Седмокласна Изпитна - Четвърто класиране

• 40 298
  • 823
  •   1
Отговори
# 615
Преди две години отиваме с щерката на уикенд до Лозенград и Инеада. Оказа се шопинг тур, ама това подробност. Та сядаме на заведение рано сутринта в един парк край Инеада. Келнерите млади девойки и младежи. Уточнявам с детето на български и почваме да поръчваме на английски, обаче викат едно момиче/ колежка и тя минава на развален руски. Явно са ни взели за рускоговорящи. По-късно водя детето на въжените линии, съвсем младо момче на касата. Плащам и пуска щерката само на бебешката линия. Аз английски съм учила на курс през 2000 някъде, като не го ползвам толкова и помня. Активирам малките си знания и питам защо. Почна да ми обяснява на турски и с жестове, че било само за момчета, ръст, години, което явно не е вярно според табелките. Включвам преводача български - турски си разменяме. Детето разочаровано. Тръгваме да обикаляме, наемаме колелета и виждаме, че след нас две момичета дори по-малки от моето ги пускат на хубавите пътеки за големите. Връщам се и искам обяснения, отказа да ни пусне. Явно, защото не сме местни и не говорим турски за разлика от момичетата. Отивам на входа и търся управителя, че ще се оплаквам от дискриминация. Светкавично го извикаха, а след това и една млада жена, която малко говореше български. Но в това селце се оказа сложно и с преводач, да не говорим с чужди езици говоримо. Иначе детето си получи достъп до всички линии без една, за която наистина се изискваше по-голям ръст плюс извинения. И до Румъния сме ходили, но и там е трудно без добър английски или поне френски, а някога да Букурещ знаеха български.

# 616
Там само на вино, и само за френската комуна, но за съжаление комунизмът не е хванал корени във Франция, ако беше, нямаше да са толкова скапана страна, а цивилизована и богата като нашата
Като сте на две водки даже и за Георги Димитров може да си говорите 🤪

# 617
Априлски душ, наистина не си била във френско студентско общежитие...в началото на 90-те.
🤪
Мне приятно вспоминят.....ако ме разбираш 😀

# 618
  • Куциндрел
Не знаят, докато не видят, че ще им направиш оборот. Хитри са те.
Иначе и по нашето черноморие има от бившите ссср републики, на руски говорят основно. Хубавото е, че в хотелите винаги има някой българин от персонала, че да се разбере човек с него.
Във Франция и да знаят друг език не го говорят.

# 619
Априлски душ, наистина не си била във френско студентско общежитие...в началото на 90-те.
🤪
Не, не съм, блазЕ ти за което.

# 620
Там само на вино, и само за френската комуна, но за съжаление комунизмът не е хванал корени във Франция, ако беше, нямаше да са толкова скапана страна, а цивилизована и богата като нашата

Ахахахах, това наистина беше върхът! Честно!
,🤣

Динчо, само една малка грешчица имаш. "Вспоминать" е правилното. Другото ти е вярно.

# 621
Знаете ли къде официално са обявени имената на новите директори на училища? Видях поста на директора на 51 и ми стана интересно.
Идея нямам. И аз видях поста на 51 во.
Старият директор отива като директор на гимназията на ЧСУ Питагор.

# 622

Ахахахах, това наистина беше върхът! Честно!
,🤣

Динчо, само една малка грешчица имаш. "Вспоминать" е правилното. Другото ти е вярно.

Мани грешките, важното са готините спомени 😀

# 623
Изтрещяхте с тия езици. Мине не мине... пак се почва. Миналите години било ли е толкова основно дискутирано в седмокласните?
Всякакъв език е полезен за развитието на мозъка. И клингонски да учат няма да им навреди и няма да е загубено време. Много буквално търсим приложение на всяко знание, а реално ползите са отвъд директната му употреба. Едно ново проучване относно рисковете от инсулт и възстановяването на мозъка след прекаран такъв показва, че хора, научили 2 езика в ранна възраст са с значително по-добри прогнози.

