Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 43

• 26 559
  • 822
  •   1
Отговори
# 750
Това с шума е много относително. 
Когато наемахме квартира за сина, наемодателката изрази страх да не правел купони и комшиите да не викат полиция заради шума.
Впоследствие шума от ремонт в съседен апартамент пречеше на сина да учи за изпити, но не се е оплаквал,  напасна си времето.
Интересно било, когато отишла за наема и чула как деца плачат на площадката на етажа, че не искат да се прибират, а майка им се кара.
С чувство за хумор си разменили реплики, кой  го е страх от шум. Разбират се наемател и наемодател и признавам, че макар и жена,  много съдейства за каквото я помоли.

# 751
Вчера излизам пред блока и една съседкаот първия етаж ме моли да кажа на децата да са по-тихи, че то това крещене на нищо не приличало и така не се издържало. Идеше ми да й кажа: "Госпожа, а питате ли ни нас, дето тия деца са ни в къщата"?!.
Отварям скоба, че нито децата бяха мои, нито можеха да бъдат родени от една майка - в двата съседни залепени блока са над 100 бройки тия деца и 1/3 да са навън - става непоносимо за някои положението.
С тоя разказ искам да кажа, че шумове може да се появят навсякъде по всяка причина и това не е основание да се изнесеш, без да си поемеш отговорност за това.

В офиса до нас къртят вече 5-ти месец, така, че бюрото ми се тресе. Не мога да напусна, защото ми е шумно. Миналата седмица ходих до ОБщина Созопол - и там правят ремонт на сградата, точно до бюрата на работещите жени. Покрещяхме си през гишетата, разбрахе се Simple Smile Ама като гледам, не им пречеше да са любезни.

Това не означава, че нямате право да си търсите по-тихо място, просто никой наемодател не може да Ви гарантира услугата "тишина".

# 752
krasimilo когато аз бях дете, имаше един комшия винаги ни се караше, че сме шумни, че бягаме,  че топката тупала. Една трудноподвижна баба ни защитаваше и го канеше и той да бяга и играе с нас и поддържаше тезата,  че за всичко си има време.
И при мен на работа правят ремонт,  къртят за врати, изграждат стени. Незнам от болница ли излизам или от строителна площадка, но все си ходя на дежурство.

# 753
Има такива моменти за съжаление. Има и някакви разумни граници на претенции. Аз отказах на наемател, който искал от съседен блок да се премести в нашия, защото в другия му било шумно. Отказах му, от къде да съм сигурна, че като се премести при нас, няма да му е пак шумно...

Ако на някого наистина е шумно, нека си опита на друго място. Може да има повече късмет. Но наемодателите нямат вина за шумове, върху които нямат влияние.

Последна редакция: пт, 22 авг 2025, 19:42 от krasimilo

# 754
  • Бургас
Разбират се наемател и наемодател и признавам, че макар и жена,  много съдейства за каквото я помоли.

Това как да го разбираме? Simple Smile

# 755
Разбират се наемател и наемодател и признавам, че макар и жена,  много съдейства за каквото я помоли.

Това как да го разбираме? Simple Smile
С благодарност към нея. Аз нямам технически познания, признавам си, но тя съдейства за неща, с които по принцип мъж е по-удачно да се заеме.

# 756
  • Бургас
Познания или умения? Наистина ми е интересно.

# 757
Познания или умения? Наистина ми е интересно.
Аз нямам и технически познания и умения.
Наемодателката реагира с точни действия за разрешаване на битови проблеми,  като един от тях изискваше и познания на нормативните уредби за строителство, както и наредбите за отдаване под наем на помещения, собственост на блока.  Съдейства с намиране на точната фирма и техник, а не да каже " давам разрешение да го направиш, аз ще приспадна сумата от наема". Все пак в града не познаваме работата на различните фирми.

# 758
Явно познания само. Не става ясно за какво точно се говори... но под умения аз разбирам тя да смени батерия.

# 759
"Световната банка препоръча на България да актуализира данъка върху имотите
Трябва да отпадне данъчната отстъпка от 50% за основното жилище

Доклад на Световната банка препоръчва актуализация на данъка върху имотите в България в следващите 12 - до 18 месеца и да отпадне данъчната отстъпка от 50% за основното жилище.

Икономисти смятат, че е време за реформата, за да се стабилизира финансовото състояние на общините и да се преодолеят несъответствията в данъчните оценки.

Делът на собствените приходи в бюджетите на общините през последното десетилетие се свива от 40 до 25%, а местните власти стават все по-зависими от централния бюджет, пресмятат от Иститута за пазарна икономика. Същевременно имотният пазар расте и се развива, а даъчните оценки изостават между три и половина и четири и половина пъти от реалните цени в София, до три пъти в Пловдив, и четири пъти в морските общини. Това налага актуализацията на критериите, които не са обновявани от 2009 година, а оптимизацията е свързана и с увеличението на имотния данък, обясни Адриан Николов.
Като част от препоръчаните мерки е и запазването на данъчната отстъпка за основно жилище само за социално слаби домакинства:

"В момента го даваме на всички. Смятаме, че дори хора с доходи над максималния имат нужда от отстъпка от имотния си данък".

Според очакванията, мерките ще увеличат местните приходи на големите общини с до 25% и на малките - до 10 на сто.

Реформата ще бъде тежка, но трябва да започне в рамките на предстоящите до две години, смятат и от Института за пазарна икономика, а най-засегнати ще бъдат собствениците, които се издържат с отдаване под наем на имоти."

https://www.dnes.bg/a/1-bulgaria/690520-svetovnata-banka-prepora … aka-varhu-imotite

# 760
E,че те сигурно 50% се изкарват социално слаби,за да взимат детски или някакви други помощи.
Приветствам актуализирането на данъчните оценки, то не е само за годишния данък, а и за целите на местния данък при придобиване, за да се намалят лошите практики.
Не мога да оценя какъв би бил ефектът върху наемите от това увеличение. Реално в основното жилище би трябвало да си живееш,а не да го отдаваш под наем.
По-скоро това би свалило продажните цени на имотите, защото както съм казвала мн пъти,българинът много държи да не се мине с данъците.

# 761
А на манастирите ще наложат ли местен данък /сега се облагат с 0 данък тоест освободени са изцяло/..или само на работещите хора ще махнат остъпката..и ще дерат кожи??
Абсолютно малоумно предложение или каквото е там!
ТБО е доста по-скъпа от данъка за имота, а нея/ таксата/ я повишават всяка година !!

# 762
ТБО от януари също трябва да е по-висока, и по новите правила. За София, поне аз, още не намирам да са решили как ще бъде. Може би чак ноември ще е доклада, както миналата година. На брой хора, или на брой изхвърлени торби? За второто, честно казано в момента не виждам никакъв начин да се случи. Те дори не успяват да осигурят редовното изпразване на контейнерите както преди.

# 763
Нямам против да се вдигат данъците, но при прозрачно разходване, предназначено за съответния район (в София). А не да пълним обща каса без дъно. Нашия кмет непрестанно рИве, че данъците са високи и има голяма събираемост, но отиват другаде.

Това няма как да се случи обаче. Затова не подкрепям, не че нвкой ме пита 😂

# 764
Актуализацията на данъка върху имотите ще засегне всички в страната, не само наемодателите. Един успешен наемодател винаги би намерил начин да се справи с подобна промяна.

Общи условия

Активация на акаунт