Номинации за най-голяма муня (тема 13)

• 36 413
  • 438
  •   1
Отговори
# 225
  • Майничка
За кройки беше идеален.

# 226
Скрит текст:
... като споменахте Лидъл. Питам младо момче, което подрежда щанда с плодове и зеленчуци -
"извинете, търся кейл"
той: "Нямаме такъв колега".

На мен ми се наложи да обяснявам какво е това паус и защо би трябвало да се продава в книжарница с насоченост за художествени материали. Две продавачки вдигаха рамене миналата седмица. Накрая ще поръчам през интернет.

Защото е по-известно като "оризова хартия".
Паус мисля че го знаят по-старите архитекти и инженери, които чертаеха върху него (аз съм дете на такива и помня Grinning)
И на това не реагираха. Опитах се да обясня, но не се получи.
В списъка с материали за бъдещата осмокласничка е записано "1 пакет паус, формат А3, 100 листа".

Последна редакция: пт, 29 авг 2025, 18:10 от Clo - Camille

# 227
  • Майничка
Clo, от Пловдив ли беше? Има в Пегас, зад Гранда.

# 228
  • Street of Dreams
Моята майка също го наричаше "оризова хартия" и го използваше за чертежи. Беше разграфена на малки квадратчета. Завършила е МЕИ и явно от там е израза, ако са му казвали "паус" и тя така щеше да казва - тази дума за първи път я чувам.

# 229
  • софия
И майка, и вуйчо, и баща ми са завършили МЕИ. Майка работи дълги години във Водоканалпроект. Много чертаеше и винаги е казвала "паус", никога "оризова хартия".
Оризовата хартия не е ли по-мека и бяла? Паусът е твърд.

# 230
  • Бургас
Моята майка също го наричаше "оризова хартия" и го използваше за чертежи. Беше разграфена на малки квадратчета. Завършила е МЕИ и явно от там е израза, ако са му казвали "паус" и тя така щеше да казва - тази дума за първи път я чувам.
Това е милиметрова хартия

# 231
  • Street of Dreams
Може да са неясни детските ми спомени и за съжаление вече не мога да я питам. Спомням си, че ми даваше от тази хартия да си прекопирам разни рисунки от книжките и че я наричаше оризова.

# 232
  • Карлово
Муня трябва да купи Пулмикорт. Е да де ама бяло петно за името... Изниква Кортицрпс, а не е това, не... Идва моя ред. Викам искам онуй лекарство за дишането дето флаконът е като бензолово ядро...
най-редовно забравям имената на лекарствата точно в аптеката, докато съм на гишето или на преглед при лекар.
Изглеждам им много смотана, сигурна съм.
+1 н се напрягам да запомням имена на лекарства, които ползвам от дъжд на вятър. Държа листовката в кутийката и я чета преди да взема хапче. На Джпито виакам изписано ми е при нужда, следвашия път ще донеса кутийката.
Това са разични хартии - оризова/паус/ и милимитрова.
Първата е за копиране на чертежи, втората за диаграми, кордината система по геометрия. Така си ги спомням.

# 233
gargamela, благодаря! Като се приберем от ваканцията ще отида до там.

# 234
Оризовата хартия е тънка и ставаше за вадене на кройки,
Паус явно е милиметрова, на която пишеха с техническия шрифт ли? Помня, че и специални тетрадки имаше за техникумите.

# 235
Паус е едно прозрачно. Преди 20г правеха скици на парцели на него.

# 236
Едно и също е

# 237
  • Бургас
... като споменахте Лидъл. Питам младо момче, което подрежда щанда с плодове и зеленчуци -
"извинете, търся кейл"
той: "Нямаме такъв колега".
На мен ми се наложи да обяснявам какво е това паус и защо би трябвало да се продава в книжарница с насоченост за художествени материали. Две продавачки вдигаха рамене миналата седмица. Накрая ще поръчам през интернет.
И аз миналата година имах изцепка с този ,,паус,,т.
Прибирам ролка хартия за печене в щкаф.
След известно време ме питат, къде е пауста!?
Моля!?
Кое!?
Къде!?
Имаше дискусия с размишление и се разбра какво - що !
Ама се смяхме после Simple Smile

# 238
Муня трябва да купи Пулмикорт. Е да де ама бяло петно за името... Изниква Кортицрпс, а не е това, не... Идва моя ред. Викам искам онуй лекарство за дишането дето флаконът е като бензолово ядро...
Да не си инженер-химик!? Че то по-лесно е да се запомни името пулмикорт, отколкото да идентифицираш бензоловото ядро…

За протокола, лекар съм и боравя с лекарства ежедневно… и на мен ми се случва да забравя името, та обяснявам по същия начин - със сложни аналогии.
И една мунщина от мен:
В Англия продават парацетамол с кофеин и кодеин. Изглежда малко по-различно от “чистия” парацетамол… прибирам се в Канада и съм си купила няколко блистера с ценната комбинация. Ще ходя на концерт, но имам мигрена. Отивам в шкафа с лекарствата и вадя две ценни таблетки. Разпознавам ги по външния им вид. Изпивам ги. Понеже заваля сняг, с това главоболие, мъжът ми предложи да ме закара. Концерта започва, аз съм в странно състояние. Малко като в просъница; наслаждавам се на концерта, но съм леко замаяна.
Оказа се, че вместо парацетамол, аз съм изпила две таблетки антихистамин със седативно действие. Изглеждат идентично, защо е нужно да чета името на лекарството!? Почти заспах в залата!

# 239
Оха, ти чак и 2 броя за по-сигурно Joy
Макар че като се замисля, аз ако лапна и 2 от тия с кодеина, може и на мен да спре да ми е интересно Joy Не знам колко кофеин слагат при тях и би ли стигнал до предотврати това.

Общи условия

Активация на акаунт