ДВАНАДЕСЕТИ клас 2025/2026

• 33 723
  • 618
  •   4
Отговори
# 585
  • у дома с любимите си хора
Не зная дали сте обсъждали и дали някой е проверявал, но да попитам как стои въпроса с кандидатстването в УАСГ. И по-конкретно -  дали при кандидатстването може да се вземе оценката по математика от матура, ако реши да се яви на такава, която обаче не е ПП, а  е ООП? Или трябва да се яви на изпита по математика, организиран от самото учебно заведение? Или пък и двете? Малко съм неориентирана, защото не видях конкретно обяснение за ПП и ООП. Ще съм благодарна, ако някой има представа и помогне.

# 586
  • София
Dive, здрава, щастлива и все така отговорна да ти е щерката! Винаги да си горда с нея!

# 587
  • София
Dive, да е здрава и щастлива девойката и да реализира всичките си мечти.
Честит празник на всички студенти!

Вилиан, моята госпожица също се е насочила към архитектурата в УАСГ. Ще държи матура по математика ПП, защото няма друг вариант, но ще си се яви и на техния изпит и при балообразуването ще вземат по - благопрятната за нея оценка.

Скрит текст:
Днес капарирахме роклята за бала. Девойката е много щастлива, че ще е с най - хубавата рокля, а аз съм щастлива, че обикалянето по магазините приключи Laughing

# 588
  • Пловдив
Dive, да ти пълни очите със сълзи само от радост!
Честит празник на всички сегашни, бивши и бъдещи студенти!

Да се похваля и аз, не само да се оплаквам.
Детето на мама навърши 18 миналия месец, вече официално не е дете и днес си взе шофьорския изпит! Grinning

# 589
  • Plovdiv, Bulgaria
Нека са честити и здрави, успешни и отговорни млади хора, навършилите пълолетие, а вие -горди родители  и една идея по-спокойни, че децата са вече големи! Flowers Hibiscus
А догодина дай Боже да се поздравяваме с първия студентски празник на съкровищата ни.

Да кажа набързо как е при нас: мина DSD2-то, спечелихме 2 бронзови медала на държавно състезание по Джу Джицу, класна по БЕЛ днес.
Не иска да ходи на уроци по математика, защото смята, че сам се подготвя от профила, в случай, че реши да кандидаства и в ТУ София с немски, освен Австрия.
Голям зор беше тези месеци.
Днес, след класната ми вика: Маме, аз имам плътна програма до края на месеца..и почва да изрежда-фотосесия, излизане с класа, изпит в школата по карате и т.н.  Laughing

# 590
Честити да са ви порасналите деца, Dive и иланг - иланг! Да имат късмет да продължат напред в посоката, която са избрали и да са здрави!

Я, да ви питам вашите от поколение Z ходиха ли на протеста и планират ли да ходят на следващия? Нашият хубавец е непреклонен и не иска да чуе разумен (според мен) довод, че не е много подходящо да е там и ще ходят след училище в сряда...Притеснявам се, но вече не мога да го спра, а и от друга страна ми харесва, че има ясна (поне според него) гражданска позиция...Абе, големи деца...

# 591
  • София

Честит празник на всички бивши, настоящи и бъдещи!
Наздраве!

Скрит текст:

Честити да са ви порасналите деца, Dive и иланг - иланг! Да имат късмет да продължат напред в посоката, която са избрали и да са здрави!

Я, да ви питам вашите от поколение Z ходиха ли на протеста и планират ли да ходят на следващия? Нашият хубавец е непреклонен и не иска да чуе разумен (според мен) довод, че не е много подходящо да е там и ще ходят след училище в сряда...Притеснявам се, но вече не мога да го спра, а и от друга страна ми харесва, че има ясна (поне според него) гражданска позиция...Абе, големи деца...

Ако на 'найсе човек не се вдъхновява и опиянява от масовите мероприятия... няма сърце.
Но, ако се сблъска с реалността за това какви са обективните искания и все още се бута да бъде, ефективно, използван и употребен за, ами, не свои искания, за чужди (различни от неговите собствени) интереси... вместо да потърси сходни преживявания... хм, другаде... е, да бъдем честни - значи е младеж със звезди в учите и дупка зад тях - напълно нормално за възрастта...

