Несериозни работодатели и хаотичен пазар на труда.

• 6 248
  • 131
  •   1
Отговори
# 105
  • Куциндрел
Във фирмата, в която работя, няма само ИТ. Като гледам много малка част ходят в офиса, а някои са на хибриден режим.
За нови служители спокойно може да се сложат някакви срокове да са само в офиса, докато навлязат.
Макар че аз като започвах в тази фирма ходих 3 седмици нон стоп в офиса и никой друг от екипа нямаше, обучаваха ме онлайн. Случва ми се да ходя понякога по цяла седмица в офиса, защото имам работа с нещо конкретно от там, но като нямам работа с него си стоя хоум офис.
Обявите в бранша са по-голяма част с предложение на хибриден модел на работа.

# 106
Няма да е зле да се казва в коя сфера се работи, имам чувството, че поне 2/3 са си в тях.
Истина е, че дори на места където нямаше такава практика, напоследък има хоум. Сега на мода са много и постоянни срещи по тиймс с по 10-20+ човека. На много хора поне 50% от времето им минава  в такива срещи.

# 107
  • София
Всъщност много от големите международни фирми връщат служителите си в офисите. Предполагам, че и те не могат да си направят читава система, за да следят кой колко работи.

Но, въпросът който повдигнах е как ще пуснеш хоум офис един напълно непознат нов служител, който няма идея за проектите, върху които се работи, за колегите - кой за какво отговаря, за системите, с които се работи. Една, две, три онлайн срещи няма да свършат работа за това навлизане на работа.

Alexslav, ако не разбираш какво говоря, няма смисъл изобщо да влизаме в диалог. Всички разбраха твоята позиция - работодателите в България са дъното, ако не уважат претенциите на всеки кандидат, който си мисли, че е велик.

Yellow girl, мисля, че няма смисъл. Аз се отказах, съветвам те да направиш същото.
Нерде Ямбол, нерде Стамбул е работата.

# 108
Добре де, какво толкова има да му се показва на този човек за проектите, системите и хората на живо, което да не може да му се обясни онлайн? Моята шефка не е в България. Основните ми стейкхолдъри също. Какво - да седя и да не работя, че не можем да се видим на живо ли? Показваш системата, даваш му процедурата и готово. Правиш една среща с хората, с които ще работи, запознават се и от там насетне си общуват, както намерят за добре. Обясняваш проекта, характеристиките, таймлайн, цели, рискове, екшън пойнтс… че те тия неща се
слагат някъде, където всички, които имат нужда да ги достъпят могат да го направят. Сега, ако си влачите цялата документация на хартия, няма никакви системи за съдържание и подобни - няма как да стане, да. Ще си ходите в офиса. Но приемете, че има хора, които няма нужда да бъдат в такъв, както такива, които не могат да работят от вкъщи и си избирайте за вас подходящия вариант. Сакън, някой да не каже, че работи от вкъщи. Сякаш лежи и спи от диван на диван по цял ден. Ще ви изненадам, но има хора, които работят от 6,7 сутринта до 10 вечерта, за да могат да покрият всички часови зони, е да, може да компенсират с два часа обедна почивка, ама искате ли да се смените да видите как е всеки ден. Не виждам защо се казва на черното бяло. Щом няма никаква нужда човек да е в офиса и може да си го позволи - ами да си работи, от където иска. Чудо голямо тоя хоум офис.

# 109
Еее, има и пицари.
И продавачи на цветя. Учители и т.н.
Както казвате колко му е на хоум офиса. Затова и няма желащи за професии с място.
Въпрос на време професии, които не могат да се работят от вкъщи да изчезнат.

Магазините около нас спряха да работят в неделя, намалят и работното време. Скоро ще е при всички без хоум офис.
Това ще доведе до други промени.

# 110
Вие за споделяне на екран не сте ли чували?
Обучаващият си споделя екрана и показва, прави се запис. После обучаващия се си сяда на д-то гледа записа, повтаря всичко и си пише записки със снимки, линкове и т.н.
Това не звучи ли по-ефективно, отколкото да ти го показват на живо един път, каквото си видял и успял да запишеш толкова. И после да питаш още 20 пъти, че не си разчиташ писанията.

Последна редакция: чт, 14 авг 2025, 10:47 от Merryn

# 111
Еее, има и пицари.
И продавачи на цветя. Учители и т.н.
Както казвате колко му е на хоум офиса. Затова и няма желащи за професии с място.
Въпрос на време професии, които не могат да се работят от вкъщи да изчезнат.

