Седмокласна Изпитна - Четвърто класиране

• 40 267
  • 823
  •   1
Отговори
# 690
  • София
Няма разлика, само в наименованието, тъй като 35то е от първи клас и не може да се нарича ЕГ.

За разлика обаче от ЕГ не са длъжни да преподават предмети на чужд език в 9 и 10 клас, но могат.
Аз казах да изключим 1-7 клас, това е ясно и няма отношение към въпроса. Относно преподаването на предмети на езиците къде е нормативно уредено, че в ЕГ е задължително и в какъв обем се прави. Не го твърдя със сигурност, но съм чувала, че не всички предмети се преподават на езика, а "едно време" всички предмети в старите езикови се учеха на език.

# 691
Частни училища има в три до пет града в България, като почти всички извън София са със съмнително качество на образователната услуга. Други са причините - но имам подозрение, че дори самите реформатори не са наясно с тях. Промени са необходими, но далеч от замислените. Достатъчно е да позволят разделяне на класовете и прегрупиране на наборите в съответното училище според интересите и възможностите и резултатите бързо ще станат видими.

# 692
Не съм убедена, че в другите държави учат много повече математика и природни науки. Съпругът ми е италианец и е завършил икономически техникум. Думата логаритъм никога не я бил чувам. Същото беше и с лимес. Май не знаеше и какво е синус и косинус, но за тях не съм сигурна. В техникума една година учил химия и една физика.
За сегашния министър на образованието каквото и да кажа, все ще е недостатъчно. Не може да е толкова прост, че да не осъзнава, какви ги върши. Той е човек без морал, който за едните пари е готов на всичко. Ще въвежда руска религия и ще маха часовете по западни езици.
И последно да се изкажа за двуезичието. Говоренето на чужд език у дома може да е нож с две остриета. И при двете ми деца се чувства влиянието на италианския език. При момиченцето по-слабо, а при момченцето много силно. Радвам се, че говорят два езика, но имаме и известни проблеми. Последно на сина ми му се подиграваха, че имал ужасен акцент на английски. Ако някой е чувал как италианците говорят английски, ще ме разбере.

# 693
Не виждам частните училища какво общо имат? И те са длъжни да спазват рамковите учебни планове на МОН. Така че като намалят часовете по език, ще ги намалят и в частните училища. До 7 клас да, ЧУ имат повече часове, но в гимназията това е невъзможно - никой няма да направи целодневна гимназия, била тя и частна.

# 694
Като представител на поколението, което 80-те години ходи на училище. ЕГ с език, различен от руски, имаха нулева година заради езика, защото после пък имаха предмети на този език. В Руските гимназии или ЕСПУ с преподаване на руски, както се водеше моята, имахме точно три седмици подготве, колкото да ни дадат речников запас по предметите. Но ние в трети клас започвахме с руски като първи език във всички училища и в 7 избирахме западен, ако имаше избор - в моето основно училище нямаше и бяхме всички на немски. Та в 8 клас в руските гимназии директно си започвахме всички предмети на руски, преподаваха ни по повечето и нейтив учители или такива с добро владеене на езика освен основния си предмет. Отделно имахме 5 часа руски - граматика и литература. По граматика учехме по специални учебници, издадени за нашите училища, по литература по програмата на РСФСР и техния учебник с една година разлика. Пишехме ОЛВ на руски в часовете по руска литература. 8 грешки = Слаб (2). Отделно имахме 4 часа немски в 8 и 9 клас. Та и там купувахме някакви учебници за чужденци от чуждоезиковата книжарница. Предполагам, че и в другите езикови гимназии след подготвителната година е било организирано по подобен начин обучението.

Последна редакция: чт, 14 авг 2025, 18:33 от Mama Ru

# 695
  • София
Vache, наскоро водих тъкмо няколко подобни разговори по повод обучението по френски (конкретно беше за 35-то и 9 ФЕГ). И на двете места обучението е интензивно, и на двете места завършват с B 1.2. И в двата случая се борят за един и същи сертификат - към Френския институт. И в двата случая, ако искат да продължат и да имат по-високо ниво на езикови знания, са нужни допълнителни курсове/уроци/усилия - това до голяма степен е приложимо за всяко езиково училище (ИИЧЕ, РИЧЕ). Разликите, ако има такива - средата (общо взето и в двата случая можеш да извадиш "къса клечка" със съученици, там си е томбола, независимо от бала), учителите - поне, доколкото имам информация и на двете места се учи на ниво и има изисквания; и основен фактор конкретно дете - в крайна сметка от него си зависи ще учи ли и доколко.

