🌞🍼 Слънце, усмивки и глъч – в „Искам бебе“ сбъдна се сън с мъничък глъч!

• 4 888
  • 135
  •   1
Отговори
# 120
За тортиколиса ние ходим на физиотерапия. Безплатна в МЦ по детски болести на Найден Геров и платена в Токуда. За мен това състояние трябва да се проследи при специалист, защото дори при временно подобрение, то следващият месец пак може да има наченки на кривене на главата. Поне при нас е така. Според физиотерапевтката ни се проследява ежемесечно до прохождане. Ние си взимаме направление, което ни дава 5 посещения в месеца. Показват ни какви упражнения и масажи да правим. При нас имаше много подобрение още след първите посещения.

От този месец започнахме да посещаваме и КиндиРу, където правим различни упражнения, песнички и разни други занимания, които да подпомогнат развитието на детето.

За жълтъка нищо не мога да кажа. Аз бях изгледала предварително няколко лекции , включително тази на Владимирова. ЛЛ ми каза да давам през ден. Но например не ми е казала да давам олио за бебета в деня без яйце. По нейната схема вкарахме месото преди кашите. Малката сега има лек обрив по гърдите и се чудя дали е от месото или от друго. Не е от претопляне.

SGC ние си имаме тема за родилите през Април. И обсъждаме именно неща за захранване , развитие и тн. Ако мислиш, че би ти е било полезно заповядай.

# 121
Пълнолние, благодаря ти за мнението, аз ви следя априлската тема отвреме навреме, но колкото и незначително да е един месец разлика си казва думата, защото сега като ви чета за нещата, които при нас идват след месец, тогава вече съм забравила какво съм чела. Не пречи пак да питам де, но и доста активни ми се струвате и сякаш не мога да смогна да ви изчитам там.

Иначе аз съм те засичала за тортиколиса да споделяш, при нас обаче драмата е, че живеем в малък град и тук няма подходящи физиотерапевти, а пътуваме до Варна само за медицинските прегледи на малкия, които пак са си чести и ако трябва всяка седмица отделно да ходим за физиотерапия става доста трудоемко, затова и се реших на този курс. Иначе и аз четох, че не е съвсем безобидно и трябва много навременна намеса, яд ме е че от третия месец досега се мъчих сама. Имах някакъв успех, но недостатъчен според мен и затова сега работя с Жени и нейния курс, пък да видим.

За жълтъка около мен всички казват как личния лекар им е казал през ден и мен ме е яд как ние пак страдаме от това, че живеем в малко населено място и тук бият ваксината и айде чао. Всичко сама следя и чета, но явно не съм супермайка и постоянно изпускам всякакви неща, вече ще се побъркам да не направя на детето си нещо от небрежност или незнание, все имам усещането, че изпускам нещо. Да не говорим колко онлайн консултации правя постоянно, ако нещо ме усъмни и пак не получавам адекватни съвети понякога.

# 122
SGC супермайки няма. Пък и ти знаеш какво е най-добре за детето ти.
Всеки допуска някакви грешки.
Аз  получавам обриви от яйца понякога. Според мен заложи на по-малко количество жълтък, максимално пресни яйца от магазина.
Голямата имаше алергии при захранването, но успя да се оправи до годината. Не спирах да предлагам малко количество през няколко седмици. Тогава ме посъветваха да давам пробиотик  Панда, добре влияе на алергиите.
Голямата също имаше много силен рефлукс и от мазнините ллмного се усилваше. Купувах нискомаслен Президент.
Всичко се оправи към годината, така че не се отчайвай. Стомахчетата на малките човечета не са изградени напълно и срещат трудности с преработката на храната.

# 123
Абсолютно, няма супер майки ❤ Аз пък без да искам оставих малката на леглото и въобще не се сетих, че може да падне и падна. А нашето легло не е ниско и има дръжки на чекмеджетата. Не знам как не си разби главата. После колко се обвинявах .., но след свършен факт освен поука да вземеш, друго не може да направиш. И нашата ЛЛ не е много даваща информация, но поне това каза.

