В момента чета... 96

• 52 582
  • 745
  •   1
Отговори
# 585
  • София
Е, а книжният вариант е 55лв. Joy
Ама нали е тик-ток и не-знам-си-каква сензация..Изобщо чудо невиждано! Юруш, народе Joy

Клеър Макинтош и на мен ми е любимка.
Най-много ми хареса "След края".
"Донорът" имаше огромен потенциал за пълноценен роман. Мистерия ми е защо Макинтош не го е развила, а го е оставила на ниво "заготовка".

# 586
  • в сърцето на един мъж...
Аз не харесах "Мексиканска готика". Дала съм ѝ с мъка 2*

Ето и какво съм написала през 2021г, когато съм я чела:

"С големи очаквания подходих към тази книга, но като цяло не ми допадна особено.
Завърших я с голяма мъка и сетни сили.
Бях се настроила да ми хареса много, но явно ми е минало времето за подобни четива на ужаса.  Отегчих се ужасно. Между другото, същото забелязвам и при книгите на Кинг - където има същества и разни фантасмагории, просто вече не е "моето". Разбирам защо "Мексиканска готика" е била номинирана за Книга на 2020 в категория "Ужас" на ГР, но не разбирам защо е спечелила? Загадка ми остават и номинациите ѝ за наградите "Небюла" и "Локус".
Единственото хубаво в тази книга е корицата."

Ясно, мерси, вероятно и аз така Simple Smile

# 587
Грехът на монаха от Ваня Бойчева.
Прочетох книгата и мога да кажа, че ми хареса.
Надявам се много млади хора да се докоснат до нея.
Сякаш това е мост между Под игото и новото поколение.
Ще си затворя очите за използваните няколко клишета, които можеха да не бъдат написани дословно.Simple Smile

# 588
Тъкмо прочетох Фаворитите.

Обичам книги с Хепи енд, тази имаше такъв, макар и леко странен.

Сега се чудя какъв жанр да прочета...
Дали нещо леко любовно на Катарина Маура или Фитцек - Пакетът.

# 589
Вече съм до средата на последния, 13-ти роман от цикъла на Тайниковский и Юрий Винокуров "Кръвта на василиска". Просто разкошно фентъзи тип попаденец! ГГ попада в тялото на обеднял наследник на аристократичен род, чиито роднини са отровени от могъщ съсед, желаещ да си присвои тяхна гора, в която се срещат магически същества и растения. Но самият ГГ преди смъртта си в своя свят е бил наемен убиец, използващ основно отрови, така че оцелява и... Общата картина - след глобален конфликт на Земята се е отворил портал към друго измерение, от което нахлуват магически същества и заемат няколко острова. Под влияние на чуждата магия хората там се изменят и след няколко десетилетия вече дори физически приличат на нормални хора само отчасти. Но в същото време създават своя собствена култура, значително по-близка до природата и основана на безконфликтно съществуване съвместно с чуждия живот. Което не се нрави на хората от континента и те ги приемат като врагове.

За съжаление цикълът надали ще бъде преведен на други езици, така че тези, които не знаят руски, вероятно няма да имат удоволствието да го прочетат...

За след това се колебая. Чакат ме цикъла от 18 романа "Спасете ме, Кацураги сан!" от Виктор Молотов и Алексей Аржанов - пак фентъзи тип попаденец, за млад стажант в болница в най-бедния район на Осака, в чието тяло попада целител от друг свят. Принципно романите на медицинска тематика на Виктор Молотов са много добри, защото той е бил лекар и в произведенията си включва достоверни факти и подробности.
Освен това ме чака трета част от цикъла за мисис Норидж на Елена Михалкова (написан под псевдоним Ейлин О'Конър), чиито първи две части по нищо не отстъпват на цикъла за мисис Марпл на Агата Кристи. Действието се развива в Англия, главната героиня е неомъжена гувернантка на около 40, решаваща случай след случай благодарение на острия си ум, наблюдателност и с типично британско чувство за хумор.
Чака ме и "Криминален клуб «Четвъртък»" на Ричард Озмън, в който става въпрос за компания от четирима човека, всеки на възраст над 70 години, които заедно разкриват стари и актуални престъпления.
Както и "Легенди и лате" на Травис Болдри - един нетрадиционен фентъзи роман, в който орката Вив, изморена от битки и магии, се опитва заедно с приятелите си сукуб, гоблин и мишок да отворят кафене и да заживеят спокойно и щастливо...

Последна редакция: вт, 28 окт 2025, 21:57 от atravel

# 590
  • София
Снощи започнах "Пиранези" на Сузана Кларк. Въобще не знаех какво да очаквам, но мозъкът ми е направо взривен. Много е странна и оплетена, но засега много ми харесва.
Преди това прочетох няколко "по-леки" книжки и тази ми идва съвсем навреме като предизвикателство за раздвужване на мозъчните гънки. Simple Smile

# 591
Видях, че не сте харесали "Мексиканска готика".  На мен ми хареса когато я четох без да бъде най-добрият роман в този жанр. Но романите на Морено-Гарсия не са точно Кинг стил. Те са по-съзерцателни. Не го помня добре, да си призная.

Покрай Халоин четох новата "The bewitching" от същата авторка. Започва малко бавно, но след това ми беше трудно да я оставя. Проследява историите на 3 жени и макар че те живеят в различни периоди, тези истории са преплетени добре. Horror усещането се засилва постепенно. Историята на съвременната героиня, Минерва, която живее в старо общежитие в американски колеж, ми допадна най-много.

