ТЕЛК и НЕЛК - въпроси и отговори - ТЕМА 3

• 8 435
  • 295
  •   4
Отговори
# 75
Ще разбере със сигурност при следващото преосвидетелстване. Плюс в медицинското за работа би трябвало да го пише, в графата Процент Инвалидност. Иначе ако не го пише изрично - се подава невярна информация, което е наказуемо. Но - медицинското се дава след като сте одобрена за работа. И ако откажат да ви приемат с повод ТЕЛК -а, то може да ги осъдите за дискриминация. Ако сте годна да изпълнявате длъжността и го пише в медицинското, нямат основание да не ви назначат.

# 76
Ще разбере със сигурност при следващото преосвидетелстване. Плюс в медицинското за работа би трябвало да го пише, в графата Процент Инвалидност. Иначе ако не го пише изрично - се подава невярна информация, което е наказуемо. Но - медицинското се дава след като сте одобрена за работа. И ако откажат да ви приемат с повод ТЕЛК -а, то може да ги осъдите за дискриминация. Ако сте годна да изпълнявате длъжността и го пише в медицинското, нямат основание да не ви назначат.
Което означава, че шансът, работодател да ме наеме на работа е нищожен. На 60 г. и с ТЕЛК - нямам шанс май. 🥲

Последна редакция: пт, 08 авг 2025, 21:39 от didona666

# 77
didona666 Работодателят наистина ще разбере при следващото преосвидетелстване, което ще бъде след минимум една година (при повечето от онкологичните е след 2 години), така че когато вече разбере, няма да има право да ви освободи без ваше съгласие.
Относно медицинското, може при всеки личен лекар или в някой медицински център да си го извадите, където няма да впишат ТЕЛКа.
Шансът ви да ви назначат със знанието, че имате ТЕЛК е почти минимален, докато ако разберат на по-късен етап, вече ще бъде след дъжд качулка.

# 78
  • Добрич
didona666, после пенсията от НОИ се изплаща от датата на инвалидизация (изплащат със задна дата).

За работещите датата на инвалидизация е датата на експертното решение.
За безработните датата на инвалидизация е датата на подаване на заявлението.

Срокът за произнасяне на ТЕЛК е 3 месеца, т.е. ако си безработна ти се полага пенсия за тези три месеца, ако си работеща не ти се полага.

Ако подадеш документи като безработна и после започнеш работа преди експертното решение трябва да уведомиш ТЕЛК за смяна на обстоятелствата. Не го ли направиш, после от НОИ като проверят в НАП и видят, че работиш ще обжалват ЕР.

Ако си работеща (като подаваш заявлението или започнеш работа преди експертното решение) трябва да подадеш производствена характеристика (изготвя се от работодателя и от трудова медицина).

Когато излезе експертното решение, ако работиш от ТЕЛК го изпращат на работодателя.

Не бъди песимистка, немалко хора с ТЕЛК работят.

Освен това хората с ТЕЛК са освободени от ДОД на сумата от 7920 лв. за година.

За рак на млечната жлеза според наредбата се дават 80% за първите две години от операцията. Противопоказанията за тази диагноза са
Цитат
Тежък физически труд, работа в среда с радиация и канцерогенни материали.

Претегли си "плюсовете" и "минусите" за различните варианти и реши какво ще предприемеш.

# 79
В болнични съм от 460 дни, като диагнозата ми е Глиобластом 4. Днес подадох при личния си лекар документите за ТЕЛК , защото работодателя ми настоява и не ме допуска на работа без решение.
Доколкото разбирам, мога да продължа да бъда в болнични до решението на комисията.

# 80
Ако ви е изтекъл болничният, трябва да си пуснете платен или неплатен отпуск, защото отпуск над 360 дни с прекъсване се разрешава с решение от ТЕЛК.
Вие досега били ли сте на ТЕЛК за удължаване на болничните?

# 81
didona666, после пенсията от НОИ се изплаща от датата на инвалидизация (изплащат със задна дата).

За работещите датата на инвалидизация е датата на експертното решение.
За безработните датата на инвалидизация е датата на подаване на заявлението.

Срокът за произнасяне на ТЕЛК е 3 месеца, т.е. ако си безработна ти се полага пенсия за тези три месеца, ако си работеща не ти се полага.

Ако подадеш документи като безработна и после започнеш работа преди експертното решение трябва да уведомиш ТЕЛК за смяна на обстоятелствата. Не го ли направиш, после от НОИ като проверят в НАП и видят, че работиш ще обжалват ЕР.

Ако си работеща (като подаваш заявлението или започнеш работа преди експертното решение) трябва да подадеш производствена характеристика (изготвя се от работодателя и от трудова медицина).

Когато излезе експертното решение, ако работиш от ТЕЛК го изпращат на работодателя.

Не бъди песимистка, немалко хора с ТЕЛК работят.

Освен това хората с ТЕЛК са освободени от ДОД на сумата от 7920 лв. за година.

