Седмокласна Изпитна - Четвърто класиране

• 40 387
  • 823
  •   1
Отговори
# 300
Големият кредит е за образованието.
Щом вече е завършила - не ще да е толкова голям. Таксите се вдигнаха след brexit.
Кредитът е по старите правила за студенти от ЕС. Таксите бяха по 12 000 паунда на година. Четири години, защото беше в магистърска четиригодишна програма. Сега вече са непосилни. Специалността е строително инженерство. Засега положението е такова, каквото го описвам. След 10 години може да е съвсем различно. Все пак всички се развиваме.

# 301
  • София
Добре де, колко от вас имат деца в Е. Вазова?
Там не учат изобщо. И език не научават. То и комбинациите като немски и италиански къртят.
Да, много е модерно и това вдига бала, на нивото си е същото по специалните предмети.

Бих насочила моето към лепене на плочки. Доходоносна работа е.
Авиационен техник не препоръчвам-Луфтханза не плащат добре.
Да, интересно ми е мнение на родители с деца учещи и завършили Вазова. Моята девойка много страда, че не успя. Наистина чувам противоречиви мнения.
И моята страда по Вазова дано е за добро ,вие я кое училище сте.

# 302
Добре де, колко от вас имат деца в Е. Вазова?
Там не учат изобщо. И език не научават. То и комбинациите като немски и италиански къртят.
Да, много е модерно и това вдига бала, на нивото си е същото по специалните предмети.

Бих насочила моето към лепене на плочки. Доходоносна работа е.
Авиационен техник не препоръчвам-Луфтханза не плащат добре.
Да, интересно ми е мнение на родители с деца учещи и завършили Вазова. Моята девойка много страда, че не успя. Наистина чувам противоречиви мнения.
И моята страда по Вазова дано е за добро ,вие я кое училище сте.
Дано! В 12-то СУ, но ние сме с по-нисък резултат на НВО по математика и 5-ца в дипломата по КМИТ. Така или иначе видях, че на 4-то класиране за малко не и стигат точките за алтернативния вариант интериорен дизаин с италиански, но тя 105-то не го иска. Само и единствено Вазова, която ни е на една спирка с метрото. Миналата година видях, че е имало едно място на 4-то класиране интериорен дизаин с френски и е влязло дете точно с бала на моята дъщеря, но сега не би. Вие сте с по-висок бал и може на директорското класиране да излезе място и детето да се класира.

# 303
  • София
Мога да внеса малко яснота по въпроса. ТУЕС си прилага свой собствен модел, който за мен е изключително подходящ - създават общност, за която се грижат и ѝ създават условия за развитие по всякакъв възможен начин, което пък дава прекрасен старт на завършилите. Съответно децата високо оценяват това и са благодарни, съответно начинът им да се отблагодарят на училището е като се върнат да станат преподаватели. Водят се преподаватели от бизнеса, защото работят в ИТ компании и реално предават освен знанията и професионалния си опит. Имат преподаватели със солиден опит. По киберсигурност им преподава изключителен професионалист, възпитаник на ТУЕС.
По отношение на нивото на преподаване - доста високо. Учат материя, която си е на университетско ниво, учат най-актуалните технологии, тъкмо защото имат преподаватели от бизнеса, които се занимават с тях, а не учители, преподаващи по някакъв учебник писан преди 100 години.
Разбира се, не всички деца завършили ТУЕС продължават да се занимават с технологии. Има и изключения, които избират друг път. Съученичка на сина ми е приета ветеринарна медицина. Има и други деца от неговия клас, които са избрали различни професии.
Въпросът е, че на възпитаниците на училището им се предлага възможно най-доброто, за да имат избор, да трупат опит и да намерят своя път.
Моят син завърши тази година, след няколко седмици започва работа по специалността си. Няма как да не е доволен от това, което ТУЕС му даде като възможности и знания.

И това не го пиша, за да хваля училището, а за да внеса яснота как стоят реално нещата, за да могат хората, които четат да направят информиран избор. За всеки критериите за училище са различни, имат си различни изисквания и колкото повече информация получат, толкова по-адекватен избор ще направят.
Преди време писах, че ТУЕС е супер, но не е за всеки, а една потребителка ме изяде с парцалите как това, че в момента се учи в 9ти блок на ТУ, не могло да е проблем. Изобщо не навлезнах в детайли да обяснявам, че освен образованието, това са 5 години от живота на ученика и за някои е важно и обстановката да им е приятна. За футболно игрище и клуб по шах изобщо не отворих дума. За мен е много важно мнението, което се пише, да отразява всички аспекти реално, а четящия да си прецени дали за него те са плюс или минус.

# 304
Мога да внеса малко яснота по въпроса. ТУЕС си прилага свой собствен модел, който за мен е изключително подходящ - създават общност, за която се грижат и ѝ създават условия за развитие по всякакъв възможен начин, което пък дава прекрасен старт на завършилите. Съответно децата високо оценяват това и са благодарни, съответно начинът им да се отблагодарят на училището е като се върнат да станат преподаватели. Водят се преподаватели от бизнеса, защото работят в ИТ компании и реално предават освен знанията и професионалния си опит. Имат преподаватели със солиден опит. По киберсигурност им преподава изключителен професионалист, възпитаник на ТУЕС.
По отношение на нивото на преподаване - доста високо. Учат материя, която си е на университетско ниво, учат най-актуалните технологии, тъкмо защото имат преподаватели от бизнеса, които се занимават с тях, а не учители, преподаващи по някакъв учебник писан преди 100 години.
Разбира се, не всички деца завършили ТУЕС продължават да се занимават с технологии. Има и изключения, които избират друг път. Съученичка на сина ми е приета ветеринарна медицина. Има и други деца от неговия клас, които са избрали различни професии.
Въпросът е, че на възпитаниците на училището им се предлага възможно най-доброто, за да имат избор, да трупат опит и да намерят своя път.
Моят син завърши тази година, след няколко седмици започва работа по специалността си. Няма как да не е доволен от това, което ТУЕС му даде като възможности и знания.