Все пак опитай не да изтъкваш нуждата да е на училище на следващия ден или потенциалната опасност - подобни аргументи никога не са имали каквато и да било тежест пред 'найсе - 'айсе годишните (опитай се да и припомниш собствените си реакции от тази възраст), а по-скоро да го попиташ какви са, аджеба, исканията, които си мисли, че са поставени от протеста. И ги сравни с действително оповестените искания от организаторите на протеста - до този момент аз поне съм се сблъскала с две конкретни такива. Да не се повишава данъка в/у дивидентите до този за труд (т.е. получаващите доход от дивиденти, независимо дали у нас или изнесени навън, да плащат по-малък данък от теб за това, че работиш) и да се развърже минималната работна заплата от средната, така щото работодателите да могат да предлагат по-ниски доходи на работниците си и да не се налага повишаване на пенсиите, майчинските и всякакви подобни. Просто го попитай това ли иска и за реализация на тези искания ли се бори. Ако не - просто бива използван. Ако това е неговият интерес, неговите виждания, неговите искания - да върви да го защитава, има основания.

# 592
  • София
katiABV, абсолютна демагогия Angry
Тези дето са си платили или ще си плащат дивиденти, освен дивидента са и платили не малко данъци.
Добави и, че искаш детето си да продължи да учи, емнайсет години и да му плаща жълти стотинки и да му обещават/плашат как ще го заменят с внос.
'Щото някой раздава на по-"хората" пари на калпак независимо вземат ли подкупи или не, дали си вършат работата или не, но това да идЕ от работещите.

Редакция/допълнение:
Арогантността и безочието изкараха хората на улицата.
На никой не му се виси по улиците, със сигурност има и по-приятен начин за изкарване на времето.

Извинявам се, но не се сдържах и забравих да поздравя.
Dive и иланг - иланг, честито да са и много успешни. 

Честит празник на настоящи, бъдещи и бивши студенти.
И точно в такъв ден искам да мога да кажа на децата си,  че има смисъл да са образовани, да влагат душата си, че има смисъл, че арогантността, простотията е нещо временно, че хулиганът/бандитът/престъпникът(бил и без присъда) бил той на селско, местно или международно ниво, няма как да определя правилата, че силният е и добър, че той е защитник, а не враг на слабият.

Последна редакция: пн, 08 дек 2025, 19:41 от Desem

# 593
  • В светлината на слънцето
Dive, да е честита наборката! Да е здрава, успешна, обичана, щастлива и светът да бъде в краката й! Heart

# 594
katiABV,
Скрит текст:
да, идеята на младите, вкл. нашия син е, че не желаят да бъдат управлявани от компрометирани и безогледно крадящи за собствена изгода лица...може би е наивно и романтично, но те не са сами там, има и възрастни, които се надяват, че може да се промени нещо...Той е от тези, които искат да живеят и да се реализират в България, така че всички искания, касаещи бъдещи социални реалности, са му важни...
Но, въобще не искам да подемаме тук този тип разговори...Идеята ми беше съвсем друга...Той, така или иначе, ще е там...

# 595
  • София
Dive, иланг-иланг, честито пълнолетие на наборите! С лекота да постигат всичко в живота си! 🍀

Синковецът не е ходил на протеста, няма и намерение. Негови съученици и съученички обаче са били.

marini, разбирам те напълно.

# 596
  • София
Скрит текст:

katiABV, абсолютна демагогия Angry
Тези дето са си платили или ще си плащат дивиденти, освен дивидента са и платили не малко данъци.
Добави и, че искаш детето си да продължи да учи, емнайсет години и да му плаща жълти стотинки и да му обещават/плашат как ще го заменят с внос.
'Щото някой раздава на по-"хората" пари на калпак независимо вземат ли подкупи или не, дали си вършат работата или не, но това да идЕ от работещите.

Редакция/допълнение:
Арогантността и безочието изкараха хората на улицата.
На никой не му се виси по улиците, със сигурност има и по-приятен начин за изкарване на времето.

Извинявам се, но не се сдържах и забравих да поздравя.
Dive и иланг - иланг, честито да са и много успешни.  

Честит празник на настоящи, бъдещи и бивши студенти.
И точно в такъв ден искам да мога да кажа на децата си,  че има смисъл да са образовани, да влагат душата си, че има смисъл, че арогантността, простотията е нещо временно, че хулиганът/бандитът/престъпникът(бил и без присъда) бил той на селско, местно или международно ниво, няма как да определя правилата, че силният е и добър, че той е защитник, а не враг на слабият.

