Как се справяте с ежедневната хорска несъобразителност и простотия?

• 16 825
  • 322
  •   1
Отговори
# 180
Е добре де, тия хора нямат ли изобщо инстинкт за самосъхранение? Как можеш да повериш живота си на непознати шофьори? Не разбирам тая логика.

Наивно вярват, че като са в Германия и всеки шофьор винаги спазва правилата и винаги може да набие спирачки.
Преди години станах пак свидетел на инцидент при който велосипедист изхвърча от храстите на пешеходна пътека без дори да се огледа - беше блъснат от жена, която беше сигурна, че никой не пресича.
Бива ли поне да не се огледаш? Пешеходна пътека ама все пак...
Да, и после изкарват шофьора виновен при подобни инциденти. Скоро зад едно Фантастико, до един блок, две жени пуснали без повод някакво дребно куче. Тръгваме с колата, едната жена почти се навря под колата щото псето явно е отишло за момент към колата, и си го взе. Всичко става за секунди. Много се ядосах на тия двете. Наоколо пълно с коли, те си разхождат кучето без повод, и после седят и ни гледат тъпо на всичкото отгоре.

# 181
Borqna Sto, знам че не е приятно, обаче докато не си минавала покрай строеж с войници (по соцвреме имаше и такива, предимно от малцинствата пращаха там), нищо не знаеш Simple Smile
Какво соц време, на мен ежедневно ми подсвиркват от строежите около нас (в нов квартал съм), хем съм с количката и бебето. Grin Даже и понягока почват да пеят песни Grin Аз пък не се връзвам чак толкова. Като искат, да свирят Grin

# 182
  • Melmak
Най-голямата простотия, която видях с очите си е съседката ми, която остави тригодишното й да пресече голяма улица само. Тя явно искаше да ходят до магазина, има две деца и малкото просто тръгна по улицата, незадигната пешеходна пътека. Ужас направо, а тя.. седи и вика “не ходи там.” Едно флегматично такова…

# 183
Тия, които повтарят на децата си по 100 пъти "не пипай това, чуваш ли какво ти казвам, ела тука, ЕЛА, ЕЛА, не викай, не викай, не ВИКАЙ, ти разбираш ли ме какво ти казвам, казах ти да НЕ ВИКАШ", докато си седят на 20 метра и не мърдат, са еталон за мърляво възпитание.

# 184
Всеки ден ги слушам такива в нашия двор. Аз имам три пресни случая от тези дни. Днес в комплекса пак имаше детски рожден ден, обаче този път с DJ, с големи тонколони и аниматорът беше с микрофон. Силна музика. Чуваше се все едно си на площада и има събитие. Това към 17 часа. В правилата на комплекса е забранено да се използват усилватели и т.н. по време на събития. Мъжът ми се обади на охраната, човекът отиде, направи забележка и каза, че не може да продължи събитието с микрофон и колони. Аниматорът спря и взе да звъни на някой. Слезе един орангутан и по едно време взе да псува (разбира се пред всички деца). След 15 мин отново имаше музика, колони и говор по микрофона. Мъжът ми звънна на управителя на фирмата домоуправител. Казал му,че се цорели с такива хора, като те винаги отговаряли, че по закон не може да има се забрани. И оня приема това и не прави нищо повече. Което е абсурдно, понеже това е в моята област и да - може. Направо с какви хора живеем...

Вторият случай, стоя на кръговото на Черни връх, около 12 на обяд. Яко трафик, коли се изнасят в кръговото, няма никаква възможност да се вмъкне между тях - направиш ли го, ще засечеш някой и ще стане ПТП. Виждам, че скоро колоната ще се източи (до минута) и решавам да си изчакам (както трябва да бъде). С детето съм, имам залепени стикер - бебе в колата, който има и мигаща светлина (демек няма как да не го видиш). Първа кола съм. Зад мен се започна едно бясно свирене с клаксон, притискане да тръгна (и да се забия може би в някоя кола). Накрая, като видяха, че няма да тръгна и ще си изчакам да мина безопасно, един мина добре мен в лявата лента, свали си прозореца, наплю ми стъклото и влезе рязко в кръговото и засече колите там. От там взеха да му свирят, набиха се спирачки и т.н. Та, като съм си с детето в тая ситуация, пак ли аз съм зле, че съм замерила човек със същия капацитет, като тоя с малко камъче? Повтарям, че е очеизваден стикерът за бебе в колата. И най-фрапиращото: този индивид беше жена..

