Седмокласна Изпитна - Четвърто класиране

• 40 392
  • 823
  •   1
Отговори
# 285
Да, също ги учеха да шофират камиони. Не знам точно кой вид войски, но имаше нещо такова.

# 286
Строителни войски се водеха...

# 287
И в Авто-то се взимаше книжка (сега не знам как е), но кой би искал сега да учи там?
Като споменахте няколко изпита по рисуване, къде се загуби ИМВ?

# 288
Добре де, колко от вас имат деца в Е. Вазова?
Там не учат изобщо. И език не научават. То и комбинациите като немски и италиански къртят.
Да, много е модерно и това вдига бала, на нивото си е същото по специалните предмети.

Бих насочила моето към лепене на плочки. Доходоносна работа е.
Авиационен техник не препоръчвам-Луфтханза не плащат добре.
Да, интересно ми е мнение на родители с деца учещи и завършили Вазова. Моята девойка много страда, че не успя. Наистина чувам противоречиви мнения.

# 289
Намират се и за ПГ по транспорт хора. Аз живея наблизо до Ботушев и си е пълно с момчета. Взимат книжка категория B, могат да правят и технически прегледи после. На някои родителите им имат автосервизи, продължават си тази дейност.

# 290
Мой близък е завършил навремето автото в Редута. Има собствен магазин за авточасти и сервиз . Аз съм с висше юридическо образование от СУ и работя по специалността. Нещата, които той може да прави, не мога и да сънувам. Не всичко е научил в училище, но доста му е помогнало, а и има квалификация. За тази работа се изисква. Но сега не мисля, че образованието в тези училища е същото. СГСАГ не е лоша гимназия, но само, ако те влекат тези специалности, а и без висше днес май няма къде да ги работиш. Ако нямаш интерес към тях е загуба на време. В ТУЕС влизат деца с много високи резултати и е нормално да имат високи резултати на ДЗИ в 12 клас. Но имам едно наум. То е към ТУ. Преди 4-5 години мой близък от IT сектора, преподаващ в ТУ ми каза, че нивото на преподаване в ТУ е много ниско. Нямам представа, какво е в ТУЕС. И все си мисля, откъде взимат квалифицирани преподаватели по специалните предмети и ако са толкова добри, защо не са в IT сектора, а преподават в училище.От Джон Атанасов имах близко дете, в Компютърни науки. Нищо не научи и даже се яви на втора матура по език. Беше по старата програма и тогава можеше да не се явяваш по профилиращ предмет. Взе диплома, но не и квалификация. Нищо не научи. След това учи в ТУ - Автоматика или нещо подобно .След няколко години пробва няколко работи и по.време на ковида седна с няколко книги и започна да учи сам програмиране. Сега е програмист в голяма компания с нелоша заплата. Всичко е научил сам, а не от училище. Все пак дипломата от ТУ сигурно му е помогнала в началото. А тази година детето на моя близка кандидатства Предучилищна педагогика в СУ. Има отлична оценка по ДЗИ БЕЛ и добра по ДЗИ Философия. Не я приеха в СУ, а в друг университет. Оказа се, че тази година има голям наплив за тази специалност. А по мое време приемаха с тройки. Едната ми племенница завърши Първа немска гимназия и после университет в Англия.в топ 100 от световните класации. Сега работи в Англия, живее в собствена стая под наем в къща с още 7 души. Заплатата й стига да си плаща наема, да се храни и да си идва до България по няколко пъти в годината. И е с голям кредит. Иначе е с отлична диплома и от училище, и от университета. Та случаи и съдби всякакви.

# 291
Ееееее, писах, писах и май го изтрих😞 Пробвах се да отговоря на gato, но наистина темата не е за дебат, пишейки. Така или иначе, угодия няма. Това е ситуацията и се нагаждаме спрямо нея.

Последна редакция: сб, 09 авг 2025, 00:36 от loliy

# 292
Не е съвсем по темата за 7ми клас, но... след почти 17 години в международната спедиция (вече не съм в сферата) съвсем сериозно ще ви кажа, че не всеки става за шофьор и все по-трудно се намират читави такива. Трудна им е професията. Повечето от старите шофьори могат навсякъде да се оправят с карта и без език (това не знам точно как го правят, честно!), знаят как да подредят оптимално стоката в камиона, следят си всичко. Много от новите ако не е GPSа, са го закъсали, да не говорим, че и с него пак - и като ги забатачи някъде машинката, звънят на пожар да питат къде точно им е адреса SmileySmileySmiley и аз от офиса в София трябва да им обясня как да се оправят с някой адрес в Литва или във Финландия. Или отива да товари пратка за Гърция, след 2 часа звъни, че не бил погледнал документите на товарния адрес и са му качили пратка за Естония... и го връщаш обратно 150 км, ама от там цялата ти програма отива на кино.

И с майсторите е така, и с всичко. На част от младото поколение просто не им се работи, не могат да си представят да се поизпотят от ръчен труд. Не е престижно - но в същото време е необходимо да има хора за всяка професия. Сина беше гледал някакви паралелки за локомотиви и вагони (като по-малък много искаше да става машинист), за ремонт на самолети, за автомобили - хубаво, ама като го знам, че няма да го учи това реално и ще дръпне назад на втория месец, защото не е техничар и витае в облаците... и го отказах. Макар че ако беше изкарал някакви зверски ниски оценки на НВОто, можеше и в такава паралелка да се окаже, и за това се бях настроила по едно време. Smiley Поне 3-4 различни варианта екселски таблици имах за реденето на желания, в зависимост от баловете. SmileySmile

# 293
Ще е интересно след три години да се видят резултатите на НВО 10. клас и да се сравнят с приемните балове. Баловете са много близки, някъде втори ешелон изпреварва първи, някъде разликата е половин точка. Или са еднакви..