За рак на млечната жлеза според наредбата се дават 80% за първите две години от операцията. Противопоказанията за тази диагноза са
Цитат
Тежък физически труд, работа в среда с радиация и канцерогенни материали.

Претегли си "плюсовете" и "минусите" за различните варианти и реши какво ще предприемеш.

Значи, ако съм безработна, дори и ТЕЛК решението да се забави 3 месеца, ми се изплаща със задна дата, считано от датата на подаване на документите?
Моя личен лекар ме прецака. Отидох при него веднага след като си взех Експертизата и становището на Онко комисията от болницата, където ме оперираха. Занесох му документите почти една седмица преди да ме хоспитализират за Лъчетерапията, а той не ми изготви направлението за ТЕЛК преди да ме хоспитализират. После ми каза, че бил готов, но трябва да чакам да ме дехоспитализират след лъчето. Така изгубих още 45 дни за подаване на документите. Безотговорен човек! Казаха ми, че експертизата от лъчето не била важна за процента за инвалидацията при ТЕЛК.

# 82
  • Добрич
didona666, лъчетерапията и химиотерапията не влияят на експертното решение на ТЕЛК.

Скрит текст:
Раздел ХI

Женски полови органи

1. (изм. - ДВ, бр. 10 от 2023 г., в сила от 31.01.2023 г.) Малигнен тумор на гърдата:

1.1. в начални стадии, Т1-3 Н0-1 М0, както и след екстирпация на локален рецидив или кожни метастази:

1.1.1. първите две години - 80 %;

1.1.2. за третата година след операцията - 75 %;

1.1.3. за четвъртата година след операцията - 60 %;

1.1.4. (изм. - ДВ, бр. 59 от 2021 г., в сила от 16.07.2021 г., изм. - ДВ, бр. 10 от 2023 г., в сила от 31.01.2023 г.) за и след петата година след операцията - 50 %, с пожизнен срок;

1.2. (изм. - ДВ, бр. 10 от 2023 г., в сила от 31.01.2023 г.) иноперабилни или с далечни метастази:

1.2.1. за първите две години след хистологичната верификация - 100 %;

1.2.2. за третата година след хистологичната верификация - 91 %;

1.2.3. за четвъртата година след хистологичната верификация - 80 %;

1.2.4. (изм. - ДВ, бр. 59 от 2021 г., в сила от 16.07.2021 г., изм. - ДВ, бр. 10 от 2023 г., в сила от 31.01.2023 г.) за и след петата година след хистологичната верификация - 71 %, с пожизнен срок.

Виж наредбата.

НОИ не плаща два пъти за една и съща диагноза ( болничен и пенсия), затова се изчаква да приключат болничните за активното лечение, за да не се застъпват с ЕР на ТЕЛК.

В твоя случай ти си безработна и не ползваш болничен.

Последна редакция: сб, 09 авг 2025, 00:16 от Вела

# 83
Да, удължавал съм болничните си с решение на ТЕЛК четири пъти.

# 84
  • Ланкър, планините Овнерог
Добре, де, в днешно време работодателите не са ли на един-два клика да разберат кой с ТЕЛК, кой без ТЕЛК?

# 85
КАТ не са, ти за работодателите питаш.

# 86
Да, удължавал съм болничните си с решение на ТЕЛК четири пъти.
Тогава щом не можете да се върнете на работа, трябва да излезете в отпуск.

# 87
Здравейте, извинете, че пак ви безпокоя, но искам да съм по-запозната.
Предстои консултация с личния лекар да видим дали ще изготви документите, но все пак да попитам тук. Тъй като в момента е в болнични, които изтичат, ако пуснем документи горе долу в какъв срок ще му назначат дата комисията и също така, след преминаване на комисията, ако влезе в болница (предстои операция на лумбални прешлени) ще може ли да вземе болничен след това оттам или НОИ ще го отрежат и ще трябва да е в неплатен отпуск ?

# 88
  • Добрич
Срокът за издаване на експертно решение от ТЕЛК е 3 месеца.

От сайта на НОИ:

# 89
Здравейте! Преди време писах за ма,ка ми, с деменция, за която подадох документи за телк и приемащата документи госпожа беше изказала мнение да не чакам нищо, че докторът много постно е обяснил състоянието. Дойде ЕР, 86 процента с чужда помощ, не че не очаквах 100 процента. Сега трябва да подаде заявление за финансова помощ и формуляр за самооценка в социално подпомагане. Майка ми не може да пише, да се подпише, тя не осъзнава какво е химикал, лист, тя не може да хване и държи химикал, то тя не може да стои, тя лежи. Т.е. тези неща аз трябва да ги напиша. Аз обаче нямам пълномощно. Какво следва? Как се процедира? Аз как да извадя пълномощно, тя не може да изрази волята си. И друго, по настоящ, или по постоянен адрес, че при нея са различни?

Общи условия

Активация на акаунт