Седмокласна Изпитна - Четвърто класиране

• 40 387
  • 823
  •   1
Отговори
# 315
  • София
Тази потребиталка да не съм била аз? Joy

За мен наистина няма никакво значение сградата. През зимата все са на сухо и топло. За мен от изключителна важност е средата и общността, свободата, която им се дава. Като ги гледам колко са сплотени, как добре се разбират, как работят в екип за проекти, които никой не им налага, а сами си измислят.... ами сгрява ми се душицата. Grinning
Но наистина училището не е за всеки.

Не помня, честно, но за мен хич не е без значение къде е сградата и как изглежда. Тамън убедих наборът в 7ми клас да ходи на училище и да се пробира сам, втора смяна в 9ти блок на ТУ означаваше автоматично отново да трябва да го прибирам, нямаше да го понеса. На него му трябва училище с двор, ограда, охрана, близко до спирка и само първа смяна. Като чуе за групови проекти в извънучебно време лошо му става. Така че изобщо не му е мястото в ТУЕС.

# 316
Добре, де, защо е необходимо да валидираш избора си? Спрели сте се на друго училище, ок. Други деца пък търсят точно ТУЕС и прибирането не им е проблем (или на родителите, че трябва да ги вземат вечер).
Затова има много и различни училища, за всеки да има избор спрямо предпочитанията.

# 317
  • Куциндрел
В ТУЕС се учи здраво. То, заедно със СМГ и НПМГ, е за деца със съответните интереси.

# 318
Ами не е нормално един ремонт да се точи безкрай, и деца да учат в сграда на университет.
Колко години вече е този ремонт.

Последна редакция: нд, 10 авг 2025, 13:42 от Априлски душ

# 319
Въпросът е в качеството на ремонта, а не в протакането му. И ТУЕС няма нищо общо с това, нито пък има някаква вина. Потърпевши са и ученици, и ръководство.

# 320
  • София
И аз съм на мнение, че задължителното кандидатстване с НВО изкуствено създаде някаква рейтингова система на училищата. Попаднали веднъж в по-нежелан ешелон, те само все повече бетонират положението си с всяка година, защото всички гледат приемен бал, като кандидатстват. И така в един момент целта става не да се учи това което представлява интерес за детето, а заради средата - най-вече бала, с който се влиза. И масово гимназистите пътуват по 1 час не заради желано училище, а защото за там е стигнал балът.

А, защо средата да не е много важна? Моето мнение е, че средата даже е по-важна от профила. Защото голям проблем е, когато детето иска да учи даден профил, а в клас, наоколо всички шумят, не се интересуват, след часовете всичко друго ги касае, но не преподаденото, учителя се е хванал за главата, станал е звероукротител или вече се е предал и на него не му пука, домашни не се пишат, всичко е все тая госпожо. И, в какво се превръща детето ти в това училище, което е много наблизо и има перфектния профил?

Точно за това е по-високия бал към който би трябвало всеки нормален човек да се стреми! Той в някаква степен гарантира среда + желан профил едновременно. Ако този бал и желания могат да дадат и удобен транспорт/пешеходно разстояние, добре сграда, добри тоалетни, Еразъм, допълнителни клубове по интереси и т.н., то това са добре дошли бонуси.

Който иска и сега може да запише детето си, което е постигнало бал 450 в удобно училище наблизо в желана специалност, но всички в класа да имат бал под 200.

Последна редакция: нд, 10 авг 2025, 14:06 от dm-mamma

# 321
  • Куциндрел
МОН, вместо да се чудят кви религии да вкарват и НВОта да променят, трябва да се захванат с дисциплината и средата в училище, както и качеството на преподаване.

# 322
Ама, разбира се, че е важна средата, нали и аз това казвам! Което обаче при малко под идеални резултати прави избора не съвсем избор. Да не говорим за ограниченото предлагане на профили в доста училища.
Топ училища винаги е имало, както и такива, в които никой не иска да попада. Но извън тях трябва да си има и един среден сегмент училища, предлагащи разнообразни профили и професии, които да не са до такава степен сегментирани по приемен бал.
Някой спомена Вазова - там е точно обратният пример на “бетонирането” към дъното, за което говоря. Добър маркетинг, интересно звучащи специалности, “вдига” му се балът малко по малко и става по-привлекателно всъщност точно заради все по-вдигащия се бал. Друго може и да не се е променило в самото училище (преподаватели, програми). Не казвам, че непременно е така, но на практика се получава един омагьосан кръг.

# 323
  • София
А като говорим за дисциплина, защо все другите са шумни? Не се ли замисляме, че и нашите са такива? Понякога родителите не можем да приемем, че децата ни не са същите ангелчета като у дома. Без значение 450+ или 300-.
Аз винаги имам едно наум когато преподавател се оплаква. Все си мисля, че и моето е в кюпа, колкото и да ме слуша и да си учи.

# 324
Да не говорим, че се и подвеждат.

# 325
Още година-две макс и наборите ще се поукротят (така си мисля). Още в 8 клас ще има положителна промяна откъм поведение. Както и ще са в нови класове, няма да си показват магариите още в началото. Пък и ще са по-големи, надявам се и малко по-уравновесени, колкото и да ги "бият" хормоните.

# 326
Вазова не е само маркетинг, а пример за добър мениджмънт. Добър ремонт, човешко отношение. Това е причината за привличането на деца. Само на гола кука никого не можеш да хванеш.

# 327
По-голямо значение и от маркетинта, и от мениджмънта има нивото на предлаганото обучение. Към момента за мен Вазова е пример за това как децата правят училището, а не обратното. След време ще може да се проследи дали и училището ще даде достатъчно на децата като качествено образование. Дано. Хубаво би било все повече училища да се развиват в посока повишаване на качеството на образование.

# 328
  • Куциндрел
Разбира се, че е хубаво, да не кажа задължително, училищата да св развиват в посока повишаване на качеството на образование и дисциплина. Все пак тези деца във високо или ниско баловите училища в един момент ще пораснат и ще станат възрастни. Всяка нация, която влага в децата, дърпа напред. Не после да слагат каски и да крещят по площадите, че ще ги чипират или окрадат дигитално, или...

Ако детето ми се държи лошо в училище, е добре аз да науча от учителите. Сама няма как да знам. Подобен разговор имах мин. учебна година с госпожата по химия. Оплаква се на РС от всички. Ани хубаво, па да беше потърсила родителите, не да чака месеци РС.

Последна редакция: пн, 11 авг 2025, 08:08 от Moderator (Bubanka)

# 329
  • София
Добре, де, защо е необходимо да валидираш избора си? Спрели сте се на друго училище, ок. Други деца пък търсят точно ТУЕС и прибирането не им е проблем (или на родителите, че трябва да ги вземат вечер).
Затова има много и различни училища, за всеки да има избор спрямо предпочитанията.
Защото всички, които четат за ТУЕС, е добре да са наясно не само с резултатите, които могат да постигнат учениците, а и с това в каква среда следва да ги постигат. За самите резултати всъщност има официални данни. Ако моята "валидация" не е по темата, вярвам, че модератор ще я изтрие.

Общи условия

Активация на акаунт