното правило е, че един имот трябва да се изплати от наеми за 7-10 години. Но има много неизвестни. При стари жилища, някои вече са се изплатили. При нови - за 10 години с ремонт и обзавеждане е трудно постижимо.
При собствено ползване за каква доходност говорим?

# 313
  • Варна
Излиза, че щом е за под наем, да замаскирваме всичко с по една боя и "отдавай", важното е колко пари носи. А вие сами бихте ли живяли в такова жилище? Направете го като за себе си.

Съжалявам, но ако след всички написани десетки предложения дотук, си “разбрала” само това…. Не си нито за тази тема, нито за тази дейност.

Повечето хора не биха живяли в скосен апартамент на последния етаж без асансьор по принцип, все тая как е обзаведен вътре. Дай по тая логика собственичката да го изгори тоя имот…

ЕммаТ, разбира се, че по настояща цена се смята. Едно време панелните гарсониери бяха по 10000 долара. Ти ако имаш такова наследено жилище, ще го пуснеш ли на 120 лв наем днес?

# 314
Хахах, ако пусна онова жилище (гарсониера) с дебелия зид по 2К на квадрат за продажба, ще има опашка цяла пресечка, нищо, че е за ремонт (вътрешен). Вече не помня за колко я купихме, нещо около 7 500 щ.д. ми се върти из главата и 120 щ.д. беше и наемът, веднага след покупката. Без капка ремонт, само нова боя по стените. Бившата собственичка беше възрастна жена, отиде в старчески дом след това. Т.е. жилището си беше за тотален ремонт (примерно баня на мозайка и блажна боя по стените). На 5 мин. пеша от жълтите павета, Докторската и Оборище.

Общи условия

Активация на акаунт