# 294
Мой близък е завършил навремето автото в Редута. Има собствен магазин за авточасти и сервиз . Аз съм с висше юридическо образование от СУ и работя по специалността. Нещата, които той може да прави, не мога и да сънувам. Не всичко е научил в училище, но доста му е помогнало, а и има квалификация. За тази работа се изисква. Но сега не мисля, че образованието в тези училища е същото. СГСАГ не е лоша гимназия, но само, ако те влекат тези специалности, а и без висше днес май няма къде да ги работиш. Ако нямаш интерес към тях е загуба на време. В ТУЕС влизат деца с много високи резултати и е нормално да имат високи резултати на ДЗИ в 12 клас. Но имам едно наум. То е към ТУ. Преди 4-5 години мой близък от IT сектора, преподаващ в ТУ ми каза, че нивото на преподаване в ТУ е много ниско. Нямам представа, какво е в ТУЕС. И все си мисля, откъде взимат квалифицирани преподаватели по специалните предмети и ако са толкова добри, защо не са в IT сектора, а преподават в училище.От Джон Атанасов имах близко дете, в Компютърни науки. Нищо не научи и даже се яви на втора матура по език. Беше по старата програма и тогава можеше да не се явяваш по профилиращ предмет. Взе диплома, но не и квалификация. Нищо не научи. След това учи в ТУ - Автоматика или нещо подобно .След няколко години пробва няколко работи и по.време на ковида седна с няколко книги и започна да учи сам програмиране. Сега е програмист в голяма компания с нелоша заплата. Всичко е научил сам, а не от училище. Все пак дипломата от ТУ сигурно му е помогнала в началото. А тази година детето на моя близка кандидатства Предучилищна педагогика в СУ. Има отлична оценка по ДЗИ БЕЛ и добра по ДЗИ Философия. Не я приеха в СУ, а в друг университет. Оказа се, че тази година има голям наплив за тази специалност. А по мое време приемаха с тройки. Едната ми племенница завърши Първа немска гимназия и после университет в Англия.в топ 100 от световните класации. Сега работи в Англия, живее в собствена стая под наем в къща с още 7 души. Заплатата й стига да си плаща наема, да се храни и да си идва до България по няколко пъти в годината. И е с голям кредит. Иначе е с отлична диплома и от училище, и от университета. Та случаи и съдби всякакви.
Е, какъв е пък тоя голям кредит като живее със седем души още под наем? Случаи всякакви, въпросът е да увеличиш процента вероятност да ти се подреди живота.

В ТУЕС голяма част от преподавателите са бивши възпитаници на училището. Преподаването им е в допълнение на работата/ученето, а не основно занимание.

# 295
Големият кредит е за образованието.

# 296
Имаше някакво проучване, че хипокамусът -дял от мозъка  който отговаря за пространствената ориентация, е много по-развит при старите таксиметрови шофьори, отколкото при останалите хора. С появата на новите технологии този дял спира да се развива при повечето:) хора

# 297
Щом вече е завършила - не ще да е толкова голям. Таксите се вдигнаха след brexit.

# 298
Щом вече е завършила - не ще да е толкова голям. Таксите се вдигнаха след brexit.

И преди си бяха доста високи. Хора на по 30 има още да плащат студентски заеми. Нито едно от моите познати деца не си е изпратило още заема.

# 299
В ТУЕС влизат деца с много високи резултати и е нормално да имат високи резултати на ДЗИ в 12 клас. Но имам едно наум. То е към ТУ. Преди 4-5 години мой близък от IT сектора, преподаващ в ТУ ми каза, че нивото на преподаване в ТУ е много ниско. Нямам представа, какво е в ТУЕС. И все си мисля, откъде взимат квалифицирани преподаватели по специалните предмети и ако са толкова добри, защо не са в IT сектора, а преподават в училище.
Мога да внеса малко яснота по въпроса. ТУЕС си прилага свой собствен модел, който за мен е изключително подходящ - създават общност, за която се грижат и ѝ създават условия за развитие по всякакъв възможен начин, което пък дава прекрасен старт на завършилите. Съответно децата високо оценяват това и са благодарни, съответно начинът им да се отблагодарят на училището е като се върнат да станат преподаватели. Водят се преподаватели от бизнеса, защото работят в ИТ компании и реално предават освен знанията и професионалния си опит. Имат преподаватели със солиден опит. По киберсигурност им преподава изключителен професионалист, възпитаник на ТУЕС.
По отношение на нивото на преподаване - доста високо. Учат материя, която си е на университетско ниво, учат най-актуалните технологии, тъкмо защото имат преподаватели от бизнеса, които се занимават с тях, а не учители, преподаващи по някакъв учебник писан преди 100 години.
Разбира се, не всички деца завършили ТУЕС продължават да се занимават с технологии. Има и изключения, които избират друг път. Съученичка на сина ми е приета ветеринарна медицина. Има и други деца от неговия клас, които са избрали различни професии.
Въпросът е, че на възпитаниците на училището им се предлага възможно най-доброто, за да имат избор, да трупат опит и да намерят своя път.
Моят син завърши тази година, след няколко седмици започва работа по специалността си. Няма как да не е доволен от това, което ТУЕС му даде като възможности и знания.

И това не го пиша, за да хваля училището, а за да внеса яснота как стоят реално нещата, за да могат хората, които четат да направят информиран избор. За всеки критериите за училище са различни, имат си различни изисквания и колкото повече информация получат, толкова по-адекватен избор ще направят.

Общи условия

Активация на акаунт