Отговори
# 180
  • Варна
SiS777,  проф. Костов, оперира роднина на жена от форума, декември 2024 във Военна болница Варна, също с рак на дебелото черво в 4стадий.В последствие много голяма инфекция, три месеца без лечение и на финала много нови метастази, заради забавено лечение. Доколкото знам от форума в 4ст.се оперира само ако е животозастрашаващо. Първо се посещава онколог и се минава комисия, която решава, дали първо химио, таргет, лъче или операция. Може да се върнете назад и да прочетете темите. Нека и другите се включат.Не казвам, че лекаря не е добър като хирург, а че при нея пътят е трябвало да бъде друг, след проведени консулти след операцията.

# 181
Alatea, по принцип съм съгласна с теб. Но с едно уточнение. Зависи как е описан тумора при колоноскопията. Ако запушва червото има опасност да направи илеус и тогава операцията е по спешност и по-тежка. Иначе има тумори, вкл и такива на правото черво, при които се прави първо лъчетерапия за свиване на тумора и на втори етап операция.

# 182
  • Варна
Да, точно това казвах, ако е животозастрашаващо. С две думи, че трябва и добър онколог. Чичо ми е с рак на гърдата и е в момента е на химио 3ти стадий. Едната комисия с председател хирург, където е направена биопсията, след ПЕТ скенер, където е стадиран 3ст,пишат 2ст.и първо операция. Консулти с проф. Тимчева, проф. Щерев и проф. Цонев, категорично първо химия, операция, лъче, хормон. С две думи, да направят още консулти.

# 183
  • Мюнхен
Благодаря за информацията, но аз след толкова търсене за град Варна, просто той беше с най добри отзиви, защото аз и държах на ВМИ, а днес родителите ми сервират това със “Сърце и мозък” Бургас, и на всичко отгоре и операция безплатна с робот Давинчи. Малко ми е като шестица от тотото.
На мен не ми е ясно може ли да се премахне целият тумор по този начин, а и аз мислех, че този късен стадий е по добре отворена операция за да се огледа добре червото и коремната кухина. Но баща ми казва, че човека се е държал много професионално, показал е и обяснил всичко( за 15 мин.), и му е вдъхнал доверие. Също така е казал, че 48 часа няма да имаме достъп до пациента, защото щял да бъде в реанимацията и информация за състоянието му ще ни се даде само по телефона, аз работя в голяма болница в Мюнхен, но в счетоводството на лабораторията, но тук няма такова нещо, след няколко часа, когато пациентът се свести, един човек от семейството може да влезе дори и в реанимация. Доста се притеснявам, но не искам да му се бъркам. Той се е позитивно настроен, и искам да си остане така. Четох, че в някои клиники тази операция се покрива от Здравната каса, ако се прави реклама на клиниката с цел привличане на клиенти, или по други пътеки.

# 184
Мен ме оперираха по спешност в Шумен. Имам множество разсейки в черен дроб. Вече година се боря, ходя на работа. Операцията в Шумен беше отлична. Изкараха ми стома, можело да я махнат, но тя не ми пречи. Дори пътувам по работа с нея. Сега ми правят химио в Надежда. Доволна съм. Предстои ми скенер и може да ми включат иринотекан. Туморниъе ми се бяха качили. Като изключим изтръпванията, имах 12 с оксаплатина, сега съм само с 5 фу и авастин (на вливки), живея нормално. Какво можете да кажете за иринотекана? На дамата чийто баща ще оперират - аз съм тежък случай, но вече година живея като преди. Много се притеснявам от този иринотекан.

# 185
Само искам да се включа за ДаВинчи роботът - докато при нас се чудеха дали да махат далака или само да се биопсира коремен лимфен възел (неходжкинов лимфом+засегнат далак), опцията при спленектомия беше с ДаВинчи робот и цената беше 2000лв. Това в болница Каспела.
Интересувайте се какво всъщност трябва да заплатите, защото класическивт случай е "тя Касата го поема, вие само си заплащате консумативите" т.е. пак едни солидни пари се плащат накрая.