Иначе в Анталия, включително в самия град, не само по хотелите, сме се оправяли на английски изцяло. Даже след дълги обиколки с 4 годишно из града и липса на близко заведение и тоалетна се наложи на английски да помолим една баба да използваме по спешност къщата ѝ. Руски естествено знаят по курортите - основните им турсити бяха дълги години основно руснаци.
В Латвия - по-старото поколение знае прекрасно руски, но не желаят да го говорят. Младите знаят английски.

# 624
Знаете ли къде официално са обявени имената на новите директори на училища? Видях поста на директора на 51 и ми стана интересно.
Никъде. Не са свършили конкурсите. За момента знае всеки кандидат, който е бил одобрен и съответния директор, който трябва да му предаде мястото. Всеки ден минават по 1-2-3 училища и ще карат до към средата на идната седмица. Днес пуснаха в РУО 2 списъка - за директор ЦСОП и логопедичен център. Останалите - като приключи всичко.

# 625
Седя, чета дискусията и се зачудих хората по другите държави колко държат да изучават чужди езици все едно това ще разреши всичките проблеми по света? Имам чувството, че само ние тука в България сме се опнали езици да учим. Баща ми имаше страхотно чувство за хумор и често се шегуваше, че е полиглот - знае телешки, овчи, говежди език. Като дойде "демокрацията" и се случи така, че отиде да работи извън България. Език научи за нула време на място, на стари години. Проблеми никога не е имал с комуникацията, а благодарение и характера си и чувството си за хумор създаваше много приятелства!

Да са ни живи и здрави децата, това е най-важното. Пътят си да намерят, да са щастливи и спокойни. И с език, и без език, все ще си намерят посоката.
Хората в голяма част от европейските държави държат доста на чуждите езици. В Германия и скандинавските държави не съм срещала човек, който не владее приличен английски. Във Финландия от 1ви клас учат фински, шведски и английски. В Швейцария учат всички езици на конфедерацията (+английски) като често разменят ученици от различните части за по учебен срок. Впечатленията ми са, че голяма част от германците говорят френски и със сигурност знам, че вече има билингвални училища, които са много желани.
Та това мога да кажа за другите държави, от които имам преки впечатления или общувам ежедневно с хора от там.
Тук определено не сме "залитнали" толкова по чуждоезиковото обучение, колкото се опитват да ни вменят (няма нужда да се сравняваме с италианци и французи, но и при тях нещата се променят).

# 626
Няма никакви причини за намаляване на часовете по езици и чуждоезиковите паралелки. Най-вече, защото родителите и децата искат да учат в такива паралелки. Всеки език е богатство и дава по-големи възможности в бъдеще. Мотивите за промяната също са абсурдни - децата не се справяли добре на тестовете Пиза. Ще взема да пусна едно искане за обществена информация, да видя какви училища са св явявали и от какви населени места, и какви резултати са показали децата по училища,, да видим, дали проблемът е в езиковите паралелки или другаде, както си и предполагам.

# 627
То ще е хубаво да се види и какви са резултатите от чуждоезиковото обучение като цяло в България. Не съм против него, не ме разбирайте погрешно, просто тук седим и си говорим как е хубаво да се знаят езици, а в голямата си част децата не научават съответните езици. Колко деца от випуск владеят свободно езикът, който са изучавали 5 години? Няма задължителна матура по език, за да се напъват да учат - който колкото може...
Иначе си мислим, че всеки учил език 5 години в училище, завършва владеещ свободно езика, но на практика май изобщо не е така. Изключвам основните езикови гимназии, чиято цел е все пак да произведат максимум постигнати резултати.

# 628
И още нещо - повечето младежи забравят езика, ако не го ползват. Убедена съм, че след година-две неползване, ще бъде за някои все едно не са го учили.

# 629
Към последните два поста. Ако сте против чуждоезиковото обучение, като в ЕГ, защото не ви интересува по принцип, внимавайте какво си пожелавате. Защото закрият ли ЕГ тата, където отиват почти 80 процента високобалови деца, такава навалица ще има в Туеса и СМГ, че повече от половината влезли там сега, биха отпаднали

Общи условия

Активация на акаунт