Отговори
# 30
От къде са тези данни, за огромно нарастване?
Точно обратното говори статистиката за ЕС, с почти всички държави с 3 годишен период  на скрининг.

# 31
Kато споменахте ваксината за ЧПВ, какво ви е мнението за нея? Има ли някъде, където да прочета достоверна информация за и против ваксината?

# 32
  • София
Отговорът е в по- голямото покритие на профилактирани (%), и в доказаните периоди на развитие на ЧПВ. При отрицателни резултати в текущата година, е безсмислено да се профилактира по- рано от 3 годишен период.  Аз затова казах по- рано, че е доста маркетингов напън в Бг ,за ежегодно профилактиране.
Поправете ме, ако не е вярно , но  в България няма общонационална програма и повечето скрининги се извършват в частни клиники и лаборатории.

Има си програма по ЗК в България. А иначе отрицателен резултат на какво - на наличие на ЧПВ? Тук не се прави по презумпция, гледа се резултат от цитонамазка плюс колпоскоп. И ако има отклонения се правят и други изследвания, вкл. има ли активен ЧПВ. 3 години са много дълъг период без профилактика.

# 33
Като за вкичко останало, има информация За, има и Против. Ние се въздържаме за тази ваксина. Но пък много други са на различно мнение и са я поставили на децата си. Не е задължителна, така че е въпрос на родителска преценка.

# 34
Отговорът е в по- голямото покритие на профилактирани (%), и в доказаните периоди на развитие на ЧПВ. При отрицателни резултати в текущата година, е безсмислено да се профилактира по- рано от 3 годишен период.  Аз затова казах по- рано, че е доста маркетингов напън в Бг ,за ежегодно профилактиране.
Поправете ме, ако не е вярно , но  в България няма общонационална програма и повечето скрининги се извършват в частни клиники и лаборатории.

Има си програма по ЗК в България. А иначе отрицателен резултат на какво - на наличие на ЧПВ? Тук не се прави по презумпция, гледа се резултат от цитонамазка плюс колпоскоп. И ако има отклонения се правят и други изследвания, вкл. има ли активен ЧПВ. 3 години са много дълъг период без профилактика.
Не разбрах какво значи, по презумпция? Другаде, извън България  по презумпция да работят,или какво?

# 35
  • София
В България тест за ЧПВ не се прави при профилактичен преглед, това означава. Прави се цитонамазка и колпоскоп. При вас какво включва профилактичния преглед на 3 години?
Да допълня, за да не е некоректно разбрано - може да се препоръча тест за ЧПВ и се препоръчва в случай, че прегледът покаже отклонения.

# 36
  • Mediterraneo
При нас цитонамазка между 25 и 30 години, нагоре цитонамазка и тест ЧПВ. Колпоскопия е за диагностика, не за превенция. Т.е. ако резултатите са съмнителни - тогава.

# 37
  • София
LordOzzy, Говоря за нарастването на онкологични заболявания по принцип. СтЪкмистиките не ме вълнуват. Не агитирам никой, ако само се зачетете лаишки в темите във форума, ще видите колко фатални могат да бъдат скринингите дори през две години. Някои теглят късата клечка. HPV вируса не е единствения причинител на РШМ. Този разговор не е за тази тема. Бъдете здрави!

# 38
При нас цитонамазка между 25 и 30 години, нагоре цитонамазка и тест ЧПВ. Колпоскопия е за диагностика, не за превенция. Т.е. ако резултатите са съмнителни - тогава.
Същото при нас.
Не съм съгласна,  че разговорът не е за тази тема, все пак сме се събрали да мислим в посока здравето на момичетата.

# 39
Темата за ЧПВ я обсъждаме във всяка тема, с лични мнения, линкове, информация... Поровете назад.

# 40
  • София
Аз само ше добавя, че съвсем скоро признаха и момчетата за хора, т.е. включиха ги в програмата за HPV.

# 41
  • София
Има държави, в които почти са забравили какво е РМШ заради масово прилаганата ваксинация. Ние пропуснахме безплатния период заради ковид и някакви мои колебания и сега я поставяме платено. Дъщеря ми сама няколко пъти ми зададе въпрос защо не й слагаме ваксината, при положение, че всичките й приятелки са ваксинирани. Двете дози ги понесе нормално - остава третата през октомври.
Иначе да, това се дискутира във всяка тема надълго и нашироко:)

# 42
  • София
Skiorche, а как поставихте платено? Просто си я купуваш от аптеката? Трябва ли ти рецепта, специални изисквания за транспорт? Големият ни син навърши вече 14 и не се класира за безплатната.

# 43
  • София
Ако сте от София, ние я слагаме в детското ДКЦ на болница Лозенец. Поддържат наличности, но можете и да се обадите и по телефона да ви кажат кога да отидете.
Мисля, че от януари вдигат възрастта за безплатна ваксинация за момчета и момичета на 15 години. Проверете, защото няма смисъл да давате толкова пари. От аптека също можете да я поръчате и ЛЛ да я постави.
Братовчедка ми в САЩ каза, че при тях ваксинират само момчетата (и нейният син е ваксиниран), защото мъжете са преносителите на ЧПВ.

# 44
Аз само ше добавя, че съвсем скоро признаха и момчетата за хора, т.е. включиха ги в програмата за HPV.
И? Да не би да се юрнаха да ги ваксинират? Ужасно слаба кампания и хората нито знаят, нито искат да си предпазят синчетата, защото те са само преносители....

Общи условия

Активация на акаунт