Подобрява ли се качеството на туристическите услуги в България?

• 4 711
  • 163
  •   1
Отговори
# 30
Според мен черноморието се подобрява, последните пет години, аз не съм имала диария, въпреки че тази година синът се върна пак с диария, но без температура и повръщане, за щастие. Морето е кристално, а помня изключително мръсно море след 2000 година.
Плажовете са чисти, но изключително пренаселени.
За туристическата услуга нямам мнение, храната навсякъде ми е вкусна. Повече ме интересува природата, а определено виждам подобрение, след масовото построяване на пречиствателни станции.
Където и да ходя, най си ми харесва на Черно море, за мен няма по-хубаво море. Това е личното ми субективно мнение и не го налагам на никой
С кои други морета го сравнявате ,за да кажете че е най - хубаво😄

# 31
  • Melmak
Има доста рускоговорящ персонал по морето, но май повечето сервитьори са българи, все пак езиковата бариера съществува.
Грубото отношение го има навсякъде от българския персонал - от касата в магазина, през сервитьорката и таксиджията. Аз и в София да съм си, услугите са зле именно, заради киселия шофьор на такси, сервитьорката, на която й в трудно с обноските и надутия кръчмар, който си мисли, че е големия бизнесмен.

# 32
Има още много какво да се желае..

# 33
Нашето черноморие сме го отписали още преди 12 години .Всяка година ходим по 2 пъти предимно в Турция и Египет.Ами там  туристите ги носят на ръце.Обслужване, чистота,храна ,всичко е на високо ниво.Срещу тях да бягаме,пак не можем да ги стигнем😄

# 34
Аз пак бих искала да повторя мнението си, че нивото на обслужване е България е пряко отражение на нивото на културата и възпитанието на всички българи. Сигурна съм, че голяма част от коментиращите тук, също биха предлагали абсолютно същото ниво на обслужване, ако са поставени при същите условия. Просто всички сме си такива. Фамилиарнеченето също идва от там, сервитьора просто си казва: този /тази на какъв/а се прави, все едно не се знаем какви сме... И донякъде ще е прав...

# 35
Няма такова нещо "нивото на културата и възпитанието на всички българи".  Българите са много различни и по възпитание, и по образование и светоглед. Такива обобщения са безсмислени.

# 36
Няма такова нещо "нивото на културата и възпитанието на всички българи".  Българите са много различни и по възпитание, и по образование и светоглед. Такива обобщения са безсмислени.

Говорим за масата, основния процент .... Разбира се има изключения, както в хотелите има изключения с качествено обслужване, така и по изключение се намират възпитани българи.

П.с турците и вкъщи на гости да им отидеш, пак ще те носят на ръце, просто са си такива, такова им е възпитанието. Държат на уважението, йерархията, семейните ценности, и тн. Много са различни от нас и това се отразява и в обслужването им. Всичко става по естествен път, не насила и не със заплати ..

Последна редакция: пт, 01 авг 2025, 23:04 от *Emerald

# 37
  • София
Като се замисля (доста съм почивала из света) в турските курорти са ни обгрижвали най-добре. Сякаш от сърце им идва да те посрещнат, да се чувстваш приет, да си доволен и да получиш повече отколкото си очаквал. Все едно наистина се радват на туриста, а не е просто професионално задължение.

# 38
Като се замисля (доста съм почивала из света) в турските курорти са ни обгрижвали най-добре. Сякаш от сърце им идва да те посрещнат, да се чувстваш приет, да си доволен и да получиш повече отколкото си очаквал. Все едно наистина се радват на туриста, а не е просто професионално задължение.Турците са признати в цял свят.Ненадминати са!

# 39
Ами зависи къде. Последния негативен Green Life Созопол. Там апартаментите са на собственици и се менажират от комплекса бих казала ужасно. Моя апартамент след 4 часа обработка преди настаняването ми беше със следните забележки: счупен комарник, счупена нощна лампа, счупен душ и една пчела в стаята бонус.
Кухненския бокс притежаваше няколко ракиени чаши, една чаша за кафе с чинийка, купа за салата, две вилици и две чинии. Туй то.
Апартаментите които комплекса менажира са най-разнообразни, от всяка фаза на строежа. И може да ви “разпределят” на много мърляви от преди 15 години или на нови-3-4 годишни. Собствениците, които сами си менажират в по-голямата си част държат по-високо ниво.

# 40
Като се замисля (доста съм почивала из света) в турските курорти са ни обгрижвали най-добре. Сякаш от сърце им идва да те посрещнат, да се чувстваш приет, да си доволен и да получиш повече отколкото си очаквал. Все едно наистина се радват на туриста, а не е просто професионално задължение.Турците са признати в цял свят.Ненадминати са!

Ние пък спряхме да ходим в Турция именно заради проблеми с обслужването. А и морето е по-неприятно от гръцкото. Ама това беше преди 15 -20 години, сега може да са се научили.
Например вечерта в ресторанта поръчваме бяло вино, вземат го топло от  полицата обаче го завиват с бяла кърпа, понеже някой им казал, че се прави така. Ама се прави, за да не капе като се извади от ледарката, а не за красота като е топло. Или влизаме, а една от вратите издрана все едно мечка гризли е опитвала да влезе. И един барман като взе да се държи прекалено свойски с дъщеря ми, май за да ни се подмаже, ама хич не ни хареса. Това все в 5* хотели. Иначе големи, басейни... Само веднъж всичко беше супер, но хотелът пак 5* беше много по-скъп. Май беше от Риксос веригата.  Обаче имаха чудесен френски майстор готвач и се прибрахме с по 2 и 4 кила отгоре.
Та преминахме към Гърция заради морето, лесния транспорт с кола и незадължителния ол инклузив.

Иначе имаше и прекалено много руснаци и някак не ми пасваха. Помня една мамаша идва и почва да говори на дъщеря ми на руски. Ние и казваме, че "она не говорить по русски" , а мамашата пита " А почему не говорить?"

Последна редакция: сб, 02 авг 2025, 14:52 от Черна станция

# 41
  • София
Рускоговорящите собственици на апартаменти в комплексите по българското Черноморие се чувстват като у дома си. Нявсякъде говорят на руски (Слънчев бряг) и очакват ти да им помагаш като говориш езика им. Не се и опитват да кажат нещо на български или английски. Аз, дори да съм в български комплекс, имам навика да говоря на английски, когато например питам шезлонга дали е свободен, защото не знам на какъв турист ще попадна.

Последна редакция: сб, 02 авг 2025, 12:00 от Монако

# 42
Аз на всички рускоговорящи говоря на български и се разбираме криво ляво до сносно. Всичко важно се разбира и нямам проблем, все пак става въпрос за елементарни неща като шезлонги и чадъри, не за обсъждане на творчеството на Толстой и Достоевски...

# 43
На мен руският ми е на много добро ниво и с удоволствие си го говоря. Ние от Турция сме били винаги много доволни от обслужването, но за последно бяхме там през 2015. Не ходим поради политическите ни убеждения.

# 44
  • София
Simple Smile Нямам против да говоря на руски с тях, ако можех. Учила съм го и след като получих двойка за падежите, наблегнах на него и минах с шестица... Но беше отдавна и всичко съм забравила. Разбирам какво ми казват, но когато се опитам да посторя правилни изречения на руски, осъзнавам, че не го знам. Те обаче предполагам знаят английски, с който да се разберем, но си предпочитат техния език. Проблем, който съм срещала в Испания, Франция, Италия... знаят английски, но отказват да говорят с чужденците на него.

Общи условия

Активация на акаунт