Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 43

• 26 604
  • 822
  •   1
Отговори
# 795
Благодаря, drago_2008!
Преди малко писах на брокера, отговори ми, че нямало нужда от протокол, защото в апартамента от три месеца не е живял никой. Аз все пак ще разговарям с хазяите да снимаме и да запишем показанията.

# 796
Поискайте аб.номера и си проверете в сайтовете на дружествата дали има неплатени сметки.

# 797
Поискайте аб.номера и си проверете в сайтовете на дружествата дали има неплатени сметки.
Казаха, че утре ще дадат аб.номер👍

# 798
  • София
Да попитам наемодателите: правите ли протокол с показания/ снимки с показанията за ток и вода?
Аз не правя. Плащам каквото има (от предишният) след като се е нанесъл новият наемател и от следващите сметки започва на чисто.
Просто не ми се занимава с протоколи, кой кога напуснал, колко има да доплаща.. пък на следващия колко му остава...

# 799
Аз не бих искала хазяите да плащат нещо, което не са изразходили те, та дори в минимален размер. Просто не обичам да дължа на някой нещо🙂

# 800
  • София
Благодаря,  Drago_2008. Всичко ще е вградено. Колебаех се между по-стари модели на реномирани марки (напр.Бош, АЕГ и пр.) или модели със съвременни екстри на по-скромни марки като Хотпойнт, Уърпул, при сходни цени. Трябва да осигуря и прахосмукачка, моп и кофа, нали? А в кухнята освен мебели и уреди трябва ли да се оборудва със съдове за готвене и др.посуда?

# 801
Нищо не трябва, всеки както си иска си прави обзавеждането. С чинии и вилици аз няма да се занимавам. С тигани и тенджари-също. Кофа с парцал-да, прахосмукачка, ютия- не. Всеки да си купува каквото му е нужно.

# 802
Благодаря,  Drago_2008. Всичко ще е вградено. Колебаех се между по-стари модели на реномирани марки (напр.Бош, АЕГ и пр.) или модели със съвременни екстри на по-скромни марки като Хотпойнт, Уърпул, при сходни цени. Трябва да осигуря и прахосмукачка, моп и кофа, нали? А в кухнята освен мебели и уреди трябва ли да се оборудва със съдове за готвене и др.посуда?
Аз слагам прахосмукачка и моп или Суифър с мокри и сухи кърпи. Съдове за готвене и чинии/прибори купувам стомана от Кауфланд като са на промоция - 50%. Но пак зависи дали жилището ще е в по-луксозния сегмент или "народно". На жилище с по-нисък наем не бих купувала. Има двустайни за 1000 лв и такива за 1600/1700 лв.

# 803
Благодаря, drago_2008!
Преди малко писах на брокера, отговори ми, че нямало нужда от протокол, защото в апартамента от три месеца не е живял никой. Аз все пак ще разговарям с хазяите да снимаме и да запишем показанията.

Дали някой е живял, или не е без значение. Винаги правим снимки на всички водомери, електромери /дневна и нощна тарифа/ и топломери.
Особено ако жилището е с Топлофикация, това е от особена важност. Там има и друга особеност. Ако жилището, което ще наемете е с Топлофикация, ще уточня какво да изискате от наемодателя.

# 804
Благодаря, drago_2008!

Дали някой е живял, или не е без значение. Винаги правим снимки на всички водомери, електромери /дневна и нощна тарифа/ и топломери.
Особено ако жилището е с Топлофикация, това е от особена важност. Там има и друга особеност. Ако жилището, което ще наемете е с Топлофикация, ще уточня какво да изискате от наемодателя.
Не, не е с ТЕЦ. Има газ( котле),  за която твърдят, че никога не е ползвана. Апартаментът се е отоплявал с два климатика.

# 805
Не, не е с ТЕЦ. Има газ( котле),  за която твърдят, че никога не е ползвана. Апартаментът се е отоплявал с два климатика.

Това е добре за вас като наематели.

# 806

Това е добре за вас като наематели.
Така е. Дъщеря ми също няма да ползва газ, и като видяхме двата климатика, обзавеждането и локацията, направо капарирахме🙂

# 807
При предаване на имота задължително в договора записвам показанията на електромер и водомер. Никаква посуда не купувам.

Последна редакция: нд, 24 авг 2025, 21:50 от kriakla

# 808
И от мен глас за показанията + снимка че после кой разбрал, кой платил и кой не нека всичко да е ясно. За уредите и аз точно съм на този етап - вчера поръчах тези за кухнята, хладилник Либхер това ще ми е 3-ти от тази марка сега имат удължена гаранция, плот Електролукс, фурна Хотпоинт и миялна Уърлпул - всички с 5 г гаранция дано имам късмет, аспиратор телескопичен на Фабер ще взема заради кубатурата на помещението. Обаче за пералнята съм голямо чудене - Индезит, Канди, Уърлпул ли да е, за Бош нямам бюджет уви.

# 809
  • Бургас
Аз също вписвам показанията на водомерите в протокола.
За тока е ясно.
Уреди свободно стоящи не слагам. Вградени ниско или средно бюджетни. АЕГ за наематели - точно никога.
Прахосмукачка не осигурявам. Моп, кофа - ако имам останали, специално - не. Съдове, чаши, чинии, чаршафи - също не.

Общи условия

Активация на акаунт