ТЕЛК и НЕЛК - въпроси и отговори - ТЕМА 3

• 8 298
  • 290
  •   1
Отговори
# 105
  • Ланкър, планините Овнерог
didona666, след излизането на ТЕЛК подаваш в НОИ за пенсия. И там се чака, плащат от началото на ТЕЛК-а, не преди решението. Подаваш и в социалните за интеграционни, след тяхното решение започват плащания.

# 106
  • Добрич
didona666, датата на протокола от онкокомисия е по ал.4. Защо мислиш, че ще бъдеш по нея?

Подаваш заявление за ТЕЛК.

Когато ти излезе излезе ЕР ( експертното решение) в него ще пише коя дата са ти определили за дата на инвалидизация.

didona666, после пенсията от НОИ се изплаща от датата на инвалидизация (изплащат със задна дата).

За работещите датата на инвалидизация е датата на експертното решение.
За безработните датата на инвалидизация е датата на подаване на заявлението.

Срокът за произнасяне на ТЕЛК е 3 месеца, т.е. ако си безработна ти се полага пенсия за тези три месеца, ако си работеща не ти се полага.
Скрит текст:
Ако подадеш документи като безработна и после започнеш работа преди експертното решение трябва да уведомиш ТЕЛК за смяна на обстоятелствата. Не го ли направиш, после от НОИ като проверят в НАП и видят, че работиш ще обжалват ЕР.

Ако си работеща (като подаваш заявлението или започнеш работа преди експертното решение) трябва да подадеш производствена характеристика (изготвя се от работодателя и от трудова медицина).

Когато излезе експертното решение, ако работиш от ТЕЛК го изпращат на работодателя.

Не бъди песимистка, немалко хора с ТЕЛК работят.

Освен това хората с ТЕЛК са освободени от ДОД на сумата от 7920 лв. за година.

За рак на млечната жлеза според наредбата се дават 80% за първите две години от операцията. Противопоказанията за тази диагноза са
Цитат
Тежък физически труд, работа в среда с радиация и канцерогенни материали.

Претегли си "плюсовете" и "минусите" за различните варианти и реши какво ще предприемеш.

Пенсията ще е от датата на ТЕЛК решението. След подаване в НОИ се чака до 4 месеца.

Не е вярно. Пенсията се изплаща от датата на инвалидизация, която може да е различна от датата на ЕР (например при безработните).

Цитат
Чл. 70. (1) Дата на инвалидизиране се определя, когато се определя процент трайно намалена работоспособност (вид и степен на увреждане).

(2) Когато лицето е било във временна неработоспособност и е преминало непосредствено в инвалидност, за дата на инвалидизиране се приема денят, от който е приключила временната неработоспособност по болничните листове.

(3) Когато лицето поради увреждането си е трудоустроено на работа с по-ниска квалификация, за дата на инвалидизиране се приема датата на преминаване на лицето на тази работа. Това обстоятелство се установява по наличната медицинска документация и документите за трудов стаж.

(4) (Изм. - ДВ, бр. 64 от 2018 г., в сила от 03.08.2018 г.) Когато лицето не е ползвало отпуск по болест или не е осигурено, датата на инвалидизиране се определя въз основа на медицинските документи и здравословното му състояние при освидетелстването. Когато липсва медицинска документация и здравословното състояние на лицето не дава достатъчно основание, за дата на инвалидизиране се определя датата на издаване протокола на ЛКК.

(5) Когато лицето работи или се намира в платен или неплатен отпуск, за дата на инвалидизиране се определя датата на освидетелстването.

(6) Датата на инвалидизиране може да бъде по-късна от датата на освидетелстването само когато лицето е било в отпуск по болест и се е явило за освидетелстване преди изтичането му.

(7) (Изм. - ДВ, бр. 64 от 2018 г., в сила от 03.08.2018 г.) Отпускът при временна неработоспособност в размер 30 календарни дни, ползван на основание чл. 42, ал. 3 от КСО, се взема предвид при определяне датата на инвалидизиране.

☆☆☆  

Harmony12, агенция Социално подпомагане не изплаща суми за минал период. От когато подадеш заявление, от тогава. Минава  време ( до месец) докато заседава тяхната комисия и излезе заповедта.

Последна редакция: нд, 17 авг 2025, 14:29 от Вела

# 107
Ох, обърках се. Аз не работя. Значи, че ще ми се изплаща инвалидната пенсия от датата на излизане на ТЕЛК решението, така ли? Това ли е инвалидизирането?

# 108
  • Пловдив
Ох, обърках се. Аз не работя. Значи, че ще ми се изплаща инвалидната пенсия от датата на излизане на ТЕЛК решението, така ли? Това ли е инвалидизирането?
 На безработни изплащат от датата на подаване на документите.

На работещи - от датата на която е изваден ЕР.

didona666 прочети първи пост  на темата ! Има много полезна информация.

Harmony12     ако до сега е получавал по пощата , то трябва да си го чакат там. Да провери на място.
 Ако е с пожизнен ТЕЛК и са минали  5 г от подаване на документи в АСП, трябва да подаде  отново .

Някой питаше за АСП  и  пореден ТЕЛК :
Старият ми  ЕР беше до 01.07.25,  новият от 21.06.2025. На 30.06.25 подадох в АСП и този месец /13.08/ получих новата сума.

