Пазарът на недвижими имоти във ВАРНА - какво се случва реално? - Тема 22

• 32 806
  • 711
  •   2
Отговори
# 705
В нотариалния акт били описани общите части, а що се касае до достъпа - има си капандура към терасата от последния етаж, през която може да се мине и без да влизат в апартамента. Нещо като аварийна стълба да е, не знам. Собственикът не я е усвоил, нямал е такова желание и не е наясно дали при евентуална сделка, аз ще мога.
Искаш да кажеш дали законно ще можеш.

Трябва да се види как е оформена скицата и нотариалния акт. Дори и да не е описана там тази тераса, със събрание на етажната собственост може да се разберете.
Мен би ме притеснявало да стопанисвам тераса към която има и друг достъп, казваш капандура. Ако някой влезе във ваше отсъствие?

# 706
  • Варна
Хубаво са описани, но важно е как са описани и дали на ОС е повдиган въпроса. Тая стълба е доста притеснителна, ако достъпа е без контрол от твоя страна, тоест трябва да си сигурна, че можеш да контролираш достъпа. Относно усвояване, ако нищо не е уредено това минава през ОС и ЗУЕС ако го позволява тогава. Зависи и ти какво имаш предвид под усвояване.

# 707
Искам да си изнеса кухнята с маса/столове, с една остъклена пергола. Няма да е нещо голямо, но се замислям и за панели и за др. неща. Как мога да разбера на скицата, че мога да използвам терасата? А капандурата няма стълба, поне аз не я видях и беше в паяжини. Предполагам, че бих затворила по някакъв начин капандурата, за да стопирам достъпа.

# 708
Искам да си изнеса кухнята с маса/столове, с една остъклена пергола. Няма да е нещо голямо, но се замислям и за панели и за др. неща. Как мога да разбера на скицата, че мога да използвам терасата? А капандурата няма стълба, поне аз не я видях и беше в паяжини. Предполагам, че бих затворила по някакъв начин капандурата, за да стопирам достъпа.
Ако по нот.акт се води балкон или лоджия, значи е само твоя. Ако е тераса, се води обща част, защото е и покрив на други имоти. Като е обща част и има и друг достъп, през тази капандура, пък въобще нямате право да попречвате достъпа. Иначе, ако е тераса, която е достъпна само от 1 апартамент, другите имат право да я използват, само при ремонтни дейности.

# 709
Това това видео ми излезе:
https://www.facebook.com/reel/1615881576215075

"Жилището е с обща площ 70 кв.м и функционално разпределение, включващо:
просторна и слънчева дневна с място за кухненски бокс, самостоятелна спалня с гардеробна, голямо входно антре, баня с тоалетна с прозорец и голяма тераса с панорамна гледка към града и езерото. Към имота има прилежаща покривна тераса с обща квадратура от 45 кв.м, на която може да бъде изградена барбекю зона, лятна кухня или място за релакс и отдих. Дограмата е от висок клас, изградена също е и климатична инсталация в двете помещения. "

Думата покривна обаче ме навежда на мисълта че не влиза в жилището.

# 710
  • Варна
В ЗУТ има тераса, балкон и ложия, и 3те са архитектурни термини и имат своите характеристики. Терасата не е задължително да е общи части и не е обвързана с това. Разликата основно е, че за остъкляването на балкон и лоджия нямаш нужда от разрешение на съседите и/или разрешително за строителство.

Не знам какъв е конкретният случай, но много зависи в такива моменти как ще играеш и за какво ще играеш, а понякога най-добре играеш ако играеш и без да знае никой, нищо в тоя живот не е постоянно и вечно, вкл. и живота, та ако не застрашаваш конструкция, не наглееш и не пречиш на никой моята философия, е че нещото се прави и толкоз, ако някой има претенции когато/ако и дали изобщо...тогава може и да се мисли вече.

# 711
За остъкляване на балкон на последен етаж или слагане на навес или перголи, се иска разрешение!

Общи условия

Активация на акаунт