Седмокласна Изпитна - Четвърто класиране

• 40 255
  • 823
  •   1
Отговори
# 675
  • София
Оставам с впечатление, че целта на реформата сякаш е всички да учат едва ли не по равно от всичко, та накрая да не знаят нищо. И това с 3хБЕЛ или 3хМАТ всъщност е от полза само за деца, които имат изявени дарби в едно от двете, при моето разликата в стойностите беше минимална и доведе до разлики в бала под 3т, така че беше все едно как се балообразува. Но да търсиш 3хБЕЛ в СМГ или 3хМАТ в хуманитарна паралелка няма как да е приемливо.

# 676
  • София
Аз нямам нищо против разширеното изучаване на език, особено на английски, когато гимназията не е езикова. Но МОН предлагат с промените доста да орежат часовете по език при разширено изучаване и то ще стане като с чуждия език до 7 клас - едно нищо.

# 677
Преди не се ли учеше нулева година след 7 клас само език за ЕГ и после си караха 8 клас нормално?

# 678
Намалението касае и класическите ЕГ, не само паралелките
Не знам какво касае, но е факт, че тази година аз избрах за детето си ЕЗИКОВА паралелка, маскирана като Природни науки, при условие, че детето категорично не желаеше да учи език интензивно. Е, заради ХИМИЯТА ще учи интензивно немски сега... защото трябваше да търсим читави природни науки след като не я приеха в единственото училище специализирано за това. Междувременно в 9-ти клас няма да помни нищо по химия и биология и ще трябва да учи биология на немски. Ако си гледате от езиковата камбанария, нещата изглеждат както ги пишете, ама аз си гледам от моята (и не са малко хората като мен). Факт е, че в София, освен НПМГ няма училище с Природни науки. След като не искате да се вдигат часовете по химия и физика в ЕГ, тогава да направят паралелки с тия науки и разширено изучаване на език. И не ми пробутвайте само номера, че някъде има такива паралелки, защото никоя от вас няма да запише детето си с бал близък до 450 в училище с нисък бал, пък дори да има фиктивно комбинациите, за които говоря.
Никой не спори. От  второ СМГ и НПМГ отдавна има нужда. Но министърът ще направи така, че вместо да са достъпни и повече, ще затвори приема в тях за седми клас
Не само почитателите на чуждите езици са му набрали. От него са доволни само школите по математика, защото ще си утроят печалбите от курсовете до четвърти клас. А, доволни са и частните училища, защото ще оберат децата в гимназиален етап, за които няма приемливо държавно образование, а то става с тези реформи все по-неприемливо

# 679
  • София
Това, което предлагат от МОН е тотална боза. Не само за езиковите гимназии. Аз си пуснах мнението към тях. Не че ще ме отразят де, както и всички останали аргументирани становища.

# 680
Аз си мисля, че интензивния език е съвсем на място в чуждоезиков профил и е добре да не го намаляват. Но пък в другите профили нека е разширено, пак могат да достигнат прилично ниво, но ще им остане време и за някой и друг допълнителен час по бъдещите профили още в 8ми клас.
Родителите търсят повече 3Бел, защото се получава по-висок бал в повечето случаи.
То няма как да има доп. часове по профили в 8 клас, но при разширен език ще си учат химия, физика, биология, история и т.н. А при интензивно изучаване на език в 9-и клас им стапят лагерите с по 2 учебника на предмет. Което е много тъпо. Децата за тази езикова година са забравили всичко от 5-7 клас, а реално трябва да надградят.Аз помня, че по мое време подготвителната година в езиковите гимназии си беше +. Може и да бъркам, но такъв ми е спомена. Те учеха с една година повече от обикновените гимназии. Да кажат учили в ЕГ по соца как беше.
Да, учеха в подгответо само език, после 8 клас. Но великите промени направиха така, че всички да учат до 12 и орязаха подгответо, откъдето дойде безобразието да се взима за една година материал за две.

# 681
  • София
Никой не спори. От  второ СМГ и НПМГ отдавна има нужда. Но министърът ще направи така, че вместо да са достъпни и повече, ще затвори приема е тях за седми клас
Ами спорите и дърпате чергата към езиците и не виждате никаква друга гледна точка. На десетки страници се обсъжда ползата от знанието на чужд език, което е практически излишно (обсъждането). Реално проблемите не са само за езиковите, но тук надвикването върви с пълна сила. Та реших да дам и друга гледна точка. Езикът е помощно средство, освен за тези, които искат да стават филолози. Децата трябва да могат да избират какви да станат, някои искат хуманитарни науки, други природни, математически. Сега се води борба математика-език и все едно нищо друго не съществува. Така че проблемите са доста повече и езиците са малка част от тях.

