Важно - машина за хляб - 2 част !

• 74 504
  • 835
  •   1
Отговори
# 210
  • София
Кати, машините ни са еднакви - иноксови "Клатроник". Рецептите са повечето от тук, а в книжката открих грешка и избягвам техните рецепти. Слагам по едно пакетче мая за 900гр. хляб. Утре ще пробвам с по-малко мая.

# 211
geleva,   bouquet

предполагам, имаш предвид  жива мая, а не суха? Рецептата се различава малко от моята основна - при мен захарта е повече и хлябът сладни после. Ама пусто като не смея да променям количеството захар и сол да не би д не ми бухне хлябчето... Сега обаче вече имам пример, че ще стане и с повече сол Wink
Аз го правя иначе със суха мая - 2 1/2 ч.л., 3 с.л. олио, 2 ч.л. сол, 2 с.л. захар. А, и с мляко, не с вода.
Ще пробвам твоята.
И чакам снимки Wink

mariyka, на книжката никаква вяра нямам. Може би се дължи на различните брашна, но направих първото си хлебче от там. Беше провал отвсякъде - рядко тесто, глетаво, отгоре с вид на гъба... бе не ми се спомня.
А щом машинките ни са еднакви, 100% имаш кратка програма Wink Там, където настройваш коричката, има 4 опции, не 3. 1. -  светла, 2. - средна, 3. - тъмна, 4. - кратка програма  newsm10 . Тя е точно с един час по-кратка от нормалната и според грамажа, който си избрала е +/- 2.10ч

Успех Simple Smile

# 212
  • София
Кати, имам три бързи програми, които са много кратки - най-дългата е 1.40 ч. Сега видях, че от основната мога да избера "бързо", но тогава изпича ли се достатъчно хляба?
Благодаря ти, че ме светна за това, не бях забелязала. Още днес ще пробвам! doh

# 213
  • София
mariyka, на мен спря да ми спада хляба, откакто взех да го пускам на 4 програма. Имам 2 успешни опита, а в момента съм пуснала хляб пак на 4-та програма с маслини и сирене Praynig, дано стане хубав, защото на вкус е много сладък, само дето ми спадаше на първа програма. За пръв път пробвам тази рецепта на 4 програма. Но имам вече 2 успешни опита на 4-та. Пише, че е за Сладък хляб на Фиф машините.
Ню, при мен 4пр.също е сладък хляб, но тя е почти четири часа - козунакът става на нея, но хлябът съвсем ще превтаса.

# 214
  • София
Ето и обещаната снимка на днешното ми типово хлебче.  chef

# 215
Кати, имам три бързи програми, които са много кратки - най-дългата е 1.40 ч. Сега видях, че от основната мога да избера "бързо", но тогава изпича ли се достатъчно хляба?
Благодаря ти, че ме светна за това, не бях забелязала. Още днес ще пробвам! doh

Да Simple Smile

Избираш 1. програма, после вместо настройка на коричка - бързо. Хлябът става идеално така. Но гледай да не ти е рядко тестото - да става на гладка, мека и еластична, леко лепкава топка.

mariyka, на мен спря да ми спада хляба, откакто взех да го пускам на 4 програма. Имам 2 успешни опита, а в момента съм пуснала хляб пак на 4-та програма с маслини и сирене Praynig, дано стане хубав, защото на вкус е много сладък, само дето ми спадаше на първа програма. За пръв път пробвам тази рецепта на 4 програма. Но имам вече 2 успешни опита на 4-та. Пише, че е за Сладък хляб на Фиф машините.

Ню, на сладък хляб ли печеш, не разбрах. Програмите при различните машини не съвпадат, така че 4. при теб да не би да е някаква друга?

geleva, разкошно е. И на всичкото отгоре - пукнатко. На мен типовият хляб досега ми става все малко степан, не бухва толкова. А, и маята - 15гр, но каква?

Сега правя и аз по твоята рецепта. Сложих едно пакетче Йоткер суха. Пише, че е  за 500г брашно.  newsm78

# 216
Аз днес правих "Питка-хризантема". Рошавия вариант, при който се реже на равнобедрени триъгълници.
Машинката ми доста се затридни, но аз и висях на главата през цялото време и помагах с една тефлонова обръщачка за палачинки. Накрая доомесих брашното и го оставих да втаса в набрашнена тенджера във фурната. Питата се унищожи. Носих я на гостито, на което бяхме канени на Гергьовден.

Ето я:

http://www.bgphoto.net/photos/24482/o633140746249375000.JPG

http://www.bgphoto.net/photos/24482/o633140746321250000.JPG

# 217
  • София
Маята ми е прясна, турска е YUVA.За Великден си правих козунаците с нея,резултата винаги е добър. Peace
Питката ти е страхотна cathie !  bouquet

# 218
  • София
Гелева,а какво точно типово брашно ползваш?Моя типов хляб става като подметка...и е един черен.А твоя стои беличък.

# 219
  • София
Брашното ми е на СОФИМЕЛ,аз друго типово засега не съм срещала.

# 220
Явно ще е от брашното. Дали няма подобрители, се чудя  newsm78

Моят хлаб се пече, но не е бухнал кой знае колко  Confused Има още 40 минути все пак, но мисле, че с надуването беше дотук.

# 221
  • София
Кати, благодаря за идеята! Хлебчето стана чудесно, добре, че ми отвори очите! Дори вече го унищожихме. Въобще не бях забелязала там тази опция - благодаря още веднъж!

# 222
Ню, на сладък хляб ли печеш, не разбрах. Програмите при различните машини не съвпадат, така че 4. при теб да не би да е някаква друга?
На 4-та пека и правя хубав хляб. На първа ми спадаше и ставаше на подметка, но втора не съм пробвала... 1 път се престраших да пусна на 4-та и стана идеално. Бухна, не се слегна, като почна да пече... Не знам, защо така... машината ми е Фиф. Някой с такава да каже.

А за какво корички говорите? Има ли специален начин да се правят отгоре? На моите хлябове не стават никакви корички отгоре. Дори стои като неизпечено. Иначе отстрани и отдолу са много хубави.

# 223
Ню, повечето тук са с ФИФ-ки, някъде даже имаше превод на програмите на тези машинки.
Но, ако е програма за сладък хляб, наистина се чудя. Това при мен е най-дългата програма. Колко трае при теб 4. програма?

А има едно копче, от което можеш да настроиш в каква степен да ти се изпече коричката - всетло, средно или тъмно.

# 224
Мами, тук в ТСМ-ите машините са по 70-75лв. Май ще изчакам промоция в Метро - около 85-90лв. са тогава за да си взема нова......

Общи условия

Активация на акаунт