Несериозни работодатели и хаотичен пазар на труда.

• 6 234
  • 131
  •   1
Отговори
# 120
Еми и аз виждам предимствата на хоум офиса, но ако е като вас, хора, които са работили и свикнали с работата, каквато и да е. А при нас, аз работя в офис от 20 години, човека оркестър и организирам и обучавам хоум офисърчета минаха вече над 11-12 за по 3-4 месеца, някои и по - малко и ревнат че искат хоум и ми пращат едни проектчета на по 3-4% завършени и аз ги трия и започвам от нулата, щото то объркано изначално, не се учат младежите. Та пак им тежи и това и  напускат. А нашата работа е след проекта, да носиш отговорност за него 5-10 години напред. За няколко месеца - не става. Затова ми е предубеждението, иначе и аз можеше да съм хоум преди 20 години ама всичко съм си наредил в офиса, даже имам диван, телевизор, баня, кухня и легло, като втори дом ми е и на 5 мин. пеша от вкъщи, като още една стая. За какво да се трепя, да си организирам раб. място вкъщи, да клонирам компютри, принтери плотери ... по - сложно ми е. Въпросът ми е, че като спре токът преди това съм бил стругар с ЦПУ, шлосер (мога и само с пила и шкурка да работя и напазвам, ако спре тока Simple Smile ), фрезист  и овчар, свинар и плодо и зеленчукопроизводител и каквото се сетите, аз от глад няма да умра. Като виждам, някои хоум също са се организирали откъм градинките Simple Smile и те няма да са гладни. Ама има хора, които само да натискат клавиатура могат. Като се сетя, в началото на 20 сти век удря някаква силна магнитна буря, още не са били разпространени масово ел. мрежите, но телеграфните проводници и стълбове са били, самозапалвали са се. Какво ако пак удари такова изригване. Толкова сме нищожни ... ще изпълзим като къртици и ще се оглеждаме като в небрано лозе.

# 121
Ето, стигнахме до дъното на проблема- в офиса искат да ходят хора, които се чувстват и се държат все едно са си у тях.

# 122
Темата е завила толкова неочаквано в последните дни. Направо се изумявам с какво самочувствие се държи сметка на едни или други хора как трябва да работят.
Има си професии, подходящи за работа от вкъщи и такива, при които е невъзможно да се организира така работния процес.
Аз работя изцяло от вкъщи с опция да ходя до офис когато и ако реша. Но не държа сметка на фирмите, които предлагат хибрид или само работа от офис. Просто ги избягвам.
Работя в голяма ИТ фирма, на проектна база. От текущия ми проект няма нито един човек в моя град. Дори да отида в офиса, пак ще съм по цял ден в онлайн срещи с хора от други градове и държави. Освен това шумът в офиса много ме разсейва. Реално ходя само, когато знам, че имам по-малко работа за деня и мога да си позволя обяд с колегите или кафенца и приказки.
В момента не търся активно работа, но когато преглеждам обяви, гледам само такива fully remote.
В крайна сметка, всеки има предпочитания, и ако може да си позволи да избира, какво по-добро от това.
Единствения минус на позициите от офис или хибрид(за мен лично), е това, че ми се ограничава избора от компании до само такива, които имат офиси в моя град. Но също така е факт, че компаниите, които следя с интерес и разглеждам като потенциални бъдещи работодатели, предлагат изцяло работа от вкъщи.

# 123
Моите 5 стотинки по темата, на база опит.

Пазарът на трудът се трансформира. В много фирми изкуственият интелект навлиза в по-малка или по-голяма степен. Закриват се цели отдели, които са правили еднотипни, скучни неща, не изискващи особени умения, но получаващи над средната заплата в София. Провеждах интервюта в София, идваха по 10 човека от една и съща фирма, които мислеха само за работа от вкъщи.
Единственото, което са правили вече и при нас се прави от изкуствен интелект и най-учтиво им казах, че ако искат да се наместят на пазара на труда трябва да наваксат умения. Или да се преквалифициат в сфера, която няма да е толкова дълбоко засегната от новостите.
Масово хората искат да работят хоум или неща, които не са ръчен труд и на смени. Затова и за тези позиции няма места, но има излишно количество хора, които оценяват пазара като хаотичен, а не могат да погледнат те как стоят на пазара.

