Как се справяте с ежедневната хорска несъобразителност и простотия?

• 16 780
  • 322
  •   1
Отговори
# 105
И аз искам да съм в северна държава, манталитета им се доближава много повече до моя, те просто не се интересуват от другите. Ако някой вярва в прераждания - то аз съм със сигурност прероден викинг. Тук само клюкарим и само обсъждаме и все гледаме другите и все гледаме чуждата паничка - това ми е много чуждо и аз не съм такъв човек.  макар че и там някои неща ме дразнят , разбира се /била съм в Швеция много пъти и имам опит за да го казвам/, но като цяло хората са на друго ниво и като цяло там хората ми вдъхват едно спокойствие и една красива въздържаност една красива тишина , която никога не съм виждала и усетила в България...

Мечтата ми. Със сигурност има кусури и там, но изобщо няма база за сравнение. Въпреки, че пак казвам - и гърците, и италианците, и испанците са с манталитета: дай да разбера клюките, обаче там липсват много други особености, които ги имаме тук и като цяло, ровенето в клюките, заедно с тези особености, прави един непоносим букет. А наистина искам да виждам доброто и хубавото в хората, всеки ден ставам с такава настройка, докато някой не се изгаври с нея. Аз съм живяла и в Англия и там ми е едно магично винаги било, харесва ми, въпреки че и там си има странности. Като се замисля, май ми харесва навсякъде, само не и в Бг и държавите със сходен манталитет (Сърбия, Румъния, Македония). Просто ние сме си още в соца и това е. Не е моето.

САЩ са ми още по-противни и от нас. Живяла съм там няколко години и е ужасно. Имах чувството, че съм в някаква огромна секта на извратеняци. Там всички са болни мозъци.
Като цяло, да - ако си оправим манталитета, ще бъдем една много приятна държава. За съжаление, това няма да доживеем да го видим. Едното поколение възпитава в соц култура, другото в хамериканска култура. Загубена кауза Simple Smile Какво ще го правя това моето дете, още не знам.

# 106
  • Down south
Дали не се получи двоен пост?

# 107
  • Down south
Живяла в САЩ няколко години и всички са извратеняци? Жалко, че си била в подобна среда.

Моите виждания по въпроса, са че в България често законите не се спазват или са само на хартия.
Много хора мислят, че законите не са за тях и за това няма нужда да ги спазват. Примерите от по-горните постове са твърде показателни.

Обичам чистотата, да се мият улиците два пъти седмично.
Обичам да се спазват правилата за движение, указанията за паркиране и т.н.
Харесва ми, че хората се усмихват и поздравяват без да се познават.
Харесва ми да ми се предлага помощ, когато изглежда, че имам нужда от такава. Харесва ми, че съседите не се натрапват и не ме заговарят, когато изглеждам заета.
Хубавите неща са много и ми харесват.

# 108
  • Melmak
Крр, много те разбирам. Пишеш, че си майка и не знаеш какво ще правиш с възпитанието и отглеждането на детето ти в тази среда. И аз не знам, ако имам дете.

Бяхме с приятели на дълга почивка. По-скоро ние в техния град. Там малък град, всички се познават. Детето им играе със съседчето, но другото дете - невъзпитано, експанзивно, блъска го, удря го. Бащата седи и си пие ракията в кръчмата и не го интересува. И това в малкия град, където се познават и такива ситуации не би трябвало да са проблемни.

# 109
То САЩ цял свят ги виждаме как и колко са извратеняци, да не изброявам защо, не е нужно да си в определена среда. Просто като си там, го усещаш още повече. За протокола- живеех в развитите им щати.

В малките градове си е същата простотия, като в София. Просто в цялата страна си е такъв манталитета. Или ще са описаните от поста на Хечи горе, или ще са ню ейджърите, които подражават на хамериканците. Вторите друсат яко още от 12-13-годишни и водят полов живот от още по-рано, вкл.си разнасят полово предавани болести, та не знам кое от двете е по-опасно. Може би вторите.
Направо ме е страх какво ще правим занапред с мъжа ми с възпитанието на детето и как ще го пазим.

# 110
  • Down south
Нали не искаш да убеждаваш, че това, което си видяла е цялата страна и всички са такива, каквито са били около теб - извартеняци,  каквото и да означава това и където и да е било.
На бригада, командировка или на ваканция,  трудно се  добива реална представа.

Явно те дразнят много неща и слагаш всичко и всички под един знаменател.
Успех с местенето и намирането на правилното място под слънцето за отглеждане на детето ти.

# 111
Никой в нищо не искам да убеждавам. В крайна сметка, всички виждаме тяхната култура и какво донесе и носи тя на останалия свят, не си го измислям аз. Представите си съм добила от няколко години живеене там, като накрая реших, че не е моето място. Не съм била на бригада, работих в "корпоративна Америка". Казвам го кято уточнение за средята, в която съм била. Говорим за общи теми тук, които са очевидни за всички. Всички в тази тема искаме някаквя промяна, но и май не виждаме изход към тякава. Странно защо някой се припознава и признава нещата лично.

# 112
  • Down south
Генерализирането не помага.
Казвам го добронамерено и наистина съжалявам, че си била в среда на извратеняци.