И с тортиколиса имам вина, че ако ми бяха обърнали по-рано внимание нямаше толкова да сплескаме главата. Радвам се, че за друго нещо отидох при Маринова, че съветите на Фурлакис се оказаха крайно недостатъчни. Иначе, ако намерите някои физиотерапевт, който да ти покаже какви упражнения да правиш и масажи и да Ви вижда един път в месеца , пак може да е достатъчно. Например при нас 2 месеца бяхме ок и аз не виждах вече проблем, но миналият месец физиотерапевтката каза че пак криви главата. Отделно и следи и другите неща за развитието, рефлекси и тн. Ядрената физика започва да ми се вижда по-лесна за научаваме в сравнение с бебешките неща -  захранване, следене на развитие и тн .. Нашата маймунка пък не иска да пълзи и няма начин да стане. Овне. Забива глава в земята и се сърди. Поне сега правим опити да я накараме да лази, а не директно да става, но каквото такова.

Миналият месец имаше webinar на Спокойна мама и остеопата Тино. Той също се занимава основно с бебета. Нямам личен опит с него, но ми се видя доста приятен човек и опитен, макар и доста млад. Не знам дали онлайн не може да помогне, макар че е най-добре на живо да се проследи състоянието. А и не евтино при него.

# 124
Гери, благодаря.  Heart Накара ме да се замисля за някои неща. Аз също давах Панда, че 2 седмици след захранването започна едно изхождане по 7-8 пъти на денонощие и се чудех какво става, но след консултация с Бояна Петкова минахме на пробиотик Нарине бейби. За рефлукса даже не ми се говори, педиатрите ни казват, че при нас изглежда след годинката ще се оправи, та жулим си сиропа и това е. Sad През деня сме като скачени съдове, нон стоп ми е в ръцете, даже упражненията едва смогвам да направя, защото все гледам да е изправен да не му се връща храна и да не го боли. И сега като включих мазнини сякаш има влошаване, но въобще не го свързах с това. Може би все пак няма да давам зехтин или поне ще видя без него как ще е, че тези дни беше по-тегаво с рефлукса.

Пълнолуние Heart вярвам, че малката е добре, то ясно, че без грешки няма да минем, ама поне психика да ни остане и да не ги изживяваме тежко, особено като няма поражения. Видеата сега които гледам за моторното развитие съветват когато се поставя на земята или на повърхност бебето да е по определен начин, дори и когато седи в нас, за да се стимулира именно пълзенето. Не директно в седнала  или легнала поза, ами леко настрани е тялото, полулегнало и все едно върху бедрото ѝ, не знам дали го обясних правилно, но може да пробваш. За тортиколиса, гледах точно този уебинар с Тино и именно той и Жени (с която работя аз) са остеопатите които работят с деца. Засега Жени ми казва и праща видеа кое как да изпълняваме и после аз връщам видеа как ги изпълняваме. Иначе напълно го разбирам твоето дете, аз съм овен, и ми е ясно, че ще става каквото тя каже, хаха. Моето пък е телец, и за щастие овена все още надделява в нашето семейство, хаха.

# 125
Щом работите със специалист всичко ще е наред. ❤ Жалко, че няма възможност да се възползваш от безплатните терапии, които ни се полагат по ЗК. Мислех, че не знаеш, че ни се полагат направления за физиотерапия и то всеки месец. За съжаление повечето  специалисти са в София.

Иначе при нас и носенето в раница даде доста ползи да започне да си върти главата в нелюбимата страна. От толкова любопитство постоянно си върти главата, за да не вземе да изпусне нещо.

Тя няма да пропълзи, защото когато е по корем си изпъва ръцете. Вече застава и на 4 опори. Въобще не иска да седи в позата за пълзене. Поне според жената от КиндиРу ще пролази, но не и да пълзи. Вкъщи правим упражнения за пълзене, лазене, за сядане и какви ли не упражнения, както и в КиндиРу, но все пак децата си имат свои планове и темпо.

