Майски бебета 2024г. - Тема 7

• 17 363
  • 729
  •   1
Отговори
# 675
Май месец са класиранията за септември. За май можеш да пробваш на някакви междинни, но мал шанс.

# 676
mokka, а ти взе ли си отпуск, докато детето беше на ясла, а ти тръгна на работа?

Честно казано, на мен не ми се ходи на работа точно през летния сезон, защото всичко ще падне върху мен. Върти ми се в главата мисълта, че мога да пусна моята девойка примерно юни, а аз да си пусна минимум 2 месеца отпуск.  Обаче не знам дали шефът няма да разбере, че детето е в ясла, а пък аз си почивам и бързо-бързо да ми прекрати отпуската. Като цяло съм много изтощена и искам почивка. Иначе мисля, че на детето би му се отразило чудесно ходене в ясла, за да е сред други хора, защото е само с мен и баща си и вече всичко му е омръзнало. Но се и притеснявам как ще е с адаптацията.

Ще кандидатствам през март за държавна ясла, пък ще видим. Нямам надежда, че ще се дореди за държавна и ще трябва да проуча с частна какво се случва.

Взех си отпуска два месеца - август и септември, ползвах ги за адаптацията. Една седмица ходи до обяд, после я взимах следобед, но по-рано. Всъщност това си е практика, да се ползва натрупаният отпуск, докато тече адаптацията. Шефът ти не го интересува това, а и отпуската трябва да се чисти, те са си длъжни да ти я дадат.

Супер се чувства моето дете в ясла, тя също е много общителна и активна. Физически вкъщи е много трудно с нея, трябва постоянно нещо да се прави, всичко ѝ писва бързо. Лятото броях дните, отидохме на море с нашите и всички се побъркахме да тичаме по нея. Прибрахме се и хайде, изобщо не я бавих 😅

# 677
Grenn Arrow, пускай си с чиста съвест отпуск, заслужаваш почивка!
Мога да ти кажа ние как го направихме, но аз съм в чужбина - аз се върнах май месец на работа, мъжът ми си взе два месеца бащинство, после с бабите + отпуски избутахме лятото и от септември тръгна на детска.

# 678
Тука бащинството е 15 дни и се дава, когато изпишат майката и бебето. Не може да се вземе по-късно.

# 679
Тука бащинството е 15 дни и се дава, когато изпишат майката и бебето. Не може да се вземе по-късно.
Има допълнителен двумесечен отпуск за бащите.

# 680

Има 2 месеца платен отпуск, на който имат право и бащите - около 700 лв. се плаща, общо взето като втората година. Има и 6 месеца неплатен за отглеждане на дете до 8 години, който може да се прехвърля (често майките го ползват за трета година вкъщи).

# 681
Верно ли? Не го знаех това. То моя мъж и 15-те дни не ползва, та тези два месеца са мираж 😃

# 682
И аз не знаех, че може мъжете да ползват такъв отпуск. Благодаря за информацията Simple Smile

# 683
Този отпуск си е твои и ти се полага. И аз смятам, че би трябвало да е по-лесно на работодателя да си го вземеш в началото. Аз не си взех много отпуск в началото. Мина адаптацията първите седмици в яслата и се върнах на работа и съжалявам честно казано. Но започнах на 4ч и после минах на 6ч работа, за сметка на отпуската и ми върши чудесна работа в момента.

За частните също от рано ще трябва да ги проучиш, да не кажа от сега. Разбира се зависи от района, яслата и т.н., но моят го записах на опашката няколко седмици след като се роди. Самите разговори и прием бяха януари/февруари тази година, а започна септември (това за София)

Последна редакция: вт, 30 дек 2025, 14:46 от sedi_

# 684
Аз също гледах ясли (частни) януари, февруари я записах с идея да тръгне септември, пуснах я две седмици по-рано.

# 685
  • София
Момичета, а как се пуска третата година майчинство? И тя до 3тия рожден ден на детето ли действа? По време на нея текат ли ни осигуровки и работодателят ли ги плаща или държавата?

# 686
Момичета, а как се пуска третата година майчинство? И тя до 3тия рожден ден на детето ли действа? По време на нея текат ли ни осигуровки и работодателят ли ги плаща или държавата?

Най-добре на работа да си говориш какви точно документи трябва да си пуснеш. На мен винаги ми пращаха някакви приложения да попълвам, когато имаше нужда. Доколко знам реално е 6 месеца за майката и 6 месеца за бащата и неговите се прихвърлят на теб (ама как точно става нямам представа). Имаш трудов стаж другото предполагам се покрива от държава както при 2рата година. Аз на фиша, които ми изпращаха виждах, че работодателят ми нищо не е плащал освен осигуровки за временна неработоспособност и гадая само, че и 3тата година е също, но не получаваш пари.
За продължителността, ако няма да се връщаш изобщо, когато ти изтече 2рата после още 12м

# 687
  • София
А втората изтича след рождената дата предполагам?

Също така, за кандидатстването за ясла/градина взима ли се конкретен документ от работодателя, или автоматично си излиза в системата, че си на трудов договор?

И последно (засега 😅): ако към момента на кандидатстване имам трудов договор, а към момента на постъпване в ясла (септвмври) вече съм безработна, детето ми ще изгуби ли мястото си- търси ли се трудов договор след приема?

Благодаря!!!

Не търся как да прецакам системата. Разучавам, защото съм в малко тъпа ситуация от работата… Sad и искам да си знам опциите.

# 688
forest_girl, има една фейсбук група - mom-friendly компании в България - там много помагат за всякакви казуси свързани с майчинство и работа.

# 689
Моя приятелка ползва третата година (която не се води майчинство, а неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8 години). Когато се прехвърля обаче, бащата има право да прехвърли само 5 месеца.

За осигуровките можеш да питаш и тук във форума, има една група Майчинството счетоводно.

Доколкото знам, в момента на записване на детето в ясла/градина, трябва бележка от работодател. За кандидатстване не се иска, прави се автоматична проверка в системата. Но после ще ти трябва, детето ще изгуби точка.

Общи условия

Активация на акаунт