Отговори
# 15
При дъщеря ми нередовността в цикъла се изразява в средна продължителност над 35 дена, като най-краткия период е малко над 30, а най-дългия - към 45 дни. Явно не е болезнен, веднъж само ми е искала парацетамол. Все се надявам да скъси още малко и да стабилизира продължителността.

Иначе, не виждам нужда от спорове в коя държава практиките в здравеопазването са по-добри. Това не са неща, които зависят от нас. Приемам различията и толкова. И най-вече, надявам се да сме здрави!

# 16
Ходенето на гинеколог за португалките , се изчерпва в посещенията от бременост и раждане, до следващата бременост.
Не подценявайте културните и религиозни фактори.
Е, има наченки на промени, но те са слаби.
Относно пап тест- на 3 години, и то, жени между 25 и 60 години.

По данни на статист. институт около 13 % от жените никога не са го правили, а 12 % не следват препоръчителните интервали.
Програмата препоръчва мамография на всеки 2 години за жени на възраст 50–69 години.

Относно призивите за всяка година пап- аз съм малко скептична, дали не е комерсиализирано.

# 17
Благодаря за новата тема, хубаво лято да имате всички.
При нас АГ за пръв път на 16, заради изчезнал цикъл. Прегледа мина внимателно,  с ехограф през корема, но това не пречеше на девойката да се тресе от страх и притеснение...

Цикъла си дойде на почти 12г и до 15г беше редовен. След това девойката отслабна рязко и много на кг цикъла започна да удължава периода, имаше няколко пъти прескачания от по 3 месеца. На два пъти е пила дуфастон и при първото голямо закъснение посетихме АГ. След това още 2 пъти при поредните закъснения.
Последния месец дойде спонтанно нормален цикъл след три поредни месеца само със зацапване. Сега го чакаме тия дни, но не смея много да се надявам.

# 18
Тук (Германия) здравната каса поема цитонамазка на всеки 2 години, даже го направиха на 3 скоро, ако не бъркам. При годишната профилактика при гинеколог предварително заявяваш какви допълнителни неща искаш извън здравната каса и си ги плащаш.
Тук обичайно майките водят дъщерите си на гинеколог около 16-тата им година. Аз попитах гинеколога си за мнение, отговори ми че не вижда смисъл от посещение преди 18-тата година, но след това е добре да се установи практика за профилактика веднъж годишно. Преди 18-тата година на девойката посещение при гинеколог препоръчва при следните случаи - гинекологичен проблем или съмнение за такъв, както и при започване на полов живот. Даде визитната си картичка и помоли да я дам на дъщеря ми, за да може при някакви въпроси или притеснения девойката ни да не се притеснява да му звъни лично.
Всичко това сме го обсъждали и съм го писала и преди. Повтарям се, защото темата пак се повдигна.

# 19
То и аз не разбирам страха от среща с гинеколог, ама не го обсъждам. За моето дете, аз така съм решила и съм направила добър избор😊
Тук при навършване на години, получавам писма за задължителни прегледи. А после получих и комплект за самостоярелно взимане на проба😊

# 20
  • София
  Препоръчайте добра и внимателна гинеколожка за София, която работи със здравната каса, моля!

# 21
Адмирации за темата. Мен никой не ме подготви, цикълът ми дойде по време на тест по математика. Бях в шок, мислех, че нещо ми има. На другите момичета от класа вече им беше дошло, досетиха се, дадоха ми горнище на анцунг, което завързах около кръста си, тъй като панталонът ми бе изцапан, и отидох до вкъщи...беше ужасно стресиращо. На никое момиче не го пожелавам.затова е важно да говорим с децата си.

# 22
  • Mediterraneo
Тони, струваше ми се и на мен дълъг период, ама свикнах. В Бг си правех всяка година. И при нас започват от 25 години, та не знам какво да прави 20-годишната ми дъщеря на профилактичен преглед, даже не знам някой ще я изпрати ли на такъв. Освен ако не си излисли някакви оплаквания. Мамография се прави на жени над 45, заради пандемията изостават с две години, т.е. аз сега ще навършвам 47, още не са ми се обаждали! На ехография на гърди съм ходила два пъти за десетте години, откакто съм тук- веднъж заради оплакване и след 2 години за проследяване, толкова.

# 23
При нас профилактиката е сериозна. Мамография на 2 год. Цитонамазка и доста други, всяка година. Одобрявам.

# 24
Писала съм и преди - водих дъщеря ми на  гинеколог заради нередовен цикъл, който пропусна 6 месеца. Тогава тя беше на 13 г. и няколко месеца. Дойде й на 12 години и половина и 4 месеца идваше много редовно и после не й дойде.  
Гинеколожката беше много внимателна, в мое присъствие й обясни какво ще прави, гледа я на коремен ехограф и не откри нищо притеснително.
Пуснахме хормони, само пролактинът беше леко завишен. Изписа й най-ниската доза вечерна иглика и след 2 месеца й дойде.
Все още не е много редовен цикълът й, но поне не пропуска с месеци. Вече е  на 16 г. и почти 3 месеца.
здравейте, моята дъщеря е на 14 и има същия проблем. Може ли да ми препоръчате добър детски гинеколог

# 25
  • вече Пловдив
Елисавета, не съм водила дъщеря ми при детски гинеколог. Препоръчаха ми д-р Елена Леви, тя работи и с деца, отидохме в кабинета й зад Военна болница в Пловдив.

# 26
  • София
В другите държави може би е по-рядка препоръчителната профилактика, конкретно цитонамазките, защото имат по-високо ваксинационно покритие за ЧПВ. При нас нали все още е много ниско.

# 27
Не мисля,че при нас има голям проценг вакситирани за ЧПВ. Но тук се държи на профилактиката за всичко. /Франция/

# 28
Отговорът е в по- голямото покритие на профилактирани (%), и в доказаните периоди на развитие на ЧПВ. При отрицателни резултати в текущата година, е безсмислено да се профилактира по- рано от 3 годишен период.  Аз затова казах по- рано, че е доста маркетингов напън в Бг ,за ежегодно профилактиране.
Поправете ме, ако не е вярно , но  в България няма общонационална програма и повечето скрининги се извършват в частни клиники и лаборатории.

# 29
  • София
При огромното нарастване на онкологични заболявания, описваните честоти на профилактика си ги обяснявам единствено с цел спестяване на средства на здравните каси на съответните държави.
Тригодишен период на профилактика за РШМ  дори при доказана липса на hpv може да има фатални последствия. Иначе някои дами изобщо не ходят на гинеколог не 3, а 30 години и са си живи и здрави.
В Бг се профилактираме предимно при частни лекари, няма напън, само средства са необходими. Всички национални програми са единствено с цел злоупотреба. Здравната ни каса все не покрива нужните прегледи и винаги трябва да плащаш Confused

Последна редакция: пн, 04 авг 2025, 01:06 от buni

Общи условия

Активация на акаунт