Пубертетът при момичетата над 14 години - как да подготвим децата? - тема 23

• 15 375
  • 281
  •   2
Отговори
# 45
Тук вината е на педиатрите, личните лекари и здравното министерство. Те следва да се държат добре информирани, да информират своевременно пациентите си и да се грижат за адекватна превенция.

# 46
Тук организират и на няколко пъти през годината поставяне на тези ваксини в колежа,на децата,чиито родители са заявили желание. Според дъщеря ми, желаещите са били съвсем малко.

# 47
В Германия инициативата да уведоми родителите и да ги посъветва за подходящи ваксини идва от педиатъра. В чакалните на личните лекари и педиатрите има листовки и плакати с информация. Евентуално здравната каса може да изпрати листовки с информация на родителите. Някои каси го правят, други не.

# 48
  • София
Разбира се, всеки си преценява за ваксината за ЧПВ. Аз на моята дъщеря ще сложа със сигурност. Минах лека манипулация на шийката на матката тази година, бях се притеснила доста и изчетох няколко теми тук във форума, казват се "Не пропускайте година без цитонамазка". Колко млади жени, заразени с някой високорисков щам или няколко щама има, на които им се налага конизация на шийката още преди да си помислят за бременност... Майките им пишат притеснени. Или пък жени, искащи дете, минават през конизация в най-добрия случай, отлагат бременност и т.н. Пият имуностимуланти по 6 месеца и по една година. И да знам, че мога да минимизирам риска от такива усложнения и притеснения, а да не го направя. Още на първия път с първото момче може да се окаже с някой високорисков щам.

Последна редакция: вт, 05 авг 2025, 21:37 от Maidenly

# 49
Права си, но затова трябва да учим дъщерите си, че тяхна отговорност е да се пазят. Ваксината не покрива всички щамове, а и по принцип

# 50
  • София
Задължително е да ги научим, то не е и само ЧПВ, но доколкото знам, за съжаление презервативът не пази на 100% от ЧПВ. Също така се очаква по-покривна ваксина, за повече щамове в скоро време.

# 51
  • ВАРНА
Мисля, че от януари вдигат възрастта за безплатна ваксинация за момчета и момичета на 15 години. Проверете, защото няма смисъл да давате толкова пари.
Skiorche, къде може да се провери тази информация?

# 52
  • София
В сайта на министерството няма такава информация, но попаднах на новина в друг сайт (доколко е вярна обаче), че ще се дискутира поставянето на безплатна ваксина на жени до 21 годишна възраст.

Последна редакция: ср, 06 авг 2025, 10:06 от Тонка*

# 53
  • София
Питайте във Фб групата за ваксини, там пишат лекари https://facebook.com/groups/vaksini/

Само внимавайте къде влизате, ако търсите групата ръчно, т.к. има всякакви анти-вакс групи (тях можете да ги докладвате)

# 54
# 55
  • София
Грешката е моя - значи до навършване на 15 г. за момичетата е  безплатно.
Mерси, merilen!

# 56
Похвално адекватна е новоприетата "Националната програма за първична профилактика на ракови заболявания". Дано продължат и с други програми и други важни ваксини, които ЗК не поема.
Дано произведат и едни 2000 постера с най-важната информация за програмата и ваксината за ЧПВ, да ги разпратят по педиатри и болници, та барем инфото стигне и до масовия българин. За ТВ реклами средства може и да не се намерят, ама постерите са евтини.

Последна редакция: ср, 06 авг 2025, 11:30 от Mößbauer-Effekt

# 57
Питайте във Фб групата за ваксини, там пишат лекари https://facebook.com/groups/vaksini/

Само внимавайте къде влизате, ако търсите групата ръчно, т.к. има всякакви анти-вакс групи (тях можете да ги докладвате)
И защо трябва да ги докладват? Всеки има право на мнение. Това, че то не съвпада с нечие друго, не го прави забранено, или по-маловажно, или ненужно.
Мен ме упрекнаха,че съм антиваксър, защото казах,че ваксината за ЧПВ няма да поставим на детето. Няма значение,че всички останали ваксини са сложени, плюс незадължителната за варицела.
Когато се търси инфо, важно е да можем да отсеем и да решим после сами. А не да осъждаме инакомислещите.

Последна редакция: ср, 06 авг 2025, 13:53 от cardhu

# 58
Момичета, хубаво е да се повтарят темите в нашите теми Grinning, защото информацията се актуализира, а това е много важно.
Преди ваксината беше за 4 щама, вече е за 9 щама. Аз преди бях твърдо против нея. Сега, като има покритие за повече щамове, мнението ми е малко по-различно.
Страхлива съм относно всякакви ваксини, даже и за задължителните, но ги слагам...
То, ако не повтаряхме темите, да спрем да пишем и ще стане един архив, в който ще трябва да ровим, за да намерим нещо (което вече едва ли ще е актуално!).

cardhu, любопитно ми е да чуя мнението ти. Ако решиш, може на лични. Благодаря ти Simple Smile

# 59
cardhu,  Gift Heart
По-яростно осъждане от ваксинирани към неваксинирани, май не съм срещала още !

Общи условия

Активация на акаунт