Номинации за най-голяма муня (тема 13)

• 47 806
  • 590
  •   1
Отговори
# 90
Знам, че джодженът и ментата са от едно семейство, ама все пак не са едно и също. Иначе и ние си слагаме лимон в джина с тоник, ама ей на - милото решил, че иска и мента, пък да купи джоджен.

# 91
Вярно че джодженът си е един от видовете мента, но все пак не е тая същата дето се слага в коктейлите...
Преди време една колежка, която обича домашни билкови чайове, така се оплакваше - оставила свекърва си да гледа дъщеричката й цял ден, жената решила да им наготви един боб докато ги няма, да имат да хапнат вечерта като си дойдат. Само че хванала кутия с изсушена мента за чай вместо тази с джоджена... колежката каза - Ям боб и ми мирише на мохито! Joy
А как съм се чудила как по дяволите да го обясня тоя ми ти джоджен на английски че не е същия като в мохитото ами е друг и се слага в боба... накрая се предадох, мента беше всичкото, аз с шарената сол не се мъчих толкова (набързо я кръстиха rainbow salt, тези дето знаеха съвсем малко български решиха че тъй ще е преводът Grinning )

# 92
  • София
Италиън минт е джоджен на английски.

# 93
Италиън минт е джоджен на английски.
Я, много интересно, точно така не бях го срещала до сега. Spearmint като че ли беше най-близкото но пак не съм убедена че е същото. Не стигнах до търсене по магазините тогава, щеше да е интересна картинка със сигурност Grinning
Чубрица си бях намерила много лесно, сминдух се оказа че има с някакво шантаво име при индийските подправки и даже го имаше налично вкъщи без да знам, до джоджен не стигнах обаче. Но там те са муньовците, че не знаят какво са купили като готвили индийско butter chicken Grinning

# 94
Аз мисля, че spearmint е джодженът. И на двете латинското наименование е Mentha Spicata.

# 95
Аз мисля, че spearmint е джодженът. И на двете латинското наименование е Mentha Spicata.
Аз да ви кажа, че не ги различавам особено.

# 96
  • Deutschland/HE
Е едно време дъвките Spеarmint на джоджен ли миришеха? Според мен това си е мента. Преведено на немски си е зелена мента.

# 97
Е едно време дъвките Spеarmint на джоджен ли миришеха? Според мен това си е мента. Преведено на немски си е зелена мента.
Има spearmint и peppermint. И двете са ментови, но второто е по-ментово от първото. Това на теория. Не ги различавам на практика. Освен ако ги сравнявам директно, може би…

# 98
  • София
Абе ментата е за мохито, джоджена за боб 🤣. Аз съм ги разменяла според какво имам и не е фатално.

# 99
  • Deutschland/HE
Peppermint сигурно е pfefferminz, която на  ликьор е доста остра и лютива, нищо общо с българския.
Аз също не ги различавам като растения.

# 100
  • Враца
И аз знам, че ментата е за мохито или лимонада, а джодженът е за боб. Не са ми еднакви и не мога да си представя да сложа мента в боб, щото уж е като джоджен. Ми не е.

# 101
Реално са различни видове мента двете, има и още някакви май.
Близки са, но не са еднакви.

Също както аз и още една муня продавачка веднъж избрахме етерично масло от индрише, при положение че търсех здравец... Аз пак си го използвах де, но веднъж ми дойде на гости старшата муня (майка ми) точно като бях си ароматизирала бърлогата с него. Беше в пълно недоумение - Натке, тук на компот ли мирише или си въобразявам?? 🤣 Знае че аз не съм фен на компотите и шансът да помирисва отворен такъв е нищожен. А такъв с индрише пък направо нулев. И си знае и щерката че си има особености, но продължава да ми се изненадва чат-пат 😁

# 102
  • Варна
Започнах нова работа. Времето преди и след работа е твърде ограничено. Слава Богу мама иска да види внучка си и аз си разходих спокойни кучетата. Прибирайки се от разходка си купих мляко, вода и цигари. Влизам вкъщи и бързам да разговаря покупките, съответно пускам каишките на кучетата и слагам млякото в хладилника и така нататък. В един момент детето почва да мрънка, че е гладна, скачам на мига да й сервирам. После питах мама дали ще вечеря с нас, направих си и на мен салата и тъкмо сядам и виждам, че горките ми кучета ме чакат да им сваля каишките и да ги измия. Горките животинки ме чакаха половин час да ги забележа.

# 103
От 10 години си сортирам и хвърлям, отпадъците разделно. Обаче откакто се роди детето, признавам си, доста често смесвам боклука и го хвърлям в общия контейнер поради липса на време и невъзможност да се добера до съответните контейнери. Е,  вчера насъбрах бутилки от зехтин, бири, кенчета и като ги метнах в багажника под количката в едни прозрачни торбички. И уж ще ги хвърлям в най-близките контейнери до нас, и съм стигнала до центъра, от там на млечната кухня, после и в парка , абе целия град ни видя с бутилките и кенчетата. Какво ли са си мислели хората,  тази мама яко в джаза?!

# 104
  • Street of Dreams
Можеше да са празни бутилки от вино или водка примерно 😆

Общи условия

Активация на акаунт