Несериозни работодатели и хаотичен пазар на труда.

• 6 248
  • 131
  •   1
Отговори
# 75
Проблемът е, че има позиции, където ту има супер много работа накуп, ту после няма известно време. Като си в офис, в това по-спокойното време, само ти търсят работа (която не ти влиза реално в  работата), само и само да не са капо, че видиш ли плащат за цял ден, а ти не правиш нищо. А реално тя работата е свършена, просто не е равномерно разпределена.

# 76
  • София
Има корпоративни договори за интернет с неустойки, задължения и срокове, които договора за домашен интернет няма. Много често не е ясно при кой е проблема за да има накъсване на връзката. Комуникацията с колегите е в пъти по-добра в офиса отколкото дистанционно(личен опит). Не знаеш колегата дали е в среща, дали е свършила срещата и да ли е забравил, че го търсиш за да решите даден проблем. На петото съобщение или обаждане може да бъдеш напсуван или ако ти си колегата да псуваш ти и пак да ти трябва камара хапчета.
За трудовите злополуки слъчезарна го е обяснила добре, но се правят на луди някои съфорумки.
Няма нито една статистика(ако има бих се радвал да я видя), която да измерва производителността и концентрацията обективно без да се питат самите служители дали са по-концентрирани и производителни в офиса или вкъщи.
Довода за многото път до работа ми е много смешен. Къде работиш и къде живееш са лични решения. Като ти е далеко работата или ще се преместиш близо до нея или ще намериш работа, която е близо до теб. Другото е детски плач или обикновен мързел.
За скъпата храна за обяд в офиса може да си носите домашно готвено, както бихте правили, ако сте хоум(нали всички сте гурме готвачи).

# 77
  • София
Тоест един нов работодател трябва да вярва на твоята честна дума, че се върховен в работата си и да не ти държи сметка дали изобщо работиш, защото не може на компютъра да се слагат разни програми. В такъв случай човек сам може да си стане работодател и да си се грижи сам за себе си, а не да ходи на интервюта и да губи, както своето време, така и на другите. Може би е най-добре хората с най-много претенции наистина да не лазят по нервите на настоящите и бъдещите си работодатели и да поемат работната си събда в свои ръце, за да може и да са хоум, и да работят колкото им е кеф. Но тогава не винаги парите са гарантирани. А и колкото и на много хора да им се иска, не всеки става за шеф. Може да си мисли, че ще му се получи, но уви, не е съвсем така. Да си добър работник изобщо не означава, че си прекрасен ръководител.

Що се отнася до това дали работниците сами преценяват от къде да работят и да по-спокойни, това се отнася само до сериозните работници. А разни скатавки, които правят 1 задача по 5 дни и през останалото време вирят краката пред телевизора, те вече няма какво да преценяват. И работодателят не им е длъжен още от ден 1 да им даде кредит на доверие. Ако се появи някаква мърда, която настоява да работи вкъщи и 3-6 месеца по време на изпитателния срок и свърши 2 задачки за цялото време, то кой ще плати на работодателя разхода по тази мърда - заплати, осигуровки и т.н. Или другите служители ще вършат работата на мърдата, независимо, че в колектива "има нов човек". А загубата на време в повторно търсене на нов човек, ако мърдата я уволнят, а загубата на време в обучението дори и елементарно на новия човек... Или това е риск само за работодателя, че видиш ли новият му служител настоява от ден 1 да си седи вкъщи.

# 78
  • Куциндрел
Говоря от личен опит. Всички имаме хоум офис когато пожелаем. Имаме си таскове за изпълнение и срокове. Колегите не се крият за комуникация, няма проблем с общуването и срещите. Мисля, че и вече трудовите злополуки са уредени, но ще попитам. С бавене на нет до сега повече от ден никой не е имал проблеми, намират се решения.
Цялата организация идва от фирмата, има си начини за контрол. Който иска ходи в офиса, на мен конкретно ми се налага понякога да съм в офиса и ходя. През останалото време няма смисъл. Офисът даже не е пригоден да събира всички служители. Работодателят ми няма скрупули да съкрати някого, ако се налага и следенето в изпитателния срок е доста изкъсо, както и подбора е добър.
Спокойно повечето фирми могат да работят в хибриден режим на работа стига да поискат. Повечето служители ще са по-спокойни. Ето преди малко станах от компа и за 10 мин приготвих обяд на детето. В момента нямам активни таскове, утре имам задача в офиса. На обяд чакам доставка, ще отида и в обедната да напазарувам, а като стане края на работния ден ще сготвя. Сутринта преди работа пуснах 1 пералня, прострях я и измих чиниите. Ако ходих всеки ден в офиса това са 2 часа път + 2 часа домашни задължения, от там нерви, умора и т.н.
Основното, което задържа колегите ми на тази работа, е хоум офиса. Имаме колеги в цялата страна, постоянни оперативки и срещи. Въобще не пречи на колегата във Варна да разбере какво се иска от него и да го направи.

