Важно - машина за хляб - 2 част !

• 73 414
  • 835
  •   1
Отговори
# 675
Мама Цоцоланка, ето така правя и аз,(кактъо е описала Мариета по- долу) с тази разлика, че слагам солта при брашното (броя я за сух продукт по инерция..Сега го отчитам като грешка) и досега съм ползвала само суха мая..
Като сложиш водата(млякото) с останалите мокри продукти,насипваш внимателно брашното отгоре и внимавай, да не избиват капчици от водата, която е под брашното. Аз сипвам с лъжица и "маскирам" водата. Отгоре си правя мъничко кладенче и слагам маята вътре, а отстрани насипвам другите сухи подправки.
Аз се провалих с първите си хлябове, точно защото не знаех, как се слагат продуктите и затова захвърлих машината в шкафа за цели две години. Confused hahaha

Маме, тя Красуна отговори вече, ама и аз да кажа - винаги отдолу течностите - вода/мляко, олио, разбити яйца+сол. В малко от хладката водичка си разтваряш прясната мая и там слагаш захарта. Продуктите винаги да са със стайна температура.
Ако ползваш суха мая - продуктите пак в същия ред, само моята отгоре в кладенче в брашното.
Успех!

# 676
Mari_eta, благодаря! Определено довечера като за първи опит няма да бъркам вътре! Blush

Пък като започна да се усъвършенствам, може и да правя като pina.

Сигурно довечера, като започна да тормозя машинката ще имам още питанки... Wink

Много ви благодаря за бързите отговори, и лек ден от мен Flutter

# 677
  • ГОре на черешата...
За нищо Hug.
Питай, щом се налага - насреща сме и всички сме минали по тоя път.

# 678
Pina, благодаря за бързия отговор! Heart Eyes

А как да разбера, че това е последното премесване на тестото?  По времето ли да се ориентирам някак, или как?

Не съм много наясно с тази работа... Thinking
Не съм Пина, но да кажа Blush.. В моята книжка има описание на всички програми, точно какво се случва в даден момент и колко време трае процеса. Примерно: месене - х минути, втасване - х минути и т. н. . Така се ориентирам.

# 679
Нищо че не си Pina, приемам всеки отговор с благодарност! Heart Eyes

Аз нямам такива таблици, даже времетраене на програмите не пише!

Предполагам, че при избирането на програмата, на дисплея ще се появи времетраенето, поне така разбрах от описанието. newsm78

Първие път определено ще бъде на автопилот машината, пък каквото стане bowuu

# 680
Изчетох прилежно цялата тема! Много полезна информация сте споделили! Hug
Определено ще вървя по вашите стъпки!

Герой! Изчела темата...Аз снощи с темите за хлебопекарните се приспах!И то успешно!

Така..направих хляб с брашното на Емилова! Като вид - добре! Но...
1. спадна и
2.вътре беше като мокър, недопечен сигурно е, но....е много добър на вкус

Ако още малко бе опечен - щеше да е върха!

И друг въпрос- защо се получава хляба с дебела коричка?

redsonja аз съм на път да се побъркам с новият уред! Дали ще го уцеля някога този хляб!

Моля за рецепти с прясна мая за обикновен хляб!

# 681
  • София
Redsonja,  нямаш ли книжка с упътването на машинката, би трябвали в нея да има таблица накрая и в нея за всяка програма и съответен грамаж да са дадени какво прави машинката 1-во, 2-ро, 3-то...и за всяко действие колко минути трае, накрая - колко сумарно е цялата програма. Така ще знаеш дали месенето е свършло и можеш да вадиш бъркалките. Питай някой, който има като твоята машинка. Лично аз не ги вадя, но моите са 2 (ФИФ) и си остават в хляба, после там с една кукичка, приложена към машната, ги вадя.

Мама Цоцоланка , това, което става на ръка е едно, това, което става в машина е малко по-друго, но като посвикнеш с нея и спреш да и се въртиш напръсти, ще видиш предимствата и на машинката:) Слагаш продукти, пускаш, забравяш и после - хляб. Малко търпение само. Иначе много "колежки" само месят и втасват в машинката, после си оформят на ръка и пекат във фурната. За добра форма на самунче си има и такива тавички, но в машинката става бързо, не го следиш...ще свикнеш:)

# 682
Мама Цоцоланка, моят първи успешен хляб беше:
брашно - 500гр
вода - 240мл
сол - 8гр (или препълнена кафяна лъжичка)
прясна мая - 20гр (аз обикновено си слагам половин кубче  Whistling)

Разтварям маята във водата, сухите съставки обърквам хубаво с лъжица(че да влезе и малко въздух в брашанцето  Wink ). Слагам в казанчето първо течните, после и сухите съставки и пускам 1-ва програма (при мен! ) за обикновен хляб - около 3 часа. Пускаш и чакаш. Успех!

# 683
А по моите въпроси????

Така..направих хляб с брашното на Емилова! Като вид - добре! Но...
1. спадна и
2.вътре беше като мокър, недопечен сигурно е, но....е много добър на вкус
Ако още малко бе опечен - щеше да е върха!
И друг въпрос- защо се получава хляба с дебела коричка?
Моля за рецепти с прясна мая за обикновен хляб!

Снимки на хляба пълнозърнест от Емилова, ако ви е харесал - почерпете се! За вас е! Но е факт,че ако изключим формата вдлъбната - на мен ми хареса на вкус!

Последна редакция: пт, 06 юли 2007, 16:20 от Мама Цоцоланка

# 684
  • София
Превтасал е хляба - маята му е много, времето за втасване е по-дълго от необходимото или тестото е било рядко. Пробвай следващият път на по-кратка програма.