Нещо като огромното количество учители в малките градове, които се преквалифицираха масово от други професие, защото се вдигнаха заплати и това стана една предпочитана работа с много дни отпуск, но се оказва, че кандидатите са повече от местата.

Това е основният проблем в момента. Затова и на бизнесът му е трудно, защото от 50 кандидата 1 отговаря на реалността. Но останалите 49 кандидата са разочаровани от работодателите.

Много работодатели вече инвестират в средни училища и университети и още от скамейката си вземат кадри така за вече наличните хора на пазара остава или да се целят за нещо, за което имат умения или да инвенстират да развиват или допълнителни умения или коренно различни.

Няма как да обучиш някой за кратко време на поне 1-2 езика, умения за работа в екип, специални умения за конкретната дейност и това докато е хоум и му плащаш 5000 лв. например.
Тези неща е трябвало да се развият в университет и човек да е готов за конкретната дейност.

Гледам, че в моловете и магазините масово младите хора изчезнаха и се появиха само хора над 50 години. Още няколко години търсене на баланс между работодатели и работници плюс изкуствен интелект и роботи и нещата ще се наместят.
За учителите сте напълно права.Аз имам трима приятели мъже , които станаха учители и 3 приятелки, които сега записват или вече завършват педагогика. В държавната администрация много вдигнаха заплатите, вече са напълно конкурентни на частния сектор.Повечето казват-защо да ходя при частния сектор,  като в държавната отпуската е когато си искам, болнични също. Въобще изведнъж публичния сектор стана много атрактивен.Това го казвам за хората около мен, които търсят работа в момента без да се опитвам да правя някакви изводи.

# 124
  • Ю Ес ъф Ей
Аз се чудя на хората, които искат да работят от вкъщи на 100%...
Как успявате да разделите работния от личния живот, когато сте сам (без колеги) в едно и също помещение? Използвате отделни стаи или нещо друго, което да помогне физически/визуално да разграничите двете състояния?

# 125
Да си харесваш работата със сигурност помага. Отделно, лаптопът се затваря и прибира, когато свърша работа, за да не се изкушавам да го отварям. Май е това. Честно казано, според мен проблемът с разделянето идва, когато работиш в токсична фирма и всичко свързано с нея не те изнервя, поне аз така си го обяснявам.

# 126
Аз се чудя на хората, които искат да работят от вкъщи на 100%...
Как успявате да разделите работния от личния живот, когато сте сам (без колеги) в едно и също помещение? Използвате отделни стаи или нещо друго, което да помогне физически/визуално да разграничите двете състояния?

Както и когато не съм хоум - на работа съм в официалното си работно време, извън него лаптопа е затворен, прибран и не ме интересува ако ще фирмата да гори.

# 127
Предполагам въпросът е, ако дома "гори".
Ми не е лесно отначало, но после успяваш да влезеш в ритъм.
Вече, ако има извънредни ситуации както би останал в офиса, че там "гори" пък после домашните неща, се случва и обратното. "Гасиш" домашния пожар и после доработваш.