П.П. всички, които се святкате за задължително ходене в офис или не можете да си следите екипа и подбирате добре кадрите си, или искате всички да са еднакво страдащи като вас.

Последна редакция: ср, 13 авг 2025, 11:45 от Ceca

# 79
Темета стана хоум-каква хубава дума или не.
Всеки познава и от двата вида хора, скатаващи  и работещи, но работата от вкъщи, засилва малко или много ефекта към повече мързел.
Иначе всички искащи и можещи на 100% да работят от тях, малко или много са застрашено от съкращаване в близко или далечко бъдеще, причинно много, от наемане  на човек на доста по-ниска заплата, някъде по света или намеса на новите ИИ.

# 80
  • Куциндрел
Така или иначе покрай ИИ ще се смени доста работния пазар.
Ако работата може да се свърши от всяка точка на света, едва ли някой ще си съкрати служителя с опит, който му върши работата.
Не знам защо се опитвате да ме убедите в нещо, за което си нямате и представа.
Онзи ден цял ден с колегата ми от Варна решавахме едни проблеми. Дали шях да съм в офиса или у дома пак щеше всичко да се развива с онлайн комуникация. Оправихме нещата, тасковете са готови и работата е свършена навреме.
Като нямам текущ таск я карам на самообучение, независимо дали съм в офис или вкъщи. Ако искам мога да блея и на двете места.

# 81
Така както дойдоха много фирми в България и си обучиха персонала, така ще го направят пак, заплатите са много над това квото трябва да са, за нашата малка страна и за да сме търсени на пазара на труда.
Отлива е налице, а ИИ ще е добавка.
Наслушал съм се на теории, как никъде другаде не са по-умни и работливи от българите

# 82
Тоест един нов работодател трябва да вярва на твоята честна дума, че се върховен в работата си и да не ти държи сметка дали изобщо работиш, защото не може на компютъра да се слагат разни програми.

Горе- долу 4 за позиция правя обикновено. Ако за 4 интервюта с най- различни хора фирмата не може да прецени дали ставам или не ставам - все тая колко програми ще ми сложат. Тва вече си е до човек - аз например не бих работил така. И в супермаркет не съм работил така, щот ме дразнеше - и в големи фирми с хиляди служители пак не работя така. Както казахме - не е трудно да се разделят с теб, ако не са доволни от работата. Първите шест месеца не е трудно, а след тях пак не е трудно, просто е малко по- скъпо за фирмата.

В такъв случай човек сам може да си стане работодател и да си се грижи сам за себе си, а не да ходи на интервюта и да губи, както своето време, така и на другите. Може би е най-добре хората с най-много претенции наистина да не лазят по нервите на настоящите и бъдещите си работодатели и да поемат работната си събда в свои ръце, за да може и да са хоум, и да работят колкото им е кеф. Но тогава не винаги парите са гарантирани. А и колкото и на много хора да им се иска, не всеки става за шеф. Може да си мисли, че ще му се получи, но уви, не е съвсем така. Да си добър работник изобщо не означава, че си прекрасен ръководител.

Ми... ок? Не разбрах като цяло каква е идеята в тия няколко изречения - как така дразниш някого и губиш време? Реално всичките ти "претенции" са били изпълнени на интервюто още, щом си нает. Оттам-нататък претенции нямаш. Време не знам кой на кого губи, тва пак не го разбрах. Аз не работя като ръководител на нищо. Ако реша да работя ще говоря с преките началници и ще се разберем какво трябва да мога, за да стигна подобна позиция.