Чета, чета тука и много ви се чудя - много се впечатлявате, много се стараете - то не е маята еди-къде-си, то не е солта еди-как-си... Карайте по-спокойно. Когато пускате машината веднага (без отложен старт) няма никакво значение дали солта е във водата или по края, дали брашното е смесено с маята или тя е в кладенче - продуктите се забъркват и всичко се смесва. Важно е разположението на продуктите само при отложен старт, за да не тръгне да втасва маята предварително или солта да убие дрождите.

# 685
  • София
Мама Цоцоланка,

Като правиш хляб с кашкавал, имай предвид че кашкавала прави хляба по-тежък и той изглежда и се усеща като недопечен.

Кашата, която добавяш, когато месиш на ръка, може да я слагаш и в машината. Според мен, спокойно можеш да я добавиш към водата. Намали количеството на течността, за да не стане тестото рядко.

В рецептите можеш да заместваш каквато и да е течност с вода, както и обратно. От определеното количество течност вадиш 40-60 грама, ако добавяш яйце или добавяш, ако изпуснеш яйцето.

Успех.

# 686
  • В града на тепетата
redsonja  и аз имам бялата Клатроник, наистина не пише кое колко минути трае,но мога да ти напиша за първата програма какво съм засекла
(Normal) , а аз нея я използвам най-често:първо 10мин. меси,20мин.втасва, след това отново започва да меси,но преди това изсвирва,за да сложиш
някакви добавки,ако желаеш и това последното месене трае 15мин., след това втасва дълго и започва да се пече.
Иначе бъркалката никога не съм я вадила досега преди печене,след като хлябът е готов и го обърна тя излиза заедно с него и след това си я вадя.
Успех Peace.

# 687
Превтасал е хляба - маята му е много, времето за втасване е по-дълго от необходимото или тестото е било рядко. Пробвай следващият път на по-кратка програма.

Чета, чета тука и много ви се чудя - много се впечатлявате, много се стараете - то не е маята еди-къде-си, то не е солта еди-как-си... Карайте по-спокойно. Когато пускате машината веднага (без отложен старт) няма никакво значение дали солта е във водата или по края, дали брашното е смесено с маята или тя е в кладенче - продуктите се забъркват и всичко се смесва. Важно е разположението на продуктите само при отложен старт, за да не тръгне да втасва маята предварително или солта да убие дрождите.

Благодаря, Рая за маята и времето  bouquet! Ти се чудиш за въпросите за солта, аз пък се чудя кога ли ще направя хляб без да питам и който на всичкото отгоре да става за ядене......Нормално е да се чудим, ние новите.....Всяко начало е трудно! А и при тези безкрайни препоръки по теми, книжките в самите машини,а хляба не става - логично е да питаш, защото понякога за елемнетарни неща се питат...Сигурно и аз след време ще се смея за всичките си въпроси,които съм задавала сега, но това е пътя,който смятам,че всеки извървява! Когато преди 12 год. си купихме фритюрник имах чувството,че без упътването аз картофи не мога да изпържа....Скоро си купихме нов фритюрник и за него нито упътването четох, нито нищо...Обелих картофите и ги сложих! Просто знаех как да процедирам вече!
Имам опит с месенето на ръка и то не малък, но хлепопекарната на този етап ми поставя въпроси! За месенето на ръка мога евентуално да дам някой друг съвет,но при хлебопекарните - все още съм много боса!

Извинявам се ,че питам за елементарни неща и че пълня темата с неща, които са безкрайно ясни на пишещите тук!

# 688
  • София
Мама Цоцоланка,честита машинка и от мен,със  здраве да си я ползваш и само хубави неща да правиш.Аз имам същата машина и ще ти напиша една рецепта която  използвам:     
   яйце      -   1 брой
   вода       -         /      общо яйцето и водата да са 300мл т.е. слагаш яйцето в мерителната чаша и сипваш хладка вода до 300мл.
   брашно    -500 гр. тип 500 на Софимел синята опаковка
   захар      - 2 чаени лъжички
   сол          - 1 1/2 чаена лъжички
   масло      - 2 ч.л.
   мая суха  -1 ч.л.   
аз процедирам по следния начин:в чаша сипвам 50 мл от хладката вода /при това положение към яйцето ще прибавиш 250мл вода/и прибавям част  от захарта,разбърквам +малко брашно ,пак разбърквам и + маята след като разбъркам оставям 5 минути да шупне.
останалата захар прибавям към водата 
шупналата мая сипвам в казанчето отгоре яйцето с останалата вода,после брашното.В единия край върху брашното слагам маслото/не е разтопено/ и солта в другия край.   
пускам на програма 1 ,но по-добре на бърза програма -средна големина  при нас 1000гр.,въпреки че това е 750 гр.Винаги слагам на слабо препечена коричка за да нестава дебела кората на хляба.Ако видиш че много се зачервява хлебчето може 5 минути по-рано да изключиш .Като приключи машинката да пече изключваш я, отварям изваждам контейнерчето и го слагам на една чиния след малко го разтръсквам и го изсипвам на скара за да изтине .Така стой 30 минути и после го слагам в найлонова торбичка и кората не е дебела.   
успех ти желая  bouquet             

# 689
  • София
Мама Цоцоланка,

Коментара ми не беше заради въпросите, а заради ненужното усложнение на технологията. И аз съм питала, когато си взех машината. Прочетох последните 4-5 страници наведнъж и останах с впечатление, че ползването на машината е нещо като магия едва ли не.

Исках да кажа, да не се притесняваш, не е толкова страшно, колкото звучи.

Общи условия

Активация на акаунт