Седмокласна Изпитна - Четвърто класиране

• 40 307
  • 823
  •   1
Отговори
# 600
Чета и чета ли тази тема и гледам да отминавам доста от постовете по различни теми.
Но то не спират и не спират да се явяват хора с толкова много акъл и съвети и генерализиране на това какво трябва, как трябва и кое е правилно, кое е грешно като се започне от възпитание, мине се през редене на желания, вземане на решения, ранно опознаване на силните страни на детето, та се стигне до липсата на смисъл от изучаването на език в гимназията!
Имам чувството, че не съм учила и завършила в тази държава. Хем не съм първа младост, да не кажа хич.
Все повече и повече постове чета на толкова сигурни, убедени и ентусиазирани от своята безгрешност и правилна преценка родители. Аз дали съм си свършила работата като родител ще мога да го кажа на смъртния си одър, че и тогава сигурно няма да мога. Но тук - детето е на 15 г., с бал 499 т., подредило си е желанията само (само 2 са, няма смисъл от повече), прието е в топ 1 и това цялото нещо ни дава право да се чувстваме успешни родители, без съмнение в бъдещето на детето, че и акъл да леем навред към други "неуспешни". Че чак и "как е възможно...." се четеше по едно време.
Предлагам да се поспрем и да поогледаме около нас хората, родителите, децата. Всеки е различен с различни разбирания, светоглед и възможности (било то и финансови).
Моето "правилно", за друг може да е "погрешно". Дори децата си учим на различни неща, чисто житейски, спрямо тяхната индивидуалност.
И пак да кажа, тук пишем шепа хора, за останалите нещата стоят по коренно различен начин навярно.

П.П.  Разхвърлян ми е поста знам, ама аман от "безгрешни" родители! Спирам.

Последна редакция: ср, 13 авг 2025, 17:21 от loliy

# 601
Ганю винаги пращи от акъл. Това е типично за нашите ширини. А и чужд език не му трябва, ще го научи докато цъка на телефона, кеф ти английски, кеф ти китайски, за стоте думи, които използва, това му стига.
В този ред на мисли и университет не му трябва, едно време си купуваха шарените дипломи от битака, сега по-заможните учат нещо като нищо в Холандия, и се връщат още по-големи специалисти по даване на акъл.  Някои даже стават и министри.

Последна редакция: ср, 13 авг 2025, 17:27 от Априлски душ

# 602
Моя близка научи китайски докато работи в заведение с китайци. На разговорно ниво, макар че се беше замислила за филология. Но на 28-29 реши и записа задочно икономика. Работи в голяма банка, явно на добри позиции защото гледам, че доста пътува - къде сама, къде с детето. Аз пък имах друга ситуация. Учител по руски съм, от 20 години в ПГ. В един от първите ми набори, ученик, който едва изкласи с ходатайства от класния си. След 3-4 години идва да ни види и водим следния разговор:
- Госпожо, помните ли ме?
- Да, И... Как си? Какво правиш?
- Права бяхте, госпожо.
- За кое?
- Като ни казвахте да учим езици. Започнах работа в строителна фирма. Работим на един обект в ... (бивша съветска република в Средна Азия).
- Е, как е, оправяш ли се с руския?
- Не, седя в лагера и чакам някой от по-възрастните работници да отидем до града, че не мога да се оправя.
Същият ученик ме убеждаваше, че руски не му трябва, няма да ходи в Русия, а английски или друг език, ако му потрябва ще го научи на място. На някои обаче се оказа, че и на място не им се удава да го научат, зависи и от условията.
На работник в завода не му трябва чужд език, вярно е, но дори на касата в Кауфланд или Лидъл влиза в употреба. Хубаво е да се учи системно от втори клас до 12, както и да има повече часове за втория език, защото и само с един език не е много работа. Английски задължително поне на А2 ниво, но и още един по-възможност по-рядък (по-малко изучаван у нас) е бонус.

Последна редакция: ср, 13 авг 2025, 18:21 от Mama Ru

# 603
В  доста бивши руски републики не можеш да се оправиш на руски не само на пазара, ами на много други места.
Аз имах един съсед, който си мислеше, че в Латвия ще се разбере с хората на руски, даже и работа щял да си намери, защото всички го знаели този език. Остана много силно разочарован.

# 604
В Средна Азия още доста хора го знаят на някакво ниво, в Прибалтика като цяло не искат на руски. Ние периодично имаме гости от Латвия от един колеж и съм им превеждала, а като звъним в колежа и чуят, че сме от България минават на руски, но това по-старото поколение, младото не го учат. Прави са да наблягат на националния си език. Историята е от преди 15 години, доста неща се променят с времето.
Имах и ученичка родена в Германия, ходеше на училище тук, а ваканцията при родителите си в Германия. Един ден ми сподели, че не знаела изобщо немски. Стана ми странно, но се оказа, че родителите й живеят там в емигрантски квартал и около нея говорят само на турски и няма къде да го научи немския.

# 605
Седя, чета дискусията и се зачудих хората по другите държави колко държат да изучават чужди езици все едно това ще разреши всичките проблеми по света? Имам чувството, че само ние тука в България сме се опнали езици да учим. Баща ми имаше страхотно чувство за хумор и често се шегуваше, че е полиглот - знае телешки, овчи, говежди език. Като дойде "демокрацията" и се случи така, че отиде да работи извън България. Език научи за нула време на място, на стари години. Проблеми никога не е имал с комуникацията, а благодарение и характера си и чувството си за хумор създаваше много приятелства!