Трети случай. Карам снощи в кресненското дефиле около 23 часа, вали дъжд, има мъгла. Ограничението е 60 км/ч. Пак съм първя кола и си карам в ограничението, защото не се чувствам сигурна да карам с повече км (да не говорим и че е нарушение). Зад мен се скъсаха да светкат, свирят, да дават газ и да спират, все едно ще ме ударят, за да може да карам по-бързо. Там не могат да изпреварват, защото има колчета, иначе щяха и със сигурност щеше да стане ПТП. Накрая, на участъка без колчета, ме изпревариха, свирейки и приближавайки се странично до мен, все едно да ме избутат от пътя. Стикерът бебе в колата вечер свети и се вижда ясно...
Пак ли аз съм простачка, че карам в ограничението и внимателно, така че да не си рискувам живота. Бях без детето. Обаче, ако бях с него, със сигурност щях да си запиша номерата на тези индивиди, да ги изпратя на мъжа ми и той да се занимава както реши с тях.

Та, толкова за бг простотията.

А, да, онзи ден са убили един човек, който е направил забележка на орангутани, че посред нощ са вдигали купон в двора с тонколони, силна музика и микрофон.
Дали дамите, които се възмущаваха от камъчето имат да кажат нещо? Или са поддръжници на индивидите от разказите ми?

Хора, аз съм отчаяна и уморена. Направо ми е болно в какво се превърнаха хората. След ковид ли дойде това, май преди беше малко по-добре. Щом взехме да се убиваме, че са ни направили забележка и да се опитваме да избутваме от пътя кола, в която потенциално има бебе, работата не е на добре. Аз вече не знам какво трябва да се направи, но знам че 80% от хората са със съзнание на престъпници и честно казано, вече ме е страх

# 185
Винаги съм се чудила на бебешките стикери. Въобще не мога да разбера какво ме засяга мен, че някой си вози бебето в колата. Ами, който го вози, той е длъжен да си го опазва. Във всеки случай няма да се забия нарочно в никоя кола, независимо дали има или няма бебе в нея.

# 186
И аз не схващам идеята за стикера, има или няма бебе жената си е карала нормално, а другите...не чак толкова.
Не съм шофьор, ама наистина не разбирам това притискане да се бърза. Заради 5 мин по-рано, айде цял живот умрял. Ами няма нужда.

# 187
  • Down south
По повод лепенките на задното стъкло, когато дъщеря ми беше на 16 и започна да шофира имахме такива и хората определено са толерантни

Спиране, тръгване, престрояване, паркиране и т.н. Всички проявяват разбиране.

Относно лепенката "бебе в колата" околните трябва да са алармирани в случай на инцидент и спешен случай.

# 188
Винаги съм се чудила на бебешките стикери. Въобще не мога да разбера какво ме засяга мен, че някой си вози бебето в колата. Ами, който го вози, той е длъжен да си го опазва. Във всеки случай няма да се забия нарочно в никоя кола, независимо дали има или няма бебе в нея.

И аз не виждам смисъл. Който си е внимателен е такъв по принцип, който е идиот няма да стане по-внимателен като види стикера.

# 189
Аз смятам, че при наличие на стикера околните трябва да бъдат по-съобразителни. Точно като в заглавието, и то си лъсна в последните мнения. На който не му е пряко на главата, смята, че не го засяга нищо.
Шофьорът на такава кола може да спре и на средата на пътя, ако чуе бебето да се дави. Може да направи някоя по-бавна маневра, може да не тръгне на момента на зелен сигнал. Няма да навреди на околните съзнателно, но точно като новите шофьори, е добре околните да знаят, че е в по-уязвима позиция и, пази Боже, да се съобразят да не свирят и псуват за 2 секунди забавяне.

# 190
Аз смятам, че при наличие на стикера околните трябва да бъдат по-съобразителни. Точно като в заглавието, и то си лъсна в последните мнения. На който не му е пряко на главата, смята, че не го засяга нищо.
Шофьорът на такава кола може да спре и на средата на пътя, ако чуе бебето да се дави. Може да направи някоя по-бавна маневра, може да не тръгне на момента на зелен сигнал. Няма да навреди на околните съзнателно, но точно като новите шофьори, е добре околните да знаят, че е в по-уязвима позиция и, пази Боже, да се съобразят да не свирят и псуват за 2 секунди забавяне.