# 128
Съгласна съм за разликата държави в Западна Европа и България. Баща ми работеше в уж добра строителна фирма тук в България дълги години, но случайно забравяха да му плащат платен отпуск, не му даваха заплата с месеци, шефът му често си взимаше някакви проценти от нея без предупреждение. Не му даваше да взима платен 20-дневен годишен отпуск, въпреки че в договора го имаше. След това баща ми работи в Германия за година някъде, бяха твърде стриктни, нищо не се замиташе под килима, пълни осигуровки, заковаха изплащането на определен ден, имаше пълен платен отпуск, даже и болничен без да цепят стотинката на 2. Очаровани бяха всички от техните стандарти и спазване на срокове. После се прибра и получаваше отчет дори по пощата за заплащането и други неща. Всяка стотинка, която е част от доходите, се виждаше черно на бяло за какво е отишла. Имаха подсигурено място за спане, храна, оборудване, което трябваше да се описва сутринта на всеки работен ден. При тях нямаше изрази от сорта на "Хайде днеска да останеш да довършиш това извън работно време, хайде ще ти дам заплата, като изплатим нещо си, хайде сега не ми звъни, че имам работа, айде друг път ще ти платя накуп, че сме на семейно пътуване и т.н." Като стане време за приключване на работния ден, още 30 мин да е приключил, се започва с организацията по прибиране на неща, финално преглеждане на извършените работи и в 17:00 си тръгва от работната площадка.

Последна редакция: чт, 21 авг 2025, 13:26 от Ябълково сладко •°▪︎

# 129
Защото големите компании си правят картел помежду си и държат заплащането, смените и товара на едно ниво, за да може даден служител да си каже защо да ходя другаде като ще е все същото. От друга страна, твърдят че нямало нужда от предишен опит (защото не могат и да намерят вече обучени, особено за без пари) и вкарват смешни обучения от по 1-2 седмици колкото да знаеш как да си облечеш работното облекло., след което те обучават по време на работа хора, които са също толкова обучени. Тук говорим за производства и технически позиции, далеч не за конвейр. Говорим за 1 от трите големи града. Това са "решенията" на големите международни компании, които аз лично съм наблюдавал многократно. При малките особено български бизнеси е далеч по-зле. Бил съм и в администрацията и в производството. Леша е еднакъв, не мога да преценя къде има повече лелки, които по цял ден клюкарят на по цигарка. Но както винаги рибата се вмирисва от към главата. Държавна Корупция /Липса на спонсорство, протекция на закъсали го сектори и права на работници  - Влизат на пазара фирми с лоша политика възползващи се от липсата на профсъюзи и държавен контрол - Вземане на некадърни, но послушни и неизискващи много работници, които съответно и вършат толкова работа.

Ще добавя че аз до момента не съм видял, чул или работил за Български работодател, който да плаща реални осигуровки на работниците си ако те взимат повече от МРЗ. Сигурно има такива, надявам се да ги срещна в тоя живот

Последна редакция: чт, 21 авг 2025, 14:49 от incredibad

# 130
Аз съм работила за такива БГ работодатели, с реални осигуровки и данъци.
Профсъюзи ли искаш... Grinning

# 131
  • Куциндрел
Това, за което говори incredibad, го видях на скоро, мисля че бях писала в началото на темата.
Приятел започна сам да си е шеф след като обиколи няколко работодателя, които хем го видяха, че е кадърен и има полза от него, включително и в развитието си, хем се отнасяха с него като с прислуга и не му плащаха. Добре, че е в сфера, в която по-лесно може да си работиш сам без голяма първоначална инвестиция. Оказа се, че клиентите го намират, харесват и се задържат при него. Стискам му палци малко по малко да напредва и да увеличи бизнеса си.
А аз бях попаднала на една ЧР... търсеше хора за позиция, която е специфична и почти няма аналог в България. След като 30 мин ме пита какво знам, аз казвам, ама отсреща не й става ясно, се отказах. Ако към нея имаше и някой, който го работи това, по друг начин щяха да мине интервюто. Или пък отивам пак с познания в сфера специфична и насреща ми дават тест с неща, които са бейсик за нея. Хем знаят, че аз това го работя 10+ години. Веднага написах 100 глупости в теста, щото шефове дето всички ги карат под общ знаменател не искам. Оставих ги да си се дуят, че знаят "повече от мен" по темата.
При текущият си работодател не съм правила малоумни тестове, говорихме си какво мога, не мога, имам желание да развивам. Като започнах още на 2рата седмица започнаха да ми дават работа все едно съм там поне от 1 година.

Общи условия

Активация на акаунт