Магазините около нас спряха да работят в неделя, намалят и работното време. Скоро ще е при всички без хоум офис.
Това ще доведе до други промени.

Представям си и хората, поддържащи и произвеждащи ел. енергията за компютрите и самите компютри като изчезнат, и като угасне тока (или като огладнеят от липса на произведена храна), хоумофисърите ще излязат на светло като зомбита по улиците и ще изглеждат като по американските филми с апокалиптични сцени, след като екшъна е свършил, оглеждайки разрушенията.

# 112
  • Куциндрел
Като спрат тока може би тези, които са в офисите, имат манивела и за тях няма да има проблем. Ще въртят там и ще бачкат.
Като чета какво пишат, явно живеят в друг свят, където само компютрите са на ток.

# 113
Е, до нас има производствен цех. Имат си генератор и собствен водоизточник. Много хора си нямат генератори вкъщи.

# 114
  • Куциндрел
Е, до нас има производствен цех. Имат си генератор и собствен водоизточник. Много хора си нямат генератори вкъщи.
А щом цеха има, значи всички извън дома имат. Joy
Има логика!
Там, където ти работиш, имате ли генератор?

# 115
Не, аз не работя и вкъщи нямам генератор. Но болници, цехове и пр. си имат собствено захранване обикновено.

# 116
  • Куциндрел
Не, аз не работя и вкъщи нямам генератор. Но болници, цехове и пр. си имат собствено захранване обикновено.
Е и? Това значи ли, че щом те имат, има и на останалите места, които не са хоум офис?

# 117
Е и? Това значи ли, че щом те имат, има и на останалите места, които не са хоум офис?

По-вероятно е, отколкото да си имаш вкъщи. Училището, в което майката ми работеше, също имаше. На много места се подсигуряват, на други пък е задължително да имат.

# 118
  • София
Това за стугаря е доста странен пример, защото изисква съответното помещение и машини. Ако някой си направи такова у дома колко му е там да работи и да издава готова продукция тъкмо ще спести оборудване на работодателя си.

Той Чурек или се шегува, или бърка ШЛОСЕР със СТРУГАР. Шлосера сглобява детайлите, но обикновено пак изисква стабилно оборудване, най-малкото шлосерска маса, че има детайли по 1-2 тона, кран и т.н. Стругарът има 20-30 тона машини около него, със съответните захранвания и то в работилница, с кранове, колички. Иначе остава без пръсти на ръце, крака ... Както и да е. Стругар, строител, чистач, няма как да докараш в апартаментите им работата.
Не се шегувам. Не е задължително шлосера да работи детайли по 1-2 тона. Едно менгеме и една работна маса малко по-стабилна от бюро на сериозно ИТ са достаъчни. Има стругове дето са по-малки от хладилника ти. Има машиностроителни производства дето седмичното им производство се събира в шепата ти. Друга ми беше идеята ама Цеца плиска легена на ляво и надясно.
п.п. за протокола и аз съм ИТ и ми предлагат хоум офис, но съм видял недостатъците му от първо лице и са ми пределно ясни тези дето го искат.  А не, че злобея или завиждам. Предишната работа беше изцяло хоум офис. Фирмата даже нямаше офис и един път месечно ходихме на коуоркинг за да се видим.

Скрит текст:
И сега са така една голяма част, живеят си в екрана, който гледат по 10 часа на ден и после още 3-4 часа лични неща..
Всичко е много трудно,  няма време, стрес и хронична умора.
Даааа, лошо е.
Сега си пия кафето на терасата на вилата. След малко ще направя закуска на детето, че не е на ДГ, тук е малко ваканция.

В 9 сядам на компютъра.
Благословен да е този който е измислил ХО. Заради него останах на тази работа.
Не се и съмнявам, че сте супер продуктивни и концентрирани с детето щуращо се ту в двора, ту в къщата и търсещо вниманието ви.
п.п. И сега Цеца, ако не разбере за какво иде реч, значи положението е ясно.

# 119
Ех, айде пак.
В къщи, ако детето те разсейва понякога, на работа ще са дрънкащите на главата ти колеги или нещо друго.
Никой метод не е идеален, винаги ще има нещо, което ти пречи. Въпросът е да се нагодиш. Важи и за двата вида.
Дразнещото е, че се отрича единият като неефективен.
Не е до мястото на работа, а до човек и неговата адаптивност.

Последна редакция: чт, 14 авг 2025, 10:49 от Merryn

Общи условия

Активация на акаунт