Седмокласна Изпитна - Четвърто класиране

• 40 310
  • 823
  •   1
Отговори
# 585
Аз имам чувството, че вече започна учебната година, а аз чакам още свободни места за пето и n-то класиране.😂😂😂
Около нас се търсят раници, поръчват се униформи и тече трескава подготовка за първия учебен ден.
Пък аз следя РУО-то. Цирк.🤪

Допълвам.
Да, Татко Мецан права е, но тези и още стотици други учители, никой от управленците не ги бръсне за слива. Нито се допитва до тях, нито ги взима под внимание.

Последна редакция: ср, 13 авг 2025, 14:52 от loliy

# 586
  • у дома
Преди 25 и повече год математика ооп в ЕГ и тогавашните техникуми се учеше 4ч седмично /два алгебра и два геометрия/.Голям зор беше да се намалят часовете ,а със следващата  реформа от 2017г пак така и останаха  при  8-9 кл на 3ч седмично ,а 10-12кл на 2 часа седмично...Тогава доста учители по математика останаха без работа и хората се преквалифицираха да работят нещо друго,а сега зор за учители по математика/даже не за добри,а за каквито и да е/ами няма и това е.

# 587
  • София
Попаднах на тази статия, ами права е учителката.
Вяра Любенова е един от най-смислените и човечни преподаватели, които някога съм имала. От тези, за които учениците не са слушатели, а подрастващи, които се опитва да направи хора. Преди месец имахме среща на класа 25 години след завършването, говорихме си за учителите, всичко баш нея с добро споменахме...

# 588
  • София
Благодаря на всички за мненията за чатовете. Засега само ще следя ситуацията, да видим. Много се надявам да е буря в чаша вода, но все пак ще съм нащрек.

За раниците - моята има от миналата година. По принцип баща й всяка година й купува нова раница, някакъв си техен ритуал да ходят да я изберат. Подозирам, обаче, че тя много скоро ще поиска дамска чанта или нещо друго от сорта...

# 589
По въпроса с чатовете. Сега попаднах на пост на моя приятелка във фб, която споделя за хакерско поведение, което е невидимо за засегнатия - изпращат се на контактите му заплашителни / агресивни съобщения от името на хакнатия. Засегната е и моли, ако получим нещо от нейно име да знаем, че не е тя. Малко вероятно, но да не  става въпрос за нещо подобно?

# 590
И като дете си бях сериозна и доста уравновесена, от 5 ти клас си знаех, че ще кандидатствам в английска гимназия и никой от родителите ми не е учил с мен. Подадох документи за английската и в същия ден обявих вкъщи, че ще кандидатствам в НГДЕК. Никой не ме взе на сериозно. Да, ама аз вече не мислех за английската, а само за класическата. И история съвсем не ми беше силна страна, пък то даже и изпитът устен. Абсурд да ми платят частни уроци. Та ето, че дори и дете знаещо какво иска, изведнъж месец преди изпитите си сменя желанието. Един месец учих денонощно по история и успях. Ееее, отключих си доживотна мигрена, но това е цената. Важното е, че бях най-щастливото и удовлетворено дете.

Не ровете в паметта си, за да откриете какво сте  вие сте искали или правели на тяхната възраст. Времената са различни, децата са различни, спомените също. Вярно е, че има общи неща, които имат вечна стойност, но доста от тях са само някава рамка. Ако това да уча в Английската гимназия за мен е било мечта, то  днешните деца гледат филми на английски от 2 годишни и веднага ще ви скастрят, че сте учили някакъв селски език.

Децата ни са космополитни. Ако това да докосна друга нация и друг свят за мен се случваха през гимнзаията, то за младежа това не е така. Ако ММ за първи път е бил в чужбина на 18 години то тийна само миналата година пътува в 8 държави. Тази вече беше в 4, като в едната прекара месец а в дрругата 15 дни. Запозна се с деца от 15 различни страни и вече има програма, кои приятели в кои държави ще посети до края на годината.

На 14 децата трябва да имат добро ниво на базови умения, по всички предмети и да имат избор какво да изберат на финалната права. Гимназията трябва да е едно по-добро място за развитие. И не бих очаквала, че детето ще стане финансист само защото е влязло да учи Стопанската гимназия. Или че ще стане полиглот само защото учи поредният език.

Идея си нямам, как родители оставят избора в ръцете на децта.  И очакват децата да са хипер щастливи, че е станало каквото те искат. А в голяма част от сучаите децата просто се страхуват от тази отговорност.
При моя син варианата беше един - да даде максимума от себе си на НВО, за да има правото да избира.
От тук насетне нещата бяха лесни.

Мосля, че тази ера много отдавна свърши. В моята младост езиковата гимназия беше проводник на друга култура. Най-вероятно голяма част са гледали филма "Вчера" , ех такава беше гимназията, ей така учехме биология и химия на английски.
Искам да ми споделите коя гимназия учи предмети на езика и най-важното как ги учи.
Няма подготвителен клас, в 9 клас всички предмети са с двоен материал, и дай сега да ги учим на съответният език - ми то ни химия ще начуат, нито английски. Да ми споделите в коя езикова гимназия дават книги за домашна работа всяка седмица?
Ми моето дете с частният учител изчете стотици книги на англйиски - говори свободно за Нелсън, Рузвелт или Фантома на операта. Така езика докосва сърцето на човек. Не с тестове и със стотици направени упражнения в тетрадката.