# 696
Имах приятелки от ЕГ и със сигурност учеха разказвателни на езика. Не си спомням обаче дали имаха учебници по тях на съответния език.....

# 697
Vache, проблемът е точно в това, което си написала. Няма разлика - всички са се нахвърлили да правят паралелки ИИЧЕ и няма почти никъде РИЧЕ с природни науки.
И понеже всичките ни реформи такива - на куп решаваме навсякъде едно и също да направим - да намалим часовете еднакво навсякъде, вместо да стимулираме реално РИЧЕ паралелки.
След тази промяна училищата, които нямат обучение на предмети с езика в 9ти клас просто ще минат на РИЧЕ предполагам, но някои ще се напънат да не си променят схемата, работеща към момента.
Тук вече зависи и какви учители има налични на пазара на труда.

# 698
  • София
Наредба No 9 от 19.08.2016
...................
(6) Наименование "езикова гимназия" с посочване на основния чужд език може да
има училище, за което са изпълнени следните условия:
1. предоставя обучение по рамков учебен план с интензивно изучаване на чужд език;
2. предоставя обучение на основния чужд език в IХ и в Х клас по минимум три
учебни предмета извън учебния предмет чужд език;
3. повече от половината от паралелките във втори гимназиален етап са в профил
"Чуждоезиков"

Няма разлика, само в наименованието, тъй като 35то е от първи клас и не може да се нарича ЕГ.

За разлика обаче от ЕГ не са длъжни да преподават предмети на чужд език в 9 и 10 клас, но могат.
Аз казах да изключим 1-7 клас, това е ясно и няма отношение към въпроса. Относно преподаването на предмети на езиците къде е нормативно уредено, че в ЕГ е задължително и в какъв обем се прави. Не го твърдя със сигурност, но съм чувала, че не всички предмети се преподават на езика, а "едно време" всички предмети в старите езикови се учеха на език.

# 699
Така де... моето дете няма да учи в чисто езикова гимназия, ама пак ще учи 18 часа немски на седмица, БЕЛ, МАТ и Философия и стига толкова... И 35-то училище си беше руската гимназия навремето. Нали се сещаме всички поради каква причина стана СЕУ. Аз не знам има ли разлика между НЕГ и 35 СЕУ чисто административно? Едното се вика езикова гимназия, другото средно езиково училище. Като изключим негимназиалните етапи каква точно е разликата? Има 2 езика интензивни. По немски може да се явиш на двете степени на сертификати. Не съм особено запозната все още с тези сертификати, но каква е разликата с НЕГ? Също по френски имат сертифициране. Каква е разликата с ФЕГ? За мен като отворя на РУО таблиците и видя профилите и балообразуването и часовете по езици разлика няма. Предполагам в НЕГ може да си избереш профил история, физика, химия и т.н.? Та в тоя ред на мисли, с изкл. на професионалните гимназии, СМГ, НПМГ, ТУЕС, училищата с рисуване всички останали са еднакви езикови - ФЕГ, АЕГ, НЕГ, 35, 32, 133 ... едно и също балообразуване, еднакви хорариуми по езици и т.н. Ами... трябва да се реформира нещо. Не ме разбирай погрешно, не трябва да се махат часове от езиковите. Просто самите те трябва да се намалят като брой паралелки за сметка на други.
И още нещо да добавя... интересно е преди 1989 г. колко са били часовете по език в езиковите гимназии сравнено със сега. Защото съм 100% убедена, че тогава езиковото обучение в тези училища е било в пъти по-качествено отколкото сега. И затова е интересно да се види колко са били часовете.
Ваче , не знам в тънкости разликата, може би във фуч и иуч.  В НЕГ има лайстунг и вторият език е английски. Но преди години 35 то не беше езикова гимназия, а НЕГ винаги е била. Така че, ако ще реформираме не трябва да се върви към скапване на всичко, или осредняване, а в истинска специализация.
Преди имаше ЕСПУ, МГ, ЕГ и техникуми. Сега ЕСПУ са станали почти ЕГ, което явно дразни министъра.
Но това е лесно, да намериш учители по език. Оказа се, че второ НПМГ не са в състояние да направят, а и учители нямат