Тези, които получават (не плащат, получават) дивиденти, плащат 5% данък в/у тях. Това е всичко.
И няма лошо хората, които имат такива доходи да протестират. Проблемът е в това, че много от останалите просто не разбират за какво всъщност протестират... Примерно ученето и евентуалното бъдещо заплащане няма никаква връзка с ясно формулираните цели на протеста. Още по-малко пък вносът на готови стоки отвън или вносът на евтина работна ръка отвън. Не казвам, че тези теми не са важни, напротив - изключително важни са - просто не са сред исканията, изразени с тези протести.

marini, нямах намерение да коментирам въпроса, най-малкото пък - тук, пък и да бъдем честни, едва ли тъкмо аз имам морално право да порицавам когото и да било за това, че се е оставил да бъде използвам по такъв начин в младостта си... предвид моята собствена история би било доста лицемерно. От друга страна, "дъртите" сме за това - да посочваме по-малко романтичната страна на нещата... и да не очакваме, реалистично,  да ни бъде обърнато внимание. Все пак... може и да е добре да му кажеш, че това, против (и за) което ИСКА да протестира и онова, за което В ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ протестира, не са непременно припокриващи се (или докосващи се) величини. Понеже едните хора са масовката... те най-често са искрени, вярващи и сърцати... и, в повечето случаи, излъгани, а други хора формулират реалните цели... те нерядко постигат исканията СИ.

Последна редакция: пн, 08 дек 2025, 21:19 от katiABV

# 597
  • София
Честито пълнолетие на децата и честити книжки. Явно днешната младеж янма търпение да кара кола. Simple Smile

Моля ви, не пренасяйте политически разговори тук.
Разбирам питанеот на Марини, мен също ме беше страх миналия път. Не очаквах толкова хора, но очаквах ексцесиите накрая. Защото винаги има провокатори.

Имам ужасна нужда от съвет, до степен да искам даже на астролог да искам да отида. Та, ако вярвате в такива неща и имате опит с добър такъв, да вземете да ми препоръчате? Току виж ми вкарал обърканите мисли в правия път.

# 598
  • София
Честито на празнуващите!!! Живи и.здрави да сте.
У дома демагогски не подкрепяме протест, в който всеки иска нещо, но не е това на другарчето му. Протестът е на избори - реално с гласуване.
Аз съм "по-човек",  от тези дето им плащат на калпак. Преди 29 години, когато на 19 избирах професия, подписах договор за 5+10... с опция за още 10 ( в добавка, оказа се, че не съм студент тогава и не ни беше позволено да излизаме или празнуваме за 8 декември - част от чара на професията). И пенсия, и възвожност за апартамент (да го закупя) - все обещания - уж компенсации, защотопса ни отнети права. Ограничения - колкото искаш - ама за тях трябва да питате децата ми - щото от моите уста ще е демагогия... от тогава до сега договорът се променя от държавата многократно - все в мой ущърб. Но ако аз искам да напусна предсрочно - неустойките са убийствени. През 2006 с превод на пет страници специализиран текст можех да си докарам заплата за калпака (но нали нямам право на договор, на нищо - помагах на приятел - пък той черпеше - коняк или бонбони - децата и двете не ги ползваха).
А сега като "по-човек" отглеждам и един излишен за обществото, набързо харизан на чужбина бъдещ "убиец в бяла престилка"... и това на фона, че днес спрях от занималня последното дете, защото с късата клечка, която изтеглихме рискува да остане неграмотно... не се сетих - трябваше подкуп да предложа...
Та за мен демагогия е разделението, демагогия е измъкването от данъци, демаготия е да ти трябва държавата при наводнения, пожари или като заумираш, демагогия е на опашката за стипендия в МУ да се обсъжда кой колко си е написал (аз не си ги пиша сама - моите са на калпак и всички ми ги броят)...
И да вметна само - не ни достигат почти 30 процента калпаци - пратете наборите.

Последна редакция: пн, 08 дек 2025, 23:19 от magi_sveta

# 599
  • София
Dive, да е жива и здрава наборката, все така оправна, решителна, действаща и получаваща това, което иска! Kissing Heart

иланг-иланг, да е живо и здраво "детето на мама"! Да търси и намира младежът това, което го прави истински щастлив! Kissing Heart

Да ви се похваля - днес станах отново леля Heart Eyes Малко дезинформацията в АГ в Русе помрачи радостта ни, но сега ме увериха, че младежът е добре. Все още чакам утрешния ден, за да отпусна душата, но силно се надявам и мама, и бебе да са добре!

Общи условия

Активация на акаунт