На море в Турция - тема 87

• 56 768
  • 736
  •   1
Отговори
# 585
Привет! Да се включа и аз с мечтите си за следващия сезон. За Палм уинг бийч в Кушадасъ от почивката ми през м.май /края/2025 г и офертта на сайта на Ориен99 за м. юни /началото/2026 г., увеличението на почивката е 33-35%. Става въпрос за вчерашното ми надничане в сайта им. Днес гледам! Плюс 200 лв. на всички оферти. Моята ТА ми каза, че е малко вероятно да има движение надолу в цените. Аз все пак ще изчакам черен петък с надежда за спадане на цените. Надявам се да не се самозабравят турските хотели и да не прекалят с увеличенията.

Изкуших се да погледна, това е комплекс в града, сравнително хубава оценка в Гугъл, 4.4 при условие, че е първия и най-евтин хотел в програмата на агенцията, обикновено първите не ги гледам, навик от преди години, бях направил много лош избор и хубаво, че агенцията ме спаси от разочарование Simple Smile
Ама къде отива Турция и целият туризъм или просто аз още живея със стари впечатления, но щом най-евтиния хотел започва с цена от 160 лева на човек на ден... явно нещата коренно се променят като общи впечатления за тази дестинация стил: много евтино и много хубаво Simple Smile

Знаете ли колко е цената СЕГА за лифта в Алания до крепостта? 22 евро Simple Smile На човек! Двадесет и две евро Simple Smile и горе билета за цитаделата е още 12 евро Simple Smile На мен ми взеха повече, не знам защо, дадоха ми и едни слушалки към тази цена за някакъв гид и прочее, тъй де, всяка година се качвам поне веднъж, като ритуал ми е по залез, лежа на една точно определена пейка и изпращам слънцето, густо ми е на душата, както и да е, ама лифта не го взех... качих се за 2 лева по нормалния начин... и си слязох пеша, защото знам шорткътите къде са... те така, ама нещата взеха да стават безумни направо...
Иначе тяхната минимална заплата е като нашата... или малко по-малка Simple Smile
А стоките им са от 2 до 5 пъти по-евтини, зависи от къде купуваш и какво купуваш... но месото, агнешкото пък им е бая поскъпнало... луда работа!

# 586
  • В.Търново
Къде ги видяхте тия по-ниски цени... На нас ни "деряха" кожите, докато бяхме там края на май. А са Ви взели повече, защото са алчни за пари и се правят на ударени.

# 587
  • Варна
Говори за цени по пазари и магазини, не туристически предполагам.
При тези ранни оферти вероятно догодина ще пропуснем почивката в Турция. За понататък ще видим.

# 588
Говори за цени по пазари и магазини, не туристически предполагам.
При тези ранни оферти вероятно догодина ще пропуснем почивката в Турция. За понататък ще видим.

Да, говоря за места, от които пазаруват или ползват услуги местните, извън туристическите райони...
Това изисква повече време, нагласа, изкарва те от стандарния формат на "почивка" и не можеш без да планираш...

Тук основно, дори бих казал почти 99% от хората свързват Турция с Ол инклузив комплексите и ако излизат извън техните "огради", то ще е с цел шопинг, но в определени маркет пазари, ще ползват организирани екскурзии или забавления, където някой ще дойде, ще ги натовари и след това ще ги върне...

Ние вече втора година "почиваме" диаметрално по различен начин, дори гледаме да не се докосваме до туристическите начини на забавление и почивка и това ни харесва.
Но понеже тук този начин не е търсен и почти никой не го интересува, затова и не го "афиширам" толкова, а само излагам моето мнение като сравнение, коментар, дори преди малко като очудване в тази голяма разлика в цените, когато иде реч за "туристи"...

Въпреки всичко това, когато човек е решил да почива, той наистина иска да ПОЧИВА и да не мисли за всичко съпътстващо тази почивка, иска да се отпусне и да му е нареден деня, плажа, храната, стаята, бельото и дори клечките за уши в стаята Simple Smile В което няма нищо лошо, дори е яко, защото цяла година бачкаш, гледаш дом, семейство, познати и приятели с техните задължения и изисквания и всичко това натоварва и имаш нужда от "изключване" и потапяне в лукс и безвремие... където 7 дена не стигат и по-предвидливите вече почиват по 14 дена.

Но ако някой реши да излезе от зоната на комфорт и да си блъска главата по моя начин, с удоволствие бих му помогнал, стига да мога, на лично съобщение, да не спамим Simple Smile

# 589
  • Варна
Аз съм голям фен на ол инклузива, но 10К за почивка са ни извън силите. Ще трябва да се мисли друг план явно.