# 126
Момичета, спокойно, вие сте най-страхотните майки за вашите деца. Сигурна съм, че давате всичко от себе си. ❤️
Всички правим грешки с децата, даже май с бебетата е по-лесно, от колкото с големите, че там идват драмите със възпитанието и е страшно 😁
Не мога да ви помогна по нещата, които обсъждате, че вече нищо не помня. Ама щом правите рехабилитация, всичко ще е наред. Нашия единия от ковьоза му беше сплескана жестоко главата, така и не се оправи напълно, ама пък там му е чара 😊
Пишете си тук, не е само за очакващите Simple Smile

# 127
  • Замък сред облаците
Момичета, четох само на SGC поста, извинявайте, че пропускам останалите, и се включвам с няколко бележки.
Аз откровено имам резерви към най-модерните ранни захранвания с всички/всякакви храни в 6 месец. С нашия лекар доста си говорихме като захранвах детето и той подробно ми обясняваше защо и как се изчаква. Генерално, поради незрялото още храносмилане доста се товарят и бъбреци, черен дроб и жлъчка. Не е сано заради непоносимости и алергии. Жълтъка за бебето е тежка и мазна храна, затова ровари жлъчката примерно, а тя е ключова за добро храносмилане. Белтъка като всички протеини се разгражда през бъбреците и също има препоръчителен изчаквателен период, а като се почне с месата в 8 месец се дават по 10-15 грама протеин - около 30-40гр сурово месо преди готвене, до първата годинка май беше - проверете си инфото да не ви подведа за точните грамажи.
Ако детето е на АМ - то си съдържа всичко дето съдържа и яйцето като микроелементи - и мазнини, и омега, и холин и тн., тъй че не е лишено от нещо специално.
Захранването неслучайно се почва по месеци със зеленчуци, плодове, леки мазнини (масло, зехтин), каши (особено просо заради желязото), после немазно месо, риба, глутен, кисело мляко, яйце и след годинката прясно мляко и белтък, след 2г мазните меса.
За щитовидната - щом антителата са високи значи има възпаление. Може да е свързано с диета, с хормони, с други възпаления в тялото (черва, вагинални инфекции и др). Комплексен подход трябва - храна, хормон, успокояване на възпалението, също да се оценят дефицитите - желязо, вит Д и другите основни витамини в тялото.
Не се вманиачавай да си топ майка по всички възможни показатели, няма изкарване от този порочен кръг. Накрая никой няма да ни даде тиквен медал.

Последна редакция: пт, 14 ное 2025, 06:23 от АА

# 128
Не се обвинявай, S.G.C. И да го въведеш на по-късен етап отново жълтъка, нищо няма да загуби детето, АА го е казала.
И малкият имаше предпочитана страна, но когато взе да се обръща гръб-корем и корем-гръб и да се опитва да пълзи се оправиха нещата.

Аз го записах на частна кухня в 10-ти месец и доста продукти вкарах с нея. Иначе преди това започнах по схема в средата на пети месец със зеленчуците и плодовете, после жълтъка, кашите, месата и след това си имах по-голямата свобода да комбинирам храните. Вече давам парчета и с неговите два зъба смятам, че се справя добре. Скоро чакаме горните два като съдя по мрънкането.

Ей го детето, онзи ден направи 11 месеца и чак сега почна да ми просветва. На мен умората много ми влияе и съжалявам и се обвинявам, че на моменти се изнервям на детето като си прави неговите бебешки магарии, но супер майки няма. Сега вече се опитва да ходи и любимото му нещо е да стои в банята и да се опитва да бърка в канала 🤣 а любимите му играчки са кабелите, едвам го опазвам.

Момичета, наближава година от раждането, какво е хубаво да пусна освен ПКК и щитовидните хормони? Имам чувството, че нещо ми се е разбъркало и при кръвосъсирването, почнаха някакви рандъм синини да ми излизат, ще го проверя.

