Фалшив лукс - марки, продукти и хора, които само изглеждат скъпи

• 14 424
  • 240
  •   1
Отговори
# 45
Това,че някои богати хора пилеят парите си,а други са скръндзави,не означава че те живеят във фалшив лукс... Или?

# 46
  • Пловдив
Е, айде сега. Ако дефиницията за истински богат включва "който избира качествени стоки" - да. Ако не - сигурна съм, че има всякакви богати. Мегаскъпите стоки не се продават само за уонабита.

_____

Колкото до курортите - да, то ако не е затворено място за избрани от елита, не се брои за нищо. Малдивите са ми Черноморец.

_____

Много ги знаем богатите в България и по света какво изплащат. Зер като е България, всичко е показност и селяния, пък олд мънитата по света са изтънчени и разбират от качествени памучни тениски. Не мисля, че има такова правило, това не е притча с поука. Както в нашия блок и приятелски кръг имаме всякакви типажи с приблизително еднакви финансови възможности, така и във всяка прослойка и държава няма причина да няма всякакви.

Последна редакция: пт, 25 юли 2025, 20:22 от Магдена

# 47
То въпросът е не къде е човек, а дали ще простре 500 снимки от там. Това е демонстрацията. Иначе, всеки почива, където му харесва и закъдето стигат парите.

# 48
През 2005г. Джордж Буш и Путин се снимаха в Москва. Буш носеше на ръката си часовник от Уолмарт за десет долара,Путин – Патек Филип за някъде $60 000.

# 49
  • Пловдив
Хора като Парис Хилтън и Кардашянките не постват ли? Simple Smile

# 50
Това,че някои богати хора пилеят парите си,а други са скръндзави,не означава че те живеят във фалшив лукс... Или?

Ами за мен до голяма степен има общо с фалшивия лукс. Пилеенето генерално показва, че човекът няма концепция за живота си, а се лута между трупане на вещи, градене на имидж и разхищаването. Скъперничеството показва прекалено вкопчване и задълбаване в парите, което вероятно е породено от липси в миналото. Това са двете крайности, за мен здравословното е в баланса, някъде по средата. Крайностите са допустими при млади хора, които все още се лутат и търсят себе си, но за човек над 40, например, все още да разправя под път и над път с каква марка джапанки бил - ако ще и да са най-луксозните на света, няма как да ме впечатли. Истинският лукс за мен не е показен, не се навира на очи, не се споделя на всяка снимка в социалните мрежи. Той се усеща в маниерите, поведението. Познавам много заможни хора, които ходят на почивки къде ли не, ама не се отбелязват нон-стоп в мрежата. Същото е и с дрехите - някои умишлено скриват логото на телефона си, на дрехата си, защото не искат да се причисляват към тези, които навират в очите на другите "марковото". Забелязала съм и че, ако не откликнеш положително и одобрително на тези хвалебствия, се започва едно негативно отношение към теб. Колко изостанал си, как не разбираш от нищо и т.н.

Факт е, че има и много скъпи продукти, които се купуват от богати хора, така е, но според мен това е само при нужда и в търсене на дългосрочна употреба на даден продукт. Давам пример с лаптоп - ако човекът иска да използва дадения лаптоп поне 5 години, а не всяка година да дава пари за среден клас лаптоп, то ще инвестира парите си в порфесионална серия на доказала се марка. Когато става въпрос за здраве, също - ще избере по-скъпи стъкла за очила и по-скъпи рамки. Ако човекът има пари и въпреки това избира най-евтиното (и некачественото в определени случаи) съзнателно и умишлено, това е проблем според мен.

Аз нямам проблем с фалшивия лукс, стига да не се упражнява от някой близък/роднина до мен или пък да не ми се предлага като успешен модел на поведение. Имам далечни роднини, които демонстрират висок стандарт на живот, а всъщност през по-голямата част от живота си са били с доста ограничени възможности. Не мога да им се възхитя, нито да се гордея, че имам такива роднини. Всички хиляди снимки, тагвания на марки, отбелязване от събития и прочие - не ме впечатляват. Може и да съм скучна, но съм минала отдавна периода като тийнейджърка, в който съм смятала, че парите са всичко. Ами не, не са. Примери има хиляди. Успешни личности, знаменитости, а крият тежки травми, зависимости и заболявания (психически предимно, но понякога и физически). Предпочитам да пазарувам дрехи от H&M и Zara, но да съм щастлива и заобиколена от хора, които са с мен заради това, което съм, а не заради това колко издут е джобът на панталоните ми.

# 51
  • Пловдив
Едва ли някой ще оспори, че здравословното е в баланса. Въпросът е, че няма правило "богатите са балансирани и търсят качеството". Липсата на разточителност може и да помага да станеш богат, та в тоя смисъл може да има някаква частична зависимост, но нищо повече.
Има достатъчно примери на богати наследници, спортисти, актьори, та сигурно и истински бизнесмени има, макар и може би по-рядко, които са разполагали с много пари и са пропилели много пари.

