ДВАНАДЕСЕТИ клас 2025/2026

• 38 524
  • 681
  •   1
Отговори
# 660
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Има писмо. В резервите е.
Ако не стане ще се организира сам. Wink решил е след изпитната сесия в края на януари да направи обиколка на Острова.  Дано времето е с него, че от сега ме плаши.

# 661
Нашият също е сред одобрените за пътуванията! С брат му обмислят да ходят двамата, като големия ще си закупи картата Simple Smile Миналата година, а и сега като е студент в друг град, виждаме трудност в намирането на компания “на същия акъл” както се казва. Ние обичаме да разглеждаме забележителности и музеи, а освен това задължително опитваме местната храна. Оказа се, че приятелите му смятат, че храната е еднаква навсякъде и предпочитат да обикалят моловете Simple Smile Различни хора-различни интереси.

Наборът си взе шофьорския изпит точно преди коледа. Пусна бърза поръчка за книжка и се кани от втория срок да ме оставя без кола Simple Smile Аз съм съгласна, макар да работя на другия край на града, само да ни покаже, че може- сам директно няма да го пуснем…ще трябва да ни повози първо:)

Последна редакция: чт, 08 яну 2026, 23:42 от MollyBy

# 662
  • Varna
Здравейте, момичета, включвам се във вашата темичка, защото имам нужда да чета хора с подобни на нашите страсти и да изживяваме заедно всички емоции покрай предстоящите моменти. Не съм писала от години в тази тема, но явно сега изведнъж изпитах някаква носталгия и докато ви изчета усетих отново емоцията да споделяш.

Накратко да кажа за нас. Дъщеря ми е приета още от Ноември в университет в Белгия и вече ученето остана малко на заден план... остава само да завърши. Разбира се и да си вземе матурите, но тя така или иначе, ако не си вземе математиката и в университета няма да оцелее.
Сега кара шофьорски курсове, но има време до книжка, а и аз не бързам предвид, че в чужбина едва ли ще шофира. И тя е от одобрените за картата за Европа и тази седмица предстоят маршрути, хотели, полети и т.н... но те кандидатстваха като група от 5 деца и поне съм спокойна, че заедно ще минат през това.
Преди няколко месеца й подарих фотографски курс и толкова се е запалила, че май само това я вълнува в момента.
За бала сме частично готови - но има още доста до тогава и се опитвам да не го мисля. Поне роклята, обувките и чантата са вече ясни, така че всичко друго ще се нареди.

Стискам палци на всички чакащи резултати и се надявам скоро да се похвалят с успешни приеми.

# 663
  • София

Опитвам се да проумея каква е случката на тези пътувания... ама май никога няма да успея. Имам чувството, че просто някой плаща няколко превоза с влак.

# 664
  • Варна
Хана, честита ви студентка! Каква специалност е избрала? Ще се справи с математиката, разбира се, кога не е било така Wink Браво и за организацията на бала! При нас е наопаки - имаме фотограф, заведение, фризьор, гримьор, но не и рокля/чанта/обувки/бижута. Имало време Rolling Eyes Каза: хиляди евра за рокли не давам! (сякаш па тя ше ги даде, ама как да е). Та сега се чудим онлайн ли ще поръчва, до Турция ли ще се ходи... но имало време, де.
Кати, подозирам, че идеята е да покажат на децата (на 18 са си деца повечето), че може да се пътува екологично и да им посеят мерака за пътуване. Плащането сега е много по-малко, отколкото тези деца като възрастни ще платят, ако се запалят по този вид пътувания/пътешествия. Така си го представям аз, но може и да съм в сериозна заблуда, така че не ми се иска да го превръщам в тема за спорове Simple Smile
Моли, браво на младежа за книжката! Ако правилно помня и той е декемврийче, но ето че е успял вече Simple Smile Мойта мотка още не е и преполовила часовете по кормуване. Имало време...

# 665
  • София
Идеята е да обиколят Европа, да посетят различни градове и държави, да се запознаят с други младежи на тяхната възраст и да се чувстват европейци, а не българи, французи, чехи и т.н. Влагат се пари за създаване/утвърждаване на европейска общност. Но пък някои може да го приемат и за няколко евтини превоза с влак, не е изключено.

# 666
  • Varna
Хана, честита ви студентка! Каква специалност е избрала? Ще се справи с математиката, разбира се, кога не е било така Wink Браво и за организацията на бала! При нас е наопаки - имаме фотограф, заведение, фризьор, гримьор, но не и рокля/чанта/обувки/бижута. Имало време Rolling Eyes Каза: хиляди евра за рокли не давам! (сякаш па тя ше ги даде, ама как да е). Та сега се чудим онлайн ли ще поръчва, до Турция ли ще се ходи... но имало време, де.
Кати, подозирам, че идеята е да покажат на децата (на 18 са си деца повечето), че може да се пътува екологично и да им посеят мерака за пътуване. Плащането сега е много по-малко, отколкото тези деца като възрастни ще платят, ако се запалят по този вид пътувания/пътешествия. Така си го представям аз, но може и да съм в сериозна заблуда, така че не ми се иска да го превръщам в тема за спорове Simple Smile
Моли, браво на младежа за книжката! Ако правилно помня и той е декемврийче, но ето че е успял вече Simple Smile Мойта мотка още не е и преполовила часовете по кормуване. Имало време...