Имаше някои неща, които ми отвлякоха вниманието от сюжета:
Скрит текст:
като отношенията между една от главните героини (прабабата на Минерва и нейния чичо

П.П. "Американа" ми харесва повече от "Dream count" на Адичи. Moже би защото тук фокусът е върху една главна героиня, вместо 4, образът е много по-комплексен. Открих, че главите за Обинзе, колкото и да са малко, не са ми интересни, обаче.

# 592
  • София
Приключих "Момичето в капана" на Дъгони - 5*!
Абсолютно прекрасен трилър!!

Скрит текст:
Не знам дали само ми се струва, че Дъгони става все по-добър с всяка своя следваща книга, но „Момичето в капана“ определено е най-интересната от поредицата за Трейси Кросуайт излязла до момента!
Историята започва стремглаво и още от първите страници читателят е наясно, че му предстои  поредното напрегнато разследване заедно с екипа на Трейси.
Тялото на млада жена случайно е намерено оплетено в капан за раци в залива Пюджет Саунд край Сиатъл. Случаят се очертава от самото начало като труден и заплетен. Самоличността на жената се оказва трудна за установяване, тъй като при аутопсията става ясно, че малко преди да бъде убита, жената е преминала през хирургическа процедура за промяна на лицевите черти. Тази жена се е крила и е бягала от някого… но за съжаление не е успяла да избяга.
След като в хода на разследването се появяват доказателства, че тялото на неизвестната жертва може да е на жена, изчезнала при подозрителни обстоятелста по време на планинско катерене няколко месеца по-рано, Трейси отново е преследвана от спомена за убийство на сестра си. Разкриването на подробности от миналото на жената води до противоречиви улики и следи, които само объркват разследването. Когато Трейси започва да се досеща, че става дума за извратена и манипулативна история на брутална измама, породена от алчност, тя рискува всичко, за да се изправи срещу умел и безскрупулен убиец, който няма да се предаде без борба на живот или смърт…
Изключително приятен, напрегнат и завладяващ трилър, който мога да препоръчам на всички любители на жанра! С нетърпение очаквам петата част от поредицата!

Започвам "Признания" на Канае Минато. С големи очаквания съм!

# 593
  • София
Само заради твоят коментар ще я прочета, тъй като "Поляната" ме разочарова доста. Grinning

# 594
Ето го прословутия файл, ако някой го иска: https://bg-mam.ma/p/1811692/50395064

# 595
  • София
Само заради твоят коментар ще я прочета, тъй като "Поляната" ме разочарова доста. Grinning

Да, "Поляната" беше по-слаба, дала съм ѝ 4* Simple Smile
Факт е, че аз харесвам доста Дъгони и не знам до колко съм обективна...

# 596
  • София
Като цяло и аз го харесвам, иначе нямаше да продължа с поредицата, но след послената мислех да я прекратя. Grinning

# 597
  • Sofia
"Всяко неизвършено добро" в крайна сметка се оказа разочароваща. След доброто начало се обнадеждих- вървеше приятно, и като начин на писане и като сюжет. И изведнъж:

Скрит текст:
след добре описаната любовна история на героинята със шотландеца, всички останали сюжетни линии бяха абсолютна боза. Разводнено с много безсмислени разговори по някви теми, които изобщо нямат общо. Хваща се нещо и не се довършва смислено- уж повечето се занимават с обработка на камъни, обаче не се разбра аджеба кво точно това допринася за историята. Хваната първоначална любов още в началото и си казваш "ОК, тук ще има нещо уау", обаче след това така претупаха, че ти остава един горчив вкус от клан- недоклан. Уж нещо в семейството има мистериозно, уж бабата ще разкаже на внучката каква е тая мистерия -и накрая нищо, освен че в пликчета раздаде едни бижута на който се сети и то без особена причина. Мистерията ква беше- че шотландеца дал на жена си ръчен часовник. И накрая тая история за децата, които изравят камъните -абсоютно като кръпка, без никаква връзка с останалата част- поне аз не видях плюс в това описание, което да ми даде нещо в повече.

Започвам Никола Бьогле "Архипелагът на забравените". Този автор ми е също не особено любим, това е 3та книга, която започвам, въпреки че се бях зарекла да не го чета повече. Но ще дам шанс, тъй като виждам, че е любим автор на доста хора- може пък да не съм попаднала на правилното заглавие, знам ли!

# 598
  • Mediterraneo
Джоан Ролинг пише толкова увлекателно, че никоя книга за Хари Потър не ми е изглеждала обемиста. Четях ги за по 3-4 дни. Набелязала съм Вакантен пост за някоя от следващите ми книги.

Почвай я, няма за кога да я отлагаш! В личната ми Топ 10 класация е Simple Smile Сигурна съм, че ще ти хареса, щом си фен на автора. Разбира се, не очаквай Хари да се появи, приказното и фикцията са лек полъх, колкото да подразнят сетивата.

Аз се мъча с Оса Ларшон. По препоръки от темата намерих книгите, фен съм на скандинавските трилъри, но това не е моето. "Слънчева буря" я изчетох бързо, въпреки че самата книга е протяжна и скучна, никакъв съспенс, никакво гъделичкане, никакво напрежение. Реших да видя като поредица как ще вървят нещата и преполовявам "Погълнатата от земята кръв". Ами не, дори напротив, още по- скучно нещо, едни описания, едни мудни мисли у главната героиня, едно никакво действие. Май ще я оставя до тук тази поредица, поне за известно време със сигурност.

# 599
Тя поредицата няма и как да бъде продължена. От Емас ми съобщиха, че не се продава добре и я преустановяват. Също така няма да превеждат повече Карин Фосум, Ане Холт и Хокан Несер. За други автори нямам информация.

Общи условия

Активация на акаунт