Последна редакция: нд, 17 авг 2025, 15:42 от Перах

# 109
Harmony12     ако до сега е получавал по пощата , то трябва да си го чакат там. Да провери на място.
 Ако е с пожизнен ТЕЛК и са минали  5 г от подаване на документи в АСП, трябва да подаде  отново .
Благодаря за отговора. Имам и още един въпрос: той досега винаги ги е взимал от клона, посочен по местоживеене, но чета че от миналата година е прието да може да се вземе от всеки клон, който има свързаност с интернет. Той сега лятото е основно на село (това е и причината да не е взимал помощта от 2 месеца), а и се стараем да му ограничим шофирането в горещините. Правилно ли разбирам, че може да иде в пощенски клон в  най-близкия град и да вземе помощта за този месец и предните два?
Благодаря още веднъж.

# 110
  • София
Здравейте!Всеки път сте ми от голяма полза по отношение на насоки за ТЕЛК и прочие.

Безработна съм, подала съм си документите за ТЕЛК на 27 март т.г. - както разбрах и се затвърди и от предишните постове - плащанията  следва да се изчисляват от тази дата.

В петък получих сума по сметката си с основание Пенсии периодично плащане 21. В сайта на НОИ няма качено пенсионно решение още. Озадачена съм какво точно включва тази сума. На вас, които вече сте минали по този път, изпратиха ли ви някакъв документ/писмо за първите суми накуп с нещо като разбивка или трябва да ходя в НОИ да питам?

# 111
  • Sofia
Здравейте!Всеки път сте ми от голяма полза по отношение на насоки за ТЕЛК и прочие.

Безработна съм, подала съм си документите за ТЕЛК на 27 март т.г. - както разбрах и се затвърди и от предишните постове - плащанията  следва да се изчисляват от тази дата.

В петък получих сума по сметката си с основание Пенсии периодично плащане 21. В сайта на НОИ няма качено пенсионно решение още. Озадачена съм какво точно включва тази сума. На вас, които вече сте минали по този път, изпратиха ли ви някакъв документ/писмо за първите суми накуп с нещо като разбивка или трябва да ходя в НОИ да питам?

Писмо би трябвало да е пуснато. Преди да излезе пенсионното решение издават разпореждане. В него пише каква сума, ще се отпуска всеки месец докато не излезе окончателното решение. Като тази сума е минимума за конкретният процент. В темата имаше споделена таблица за минималните суми, които се отпускат за съответният процент. Сумата, която сте получили е точно минимума.

# 112
  • Добрич
Срокът за изплащане на пенсията е 4 месеца. Когато установят,  че имате необходимия минимален стаж с разпореждане  отпускат  минималната сума (често около втория месец). После пресмятат личния коефициент и доплащат разликата с друго разпореждане.

# 113
  • София
Благодаря много!Това, което ме притеснява лично, е че сумата е много повече от минималната (аз си проверявах таблиците) и че е станала някаква грешка
Явно утре ще се ходи в НОИ да ми разяснят нещата👍

# 114
  • Sofia
Благодаря много!Това, което ме притеснява лично, е че сумата е много повече от минималната (аз си проверявах таблиците) и че е станала някаква грешка

Вероятно е за два месеца. Поне при мен първият превод беше за два. Подадох документи към НОИ юни и в средата на юли получих за юни и юли.

# 115
  • Пловдив

Това,което е дадено  в таблицата е минимума, който се получава, т.е. когато човек е осигуряван на минимална заплата .
 Пенсията/ сумата/ зависи от това на колко си осигурявана и колко стаж имаш.

# 116
Здравейте!
Извинявам се, че пак пиша, но просто нашата ситуация си е малко странна.
Подадохме документите за трудоустрояване и сега чакаме, но на баща ми му предстои операция на кръста поради дискова херния и силни болки. До колкото знам не може да е в болнични, докато не излезе решението, но все пак след нея дали ТЕЛК все пак ще му позволят да ползва или ще го накарат да бъде в неплатена докато не излезе решението ?

# 117
  • Добрич
Документите за ТЕЛК  за същата диагноза ли са, като болничните? Ако са различни диагнози не е проблем. За същата диагноза болничен се ползва при хоспитализация.

Болничните преди датата на ЕР не са проблем. Въпросът е, в деня, когато излезе ЕР лицето да не е в болничен.

# 118
Точно на 5 тия месец и един ден ми преведоха телк пенсията, писмо още чакам. Въпросът ми е при подадено телк решение на 18.03. в НОИ, решението е от 12.03., парите получени днес за какъв период са? Доколкото разбрах от четенето в интернет пенсиите се изплащат месец назад, но при положение, че март е половин...

Последна редакция: вт, 19 авг 2025, 14:48 от erika80

# 119
  • Sofia
Точно на 5 туя месец и един ден ми преведоха телк пенсията, писмо още чакам. Въпросът ми е при подадено телк решение на 18.03. в НОИ, решението е от 12.03., парите получени днес за какъв период са? Доколкото разбрах от четенето в интернет пенсиите се изплащат месец назад, но при положение, че март е половин...
Пенсиите се изплащат месец за месец за който се отнася, т.е. пенсията за август се изплаща през август.
https://www.nssi.bg/fizicheski-lica/pensii-bg/izplashtane-na-pen … htane-na-pensiya/

Общи условия

Активация на акаунт