Специалността е Бизнес инжинерство в КУ Льовен. Тя това си искаше от 2 години назад и не дава да се чуе да кандидатства за друга специалност.

Това с пътуването честно казано е просто 7 дни безплатни влакове. То има доста ограничения, с които трябва да се съобразят. Иначе нашите ще пътуват първо със самолет до някъде, после с влак от там нататък и така... излислили са някаква програма, с която ще спят по 1-2 дни в град, някъде няма да ползват картата, а ще си плащат отделно билетите и само за дългите пътувания ще я използват. Иначе като се придвижват в самите държави ще си плащат свободно билети с намаление за ученици. Има ограничения и за Държави в които не важи, някъде няма и влакове почти... Примерно от Италия до Австрия не могат да минат през Словения, но не съм задълбавала. Просто я слушам като ми разказва понякога.
Не знам колко ще спестят, питам само да знам колко да приготвя за нощувки и други разходи...

# 667
Как просто пътуване с влак, то по тази логика и абитуриентската е просто една вечеря. Това е предполага се първото им самостоятелно пътуване, начин да опознаят Европа, да се срещнат с други млади хора, да завържат приятелства…
Ограничения аз не виждам. Това, че не включва бързите влакове е нормално. Септември бяхме в Мюнхен и си взехме месечна карта за пътуване в цяла Германия, без намаления. Тя също не важи за бързи и влакове стрела. Приемам то за нормално. Други какви ограничения има?

Dive, на 28 ноември е роден, но още преди РД  започна курса с голямо желание!

# 668
Защо 7 дни? До 1 месец може да се пътува.
Важи и за бързите влакове, както и за Bernina express в Швейцария например.
Дъщеря ми ходиха няколко пъти на платени самоорганизирани екскурзии в чужбина и България. Обикновено тя е организаторът с програмата и забележителностите. Как ще си го направят, зависи изцяло от това какво харесва групата. Не мисля, че с влак има съществена разлика точно относно забележителности и какво ще посетят.

# 669
  • Варна
да, и аз знам, че е за месец, като важи за втора класа. Дори има опции за автобуси, при някакви специални случаи. Щерката мислеше за Испания и Португалия, но като й казах, че за периода, който планира (юли-август) ще случи температури 40+ градуса и май обърна взор към Скандинавия. Остава да навие някой да иска да ходи натам, но казва, че и сама ще тръгне (вярвам й).
Нека пътуват децата (с карти, без карти), да трупат опит и спомени Simple Smile

# 670
Защо 7 дни? До 1 месец може да се пътува.
В рамките на един месец, но самите пътувания са ограничени до 7 дни, т.е. така трябва да си направят маршрута, че да пътуват през тези 7 дни.
Моята щерка и приятелката й летяха до Вроцлав, с много изгоден полет, оттам обиколиха Германия, Австрия, Чехия, Унгария, и се върнаха през Букурещ с влак. В Русе се наложило да слязат от хубавия климатизиран влак и да са до Сф с БДЖ. Не ни послушаха и на връщане да летят отнякъде. Не знам точно за кои влакове важи, но част от дестинациите са пътували с автобус - напр. Виена - Братислава, Берлин - Хамбург.
Честито на приетите студенти!
Приятни преживявания на всички одобрени, според мен е супер изживяване за тяхното израстване.

# 671
  • Варна
Значи или моят заплес е пропуснал това със седемте дни, или майка му. МиаНаНия, това ще рече, че могат тия 7 дни да са разхвърляни в рамките на 1 месец ли или как да го разбирам...

# 672
Нека и Миа да се включи, но доколкото знам аз, е така. Един ден пътуване се води 24 часа. Отиват в град А, стоят там 3 дни, после отиват в град Б и изхабяват втори ден пътуване. Ако в рамките на тези 24часа решат да отидат до град С, тогава ще са все още във втория ден.
Ако пътуват цяла нощ и пристигнат на следващия ден, без да сменят влак, се брои за 1 ден пътуване.
---
Аз в началото си помислих, че се има предвид, че могат сумарно само седем дни да обикалят.

# 673
  • Varna
Значи или моят заплес е пропуснал това със седемте дни, или майка му. МиаНаНия, това ще рече, че могат тия 7 дни да са разхвърляни в рамките на 1 месец ли или как да го разбирам...
Да, могат да са разхвърляни. Нашите планират полет до Лондон или Франция, но в Лондон не им важат влаковете, така че там ще си ги плащат, просто полета е евтин. От там ще обиколят Франция, после отиват към Италия, но горната част само - Милано и Венеция, от там си мислят само да минат през Австрия, защото са ходили вече няколко пъти и да стигнат до Прага и от там вече към България през Унгария. Но между всеки ден с пътуване ще имат по 1-2 нощувки някъде... Другия им план е Скандинавските страни, но като се съберат 5те ще го решават... Горе долу - 2 седмици макс им е плана.

# 674
Точно така. Девойките пътуваха из централна и източна Европа от 03.08 до 03.09, цял месец, като на определени дни / общо 7/ с влаковете. Иначе са стояли от три до пет дни на различни места.

Общи условия

Активация на акаунт