Последна редакция: чт, 14 авг 2025, 16:37 от Априлски душ

# 700
'90г-'95г. съм завършила френска гимназия в малък провинциален, по онова време окръжен град. В подгответо учихме освен език малко МАТ и БЕЛ от учебниците за 8 клас и си ги довършихме в осми, а после през годините според зависи какви учители има - биология, история и география на френски, никога трите заедно. Учебниците бяха същите като на всички останали, даже цветовете на кориците, просто бяха преведени на съответния език.

# 701
  • София
Magenta2022, благодаря! Да, има разлика по т. 2
elena_e, нашите деца ще са в едно училище доколкото разбирам Wink Това за средата и децата е ясно. Аз исках да разбера какво аджеба им е различното. В крайна сметка при условие, че ти дават възможност да покриеш сертификатите е все едно дали ще учиш 1 или 3 предмета на езика.
А тука ще бъде... Олеле, майко... Trollface
Априлски душ, точно така! Трябва да бъде реформирано към истинско специализране. За съжаление нашите деца пак са в сивата зона дето е ни така, ни иначе... следващите с интегралните НВО и те ще са даже по-зле.
В 35-то има възможност в 10 клас да вземеш ДСД1 и после в 12-ти ДСД2. Ясно е, че моето дете ще избере езиците за 3 и 4 профил, въпреки, че за нея няма да е задължително. Но просто не виждам как ще се справи с химия, биология и още 2, различни от езиците... така че и това почти се предопределя от сега.
35-то училище заради малките не се водеше гимназия, но беше руско, подобно на 133-то. Но 133-то беше изцяло по руската програма и 100% по руски учебници по абсолютно всички предмети.

Последна редакция: чт, 14 авг 2025, 16:44 от Vache

# 702
  • София
Няма да стимулират, направо ще направят задължително всички паралелки да са РИЧЕ, без тези в училищата с наименование ЕГ.  Само че тук идва големият проблем. Това РИЧЕ няма да е като досегашното - часовете чужд език стават от 12 седмично на осем часа в 8 ми клас, и от 6 часа седмично на 4 седмично в девети клас. С две думи нищо няма да научат, освен ако езикът не е английски и не са го учили или учат паралелно.

Vache, проблемът е точно в това, което си написала. Няма разлика - всички са се нахвърлили да правят паралелки ИИЧЕ и няма почти никъде РИЧЕ с природни науки.
И понеже всичките ни реформи такива - на куп решаваме навсякъде едно и също да направим - да намалим часовете еднакво навсякъде, вместо да стимулираме реално РИЧЕ паралелки.
След тази промяна училищата, които нямат обучение на предмети с езика в 9ти клас просто ще минат на РИЧЕ предполагам, но някои ще се напънат да не си променят схемата, работеща към момента.

# 703
rire, а ние получавахме по два комплекта учебници - стандартните на български език и същите, преведени на руски. Като започнем от 8 клас - математика, химия, биология, етика и право, история, география ги учехме на руски и само химичката беше българка. Физиката също ни беше на български, но другата учителка преподаваше на руски, нашата нямаше нужната квалификация. После като почнахме история на България и география на България имахме учители българи и ги учехме на български и психология или каквото е било тогава след етиката и правото беше на български, но това 10 клас.
Като студент по филология превеждах да български от руски учебници по физика на моя приятелка специалност "Математика и физика", въпреки че предмета съм го учила само на български.

# 704
  • София
Няма да стимулират, направо ще направят задължително всички паралелки да са РИЧЕ, без тези в училищата с наименовение ЕГ.  Само че, тук идва големият проблем. Това РИЧЕ няма да е като досегашното - часовете чужд език стават от 12 седмично на осем часа в 8 ми клас, и от 6 часа седмично на 4 седмично в девети клас. С две думи нищо няма да научат, освен ако езикът не е английски и не са го учили или учат паралелно.
Ами ето... да си ги оставят 12. Това е проблемът, че е ИЛИ - ИЛИ... вместо да са по-гъвкави.

Общи условия

Активация на акаунт