ТЕЛК и НЕЛК - въпроси и отговори - ТЕМА 3

• 8 363
  • 293
  •   1
Отговори
# 165
didona666 Нямаше да ви дадат по-ранна дата, защото всичко се определя от системата. Сега с тези отпуски през август не могат да се справят.
Няколко дни преди да си изпратя документите питах една от служителите в ТЕЛК относно изпращането им по куриер. Тя ми каза, че ако ги изпратя по куриер ще чакам 2 месеца за експертиза, а ако ги подам там лично, щяло да стане по - бързо. Обаче, чакащите хора пред вратата, ми казаха, че и лично да ги подам пак се чакало толкова.

# 166
didona666 То пък колко са компетентни служителките, моля ви се.🤣

# 167
Да, заседнали са в миналия век.
И сега, тъй като съм безработна, документите ми са приети на 26-ти август, а експертизата ще бъде от 4-ти ноември, дали инвалидната ми пенсия ще се счита от 26-ти август или от 4-ти ноември?

Последна редакция: ср, 27 авг 2025, 13:31 от didona666

# 168
И сега, тъй като съм безработна, документите ми са приети на 26-ти август, а експртизатата ще бъде от 4-ти ноември, дали инвалидната ми пенсия ще се счита от 26-ти август или от 4-ти ноември?
Ще се счита от датата на направлението от личния лекар.

# 169
И сега, тъй като съм безработна, документите ми са приети на 26-ти август, а експртизатата ще бъде от 4-ти ноември, дали инвалидната ми пенсия ще се счита от 26-ти август или от 4-ти ноември?
Ще се счита от датата на направлението от личния лекар.
Това го чувам за първи път.🤔

# 170
  • Ланкър, планините Овнерог
И аз за сефте го чувам. Моят опит е, че се изплаща от датата на ЕР.

# 171
Изплаща се от датата на ЕР само ако работите.

# 172
Изплаща се от датата на ЕР само ако работите.
Четох, че за безработни се изплаща от датата на приемане на заявлението и документите.
 Колко е пенсията за инвалидност от 71 до 90 % от юли тази година според новите разпоредби - 609.60 лв. ли е?

# 173
  • Добрич
didona666, освен от групата
 пенсията зависи от стажа и от осигурителния доход. В таблицата са минималните суми.

Не искам да те отчайвам, но ако  ноември минеш ТЕЛК, пенсия ще вземеш най-вероятно след Нова година. Срокът е 4 месеца. Хубавото е, че ще ти изплатят накуп сумите със задна дата. Ако имаш късмет, може през 2025 г. да те зарадват с минималната сума, а по-късно, когато ти определят коефициената и точната сума  да направят доплащане.

# 174
  • Пловдив
Ох, обърках се. Аз не работя. Значи, че ще ми се изплаща инвалидната пенсия от датата на излизане на ТЕЛК решението, така ли? Това ли е инвалидизирането?
 На безработни изплащат от датата на подаване на документите.

На работещи - от датата на която е издаден ЕР.

didona666 прочети първи пост  на темата ! Има много полезна информация.

didona666    

НА БЕЗРАБОТНИ ПЕНСИЯТА СЕ ИЗПЛАЩА ОТ ДАТАТА НА ПОДАВАНЕ НА ДОКУМЕНТИ.

За теб това  ще е 04.11.2025.

Може да е друга, ако до тогава има промена я закона.

За втори път ти го казва човек, който е бил безработен,когато е подал документи.

След като получиш ЕР на хартиен носител и го подадеш в НОИ, то ще чакаш още 4 месеца  за обработка на документи и тогава ще ти изплатят парите на куп.

До тогавва прочети ПЪРВИ ПОСТ НА ТЕМАТА! Има много полезна информация какво ти се полага, какво  и къде трябва да подадеш.
Прочети и  предната тема. Въпросите които задаваш са обсъждани многократно.

Последна редакция: чт, 28 авг 2025, 05:06 от Перах

# 175
  • Sofia
didona666, освен от групата
 пенсията зависи от стажа и от осигурителния доход. В таблицата са минималните суми.

Не искам да те отчайвам, но ако  ноември минеш ТЕЛК, пенсия ще вземеш най-вероятно след Нова година. Срокът е 4 месеца. Хубавото е, че ще ти изплатят накуп сумите със задна дата. Ако имаш късмет, може през 2025 г. да те зарадват с минималната сума, а по-късно, когато ти определят коефициената и точната сума  да направят доплащане.

Посочените размери от 01.07.2025 в тази таблица не са верни! Видях, че от миналата тема периодично се публикува. Всички размери са грешни.

# 176
# 177
  • Sofia

Това са верните за инвалидност общо заболяване, горните не са.

# 178
  • Добрич
Първата таблица е налична в Интернет пространството (не съм я правила аз). Споделям я, но не съм задълбала в разминаванията, защото са минимални - в стотинки.

(Грешки в първата таблица:

- за първа група 0,66 лв

- за втора група 0,60 лв

- за трета група 0,49 лв.)

Тази, която публикувам сега я направих преди малко и е съвсем актуална, защото я направих по сумите, публикувани в сайта на НОИ.

Както вече написах, между двете има несъществени различия.

Последна редакция: чт, 28 авг 2025, 17:20 от Вела

# 179
Ако ЕР е от месец март, а разпореждането  от НОИ е от 15.07, парите, които НОИ определя по новите суми след 01.07.25 г. ли са или преди увеличението?

Общи условия

Активация на акаунт