И това не го пиша, за да хваля училището, а за да внеса яснота как стоят реално нещата, за да могат хората, които четат да направят информиран избор. За всеки критериите за училище са различни, имат си различни изисквания и колкото повече информация получат, толкова по-адекватен избор ще направят.
Преди време писах, че ТУЕС е супер, но не е за всеки, а една потребителка ме изяде с парцалите как това, че в момента се учи в 9ти блок на ТУ, не могло да е проблем. Изобщо не навлезнах в детайли да обяснявам, че освен образованието, това са 5 години от живота на ученика и за някои е важно и обстановката да им е приятна. За футболно игрище и клуб по шах изобщо не отворих дума. За мен е много важно мнението, което се пише, да отразява всички аспекти реално, а четящия да си прецени дали за него те са плюс или минус.
Тази потребиталка да не съм била аз? Joy

За мен наистина няма никакво значение сградата. През зимата все са на сухо и топло. За мен от изключителна важност е средата и общността, свободата, която им се дава. Като ги гледам колко са сплотени, как добре се разбират, как работят в екип за проекти, които никой не им налага, а сами си измислят.... ами сгрява ми се душицата. Grinning
Но наистина училището не е за всеки.

# 305
  • София
На мен някой като ми каже, че нещо не е за всеки и оставам с впечатлението, че съм тъпа и затова не разбирам колко е хубаво.

Как се разбира за кого е дадено училище? Ако те приемат там и се окаже, че не е за теб, вече е трудно да избираш да учиш другаде.

Да не ме разберете погрешно, аз много исках моето да учи там, но на него му беше важно да има момичета.

# 306
Само на мен ли ми се стори, че тази година професионалните паралелки в СУ бяха мнохо?

# 307
И на мен така ми се струва. Но и що за професии са, от някои ми пада капата като им прочета заглавията

# 308
На мен някой като ми каже, че нещо не е за всеки и оставам с впечатлението, че съм тъпа и затова не разбирам колко е хубаво.

Как се разбира за кого е дадено училище? Ако те приемат там и се окаже, че не е за теб, вече е трудно да избираш да учиш другаде.

Да не ме разберете погрешно, аз много исках моето да учи там, но на него му беше важно да има момичета.
Не е до това дали си тъп или си умен. Въпросът опира чисто до характер, навици и очаквания. Понякога човек придобива едни идеалистични впечатления за нещо и след това се оказва, че не е точно така както си го е представял. И тогава идва тегавото, че ти се налага да полагаш усилия, на които не си готов, не си свикнал, не си очаквал. Защото отстрани нещата изглеждат по един начин, отвътре по съвсем друг.

Аз и за дъщеря ми съм малко на тръни как ще ѝ се отрази, ама ще видим... Надявам се да се впише, че нейният характер е един... не си е работа.

# 309
Шмърциплянку, и аз съм малко на тръни за сина, много е особен, хем умен, хем отнесен, много му е развита фантазията - и от както е тръгнал на училище, не мога да кажа, че има приятели от съучениците. До сега поне учителите му бяха свикнали за тези 7 години и си го приемаха какъвто е. Сега всичко ще започне от нулата... Моля се да има поне 2-3 момчета в новия му клас, с които да имат някакви общи теми за разговор, общи интереси.

Spensa, като прочетеш това... и ти става ясно...
https://press.azbuki.bg/news/novini-2024/nad-60-profesionalni-pa … nata-2025-2026-g/

Последна редакция: сб, 09 авг 2025, 23:50 от Vili Dim.

# 310
Колкото и да ги увеличават, ако няма достатъчно желаещи ученици и кадърни учители, все тая. Тъпаците в МОН си мислят, че така става. Увеличаваме броя на професионалните паралелки и въпросът с дефицита на специалисти е решен. Ама кой ще учи и преподава в тези паралелки, това не ги вълнува.

# 311
  • Куциндрел
Увеличаването на проф  паралелки, желаещи да бъдат обучавани и добри преподаватели е процес, който няма да започне и завърши с издаването на заповед.
Там, където ще учи детето, споделиха, че трудно намират фирми за дуална форма. Много работодатели се дърпат, защото трябва да заплащат труда на децата.

# 312
Сеса, доколкото знам, заплащането не е от работодателя или поне той получава пари за това, че обучава ученици. Да не говорим, че на места работодателите гледат на това проформа, я на места използват учениците за черноработници.

# 313
  • Куциндрел
Сеса, доколкото знам, заплащането не е от работодателя или поне той получава пари за това, че обучава ученици. Да не говорим, че на места работодателите гледат на това проформа, я на места използват учениците за черноработници.
Така казаха в училището на отворените врати. Че вече по закон се заплащало и работодателите се дърпали. Не съм търсила инфо точно как е.

# 314
Така е, дуалното обучение получават стипендия до 9 или 10 клас, след което парите скачат, защото практиките са платени. Те и след 11 клас имат 4 седмици практика. Но е факт, че трудно се осигурява практиката на учениците, особено на дуалното обучение. И то смислена такава. От друга страна и част от учениците са несериозни, така че и някои работодатели имат основание да не искат да участват. Подозирам и, че бумащината не е никак малка. Обаче, ако има практика в чужбина по проект е супер, защото за учениците е безплатно три седмици в чужбина.

Общи условия

Активация на акаунт