Да, учеха в подгответо само език, после 8 клас. Но великите промени направиха така, че всички да учат до 12 и орязаха подгответо, откъдето дойде безобразието да се взима за една година материал за две.
Значи правилно си спомням! На мен не ми харесва да учат 12 г., въпреки, че сега както е направена системата не е лоша. Аз харесвам да има двете степени и смятам, че това беше добро решение. Ама всичко останало... пълна каша, която само се разбърква от всеки нов министър. Тоя пък е старият, поне да беше премислил във времето какви са недостатъците и да ги поправи, а то...

# 682
Защо да дърпаме. Не искаме в чуждоезикови профили да се намалява езика. Не се бъркам в другите профили. И говоря за чисто езиковите гимназии. Няма как да идеш в НЕГ, за да учиш разширено химия още от осми клас нали? Не виждам нищо странно в моята гледна точка, тя не пречи на твоята

# 683
Априлски душ, мисля, че в последното ти изречение (за частните училища, по-горния пост) се крият всъщност отговорите на всички наши въпроси.
Това към което се стреми политиката в управлението на образованито с всички тези недомислици, налечени реформи, е именно възход на частното образование. Според мен натам вървят нещата и то не от вчера.

# 684
Пък, ако питаме децата, те изобщо няма да искат да учат нищо.....евентуално само гражданско образование хахаха

Последна редакция: чт, 14 авг 2025, 16:06 от Soul Free

# 685
То хубаво, че никой не ги пита, щяха да си стоят неграмотни повечето

# 686
  • София
Защо да дърпаме. Не искаме в чуждоезикови профили да се намалява езика. Не се бъркам в другите профили. И говоря за чисто езиковите гимназии. Няма как да идеш в НЕГ, за да учиш разширено химия нали? Не виждам нищо странно в моята гледна точка, тя не пречи на твоята
Така де... моето дете няма да учи в чисто езикова гимназия, ама пак ще учи 18 часа немски на седмица, БЕЛ, МАТ и Философия и стига толкова... И 35-то училище си беше руската гимназия навремето. Нали се сещаме всички поради каква причина стана СЕУ. Аз не знам има ли разлика между НЕГ и 35 СЕУ чисто административно? Едното се вика езикова гимназия, другото средно езиково училище. Като изключим негимназиалните етапи каква точно е разликата? Има 2 езика интензивни. По немски може да се явиш на двете степени на сертификати. Не съм особено запозната все още с тези сертификати, но каква е разликата с НЕГ? Също по френски имат сертифициране. Каква е разликата с ФЕГ? За мен като отворя на РУО таблиците и видя профилите и балообразуването и часовете по езици разлика няма. Предполагам в НЕГ може да си избереш профил история, физика, химия и т.н.? Та в тоя ред на мисли, с изкл. на професионалните гимназии, СМГ, НПМГ, ТУЕС, училищата с рисуване всички останали са еднакви езикови - ФЕГ, АЕГ, НЕГ, 35, 32, 133 ... едно и също балообразуване, еднакви хорариуми по езици и т.н. Ами... трябва да се реформира нещо. Не ме разбирай погрешно, не трябва да се махат часове от езиковите. Просто самите те трябва да се намалят като брой паралелки за сметка на други.
И още нещо да добавя... интересно е преди 1989 г. колко са били часовете по език в езиковите гимназии сравнено със сега. Защото съм 100% убедена, че тогава езиковото обучение в тези училища е било в пъти по-качествено отколкото сега. И затова е интересно да се види колко са били часовете.

Последна редакция: чт, 14 авг 2025, 16:17 от Vache

# 687
  • София
Учила съм в езикова гимназия. Завърших през 1996. Имахме нулева година и реално учихме 12 години (сега всички учат 12 години). От всички науки - физика, химия, биология, история, география, философия (психология/ логика в различните класове) емахме по два часа от осми до 10 клас. 4 БЕЛ и по 4 или 3 математика. В 11 клас бяха два предмета ЗИП - по 6 часа седмично. Имахме 3 езика, основен немски, втори английски и задължителен руски. Това, което правят МОН в момента ме отчайва. Свалиха нивото от С1 до В2 на ЕГ, няма подготвителна година, 9 клас 2 в 1 е.пълен булшит, основният език нагоре намалява почти до нула. За сметка на това имат по 4 часа история в 10 клас... по 2 математика... и накрая езикът им виновен. Поне първата година да имаха вариант за целодневно, а то и това го няма вече.

# 688
  • София
Няма разлика, само в наименованието, тъй като 35то е от първи клас и не може да се нарича ЕГ.

За разлика обаче от ЕГ не са длъжни да преподават предмети на чужд език в 9 и 10 клас, но могат.

# 689
Навсякъде с увеличаване на жизнения стандарт, се увеличават частните училища. Често се коментира как преди нямало школи. Нямаше, но пак си имаше частни уроци. Нормално е след като има търсене, да има и предлагане.

Общи условия

Активация на акаунт