# 590
В никакъв случай не е спам, постовете ти са много полезни.  Защо на лични?  Нека и другите да знаем.

Аз само едно нещо си мисля по повод последната дискусия - ти стигнеш ли Истанбул, ако си с кола, защо ти е въобще да хващаш самолет като пътя по шосе не се усеща.  Как се нарича такъв феномен - не е time travel, минаваш голямо разстояние без въобще да го усещаш.   
Simple Smile Само че този феномен е, ако не се забиеш в Истанбул.   
Но ако някой реши да излезе от зоната на комфорт и да си блъска главата по моя начин, с удоволствие бих му помогнал, стига да мога, на лично съобщение, да не спамим :)

# 591
  • София
И аз си го мислех това защо ти е самолет от Истанбул, но емпирично установих че много трябва. До Истанбул пътя наистина е топ, не се усеща, дори и от Сабиха да се лети, т.е. вътре в града, никакви грижи. Но това е до малко след Истанбул, после рязко се променят нещата - двулентов път, камиони, градове,  села,  ограничения, ЕДС (средна скорост), че и бая планина накрая (с хубав път през Бурдур, но с камионите може да си пъплиш с 30-50 като стой та гледай).
Просто нямат нищо общо до Истанбул и след, ММ категорично каза никога повече а и аз не настоявам защото си го мисля същото.
Вътрешния полет си е чиста работа, няма и час и ако плащаме нощувка, започва и финансово да си заслужава.
До Измир няма смисъл от полет според мен, "скъпия" маршрут е перфектен, но за Анталия има много.

# 592
Благодаря, Prinx Simple Smile

Пътували сме вече и по трите начина.
На жена ми пътуването с кола си остава любимото Simple Smile Много се изтощава да виси по летищата, дори с автобус и е по-приятно, докато за мен автобуса вече е тотална Анатема! след това бих се навил с автомобил, а с полет ми е най-драго, обичам да летя, а в летищата винаги имам какво да правя, а като почивам ако не спя, слушам любими парчета, за които съм нямал време или играя релаксиращи игри... като Journey например Simple Smile

Понеже ти е любопитно с автомобил, има два сценария, които може да се приложат - нощно или дневно пътуване. На веднъж си е убийство, 2016-та успях да направя прехода Варна - Регенсбург наведнъж, но си е съсипване...
Ние пътувахме вечер през районите, които не си заслужава да се гледат, например до границата, след това до Чанаккале, а дневния преход го оставихме за Егейското крайбрежие, уникална красота Simple Smile
Преспахме до Ефес, в Шериндже, красиво екзотично село... и продължихме до Фетхие, Олудениз бяхме 4 дена.
АКО ОТНОВО се решим с автомобил, то бих нацепил още повече маршрута с цел половината туризъм, понеже има много хубави места, които заслужават повече от един ден Simple Smile Но тогава вече няма да е почивка, а цяло пътешествие Simple Smile След което трябва да си почиваш в България Simple Smile

Antonia, за финансите нещата стоят индивидуално. За някои хора това са малко пари, за други може да са много, но да си заслужават, за трети да са малко, но да не си заслужават да се дават.
Всеки има своите критерии и право да си живее живота Simple Smile Което трябва да се уважава...

В тази връзка ще ти кажа, че независимо колко пари сме изхарчили, за прищевки, за приумици някакви или за армагани за близки и познати, самата ни почивка излезе невероятно изгодно. Не го казвам като скръндза, а като човек - експериментатор и живеещ по свой си начин. Някой си почива на шезлонга с коктейл в ръка, ние си почиваме като се разходим до някой квартал и неизследван парк на 5-10 километра от центъра на града и то пеша Simple Smile Но и лежане не ни липсва... на плажа като тюлени по 2-3 часа, но повече не можем, това, ако искаш да ме съсипеш и погубиш възможно най-бързо - вържи ме на някой легло да лежа 3 дена и край Simple Smile

Ако не смятаме транспорта, нощувките за двама, въпреки, че наехме обзаведен хотелски апартамент с оборудвана кухня, ни излезнаха по 90 лева на вечер. Плажа ни е безплатен, но може да се ползват удобни два шезлонга и чадър за 12 лева цял ден Simple Smile
Не петъчния пазар едвам мъкна две торби със зелнчуци за 30 лева, стигат ни за цяла седмица. Йомурта си вземаме органик, тва са яйца, за 20 стинки бройката, аз всеки ден ям поне по 4-5, това са протеини и незаменими елементи. Допълнтелно протеин вкарвам от млечни и месо/риба. На балик пазара цяла ципура на скара е 12 лева Simple Smile Адани, кюфтаци на прилични цени... Не е Ол инклузив, далече е дори, сам си готвиш, сам си чистиш, сега, всеки ден ти чистят апартамента, сменят всичко, оставям бакшиш 100 лири и лъсват всичко, чак ми е неудобно, слагам табела да не се чисти, те пак минават, женичките не знаят бъкел анклийски, руски, само на турски джумолят Simple Smile много са мили Simple Smile Сумарно не знам дали прехвърляхме 150 лева на ден със спането... за двама Simple Smile отделно си харчехме за кеф и екстри, но са преживяването не давахме почти нищо, всичко си имахме за нормален живот, все едно сме си във Варна, т.е. не на почивка, а просто сменихме климата и средата Simple Smile
В Турция може да се живее три пъти по евтино и пет пъти по качествено, отколкото във Варна Simple Smile

Сега... за почивките не знам, вие ще кажете, бяхме 2022 Ол инклузив в Конаклъ... 2023 в Тюрклер, Хайдарпаша, все до Алания... еми не е нашето Simple Smile

# 593
  • Варна
Нави, далеч съм от мисълта да давам наклон на някого как да живее или да си харчи парите. Говорих само за нашия си случай. Пътуваме семейно пет човека -вече трима възрастни и двама големи тийна.
Благодаря, че сподели ориентировъчни параметри. Вашият вариант много ми допада, но това може да се случи ако сме само двамата с мъжа ми.
А Турция ми харесва и обичам да си удължавам лятото като отидем октомври на почивка. И без това през сезона се работи и няма време 😁. Ще го мислим. Има време.