Успех на децата, да попаднат в хубав колектив и да намерят себе си през следващите пет години.

# 591
  • София
Така, интересно ми стана каква част от семействата в България могат ди си позволят детето им на 14-15 години да пътува в 12 държави за две години. Нека да пишем неща, които са малко по-близо до реалността в България.

А гледане на филми на английски и четене на книги си е нещо, което се случва в свободното време и изборът на човек да го прави ли и какво да гледа или чете на английски е личен. Ученето на френски, немски, испански, италиански, японски и т.н.......... е съвсем различно от научаването на световно възприетия в момента език на общуване - английския.

И много моля да не се четат лекции на родители, избрали да дават избор на децата си за училище или каквото и да е - това си е тяхно право и свободен избор на всеки човек. Никога, ама никога, не подценявам децата - не само нашето.

# 592
Книги за домашни всяка седмица? Направо ме разсмя. Завършила съм езикова гимназия през 1993 та и нямаше такива домашни. И сега няма, който иска чете, който не иска, си остава неграмотен. Но без лексика и граматика няма как да четеш, хеле пък френски или немски, да не говорим за Японски или Корейски. Някои се научиха да сричат на английски, попътуваха малко като Ганя,  и веднага закриха езиковите гимназии.

# 593
  • София
ЕГ беше успешен модел преди, когато имаше подготвителен клас. А сега девети клас 2 в 1 разказните предмети, препускане...

# 594
Mama Ru, абсолютно не. В нашия случай си бяха компанийка, която скучае и търси групичка, която да "сплаши", провокира и предизвика, за да стане интересно. В рамките на няколко часа се разви "действието", но понякога човек наистина се "дави в чаша вода". Радвам се, че синко сподели, защото знаете как често човек си замълчава, защото смята притесненията си за глупави, смешни, не толкова важни и т.н. и не иска да говори за тях. А децата сега се учат да приемат различните ситуации и за тях е ново, странно и страшно понякога. Накрая даже се посмяхме и той се успокои. Да видим днес дали няма продължение.

# 595
Няма значение, пак го научават. И химията научават, при това на немски
ЕГ беше успешен модел преди, когато имаше подготителен клас, А сега девети клас 2 в 1 разказните предмети, препускане...

# 596
Книги за домашни всяка седмица? Направо ме разсмя. Завършила съм езикова гимназия през 1993 та и нямаше такива домашни. И сега няма, който иска чете, който не иска, си остава неграмотен. Но без лексика и граматика няма как да четеш, хеле пък френски или немски, да не говорим за Японски или Корейски. Някои се научиха да сричат на английски, попътуваха малко като Ганя,  и веднага закриха езиковите гимназии.
И аз тогава, ама четяхме всяка седмица Simple Smile

Вчера говорих с колега с дете завършило Китайски в 18то. Каза, че го владаее колкото него.
И какво от това, че на 14 е избрало този език Simple Smile
Така, интересно ми стана каква част от семействата в България могат ди си позволят детето им на 14-15 години да пътува в 12 държави за две години. Нека да пишем неща, които са малко по-близо до реалността в България.

И много моля да не се четат лекции на родители, избрали да дават избор на децата си за училище или каквото и да е - това си е тяхно право и свободен избор на всеки човек. Никога, ама никога, не подценявам децата - не само нашето.

Много родители могат да си го позволят. Стига да искат и да се интересуват.
Особено пък към днешна дата, когато цените на самолетните компании са смешни.

Никой не подценява избора, стига родителя да има поема своята отговорност Simple Smile

# 597
  • София
Hope fоr Two, почти няма вече самолетни билети на "смешни" цени, а и те не са основният и единствен разход при пътуване в чужбина. Аз съвсем друг поглед имам за това какви са възможностите на повечето хора в това отношение.

# 598
Hope fоr Two, почти няма вече самолетни билети на "смешни" цени, а и те не са основният и единствен разход при пътуване в чужбина. Аз съвсем друг поглед имам за това какви са възожностите на повечето хора в това отношение.
Каква е целта - да ме убеждаваш за нещо, което ползвам или ?
Лагера на детето за 1 месец в чужбина е с дотации - могат да дадат и 100% отстъпка. Но обикновенно, родителите на които им трябва 100% отстъпка не се интересуват от обарзованието и какво могат да дадат на детето, а как да му купят посленият модел телефон (това като пример, че се сетих за едно приятелско семейство).

P.S Билетите ни за Флоренция са били по 85 лева на човек отиване и връщане.
Този месец пътувах до Австрия 2 пъти - 4 те билета ми излязоха 142 лева. Като ги купих комбинация отиване и едото с връщане на другото и обратното.
Истанбул ни излезе по 11 Евро на човек - друпосочен.

# 599
  • София
Нищо не те убеждавам. Зависи кой какво разбира под смешни цени - 300 евро билет в двете посоки? Щото с ръчен багаж са минимум по толкова билетите до по-желаните локации, ако искаш да пътуваш, когато можеш и ти е удобно.

4 дневна екскурзия  за Рим - излизаше 1500 лева на дете без храната. Дали не се отказаха повечето родители заради цената? Ако пък пътува с нас до там ще ни излезе тройно общо взето.

Общи условия

Активация на акаунт