И още един въпрос - как опазихте коледната елха? 🤣 Май ще е по-добре тая година да вземем малка елха и да е далеч от Тео, че всичко отива в устата, хвърля се и т.н. Съветите за ограждане на елхата с бебешка ограда не мисля, че ще сработят, ама не съм пробвала.

# 129
S.G.C, съвсем няма за какво да се обвиняваш. Аз пък не слагах мазнина в домашните пюрета. Майка ми ми каза няколко пъти, ама все забравях и така си остана. Сигурно и други грешки съм допуснала при захранването. Както всички други вече са казали - супер майки няма.

Бях много изненадана като невролога на 4 месеца ни каза, че има повишен мускулен тонус. Въобще не бях забелязала. Ама правих масажи и упражнения, макар че уж и преди това правих, оправиха се работите (ама този период да ми е малко в мъгла).
Да не ви разказвам пък как го изпуснах от ръцете си, права, като беше на 7м, удари си главата на ръба на пейка и после прекарахме 6 часа в Пирогов. За щастие нищо му нямаше, май аз бях по-зле от него.
Родителите сме хора, не сме безгрешни. И нека сме реалисти - учим се в движение. Но има единици събития, които могат да имат необратими последици и захранването не е от тях. Не са самобичувай. Това важи и за всички други нови (и не само) майки в групата. Диди много хубаво го е казала Heart

Пълнолуние, моя човек нито пълзя, нито лази. На 9м вдигна ръце и до прохождането искаше нон-стоп да е прав. Пропълзя след като проходи. С какво ли не се мъчих да го стимулирам и да му помагам - не и не. Taка че наистина си е до дете.

Le strange, ние бяхме точно с малка елха зад ограда. Не беше съвсем опазена, но мина и без големи поражения.

Последна редакция: пт, 14 ное 2025, 13:44 от 2402

# 130
Нашата елха беше оградена с триъгълника на Пиклер. Най-полезната му функция. 🤣🤣🤣 Ама като цяло я прежалих отдавна, та...

# 131
  • Замък сред облаците
Ох, има един много хубав епизод на Блуи за майчинските емоции и milestones на бебетата: Baby race се казва. Има ги в замунда и трите сезона, горещо препоръчвам, 7мин са (и без това ще ги гледате като почнете детските - имат страшно много храна за размисъл за родителите).

Аз елха не слагах първите 2 зими. Нямах сили и нерви за това.

# 132
На Baby race пускам сълза винаги. И по Disney Junior ги дават между другото, ама трябва да се дебнат.

Нашия Пиклер почна да се използва активно след 3-годишна възраст. Даже му го разширих тази година. Мисля, че просто масово ги взимаме рано и децата не са готови за тях, макар че му го купих като беше на 2г и тогава пак не беше много впечатлен. Сега си е маймунче и като му го сглобя си се катери, прави си го на "къщичка" или "ракета", пада игра.

# 133
  • Замък сред облаците
Веднага давам програмата. От 11ч, 15ч и 20:30ч дават Блуи по Дисни Джуниър. Сещате се кое е най-гледаното вкъщи 🤣🤣🤣🤣

Аз на няколко епизода редовно рева.

# 134
И в 8 сутринта дават блуи, моят син го гледа в събота и неделя като се събуди, през седмицата гледа the lion guard в 7:30 преди детска градина
И ние първите две години нямахме елха, понеже бяхме и в по-малко жилище беше ми по-спокойно без. . Сега си правим и не сме имали инциденти
Като ви слушам за рефлукси и захранване, проблеми с главите и т.н направо се считам за голяма късметлийка - въпреки че детето ми е с две операции веднага след раждането, почти 2 месеца престой в болницата, хранене със сонда и никой не го е вдигал камо ли слагал по корем, не е имал нито сплескана глава, нито рефлукс, нито проблеми с храната
НО да ви кажа всичко минава и даже се и забравя 😉 стискайте зъби, не се сравнявайте и никога не се обвинявайте, че не сте достатъчно добри

Последна редакция: пт, 14 ное 2025, 13:40 от AlisonParker

Общи условия

Активация на акаунт