Етажна собственост – такава, каквато си я направим. Тема № 15

• 4 915
  • 131
  •   1
Отговори
# 120
Здравейте. На проведено общо събрание, имаше няколко собственика, които присъстваха онлайн. Прочетох това, което пише в ЗУЕС.(5) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 26 от 2016 г., доп. - ДВ, бр. 82 от 2023 г., в сила от 31.12.2023 г.) Протоколът съдържа датата и мястото на провеждането на общото събрание, дневният ред, явилите се лица и идеалните части от етажната собственост, които те представляват, номера на самостоятелния обект, начина, по който са гласували лицата - "за", "против" или "въздържал се", техен подпис, опис на декларациите в случай на проведено неприсъствено гласуване, същността на изявленията, направените предложения и приетите решения.
(6) (Изм. - ДВ, бр. 82 от 2023 г., в сила от 31.12.2023 г.) Протоколът се изготвя в 7-дневен срок от провеждането на събранието и се подписва от председателстващия и протоколчика. В случай на проведено неприсъствено гласуване по чл. 17а протоколът се изготвя в 7-дневен срок от изтичане на срока за провеждане на гласуването. Отказът да се подпише протоколът се отбелязва в него. В протокола се отбелязва начинът на гласуване по взетите решения на присъстващите на събранието и на тези, гласували неприсъствено.
 Бих искала някой да ми поясни който вече е минал през това. Какво точно се изисква. Декларация подписана от тези, които гласуват онлайн ли? Тази подписана декларация се подписва кога - преди събранието  ли? Как се изисква изобщо подписа на гласувал онлай?
Благодаря ви предварително

# 121
Отговорът на въпроса ви е в чл.17а ЗУЕС.

Декларацията се подписва след ОС в срока за изготване на протокола и се праща на управител пак в този срок.

# 122
За тази цел ние имам имейл на ЕС. Всеки, който пише на него трябва да е пратил данните си и подписал Декларацията за вписване в домовата книга. Само от имейла посочен в нея се приемат съобщения и декларации и се вземат под внимание.
Обаче , трябва и в протокола да е отразено, че сте приели по време на ОС онлайн/неприсъствено  гласуване.

Последна редакция: сб, 27 сеп 2025, 10:49 от drago_2008

# 123
За тази цел ние имам имейл на ЕС. Всеки, който пише на него трябва да е пратил данните си и подписал Декларацията за вписване в домовата книга. Само от имейла посочен в нея се приемат съобщения и декларации и се вземат под внимание.
Обаче , трябва и в протокола да е отразено, че сте приели по време на ОС онлайн/неприсъствено  гласуване.

Благодаря! Много полезен съвет.

# 124
Здравейте, мога ли да помоля за  съвет по следния казус:живеем в сравнително нов комплекс в Пловдив, с бариера и подземни гаражи с входна рулетка. Веднъж, преди години, бяха се разсърдили , че не отваря бариерата и я бяха поломили, но откриха кой е и си заплати разходите. Сега, за няма и половин година, вече два пъти отнасят ръба на подхода към гаражите и става една грозна щета, първия път се обадих на домоуправата, да видят камерите, въртяха, сукаха, ама то били минали дни, ама... Оправиха го, сега се обадих веднага, след като забелязах щетата с идеята да се види кой е и той да си поеме разхода, а не всички солидарно, все пак, който си е виновен, трябва да си плати, поне според мен. От домоуправата , обаче, ме пращат аз да си вляза в някаква стаичка на чистачките, която имала код, който щели да ми дадат и с някой, който разбирал, да сме проверили записите... Нито знам, кой разбира, нито смятам, че плащаме такса, за да ме пращат да си върша работата сама, вие как смятате, прави ли са или да бъда по-настоятелна да прегледат те записите, да се свържат с извършителя и да го приканят да си поеме щетата?

# 125
  • софия
Плащате ли за поддръжка?
Тяхна работа е.

# 126
Плащаме, да.

# 127

То е ясно, че не е ваша работа, но по добре поне проверете кой е, защото записите обикновено се пазят 7 дни, пък после нека домоуправителя да го търси за щетите.

# 128
Домовата книга регистрира ли се някъде, след като се попълни?

Справката за кучета къде и как се подава?

Трябват ли някакви регистрации в общината?

Благодаря на отзовалите се! Gift Heart

# 129
Papermint тяхна работа е, НО понеже е във Ваш интерес и аз мисля, че по-добре да отидете и снимате с Вашия телефон каквото се види, а те да го гонят като им дадете информацията. Иначе пак Вие всички ще платите!

Soul Free, за момента книгите на се заверяват/регистрират.

Инфото за кучетата си е за Вас, да сте наясно че са регистрирани (вписва се номер на паспорта).

Управителят се вписва/регистрира в общината по адрес на ЕС с протокола, с който е избран. За целта се попълва една декларация. Може да си поискате удостоверение да издадат или Ви дават копие от регистрираната декларация   със стикер с вх.номер и мокър печат.

# 130
Много ти благодаря за бързия отговор. Значи, след като изберем нов домоуправител, трябва да регистрираме в общината декларация и това е. Останалите документи просто си ги съхраняваме, нали?

# 131
Много ти благодаря за бързия отговор. Значи, след като изберем нов домоуправител, трябва да регистрираме в общината декларация и това е. Останалите документи просто си ги съхраняваме, нали?
Точно така, с копие от Протокола от ОС и попълнената декларация, която там ще му дадат.

Общи условия

Активация на акаунт