Поскъпване на стоки- фрапиращи цени

• 36 733
  • 973
  •   1
Отговори
# 855
  • София
Еззг май има някакви проблеми и не разбирам защо пише в темата. Какво и да на каже все недоволна и лъжа било. Ето за фокачата, която  преди месец беше 20лв и ни обяснява  как имало и повече!
Ама там където е повече, не е скочило с 50% правя веднъж!

Никакви проблеми няма. Последното място, на което цените могат да са ориентир, е летището. Наемите на летищата са в небесата, почти няма евтино такова.
Често пътувам по работа. Е, сори, ама и с командировъчните ми се свиди да им купувам сандвичите.

# 856
А Труд са направили сравнение с цените в Гърция, в една и съща верига /не я споменават, но май става въпрос за Лидл/ - https://trud.bg/a/articles/%D1%81%D0%B8%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B0- … D1%86%D0%B8%D1%8F
Като видиш кои продукти са сравнили и разбираш веднага каква е целта. Ни месо, ни яйца, ни мляко.. нищо.

Между другото някой беше писал преди време за прословутите лимони, които в статии се опитаха да ни убедят, че в другите държави са евтини, пък видиш ли в България скъпи.
В Lidl Гърция стандартната цена на лимоните е 5.18лв./кг(2.65€), а в българския Lidl 5.49лв./кг. Излиза, че вносните гръцки лимони са само 0.31лв./кг по-скъпи от същите в Гърция.
Скрит текст:

# 857
Това е само за няколко месеца така, след нова година влиза в сила психологията на 0.9 и ще видим дали конкретно лимоните ще бъдат 1.99 или 2.09.

# 858
Еззг май има някакви проблеми и не разбирам защо пише в темата. ..
Всъщност постовете му са изключително логични, обосновани и информативни. Разочарована съм, че се изтриха полезни постове.
Жалко е, че масово се разсъждава повърхностно и се действа импулсивно.
Сравненията между малките магазинчета и веригите какъв смисъл имат? Малките магазинчета къде пуснали касова бележка, къде - не, заплатите там са в пликче, осигуровките на минимума, да продължавам ли? От магазинчето до нас си купувам цигари например, и имам сериозни съмнения че са фалшиви. Въпреки че продавачките са много симпатични, вече избягвам да пазарувам от там.
Веригите освен за печалба работят и с други цели, за които дори не подозирате. Въртят финансови сделки, каквито въобще не можем да си представим. Парите също са стока, колкото и имагинерно да звучи.
Преди много години доставяхме известна марка хранителни стоки. Т-маркет пуснаха продукта ни в промоция на цена по-ниска от доставната. Стана голям скандал, принудихме се да изкупим с ексвановете всичко налично от всички т-маркети от цялата страна, и въпреки това ни глобиха за некоректна практика от друга известна верига.
И да, има продукти на промоция в тях, с добри цени, и може би главно тях трябва да купуваме. Всичко останало е на късмет.

# 859
Еззг май има някакви проблеми и не разбирам защо пише в темата. Какво и да на каже все недоволна и лъжа било. Ето за фокачата, която  преди месец беше 20лв и ни обяснява  как имало и повече!
Аз пък се чудя ти защо пишеш в темата? Написа, че в Испания е по-евтино, ама ти показах, че в България е по-евтино за същите продукти, които сам даде за пример. Сега пък в Швейцария имало Айвар по-евтин от България. От цяла Швейцария само това ли измисли? Покажи 5-10 хранителни продукта, иначе е безсмислено.

Цените на нашето летище ВИНАГИ са били високи и едни от най-високите от повечето европейски летища. Сега ли го откри?

# 860
Еззг май има някакви проблеми и не разбирам защо пише в темата. Какво и да на каже все недоволна и лъжа било. Ето за фокачата, която  преди месец беше 20лв и ни обяснява  как имало и повече!
Аз пък се чудя ти защо пишеш в темата? Написа, че в Испания е по-евтино, ама ти показах, че в България е по-евтино за същите продукти, които сам даде за пример. Сега пък в Швейцария имало Айвар по-евтин от България. От цяла Швейцария само това ли измисли? Покажи 5-10 хранителни продукта, иначе е безсмислено.

Цените на нашето летище ВИНАГИ са били високи и едни от най-високите от повечето европейски летища. Сега ли го откри?
И аз ти показах, даже със снимка на прословутия калкан, ама ти си знаеш твойто. Да продължим ли с други продукти, месо, мляко, млечни продукти или май няма смисъл?
У нас 50% от продуктите са с поне 30-50% по-скъпи, а всичко вносно си директно х2, ама вносно не от страната производител, ами спрямо Европа.
 Евтин долнопробен хляб, някакви боклуци, имитиращи продукти и т.н.са по-евтини разбира се.
Понеже всяко нещо не е удачен пример, чакам да се изреди от вещите лица, кои продукти да гледам и да сравняваме ценово.

