Поскъпване на стоки- фрапиращи цени

• 33 601
  • 916
  •   1
Отговори
# 60
Минералната вода също поскъпна.
Това пък изобщо не мога да си обесня защо. Вода бутилирана миналата година, сега я продават по скъпо.

# 61
Хипо, не знам къде си, но тук най-ниските цени в евро са от 2.14 за кг. ориз (4.20 лв.); сьомгата масово е около 40 лв., - т.е. към 20 евро, най-евтиното масло за 200 гр. е 8 лв. или около 4 евро; литър и половина мляко е 5.30 или 2.70 евро; хляб - около 2.50 вече най-евтиния или 1.30 евро. И при всички тези си има значителен скок в последната година.

# 62
Това пък изобщо не мога да си обесня защо. Вода бутилирана миналата година, сега я продават по скъпо.
Една от причините е, че в целия Хасковски регион и част от пловдивските села, водата е негодна за пиене, готвене и въобще консумация, за всичко се купува вода, независимо от цената, та търсенето вдига цената. На едно място като я увеличат, увеличават навсякъде.

# 63
  • София
Има хора, чиито заплати растат заедно с цените, както и би трябвало да е, затова не смятат, че има голямо поскъпване.
Приятелят ми например има годишно увеличение на Х дата с У процент и няма "Ама, шефе, моля те...".

# 64
заради цената на преформите и логистичните разходи.
Не на последно място и защото всичко друго се вдига, тоест кой производител ще е луд да не повиши цените в такава ситуация.

# 65
Цените в БГ полудяха покрай еврото, напълно изкуствено според мен. Повечето стоки са с едно 20-30% нагоре и не виждам защо, при положение че и горивата са на стойностите от преди войната в Украйна. За медицинските услуги пък не ми се коментира - прегледите и изследванията също много поскъпнаха. И на фон на всичко това се отчита инфлация от 3%, пълен абсурд. За себе си се опитвам да боря проблема като ограничавам разходите и купувам нещо само ако ми е неотложно.

# 66
Чудя се защо някои хора се мъчат да убедят себе си и другите, че поскъпване няма? Не ходят в магазин изобщо,или се опитват да си внушат, че няма проблем щом са го замели под килима?
Чудя се как ще обясняват след нова година по-високите цени у нас в сравнение с ЕС на същите стоки?
Или нагло ще твърдят, че не е вярно, както правят сега.....

# 67
Една от причините е, че в целия Хасковски регион и част от пловдивските села, водата е негодна за пиене, готвене и въобще консумация, за всичко се купува вода, независимо от цената, та търсенето вдига цената. На едно място като я увеличат, увеличават навсякъде.

Евтините зеленчуци ги поливат с радиоактивна вода.

# 68
  • Beyond the stars
Цените в БГ полудяха покрай еврото, напълно изкуствено според мен.

Скоро слушах анализ, че търсенето на дълготрайни ресурси е скочило в пъти. Минералната вода беше един от примерите на едро. Доста народ вади пари от под дюшека от Бог знае какъв източник и инвестира в неща, които може да складира, без да се налага да обменя пари в евро. Същата е драмата на имотния пазар, строителни материали и т.н.
Че има и спекулация чиста, има. Но  това увеличено търсене от изкарване на едни пари в активен оборот е доста ключов фактор на нашата територия.

# 69
Не само зеленчуците, да не мислите, че хранителните производства работят с купена. Повечето сирена, кашкавали, лютеници, консерви, козунаци, боза и др., които са в Кауфланд са произведени в Хасково.

# 70
Хасковксите "радиоактивни" домати Stuck Out Tongue Winking Eye

# 71
Противно на всякаква логиката, но във всички държави е имало период на не особено приятна адаптация към еврото. Тук при мен от 30 години има евро и още си страдат по песетата.

# 72
Противно на всякаква логиката, но във всички държави е имало период на не особено приятна адаптация към еврото. Тук при мен от 30 години има евро и още си страдат по песетата.

Това е идеализация на "доброто старо време" и жалба за младост. И у нас колко хора жалят за социализма - колко било по-хубаво???

# 73
  • София
Чудя се защо някои хора се мъчат да убедят себе си и другите, че поскъпване няма? Не ходят в магазин изобщо,или се опитват да си внушат, че няма проблем щом са го замели под килима?
Чудя се как ще обясняват след нова година по-високите цени у нас в сравнение с ЕС на същите стоки?
Или нагло ще твърдят, че не е вярно, както правят сега.....

Ън, както казах, има хора, особено в чуждестранните компании, които получават увеличение на годишна база, плюс, че имат екстри като ваучери за храна, 13-а заплата, бонуси, бонуси преди големите отпуски. Те не усещат кой знае колко поскъпване, защото парите им растат със стъпка пред поскъпването. И затова и не чувстват, че нещо е скочило от 5 на 10 лева.

# 74
Това категорично няма общо за мен. Аз имам щастието да работя за работодател, който ежегодно индексира заплатите ни (при голямата инфлация около 2022 година се е случвало и с 20% в две поредни години), но винаги забелязвам когато нещо поскъпва и това се усеща по джоба ми. Защото при такова поскъпване не се повишава само цената на хранителните продукти. И това, че си заслужил по някакъв начин по-висока заплата от друг не означава, че ще си затвориш очите при вида на цената на млякото, знаейки че се купува от фермери за под лев литъра.

Общи условия

Активация на акаунт