Що се отнася до това дали работниците сами преценяват от къде да работят и да по-спокойни, това се отнася само до сериозните работници. А разни скатавки, които правят 1 задача по 5 дни и през останалото време вирят краката пред телевизора, те вече няма какво да преценяват. И работодателят не им е длъжен още от ден 1 да им даде кредит на доверие. Ако се появи някаква мърда, която настоява да работи вкъщи и 3-6 месеца по време на изпитателния срок и свърши 2 задачки за цялото време, то кой ще плати на работодателя разхода по тази мърда - заплати, осигуровки и т.н. Или другите служители ще вършат работата на мърдата, независимо, че в колектива "има нов човек". А загубата на време в повторно търсене на нов човек, ако мърдата я уволнят, а загубата на време в обучението дори и елементарно на новия човек... Или това е риск само за работодателя, че видиш ли новият му служител настоява от ден 1 да си седи вкъщи.

Тук ме изгуби съвсем Grinning Направо да направим изпитателния срок неплатен и да се свършва за горките работодатели, а? Има си хас, претенции щели да имат тия по време на преговори...

# 83
  • Куциндрел
Така както дойдоха много фирми в България и си обучиха персонала, така ще го направят пак, заплатите са много над това квото трябва да са, за нашата малка страна и за да сме търсени на пазара на труда.
Отлива е налице, а ИИ ще е добавка.
Наслушал съм се на теории, как никъде другаде не са по-умни и работливи от българите

Никой не е казал, че българския работник е супер дупер. Спорът е за нежеланието работодателите да се модернизират, а работниците да не се покриват.
Както бях споменала - каквито работниците, такива и работодателите.
Този ИИ е хубава дъвка, с която се плашат хората, но до сега никой не се е похвалил как бизнеса му върви само с ИИ - изпълнение, маркетинг, клиенти и задържане на пазара. За сега ИИ е само помощ, с него трябва да работи човек, който знае какво се иска.
Аз скоро го пробвах, свърши ми някаква част от работата, останалото аз. Това, което той свърши изглеждаше супер само за хора, които не са запознати с материята.

# 84
Ох като чуя хоум офис и ми става много смешно.
Има много професии, които не могат да се прилагат в хоум офис.
Работещите там какво трябва да направят?
Да напуснат?
Лекари, сервитьори, готвачи, чистачи?
Излагате се.

# 85
  • Куциндрел
Да напуснат?
Излагате се.
Говорим за там където може, но работодателя по някакви причини не дава, най-вече защото не може да организира нещата.

# 86
  • София
Да напуснат?
Излагате се.
Говорим за там където може, но работодателя по някакви причини не дава, най-вече защото не може да организира нещата.
Че какво пречи един стругар да си работи от вкъщи? И сега детайли произведени нейде в Китай се сглобяват в Германия. Да почнат и те да мрънкат като ИТ-тата освен?

# 87
И все пак работодателя не е длъжен да го прави. Като искаш да си вършиш домакинска работа докато се правиш, че чаткаш по клавиатурата спокойно можеш да напуснеш.
Аман от лигавщини.

# 88
  • Куциндрел
Факт е, че работодателя ми е ОК с моя хоум офис, няма нужда да съскаш завистливо, нито работя с теб, нито сме конкуренция.

Това за стугаря е доста странен пример, защото изисква съответното помещение и машини. Ако някой си направи такова у дома колко му е там да работи и да издава готова продукция тъкмо ще спести оборудване на работодателя си.

Колкото и да се тръшкате факт е, че има фирми, които позволяват работа от вкъщи, имат си механизми за следене и успяват да намерят читави работници. При вас какво е положението не мога да знам, явно ви е ОК, обаче неясно защо се опитвате да слагате всички в своите обувки.

# 89
Не бих се върнала в офис. Най-много не виждам как това работи с чуждестранни фирми. Повечето ми колеги са извън България, а с някои имаме драматична часова разлика, при важни срещи се е налагало и в 6 сутринта да започна работа, че да можем да се напаснем с времето.

За мен работодател, който не може да организира работа в хоум офис, се справя също толкова зле и в офиса.

Наемането на хора от страни с много нисък стандарт е валидно само за най-ниските позиции, а ИИ звучи много добре, но реално се оказва, че някой трябва и да го проверява тоя ИИ, защото той отговорност не може да носи, та на моменти се оказва, че създава тройна работа. Естествено, зависи и от сферата.

Общи условия

Активация на акаунт