Поскъпване на стоки- фрапиращи цени

• 84 619
  • 2 180
  •   2
Отговори
# 2 145
И за това медицинските услуги могат да се вдигат до безкрай??
Днес резервирах час за лекар.Дадоха ми сметка да преведа капаро 50 евро...Предния път не съм пращала нищо, плащат на място всичко...

Дали можеш да споделиш за каква медицинска услуга е поискано капарото и в кой град?

# 2 146
Дерматолог, Стара Загора.

# 2 147
Има едно неписано правило, че фризьор, маникюрист и счетоводител не се сменят! Simple Smile
Никога не съм чувала за това 'правило' и грам не съм съгласна с него. С лопата да ги ринеш хората, които упражняват тези професии и всеки си избира според цена и качество.

# 2 148
Капаро 50€, а колко е целият преглед??? Open Mouth
За кой лекар става въпрос? Платен преглед или по ЗК?

# 2 149
Платен.Ноември беше 210 лв.

# 2 150
Има едно неписано правило, че фризьор, маникюрист и счетоводител не се сменят! Simple Smile
Никога не съм чувала за това 'правило' и грам не съм съгласна с него. С лопата да ги ринеш хората, които упражняват тези професии и всеки си избира според цена и качество.
Точно пък тези са най-заменими. Няма незаменими.

# 2 151
От месеци се напъвам да обяснявам, че фокусирането върху цените на храните в хипермаркетите ще ви изиграе лоша шега и то е в полза основно на спекулантите, които ги използват като аргумент за вдигане на цените на услугите под предлога, че всичко се вдига. А точно при храните повишението се оказа най-малко.
Спекулата трябва да се наказва от потребителите не само чрез разобличаването и, но и чрез ефективно бойкотиране на спекулантите. Повечето аргументи за повишаването на цените на услугите са напълно несъстоятелни, включително и тези за материалите или наемите. Или пък за цената на работната сила, при положение, че повечето пъти те сами са си наетият персонал.
През последните години има една все по-видима тенденция за понижаване на цени на стоки и консумативи в различни области, дори достигайки нива под тези от началото на инфлацията.Всички го виждате с очите си, например с много примери за цени на стоки, които поръчвате от Китай, или на дрехи, обувки, малки битови уреди и аксесоари, които за 5-6 години не само не са се повишили заради инфлацията, която я има, но дори са поевтинели. Това е ефектът от автоматизацията в производството, която навлиза бързо и неусетно, и то не защото някой иска да ви е евтино. Това засяга и работата на тези, предлагащи услуги, като ги поевтинява за тях, докато те се опитват да ви убеждават в друго и да ги оскъпяват.
Наемите също не са поскъпнали с темповете на поскъпването на цените на имотите. Един фризьор или масажист може да си прави месечния наем за ден или два. За стоматолог дори няма да коментирам, както вече видяхме, те си казват, че оценяват труда си директно по борсовите цени на златото.

# 2 152
  • София
През последните години има една все по-видима тенденция за понижаване на цени на стоки и консумативи в различни области, дори достигайки нива под тези от началото на инфлацията.Всички го виждате с очите си, например с много примери за цени на стоки, които поръчвате от Китай, или на дрехи, обувки, малки битови уреди и аксесоари, които за 5-6 години не само не са се повишили заради инфлацията, която я има, но дори са поевтинели.
EzzG, тук не съм съвсем съгласна.
Цени на стоки, които поръчвате от Китай е съвсем различно от дрехи, които са поскъпнали и са на европейски бранд. Ако трябва да мина на китайска евтиния, където рядко има и следа от естествена нишка в плата, то това означава, че моят стандарт е драстично паднал. Не е просто да си покрит, а да си облечен с качествени дрехи, които, да ме извиняваш, ама китайските не са.
И да, това, че може да се поръча нещо от Китай, със съмнително качество и понякога дори номерация, няма нищо общо с поскъпнали качествени дрехи, на реномирани производители, гонещи стандарти на качество. Така че нека да не сравняваме ябълки и круши.

# 2 153
Дрехи, обувки и уреди в никакъв случай не поръчвам от Китай. Дайте пример за стоки, които могат да си поръчам от България или ЕС, които са на цените от преди инфлацията.

# 2 154
Почти всичко се произвежда в Китай, Индия, Бангладеш и т.н. Предполага се просто, че по-реномираните марки имат повече контрол.

# 2 155
Ако човек е принуден да поръчва нискокачествени стоки от Азия, защото финансово не може да си позволи качеството от преди 1-2 години, това е понижаване стандарта на живот.

# 2 156
  • София
В Amazon.de държат стабилни цените + над 50 евро доставката е безплатна.

# 2 157
  • София
Почти всичко се произвежда в Китай, Индия, Бангладеш и т.н. Предполага се просто, че по-реномираните марки имат повече контрол.

Да, в България също се изработват ишлемета, но плат, конци, етикети - всичко се доставя от поръчалия го.
И не всичко е полиестер и полиакрил. А и все пак, марките контролират какво се шие, как и връщат брак.
Вчера, отворих Шейн. 1 час гледах, не намерих нищо, което да е 100% памук, естествена коприна, вълна, кашмир или лен. Полиестер и полиакрил, лоши кройки, ниско качество.

# 2 158
Ако се гледа Prime, е безплатна доставката на една голяма част от нещата в Amazon. От там купувах пердета, струваха ми 100 евро., по поръчка- 600, все полиестер. И си дойдоха много добре ушити и изглеждат много добре, ясно е, че сигурно не е най-качественото нещо, ама с домашни любимци...Та и от Китай, от измислени марки, може да се попадне на добри продукти.

# 2 159
В Amazon.de държат стабилни цените + над 50 евро доставката е безплатна.

Това не е вярно. Инфлацията и там удари.
Пример давам - в цял свят поскъпна ддр5 рам паметта, знаете защо...амазон не прави изключение, и там ценита са двойни от октомври насам.
Ако беше вярно това което си написала, то там цената щеше да е стотина евро, колкото беше преди октомври 2025. А тя е двойно....примерът е с конкретна рам...
Та не е някакъв остров амазон, незасегнат от процесите.

Общи условия

Активация на акаунт