Коя дестинация извън Европа бихте предложили като първа?

• 3 204
  • 74
  •   2
Отговори
# 15
Е как, разбира се - Ню Йорк! Може дори лесно да се комбинира с Френска Канада. По спомен са някакви 600км. Варна - София разстояние - 40 Мин полет. Ниагарският водопад е на границата също, за урбан - природно пътешествие😊.

# 16
От написаното виждам, че Ви влече Източна Азия. Може би Тайланд като най-развит туристически и с най-много информация в разните фейсбук групи. Иначе моят фаворит в този регион си остава Виетнам.

# 17
  • София
Определено Китай! Аз се влюбих в тази страна, хареса ми много повече от Япония. Хареса ми повече и от Щатите. Grinning Особено сега както няма визи и много агенции организират пътувания дотам (ако не ви се организира самостоятелно) на доста прилични цени и като цяло е много достъпна дестинация за извън Европа. Китай съчетава история с бъдеще и ще видите от всичко по много.

# 18
  • Най-красивата страна
Първата ми дестинация извън Европа беше Тунис.
След това посетихме Египет и Мароко.

Влече ви Азия.
За мен също фаворит си остава Виетнам.

# 19
Grinning Почитател на Азия съм, всяка страна без Индия там ми харесва, но този континент има голям недостатък - прилепчив е, като отидеш един път ти се иска и още и още. Контрасти във всяко отношение, различна култура, различни нрави, различни хора и народопсихология, красива природа, различна от това, което сме свикнали.

Недостатък - дълъг, скъп и уморителен път, но за по-млади хора не е проблем и е необходимо повече време.

# 20
  • Dublin
за мен беше Китай и определено препоръчвам и на Вас. Страхотна дестинация, толкова много да се види и преживее.
Пак ми се ходи и със сигурност ще се върна някой ден. Пътувах с тази местна агенция и тура беше супер-организиран, без никакви забележки.
https://www.travelchinaguide.com/tour/default.htm

# 21
  • Sofia
За Китай си трябва подготовка, понеже извън културния шок ще са ви нужни апликации техни за плащане, понеже нито един западен метод и карта не работи там. Също и апликации за превод тъй като не очаквайте да се разберете на английски. Иначе определено всеки град там е колкото една европейска държава. Може да започнете с Грузия (православна държава) и да посетите и Баку в Азърбайджан и Астана в Казахстан. Достатъчно модерни и актуални градове в момента, но все пак ако си имате компания е по-добре и по-изгодно. За Азия препоръки не мога да дам, за мен Тайланд, Виетнам, Бали, Филипини -ами местните са си примитивни и хората ги посещават за се*с туризъм.

# 22
За примитивни хора няма да се съглася, Виетнам и Индонезия са в топ 20 на най-развитите икономики, Тайланд също има добра икономика, за Филипините нямам познания, та това не се прави от "примитивни" хора и с....туризъм.

# 23
  • Dublin
За Китай си трябва подготовка, понеже извън културния шок ще са ви нужни апликации техни за плащане, понеже нито един западен метод и карта не работи там. Също и апликации за превод тъй като не очаквайте да се разберете на английски. Иначе определено всеки град там е колкото една европейска държава.

Не съм съгласна..И с европейска карта сме плащали и с английски сме се оправяли. И да, няма фейсбук и уотсап, еми преживява се. А културния шок е част от откриването и опознаването на една култура, нали затова пътуваме. Ако не искаме шок, стоим си в къщи.

# 24
  • София
В Китай може да се плаща и кеш, не са толкова необходими приложенията. Улесняват живота, но може и без тях. А пък тази година се постараха и вече в големите градове транспорта може да се плаща с международни карти. За резервации има достатъчно сайтове на английски, които работят с малка комисионна, но спестяват ровене и мъки.

А и в крайна сметка, ако се ползва организирана екскурзия, повечето от тези предизвикателства отпадат. Не се споменава дали се търси самостоятелно или организирано пътуване, само идеи за дестинации.

