Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема №34

• 36 717
  • 737
  •   1
Отговори
# 240
  • Бургас
А като мине година от последния МЦ, мислите ли, че е нужно да се изследват полови хормони? Или просто приемаме, че вече е настъпила МП и ако няма оплаквания си ходим на профилактични прегледи веднъж годишно?

# 241
Полови хормони не се изследват никога, ако няма конкретна причина. Менопауза се диагностицира по 12-месечна аменорея + физикален преглед.

Иначе разбира се, че има жени, на които им спира изведнъж.

# 242
  • Б
Може ли да си без симптоми 12 месеца , само без цикъл? Много хубаво така не се обременяваш с изследвания и прегледи. Чакаш си спокойно окончателно да свърши.

# 243
Много е неприятно това будуване и изтощава организма.Аз бях така до преди година и половина.Будуване нощем от 1-1.30 до към 5 и в 6 ми звънеше алармата.Това продължи 7-8 месеца и се принудих да взема сериозни мерки.До преди това опитах буквално всичко за което може да се сети човек и нищо не ми действаше.

Може ли да споделите как се справихте?

# 244
Изписаха ми Тритико.

# 245
  • на Мелмак
При някои жени цикълът спира изведнъж и завинаги. При две мои приятелки на 38-39г, а при друга на 48.
И аз имам такава и ѝ завиждам Joy

# 246
  • София
И аз имам колежка - на 41 и спира от раз без никакви предшестващи симптоми, но след това 10 години зверски топли вълни.....
Аз рано-рано се похвалих с цикъл, но беше само 1 ден леко кафеникакво зацапване. Не че се оплаквам, като знам каква касапница е обикновено, но... Сега пък се чудя да ходя ли на изследвания. Ендото ми беше назначила полови хормони -2-5 ден от цикъла. А то цикъл реално не знам дали имаше....

# 247
При някои жени цикълът спира изведнъж и завинаги. При две мои приятелки на 38-39г, а при друга на 48.

Да, обикновено липсата на цикъл показва настъпваща менопауза и може да спре от раз, но това не означава, че процесът не е започнал по-рано макар и без явни симптоми. И от раз да е трябва да минат 12 месеца за официално приемане, че са в менопауза. Аз пък имам колежка дето тъкмо да минат и взе че и дойде. И така си мина още някоя година.

# 248
А с каква цел ги изследвате тия хормони?

# 249
На моя много близка на 38 спря от раз:( бореха се дете? Тя помисли че е бременна, много тежко беше. Не е имала повече никога цикъл, не е имала и симптоми…

Момичета, ХЗТ се започва когато е спрял напълно цикъла ли? Или още по време на премено? Кой лекар е добър в тази сфера. Бих искала да се консултирам просто за плюсове и минуси.

# 250
  • Б
Никой да сега не ми е назначавал хормони полови  за изследване . Досега не съм изследвала  сама и не знам с какво да ги сравня. И маркери също. Все нещо може да е моментно и на такива неща не обръщат внимание . За лимфен възел колко време стои увеличен? Било голяма работа , нормално  за възрастта.

# 251
Мамолог ли каза?

# 252
  • София
На моя много близка на 38 спря от раз:( бореха се дете? Тя помисли че е бременна, много тежко беше. Не е имала повече никога цикъл, не е имала и симптоми…

Момичета, ХЗТ се започва когато е спрял напълно цикъла ли? Или още по време на премено? Кой лекар е добър в тази сфера. Бих искала да се консултирам просто за плюсове и минуси.
Няма много лекари у нас, които да изписват хормонозаместителна терапия.....Аз съм се насочила към доц. Мария Юнакова да направя една консултация. Тя говори и пише доста по темата. https://www.jenatadnes.com/tema-na-broia/dots-mariya-yunakova-ho … ya/#goog_rewarded

# 253
Аз понеже работя с проф. Здравко Каменов, ендокринолога, та той ме навива от години да почвам ХЗТ. Аз обаче съм пълен пас в това отношение, мажа само прогестеронов крем, той ме овиква по темата, и така Grinning. Така че, който иска да записва час при него, ще му назначи хормони на драго сърце. Иначе е адски добър лекар, загрижен и отдаден, препоръчвам го с две ръце. Просто аз не съм по хапчетата, той и статини ми е изписал, аз само викам “да, добре” Joy

# 254
Преди прием на ХЗТ е добре и мамолог да си каже мнението. На мен именно от мамолози ми е забранено и да си помислям за нещо влияещо на хормоните. И не само ХЗТ, а и неща като вечерна иглика и всички подобни.
Та, каквото е такова. Този месец беше много неприятен 10 дни, от преди менструацията, докато минаха 1-2 дни след нея.
Да спре изведнъж от раз ми изглежда супер, ама как ще е никой не знае Simple Smile 3-та година са при мен промените вече, на 42 започнаха. И се появиха този месец и горещите вълни Laughing в комбинация с тревожност и вечерно покачващо се кръвно.

Общи условия

Активация на акаунт