Седмокласна Изпитна - Четвърто класиране

• 40 293
  • 823
  •   1
Отговори
# 570
В 10 клас има отново НВО (за сега). При кандидатстване след 10 клас се гледа балът, например децата от средищните училища, които са до 10 клас кандидатстват след това за втори гимназиален етап и той може да е ключов при повече кандидати за едно място.

# 571
А при наличие на свободно място след 15.09 в рамките на учебната година на 8 кл., има ли критерий, при който не може да се приеме дете с по-нисък бал от най-ниския бал за прием в дадената паралелка след приключване ва кампанията. При въпрос от моя страна - И мястото стои свободно, докато не се появи някой с търсения бал?
Отговорът беше "Ами да, но ако дълго се задържи своцодно, мисля, че процесурата беше да се пише на РУО за разрешение и т.н.!"
Някъде там ме изгубиха и реших да не продължавам с въпросите.
Стана ми странно дали има такова общо правило, прищявка на училището ли е или просто зам.директорката, с която разговарях реши да ме откаже.

# 572
  • София
За свободните места това изискване не важи. То е само при надпланов прием.

# 573
За свободните места това изискване не важи. То е само при надпланов прием.

Значи зам.директорката не била наясно. И на мен не ми звучеше правдоподобно, но реших да не споря с нея.
Благодаря.

# 574
Зависи от училището все пак. Ако е от желаните училища и правят надпланов прием е възможно някое място да се задържи свободно до появата на подходящо дете. Все пак има класове по 27-29 ученици, изобщо няма да е драма, че някой напуснал.

# 575
  • София
След промените в Наредбата от този юни:

"Чл. 107а. (Нов - ДВ, бр. 32 от 2019 г.) (1) Учениците от V до XII клас може да се преместват в друго училище над утвърдения държавен, съответно допълнителен държавен план-прием, ако:
1. постоянният или настоящият адрес на ученика е променен от друго населено място в населеното място на училището, в което желае да се премести;
2. условията на физическата среда на приемащото училище позволяват това;
3. при преместване на учениците от V до VII клас - ученикът е бил приет по държавен план-прием в училището, от което се премества;
4. (доп. - ДВ, бр. 50 от 2025 г., в сила от 20.06.2025 г.) резултатите на ученика от IV, съответно от VII или от X клас, са позволявали формирането на бал, по-голям или равен на минималния бал за приемане в съответната паралелка в V, съответно в VIII или в XI клас на централизираното класиране съответно по раздел IV, раздел V и раздел VI, според определеното балообразуване в годината на кандидатстване за местата, определени с държавния, съответно допълнителния държавен план-прием.
(2) При преместването в друго училище над утвърдения държавен, съответно допълнителен държавен план-прием - учениците от XI и XII клас не може да сменят профила или специалност от професия.
(3) Учениците по ал. 1 може да се преместват, както следва:
1. от V и от VI клас - през цялата учебна година;
2. от VII до Х клас включително - през цялата учебна година, но когато преместването е в учебно време - не по-късно от 30 учебни дни преди края на всеки учебен срок;
3. в XI клас по същия профил, ако задължителните профилиращи предмети са еднакви или по същата специалност от професия - през цялата учебна година, но когато преместването е в учебно време не по-късно от 30 учебни дни преди края на всеки учебен срок;
4. в XII клас - не по-късно от 30 учебни дни преди края на първия учебен срок по същия профил, при условие че задължителните профилиращи предмети са еднакви или по същата специалност от професия.
(4) (Изм. - ДВ, бр. 72 от 2019 г., изм. - ДВ, бр. 50 от 2025 г., в сила от 20.06.2025 г.) Ученикът се записва със заповед на директора на приемащото училище, ако са изпълнени изискванията по ал. 1 - 3 и с това не се надвишава утвърденият държавен, съответно допълнителен държавен, план-прием.
(5) (Изм. - ДВ, бр. 72 от 2019 г., изм. - ДВ, бр. 50 от 2025 г., в сила от 20.06.2025 г.) Ако са изпълнени изискванията по ал. 1 - 3, но при преместването ще се надвиши утвърденият държавен, съответно допълнителен държавен, план-прием, ученикът се записва със заповед на директора на приемащото училище, ако е получено разрешение на министъра на образованието и науката по реда на чл. 61, ал. 6 от Наредбата за финансирането на институциите в системата на предучилищното и училищното образование...."