# 186
Със Давинчи при простатата по каса платихме 6000лв

# 187
  • Мюнхен
Със Давинчи при простатата по каса платихме 6000лв
Да, накрая все за нещо ще си имаме “честитка”, при положение, че баща ми два пъти го питал, а професора два пъти потвърдил - 0. Казал, че иска да му прави нов скенер за да види по добре черния дроб.
А за последващата химиотерапия, казал, че също сам ще го консултира и предложи лекарство. Аз мисля, че за химиотерапия се ходи при онколог, даже чета, че се вземат тези блокчета от биопсията и се търси второ мнение, мисля да направя онлайн консулт с Д-р. Тимчева мисля беше. Баща ми е човек, който не приема лесно нещата , обича да дискутира, а сега просто явно е изплашен и се съгласява на всичко от раз.

# 188
Ти пишеш, че живееш в Германия и работиш в болница, нали така? Защо не преведеш документите и изследванията и не се консултираш за препоръки за лечение в Германия. Дори и след това да се лекува тук, можеш да сравниш по същия път ли трябва да върви.
Аз винаги препоръчвам и второ мнение. От повторение на хистологията, до второ мнение за операции и лечения.

# 189
  • Мюнхен
Да, това вече го направих, аз работя обаче в лабораторията, лекарите в болницата не дават просто така консулт, без час или без пациент. Говорих с нашите професори от лабораторията и те ми казаха, че тук в Германия няма да се направи нещо по различно, а и ще струва доста скъпо.
Мен просто ме учуди, предложението за роботизирана операция при пациент в IV стадий, или може би лекарят си мисли, че няма какво са губи и ще се тестват с робота върху баща ми.
Притеснявам се и, за химиотерапията, която пак той мисли да предложи, не знам дали ще се допита до онколог. По принцип Проф. Костов мисля че е Онкохирург.

# 190
Ами записваш си час и се консултираш по документи. И би трябвало да ти дадат и документ какво предлагат. Много българи се консултират от разстояние, а ти си там на място.

# 191
В случая учудващото е, че ще е безплатно.

# 192
  • Мюнхен
Ами записваш си час и се консултираш по документи. И би трябвало да ти дадат и документ какво предлагат. Много българи се консултират от разстояние, а ти си там на място.
Записване на час е лесно, но колко се чака, аз съм във системата от 10г. , не си мислете, че хората от България идват просто ей така и почват да ги лекуват, те просто плащат - много. Същото е и с Турция. Баща ми не може да чака месец или повече за един консулт. А и дори да го консултират не можем да си позволим лечение в Германия. Благодаря все пак за предложението.
Мен въпроса ми беше за безплатната роботизирана операция, и то в напреднал стадий. Аз просто от всичко изчетено бях останала с впечатление, че в такива случаи си прави отворена коремна операция.
Ще направя онлайн консулт с друг хирург.

# 193
Да де, не ти предлагам да се лекува там, а да се консултираш. Платена консултация би трябвало да стане бързо. Така ще имаш насоки и за вид на операцията, и за последователност и вин на терапията.  Особено като си там и не се налага да минаваш през преводач и т.н. Със сигурност лекарите в болницата в която си могат да ти дадат насоки, коя болница е референтна за лечение на този тип заболявания в Германия.
Поне аз бих се консултирала там със сигурност като второ мнение.

Последна редакция: сб, 01 ное 2025, 13:34 от ~Боряна~

# 194
Не знам как да и помогна...
Дано я отпусне от лепенките, Стеф. На човек в активна болка трудно има с какво да помогнеш. Имаш ли лекар, с когото можеш да се консултираш за дозите? Ако успеете да я обезболите, все някоя вода ще ѝ подадеш, ще я разтриеш или раздвижиш, възглавница ще наместиш - тия малките неща. Намирам, че имат значение. Съжалявам, че е толкова трудно.

Доверявате ли се на онколога или търсите и други мнения?
На всеки кръстопът в главата ми си сверявах часовника с проф. Тимчева чрез Heele. Не че ако беше казала нещо различно от лекуващия онколог, щях да знам какво да направя. Но информацията от нея ми проясняваше картината в главата и ми помагаше след това да формулирам него какво да попитам и после разбирах какво ми казва. Също тя ни посъветва да изследваме за мутации и къде да идем. Така че генерално имах доверие, но и опитвах да проверя дали не изпускаме нещо.

Благодаря Ви за коментара, мисля че мнението Ви е доста адекватно. Аз самата съм чела неведнъж за д-р Тимчева и освен това лично моята гинеколожка ми я беше препоръчала за консултация докато мъжа ми се бореше с рак. Вчера се консултирах с нея, за да ми е спокойно. Вече втори път я търся за съвет, дано успее пак да ни помогне във вземането на решение. 🤞

Общи условия

Активация на акаунт