# 594
  • Варна
Турция е огромна 85млн. държава в сравнение с нашата , само Истанбул Е ТРИ ПЪТИ ПО ГОЛЯМ  и има от всичко и по много , да не говорим за море което е поне 20 ПЪТИ ПОВЕЧЕ. Там може да намерите всичко което търсите , почти всеки месец ходим до Одрин  и  Лозенград хем гъз път да види хем за разнообразие , въпреки че в БГ е пълно с всякакви турски стоки и на 200 м. от вкъщи има турски ресторант с кюнефе , таваджигер и всякакви турски вкусотии.

# 595
Наши приятели се върнаха от Палм Уингс Бийч Кушадасъ. Почиваха в края на септември. Много са доволни от храната, но базата на хотел определят като захабена. Което е странно, защото бях останала с впечатление, че е реновиран наскоро. Плажът, разбира се е прекрасен, но окончателно отпада от списъка ни за догодина.
ПП: Цените за ранни записвания на Емералд не са се вдигнали от миналата седмица. Ще звънна да питам дали наистина ще важат до 31.10, както е официално обявено в сайта или само първоначалното плащане на 25 процента от цената ще е валидно.
ПП2: Редактирам и допълвам - чух се с Емералд и ми казаха, че само условията по плащането са на 100% валидни до 31.10.  Цените са динамични и няма сигурност за тях, но смяната в цените от страна на хотелите обикновено се извършвало по-скоро на месечна база.

Последна редакция: пт, 24 окт 2025, 12:06 от FreakOnALeash

# 596
  • Варна
Палм Уингс Бийч Кушадасъ.

Палм Уингс в Кушадасъ са два - единия е 10тина годишен Palm Wings Beach Resort & Spa Kusadasi и е на плажа Давутлар ( Лонг Бийч)  , а другия е над 30 г. Сюрмели сега Palm Wings Ephesus Beach Resort който веригата Палм Уингс купиха преди няколко години и е на противоположната страна на Кушадасъ на  Pamucak Beach. Palm Wings Beach Resort & Spa Kusadasi  много ни хареса и пак бихме отишли , а и огромния по нов аутлет ФЛОРА е наблизо

# 597
Здравейте отново, група! Не съм се включвала отдавна, защото след миналогодишното разочарование от Камелия Айшен и почти непосилните вече цени на читави хотели за нашата семейна конфигурация, мислех, че сме приключи с Турция.
Тази година си купихме кемпер, обаче и в края на тази седмица заминаваме на пътешествие. Ще идем до моя любим Мармарис, ще пообиколим Датча, Месудийе и окололностите за едно късно море. Ако става слънчеви бани - чудесно!
И понеже в Турция до сега сме ходили само със самолет от Истанбул или от София, шофирането до там ми е пълна Индия.
Четох файла, от първата страница, но освен да се объркам друго не стана.
Та, идеята ми е някой да ми даде конкретни насоки от къде да минем за по-приятно и в същото време не много натоварено пътуване.
Видях, че вече има мост от Чанаккале и не се налага качване на ферибот. Ако минем от там, мисля да направим една междинна нощувка някъде около Айвалък.
Навигацията, обаче ми дава и друг маршрут - през Балъксекир, Акхисар и Денизли.
От ваш личен опит, кой маршрут бихте ми препоръчали да изберем? Ако има нещо интересно около мястото за междинна нощувка ще е супер.
Ще пътуваме с мъжа ми и голямото дете на 4г.

# 598
Иван Момиров би трябвало да е актуализирал файла си за пътуване през Турция с кола, има много обсъждания в групата във фейсбук.

Ние миналата година минахме през моста на Чанаккале, после покрай егейското крайбрежие чак до Фетхие, там останахме известно време и след това цепихме праз планината към Анталия, Алания и остатъка го прекарахме там.

На връщане минахме направо на север, през Ескишехир и най-северният мост на Истанбул... след това лесно Simple Smile

# 599
Нави, коя по-точно група визираш? Почивка в   Турция ли?
Ще потърся и там.
Вие сте минавали през маршрута, който аз обмислям, предполагам? Покрай Айвалък и надолу. Как е там? Виждам, че се минава през доста населени места. Има ли задръствания, това забавя ли прекалено пътуването? Че и без това сме бавни.. с кемперът се движим с около 80-90км/ч.

Общи условия

Активация на акаунт