Като цяло смятам, че признак за цивилизационно развитие на едно общество е желанието да се съобразиш с околните. Започвам да си мисля, че се приема за слабост, толкова се бяга от това. С изключителен интерес следя развитието на темата. Виждам как хората не могат да приемат информация, която не съответства на техните представи и вадят вода от 9 кладенеца, за да не им се налага да ги преосмислят.
Да, нормално е да се съобразиш със стикер бебе в колата, нормално е да внимаваш в ГТ, да си изхвърляш боклука на определените места, да си събираш след кучето, да не вдигаш изключителен шум, дори и да е извън часовете за почивка, да си поддържаш входа чист, да си паркираш колата където трябва, да не задръстваш тротоарите, да отстъпиш ред, да си внимателен и т.н.

Най-нормалното нещо е да искаш да влезеш безопасно в кръгово и да караш в ограничението навсякъде, еле пък в Крененското дефиле, където постоянно ставаха инцидентни преди колчетата. Абсолютно ненормална е реакцията на изнервеност и нетърпение, когато говорим за минута-две. Че и пет, и десет да са. Катастрофа става за секунди и после няма връщане назад.

Няколко потребителки писаха, че чистят около блоковете си - и това е нормално, защото искаш да живееш в нормална среда.
Ненормалното е, че сме се примирили и не изискваме от институциите да си вършат работата.

И продължавам да се питам как трябва да се пазиш в движение, в което част от хората не следват правилата, имат рисково и непредвидимо поведение и не си дават сметка, че действията имат последствия

# 191
КРР, напълно те разбирам какво казваш за човешката простотия и още повече за шума, обаче просто няма как да се съглася да поставяш в едно дегенератите с тонколоната или плюещите по колата ти в едно с хората, които се възмущават на това, че жена бута количка с бебе НА пътя и че хвърля камъчета. Просто много са различни двете неща. Някои тука казвахме, че просто е хубаво жената да си поеме отговорност, че все пак е НА пътя. Това дали общината е направила тротоари е една друга щекотлива тема. Да, трябва да има тротоари, но това не отменя факта, че някой си вървят на пътя (не "пресичат" на светофар) и после очакват другите да са ок с това. А иначе нерваци има за всички - не се притеснявай, не плюят само по коли със стикер. На никого не му е приятно да му дават зор, когато няма нужда.

Извън историята на КРР, темата със стикерите е дълга - разбирам съобразяването, че може да спре внезапно, обаче някои жени прекаляват и се възползват прекалено от децата си, за да им минават номерата или да си извиняват некадърността и всъщност, тяхната несъобразителност, очаквайки всички само с тях да се съобразяват. Има си правила и е хубаво минимално да се излиза извън тях и то с добра причина. И не винаги децата са чак толкова добра причина, колкото жената си мисли. Ако детето се дави - разбира се, това е основателна причина, няма спор (въпреки че отговорността пак е на жената, която е оставила предмети), обаче има жени, които ще ти кажат и че да избършат устата на детето си в движение, е добра причина. Или дори да изпълнят каприз на по-голямо дете е основателна причина, защото нали "дете" и трябва автоматично всичко да се приема. Ами не е така. Познавам жена, която кара със стикер за деца, а децата й са на 16 и 18....

Последна редакция: ср, 20 авг 2025, 11:44 от Linda*kiss

# 192
Тази година четири пъти съм минавала през Кресна и участъка с колчетата и забелязах, че всички караха много дисциплинирано, нямаше натискане, нямаше опити за изпреварване. Разликата с миналото беше огромна и правеше впечатление.  Е, рядко се караше със скоростта от знаците - понякога повече, понякога по-малко, но сигурно според пътя. Та възможно е някой, каращ ненормално бавно, да дразни някой нервак. Но като цяло забелязах огромно подобрение от колчетата.

# 193
Линда, не знам дали постоянно мене визираш като жената, която си кара количката по улицата? Защото вече го спомена поне в 5 поста. Не знам обаче къде прочете, че очаквам някой да се съобразява с мен по този повод. Ако се върнеш и прочетеш ще видиш, че не слагам равенство между едното и другото. Отделно, коментирам шофьорите, без никакво значение аз къде съм на пътя - в кола, на тротоар или в ГТ. Защото честно казано не смятам, че значение къде си, за да прецениш, че човек кара несъобразено и като идиот.
И да, уча се да левитирам количката над местата, където няма проходимост по тротоар, но пусто, не ми се получава 😄

А, ККР е тази, която мята камъчета. И е обяснила защо.

# 194
Не помня кой го написа това. Не го следя. Може да има смесване на историите.
Друга ми е идеята. Написала съм я в предния пост.

Общи условия

Активация на акаунт