Последна редакция: ср, 17 сеп 2025, 08:23 от Alexslav

# 861
Колкото и да оборвате недоволните от растящите цени с таблици, сравнения и пр., реалността изобщо не е розова.
https://www.segabg.com/hot/category-bulgaria/rabotodateli-poiska … D0%B0%D1%82%D0%B0

За който не му се чете цялата статия, ще цитирам последния абзац:

"Коментарите идват на фона на нова статистика, според която с нашата минимална заплата малката потребителска кошница от 20 стоки може да бъде купена едва 9,7 пъти, докато в Германия – 32 пъти, в Испания – 22 пъти, а в Румъния – 17 пъти. Данните изнесе зам.-шефът на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ Виолета Иванова пред БНР."

# 862
Скрит текст:
Еззг май има някакви проблеми и не разбирам защо пише в темата. Какво и да на каже все недоволна и лъжа било. Ето за фокачата, която  преди месец беше 20лв и ни обяснява  как имало и повече!

И аз ти показах, даже със снимка на прословутия калкан, ама ти си знаеш твойто. Да продължим ли с други продукти, месо, мляко, млечни продукти или май няма смисъл?
У нас 50% от продуктите са с поне 30-50% по-скъпи, а всичко вносно си директно х2, ама вносно не от страната производител, ами спрямо Европа.
Точно в десетката! Точно такива примери очаквам да видя. Чакам сравнение на цените в чужбина и тук(със снимки) и както казах да има едни 5 продукта поне в този магазин, които са по-евтини от тук.

# 863
Ама не сравнявайте само цените в магазините, сравнявайте и доходите. Иначе няма никакъв смисъл.

Ако прочетете тази статия цялата, ще стигнете до извода най-отдолу:

Цитат
Данните показват, че с една минимална работна заплата българинът може да си позволи едва 9 потребителски кошници със стоки от първа необходимост, докато в Германия с минимална заплата се купуват 33 такива. Това показва сериозно изоставане по отношение на покупателната способност.

# 864
Ама не сравнявайте само цените в магазините, сравнявайте и доходите. Иначе няма никакъв смисъл.

Ако прочетете тази статия цялата, ще стигнете до извода най-отдолу:

Цитат
Данните показват, че с една минимална работна заплата българинът може да си позволи едва 9 потребителски кошници със стоки от първа необходимост, докато в Германия с минимална заплата се купуват 33 такива. Това показва сериозно изоставане по отношение на покупателната способност.
Тогава и цените на наемите, данъците, осигуровките, услугите, транспорт и какво ли още не трябва да се сравнят. Аз затова предложих, да не се гледат цените в чужбина, но тук възразиха.

Сравнението с Германия е смешно. Сега ли разбрахме, че сме поне 3 пъти по-бедни от Германия, че да е новина? Не от вчера сме най-бедната държава в ЕС.

# 865
Как тогава ни е евтино, като сме с най-ниски доходи ( най - бедни ) ?

Последна редакция: ср, 17 сеп 2025, 14:37 от dsfds

# 866
  • София /Абсурдистан
Ами тук някой твърдеше, че румънците са по-зле от нас. Изобщо не са, ние сме на опашката.

# 867
  • София
Нали затова е форум - за да има различни мнения.

# 868
Имах път покрай Фантастико и влязох. Докато обикалям, минавам покрай кафето и виждам...намаление на Лаваца, кафе на зърна от 1 кг, чиято редовна цена е 79.99, а сега на промоция за 45,99...Абе тия нормални ли са...? Аз никъде не съм виждал такава цена на това кафе - 80 лева... И сега го намалили с 42%...вижте ни колко сме благородни...
Ама аз ли не съм обръщал внимание, тия ли са се помислили за голямото добро утро...
Опитват се да докажат, че те могат да поддържат най-високи цени ли? Еми получило им се е. Действително това е един от най-скъпите магазини, като наравно с австрийците са пълни шарлатани. Да, вярно е, че има промоции, и цените са съизмерими с другите, ама това тяхното е пълна наглост. Изключвам факта, че това е кафе, а то е една от най-поскъпналите стоки изобщо, ама не е нормално това. Трябва да видя на други места цената...може и да се изненадам...неприятно

# 869
Кафето наистина много поскъпна. Ето ти една оферта на евтиното Метро за едно кафе на Лаваца без особено претенции.
https://shop.metro.bg/shop/pv/BTY-X330328/0033/0021/LAVAZZA-%D0% … oso-1%D0%BA%D0%B3
Ето и доста видове в Емаг:
https://www.emag.bg/kafe/brand/lavazza/c

Общи условия

Активация на акаунт