Да са ни живи и здрави децата, това е най-важното. Пътят си да намерят, да са щастливи и спокойни. И с език, и без език, все ще си намерят посоката.

# 606
Много от познати в чужбина говорят отличен английски само от училище, често на село.
Искам да кажа, че ако география учите от учебник на ангийски (писан в GB или САЩ), не ви трябва много. Просто си имат техника хората на писане и ученикът ще научи география без значение кой му преподава.
Преди да съкращават, да се научат как се пишат учебници, пък може и дробите (например) във втори клас да се учат, ако искат. По Сендов тогава ги учехме, никакъв проблем.

# 607
Знаете ли къде официално са обявени имената на новите директори на училища? Видях поста на директора на 51 и ми стана интересно.

# 608
  • Куциндрел
България е малка страна и език трябва. Във всички страни, които не са световни сили, знаят чужд език. Даже нашите деца знаят по-малко от връстниците им в други държави, това за ниво ОУ без допълнителни школи.
Както вече диплихме - няма едно ниво в обикновените училища и никой не иска да прави реформа в това. Всичко е въпрос на късмет да попаднеш на учител, директор и среда. Като кажеш на класен и директор - абе, този учител не преподава както трябва, прави това и това и те вдигат рамене, че не могат да му се месят.
Скоро научих за дете в малките класове, че учителката в час по английски им пуска клипчета на английски със субтитри на английски. Толкова, детето може само да разбира и говори. Ей такива учители са за уволнение и да върнат изработените заплати.

# 609
Доп. Динчо, съгласен съм до голяма степен с теб, постът ти излезе, докато пишех, това, което пиша, не е към теб, уточнявам.
Малко го прекаляват някои потребители, чак такава агресия не е нужна, нито изтъкване кое дете в колко държави е било...но иначе, възможно е, наистина, моето го пуснах преди Коледа на екскурзия от училище, с автобус. Основно в Австрия, в Залцбург стояха 4 дни, но за да стигнат дотам, минаха през Сърбия, Хърватия, Словения, стояха един ден в Загреб, един ден в Любляна, от Австрия ходиха и 1 ден до Германия...но разбира се, не са 14 държави и не беше 142 лв. Доколкото помня, около 1500 лв беше и отделно джобните около 300 евро...ако мислите, че помни нещо за Моцарт, а са ги водили и в музея, и на други места...помни какви сандвичи е ял в Австрия и как имало ограничен избор и помни в Германия, че са ги водили в солни мини, защото е интересно, били да под земята и донесе оригинални солници от там с немска сол🤣 Е, донесе и бонбони Моцарт с образа му на обвивката на всеки бонбон🤣 Съмнявам се дали помни дори и че "Малка нощна музика" е от него,🤣
Колкото до руския, в Средна Азия наистина го говорят, защото като бях на почивка в Анталия, се оправях на руски. За мое огромно изумление се оказа, че там английски не знаят... световен курорт...в почти всички места имаше персонал от Средна Азия, Таджикистан, най-вече от Азербайджан, защото азерският език е почти турски... всички знаеха руски, и то много добре. Барманът на плажа беше чист турчин, знаеше немски и руски, защото това били туристите там, английски не знаеше нито дума. Руски говореше изключително добре. Турция е единственото място, на което съм бил, където се оправях на руски навсякъде, голям парадокс, но е истина. Навсякъде се намираше някой да го знае. Английски никой не знаеше, честно.

Последна редакция: ср, 13 авг 2025, 19:44 от Татко Мецан

# 610
Мецане, там където е работил човекът, когото аз познавам, в средна Азия, не е курорт, а обикновен град, с пазар. Не знаят руски на пазара, селяните, вчера се върна колегата. За Азърбайджан става въпрос. Това казах аз, от първа ръка. Веднага дойдоха да ми обяснят, че съм русофоб.
 Иначе персонала в хотелите и на плажа знаят, колкото да ти продадат бира и да им платиш.

Пътувала съм с влак от Киев до Берлин преди много години.
 На границата с Полша немските митничари можеха да задават въпроси на руски, но като им отговориш на руски и не разбираха бъкел. Това сега знаене ли е или не на този език?

Последна редакция: ср, 13 авг 2025, 19:47 от Априлски душ

# 611
  • Куциндрел
По турските курорти, ако има келепир и марсиански ще проговорят. Този принцип е и в другите азиатски страни.
Ако не си показал, че знаеш руски, веднага щяха да намерят кой да те разбере на английски.

# 612
Във Франция не съм могла да намеря човек, с когото да говоря на английски. Френският ми се свеждаше до уи, но, се ту, бон жур, оревоар, мерси, кафе, числата до десет и много ръкомахане. Веднъж рисувах и с тебешир. Разбрахме се

# 613
Като сте на две водки даже и за Георги Димитров може да си говорите 🤪

# 614
Не бе, този барман в Анталия, Хасан се казваше, доста много си говорих с него, знаеше руски почти колкото мене. И в ресторанти, магазини, работещите там, които бяха азери и таджики, знаеха руски изключително добре. Личен опит. В самите държави Азербайджан и Таджикистан действително никога не съм бил и не споря как е там, защото не знам.

А не, Ceca, наистина не знаеха английски. Жена ми не знае руски и не можеше да се оправи никъде в Анталия (завършила е английска филология). Аз бях преводачът - на руски 🤣

Общи условия

Активация на акаунт