С две думи, не може детето да се премести в клас, за който не би му стигнал балът в рамките на кампанията по прием.

# 576
Зависи от училището все пак. Ако е от желаните училища и правят надпланов прием е възможно някое място да се задържи свободно до появата на подходящо дете. Все пак има класове по 27-29 ученици, изобщо няма да е драма, че някой напуснал.

О, изобщо не ставаше въпрос за надпланов прием в случая, а за евентуално свободни места след 15.09. Нищо де, да речем, че се е объркала жената.

# 577
Pisho, това е при преместване над утвърдения пример. Въпросът е при наличие на място.

# 578
  • София
Това не го разбрах. Кое зависи от училището? При надпланово преместване задължителен критериий за прием е бал по-висок или равен на бала от централизираното класиране за паралелката, наред и с други задължителни критерии по Наредбата. При свободни места - не е критерий.  Длъжни са да обявят свободното място в тридневен срок. При наличие на повече кандидати, ще извършат класиране. Ако преместването е в 8-ми клас, ще приемат детето с най-висок бал от кандидатите, но той не трябва да е равен или по-висок от минималния бал на централизираното класиране. Може и да е много по-нисък.

Pisho, всичко цитирано е при надпланов прием. При свободни места нищо от това не важи. И на пето класиране сега, и при свободни места след началото на учебната година, няма значение какъв е минималният бал на паралелката от предишните класирания.

# 579
  • София
Pisho, всичко цитирано е при надпланов прием....

Да, така е, аз разбрах, че се обсъждат условията за надпланов прием, извън класирането, извинявам се.

Както и да е, влязох в темата, да попрехвърля какво ново-вехто за седмокласните баталии тая година, че сега една колега сподели, че хлапето се е закачило едва на четвърто класиране в много компромисно желание и се чудят дали да не продължат нататък към пето и прочее. Поради нереалистични спрямо бала попълнени желания за първо класиране (то и при трето не са били особено реалистични, предвид, че е било прието само в едно от вече 50 "желания").
И разбира се, виждам незаменимата sanaka Simple Smile Благодаря пак за споделяното знание и безценни съвети през всички кандидатски сесии!
Успех и късмет на осмокласните зайци и стискам палци, момичета, да преборите успешно и следващите кампании.

# 580
Аз питах за прием при наличие на свободни места. За надпланов нямам връзки. Simple Smile
Ще мисля до 18-ти.

# 581
Санака, исках да преместя братчето на наборката в друго училище за пети клас. Подадох документи, защото нали след 4 клас се освобождават места от децата, които отиват в МГ. Обаче нито в РУО, нито на сайта на училището бяха обявени свободните места, просто ми се обадиха за ми кажат, че не могат да го приемат, защото малко места се освободили. Та така де, за там малко по-различно става явно приемането (на тъмно).
При 28 деца в класа, ако един напусне пак ли са длъжни да обявят мястото?

# 582
  • София
Ако е освободено място от ДПП, са длъжни да го обявят. А за това, че някой не си изпълнява законовите задължения, не мога да отговарям. Simple Smile

# 583
За всяко освободено място през годината(както и на 5то класиране) доколкото аз знам се взима кандидатът с най-висок бал от наличните кандидати. Но все пак не е като едно време да се взима, който е човек на директора. И не е вече така лесно да се местят деца от едно училище в друго, както беше преди - влизаш в коя да е гимназия и се местиш в 1АЕГ понеже не си имал достатъчно бал по-рано.
Мисля, че на сайта на Елисавета Вазова имаше обявени места и класирания на ученици през учебната година. Там може да се види процесът в действие. Кой с колко точки се е класирал, кой отпаднал по месеци - януари, фвруари и т.н. Мисля, че ако нещата бяха така прозрачни на всички сайтове на училища, нямаше да има съмнения за спуснати по втория начин и т.н. Но и не всички места се обявяват, защото е имало надпланов прием и просто намалява бройката в класа. Не се взима ново дете и това е.

Последна редакция: ср, 13 авг 2025, 13:17 от Shushi2

# 584
Попаднах на тази статия, ами права е учителката.

https://www.varna24.bg/novini/interesno/Uchitel-po-frenski-Chaso … -chorbata-2666385

Общи условия

Активация на акаунт