# 52
Лично аз съм на мнение, че има много псевдо богаташи, които, колкото и да купуват дрехи, посуда и аксесоари на оригинални марки за много пари, всъщност поведението им остава евтино. На евтин човек, и скъпото стои евтино. Това убягва на много самопровъзгласили се за елит личности.

# 53
Кардашиян и Парис си изграждат бизнеса от хора, които искат да зяпат. Но според мен при тях е много премерено какво пускат и със сигурност не публикуват нонстоп моменти от личния си живот

# 54
  • Down south
Признавам, че преди години, виждайки висок клас чанти по улиците на София, наистина ме впечатли.
Привърженик съм на MK и Coach,  които мога да си позволя.
Имам един-единствен LV,  подарък по повод. Изключителна издръжливост.

# 55
  • Пловдив
В училище, после в университета съм имала съученици и колеги, които демонстративно се хвалят пред другите - "Виж какъв телефон имам, дадох над два бона за него". Имам проблем с тези изказвания по няколко причини: 1) не те, а техните родители, гаджета, роднини са купили телефоните им; дори да са си го купили, спестявайки пари от работа, всъщност пак някой е плащал другите им разходи - излизания, храна, сметки, за да имат възможност да отделят пари от заплатата си; 2) не си дават сметка, че по този начин влияят зле на деца, които са по-лабилни психически и нямат възможността да си купят дадената вещ; 3) в дългосрочен план проектират залитане към модели на мислене, даващи приоритет на материалното над духовното, което за мен не е редно.
Изобщо не съм съгласна, защо трябва да си дават сметка, че влияят зле на деца, които са по-лабилни?!?! Според мен това изобщо не може да бъде причина да си купиш/ да не си купиш нещо. И по точка 3 - направо звучи смешно. Какво материално над духовно в купуването на телефон. Имаш възможност - купуваш си. Притежаването на телефон за 3 хиляди не те прави духовно беден.

# 56
Естествено, че притежанието на скъпа вещ не те прави духовно беден, но "Виж колко скъп телефон имам" е израз на незрялост най- малко.

# 57
  • Пловдив
Естествено, че притежанието на скъпа вещ не те прави духовно беден, но "Виж колко скъп телефон имам" е израз на незрялост най- малко.
Доколкото схващам от дадените в темата примери - самото притежание на скъп телефон те прави духовно беден. С много малко изключения повечето хора не те занимават с телефоните си. Поне мен не ме занимават. Освен най-близките. С най-близките е друго, неминуемо научавам какъв телефон си е взела майка ми, свекърва ми, защото не може да се оправя с него и мъжа ми или децата трябва да и прехвърлят всичко от стария на новия. Това не се брои. Извън най-тесния семеен/приятелски кръг не ми се е случвало непознат/далечен познат да идва и да ми каже - виж какво си купих.

И освен това - може, угажда си. Има хора могат да си го позволят.

# 58
Според мен тук не става въпрос за това, че някой може да си купи скъпа вещ, а по-скоро за парадирането. Много често то е негласно, индиректно, но много ясно се усеща. Сигурна съм, че всички имат примери, особено когато сме били в училище, как има деца, които вечно са с нова придобивка и е съвсем нормално другите, които не могат родителите им да си позволят тези неща да изпитват скрита завист или тъга. Лошото е когато се оформят групички на база финансовото състояние на родителите, какво става с дечицата чийто родители нямат възможност да ги поглезят? Всички сме чували, ако не сме го преживели и пряко, как видиш ли от глава до пети трябва да си в маркови дрехи, за да се впишеш в групата, пак за училище говоря, защото според мен децата са най-уязвимата група. И тук идва въпросът - тези, родители, които имат възможност да лишат ли децата си, за да не окажат негативен ефект върху другите? Какво правят родителите, които не могат? Не е толкова просто, колкото ни се иска.
Сещам се за реална ситуация. Бяхме 4 приятелки от университета. Годините когато таблетите излезнаха на мода. Три от нас си бяха купили тези апарати. Четвъртото момиче беше в затруднение. Все в даден момент разговорът щеше да се да се завърти към тази тема, тогава трите се уговорихме да не я обсъждаме, за да не създаваме дискомфорт на четвъртото момиче. Излязохме, поговорихме си, посмяхме се. Просто понякога (всъщност, винаги, ако има тази възможност) трябва да е на лице съобразителността у хората. Да влезеш в обувките на другият, да се поставиш на негово място - ти как би се чувствал и тогава да действаш или да говориш. Вечерта мина прекрасно, смятам и за четирите, без разговори за джаджи, пари и покупки.

# 59
Винаги някой ще има повече от теб и темата не е затова. В случая говорим за хора, които само, за да направят впечатление на околните, купуват неща, които са над възможностите им или ги заместват с ментата, като се надяват, че успешно имитират оригиналните стоки.

Общи условия

Активация на акаунт