Къде да отидем за прохлада през лятото и топлина през зимата?

• 727
  • 11
  •   1
Отговори
Кои дестинации бихте препоръчали през лятото и зимата за човек, който трудно издържа както жеги, така и студ?

Имам т.н. сезонно афективно разстройство и не понасям високи и ниски температури, най-добре ми е на +10 до +25.

Последната зима в София ми се видя ад, че и много дълга беше. Постоянно беше студено и облачно, липсваше ми слънце, дори падна сняг в моя квартал в края на април и имаше слана в началото на май!

В последните дни пък не издържам от жега и като цяло всичко над +25 ми е твърде некомфортно. Нямам как просто целия си ден да прекарвам в Борисовата градина под дебела сянка например. На морето като градуси обикновено е по-ниско и от София, но там пък влагата ме кара да не спирам да се потя и се усеща по-топло от колкото е. Когато залезе слънцето и не напича вече асфалта и всичко и на около 28-30 ми е добре, но не искам да чакам залеза, за да излизам навън и да ми е приятно. През деня само в квартали като Горна баня ми е приятно, защото подухва вятър от Витоша, но и там пак се крия на сянка.

Иска ми се вече на екскурзии и ваканции да ходя на места, където лятото е максимум 20-25 градуса в момента и то през деня. През зимата пък ми се иска да пътувам по места, където е предимно слънчево и около плюс 10-15 градуса през деня, може би и в България има такива места? Пролетта и есента, до колкото вече изобщо може да се каже, че ги има си ми харесват и тук в София. Grin

Кои дестинации бихте препоръчали за малко слънце през зимата и прохлада през лятото? Какво мислите за Скандинавия през лятото и южните части на Гърция, Италия, Испания и Португалия през зимата например? От тези места май само в части на Испания не вялало толкова през зимата. Но и да вали, зимата край морето е прекрасна с все дъжда спрямо неприятния сняг в София. Само предпочитам да си вали спокойно, а не с мощни бури.

# 1
Южното полукълбо.

# 2
На Канарските и Азорските острови целогодишно температурата е в този диапазон.

# 3
Скандинавия през лятото звучи прекрасно! Освен че температурите са както ги желаете, природата е много красива и е чисто и уредено. Единственото цените са високички, но ако това не ви притеснява, горещо ви съветвам да отидете.

# 4
Да, скандинавието лятото е най-добре, зимата Испания е супер, може и есента. А на мен пък ми е супер дразнеща температурата тук началото на лятото, когато сутрин е един сезон около 7-9 градуса, и на обяд изведнъж е съвсем нов сезон 35 градуса.... искам постоянно да ми е топло, сутрин рано, и цялата нощ да не се налага никога да нося връхна дреха или да ми е студено, но и да не ми става лошо от жеги. Не знам къде е тази умерена и постоянна 25-30 температура, и аз търся това.

# 5
Ако става дума за България, през лятото е много приятно в някой планински курорт с достатъчна надморска височина. Току-що се прибирам от Боровец, беше точно такова нещо, което търсиш.
Зимата по-мек климата е в Сандански и околността без влагата на морето.
Била съм през зимата в Италия, както и в Гърция, но все близо до морето и честно казано, заради вятъра се усеща доста по-студено, отколкото е. Но да кажем, във вътрешността, при не голяма надморска височина ще е добре.
Иначе, тъй като съм учила туризъм в университета, ще ти споделя, че едно време, 18-19 в. англичаните (богатите, разбира се) са бягали от дългата влажна зима в Южна Франция. Места, които днес свързваме с морски летен туризъм като Кан, Монако, Ница, Антиб, всъщност са били зимни курорти. По това време не са ходели на плаж. В Италия - Флоренция.
Всъщност англичаните са сложили началото на масовия туризъм и с развитието на транспорта (влакове, параходи, а по-късно и самолети) са го развивали във времето.
Така например, започват пътешествия зимата в Египет, Близкия Изток, тъй че ако ти е интересно можеш да прочетеш повече по въпроса и да взаимстваш идеи. 😉

# 6
Напълно разбирам защо задавате този въпрос.
На повечето хора не са им е Ок големите температурни разлики.

И аз предлагам Скандинавия през лятото, южна Гърция, Италия през зимата.

Има още много други възможности, ама как по 2-3 месеца през лято и зима ще се отделяте от обичайното си местопребиваване нямам идея.
Първото с което ще се сблъскате е незнанието на езика.
Второто са цените като гост.
Трето е багажът, който ще трябва да понесете със себе си.
Има и още много неща, ама ще спра до тук.
Влажност, силен вятър и други метео процеси не винаги може да се предвидят как ще се отразят.
Аз бих предложила да си направите домът нещо като райска градина, където на бягате от студ, пек и други неприятни условия. Може да помислите за фонтанче, което да освежава въздуха, климатици и други уреди.
Преместване в близката планина също е вариант, примерно в стая/ апартамент/ в Симеоново, Драгалевци, Бояна, Бистрица. Кола задължително. Въобще, стискам палци да си намерите вашето място! Hands Thumbsup

# 7
Ами зависи. Испания например доста варира. Два пъти ходих около Мадрид в началото на март и си е студено. Прехвърчаше и сняг. Най-точно мисля, че беше  през февруари в Андалусия 17-18 градуса на обяд. Но колкото у да е топло денят е кратък и като се стъмни не е супер приятно.

И тъй като и морето се споменава за зимата. Край морето почти винаги духа и не е като да можеш много да му се наслаждаваш.

# 8
Северна Испания - Кантабрия, Астурия. Лятото е около 25г, зимата също е мека. Вали повече и има вятър, но това е заради океанското влияние, заради което и природата е зелена, а климатът - свеж.

# 9
Северна Испания - Кантабрия, Астурия. Лятото е около 25г, зимата също е мека. Вали повече и има вятър, но това е заради океанското влияние, заради което и природата е зелена, а климатът - свеж.
Да, и аз за там мисля засега.
Благодаря на всички за предложенията, взимам ги предвид!
Дори тук в София открих, че има големи разлики от квартал до квартал. В Горна баня пак е топло със същите градуси, но подухва вятър, който прави жегата по-поносима. Сега живея в село около София, не е ниско, но тук е много по-топло и сухо от близките Младост и Дружба например, които са в ниското. За екскурзии вече си набелязах много от споменатите места! Relieved

Последна редакция: ср, 13 авг 2025, 00:06 от skodafan

# 10
Канарските острови са твоето място.
Средната зимна дневна и средната  лятна дневна температура се различава с 6-7 градуса.
Максималните дневни  лятото са 25-26, а зимните са 18-19.
Няма много влага и през лятото.

# 11
По повод зимите на Средиземноморието.
Микроклиматът край морето (влага, вятър) е наистина микро - понякога са достатъчни 5-10 км навътре, за да не се усещат тези неприятни явления.

Общи условия

Активация на акаунт