# 113
Правя забележка, но по принцип простакът те надвиква. Най-често е заради хора с изтървани деца, такива, които са мудни, на шумните, които все едно са сами на полето или такива, заемащи целия тротоар. Ако ми дишат във врата на опашката, мятам чантата назад, слагам ръце на кръста и ги ръгам с лакът. Зависи от ситуацията, понякога коментирам простака по телефона, така че да чуе. Това май само налива масло в огъня, но поне съм си изкарала ядосването. Също съм забелязала, че в Бг хората нон стоп храчат и кашлят без ръка на уста. Може би само в Китай го правят повече. Свиркам на жени, които разхождат количките с бебетата си на улицата, при наличието на тротоар. В трафика се нервирам, но на повечето няма смисъл да се прави забележка, защото не разбират за какво.

Такива са прости хора по презумпция, ненаучени и рядко някой просто не се е усетил еднократно. Понякога не искам да си късам нервите. То е изпуснато такова поведение. Но по принцип не е лошо да има някакъв коректив в обществото. Забелязала съм, че в страни, в които е спокойно, хората са критични към поведението на другите, без да се налага да се стига до саморазправа, защото строгите закони възпират от прекалена агресия Също, поставя се акцент на образованието и възпитанието, вика се полиция за доста неща и се налагат глоби. Така се подсигурява реда. Визирам предимно скандинавските страни, Швейцария и Сингапур. Но дори в една Франция или Австрия по друг начин се гледа на маниерите. В Австрия ти викат трафик полиция, ако преценят. Случвало се е на мои познати да ги спират по такъв сигнал. Самите австрийци ти махат с пръст от колите си. В австрийски ресторант - голяма Бг компания, без някакви ексцесии и все пак явно шумни - мятат лоши погледи и после си получаваш забележката от салонния. Аз съм ок с това. Така трябва.

И западът си има кусурите (гета, депресанти, работохолизъм, гуляй и прочие), но в Бг като култура е на по-грубо и недодялано. И езикът е отражение на това, няма толкова любезни изрази като в други езици, няма отношение към естетика - не се поддържа чисто на улицата, огледайте се какви са матови прозорците на публични сгради, по мръсните тоалетни можеш да познаеш, че си обратно в Бг, не се поддържа архитектура. Тези неща (и възпитанието) градят култура и стандарти на поведение, но това е една дълга тема. То едно “добър ден”, “здравейте”,  “моля” е рядкост и голяма любезност, а не нормална реч. Не случайно бг туризмът не е конкурентен на турския и гръцкия.

Последна редакция: ср, 13 авг 2025, 08:27 от Linda*kiss

# 114
Напълно съм съгласна с горното мнение. Щях да кажа, че сме див ориент, обаче и дивият ориент е по-добре от нас. Била съм в Индия и ни сравнявам с там, честно казано. Само че те имат култура и традиции, ние не. Имали сме, но вече всичко е на сметището, защото не пазим. Въобще, последните години стигнахме дъното и откъм политици, и откъм столица, и откъм манталитет. Дано след регреса следва прогрес

# 115
Добре де, а не смятате ли, че когато и вие се държите просташки в опит да превъзпитате простаците също се превръщате в простаци?

# 116
Не. На хората се говори, както разбират. А и реплика в отговор на някоя простотия не значи непременно просташка реплика, но и да значи, те така разбират.

Виждам, че има мнения от типа “нека ми завиждат, че съм възпитана и няма да им отговоря, да им покажа нивото си.”  Ами ще ви разочаровам - надали изобщо схващат разликата между двете, а ако схващат, често си мислят, че мълчанието ви е в тяхна полза, пък камо ли да ви завиждат. С няколко изключения разбира се. Аз пък се чудя понякога хората страх ли ги е да се заявят и да застанат на страната на правилното.

Нали до момента на провокацията, прекрачването на границите и нарушаването на добрия тон сте се държали съвсем възпитано и съобразително. От там нататък си заслужават ответната реакция. За който има нерви. Уважавам и това, че понякога на човек не му се занимава с простак. Но да се мисли, че само защото си им отговорил подобаващо, си изведнъж същият простак като тях. Ами не. Simple Smile

Ако искаш мир, готви се за война. Трябва отпор на простотията.

Последна редакция: ср, 13 авг 2025, 08:29 от Linda*kiss

# 117
  • София
Определено трябва да се дава отпор. И си има начини това да се случи в рамките на добрия тон. Както и да сме хора, а не роботи все пак.
Както със случката с инвалидната количка на летището - рецитират се правила, приложени без грам мисъл. Ама утре този същия персонал ще го върнат за нещо дребно отнякъде и ще ореве света колко е зле в България, също както онова семейство. Дано Вселената си знае работата
Скрит текст:
Днес в КФС объркаха реда на поръчките и поне 15 номера прескочиха мен и още 4-5 души, които си чакахме търпеливо, сакън да не ни помислят за простаци. Попитах какво става и ми се изрепчиха, че давали каквото излиза и не били виновни те. Когато попитах на висок глас ще връщат ли пари, защото няма да чакам повече - се разбързаха, обслужиха и дори се извиниха.

Последна редакция: ср, 13 авг 2025, 09:57 от Cuckoo

# 118
  • София
Ох, а как се справяте с клиенти, които са хем учтиви, хем несъобразителни. От типа - може ли това, ама и онова, ама и фактура, ама и отстъпка, ама аз се сетих и още нещо да взема, да питам.... Брррррр.

# 119
Добре де, а не смятате ли, че когато и вие се държите просташки в опит да превъзпитате простаците също се превръщате в простаци?
Аз да. Писах го и в моето мнение, че една от причините е, че като си в такава среда, започваш да падаш на това ниво и реално затова искам да се преместим в читава държава, заради сина ми.
Даже това може би най-мнохо ми тежи - влиянието на средата върху мен и това, че напоследък често падам на това ниво.

Общи условия

Активация на акаунт