Изобщо не е толкова страшно или сложно ходенето там. Преводач си трябва почти в цял свят, не искам да казвам колко пъти в Европа се е налагало да се оправям на местния език, защото не говорят английски. А всъщност в Китай на все повече места започват да говорят базов английски, а и те самите ползват приложения за превод. С махането на визите започнаха да ходят много чужденци и рядко някой се оплаква, че не се е разбрал с местните. Много са отзивчиви и помагат.

За Виетнам също отпаднаха визите за българи. И там е популярна дестинация.

Последна редакция: ср, 13 авг 2025, 16:33 от ElzaFB

# 25
За Азия препоръки не мога да дам, за мен Тайланд, Виетнам, Бали, Филипини -ами местните са си примитивни и хората ги посещават за се*с туризъм.

Да разбирам ли, че не познаваш тези страни, но знаеш кое как е?

От изброените, само Тайланд е такъв тип страна. Дори за България може да каже, че идват на с..кс туризъм повече отколкото другите три. Във Филипините си има едно две места, подобни на слънчака, но до там. Индонезия е смешно дори да се слага към такъв тип дестинация.

# 26
  • София
От посетените от мен, т.е. лични впечатления, мога да препоръчам Китай, да. Но по - дълга обиколка, евентуално с кораб по Яндзъ. По река Ли също. Да се обиколи. Също Хонг Конг. Уникално място е Непал, сърцето ще ви остане там. На другия край на Света- Мексико, Коста Рика, Панама, само Ямайка не. По- добре Доминиканска република. Сащ горе- долу..за мен не беше кой знае колко интересно след Мексико и Коста Рика.. та според вкуса...но, всичко извън Европа е интересно по свой начин. Индия защо не? Мизерия има да, но е уникално интересно.... А, също Узбекистан с две ръце .. Азербайджан не толкова...

# 27
  • Край морета северни и южни
Благодаря на всички за предложенията! Relaxed
Да, САЩ и Канада може би не са кой-знае колко екзотични. Плюсът им е, че са най-близо, тоест са с най-бърз полет. Обмисляме и компромисен вариант Мадейра и Канарските - екзотична природа, но с не толкова екзотична култура и без нуждата от визи. Културно Узбекистан би ми бил интересен.

Определено мисля да отидем с агенция. Получих бърнаут относно планирането на пътувания. Много ме натоварва когато аз планирам и все нещо се обърква. Абсолютно всеки път като чакам поредния влак или Фликсбус си казвам "по-добре да бях с автобус на туристическа агенция".

Досега почти винаги самостоятелно организирах, дори по-често съм пътувала съвсем сама, много търпя, но никога не е било моето нещо. Просто е модерно да организираш сам, че и да ходиш съвсем сам.

Като съм сама пък ми е още по-скучно. Блея през прозореца на влака и си мисля "ММ ми липсва. Нямаше ли да е по-добре да съм с група в туристически автобус и някой да ми казва какво точно виждам и да говори увлекателно вместо да вися по гарите и спирките на градския транспорт?" Аз всеки ден в ежедневието си използвам ГТ, а искам една екскурзия да ме разтоварва и да е максимално различна от него. Ако ми спести и адския транспорт, още по-добре, но да не се налага и да карам кола. Simple Smile

# 28
Аз избягвам да гледам канали  на разни кукувици обикалящи сами тук и там, защото не е напълно обективно, освен ако и вие не ходите сами.
За първа дестинация е по-добре някоя страна по близка до Европа и белия свят и Аржентина е отличен избор.
Кукувици? Вие явно имате проблеми. Кое не е обективно като повечето такива споделят цени, форми на транспорт, настанявания, визи и какво ли не относно бит и обичаи, ежедневни случаи, цени по магазини. Коне с капаци като тези, обявяващи прекрасни държави като “първобитни”.

Моят съвет е да усетите кои страни искате сега да посетите, аз гласувам за Индонезия, Виетнам, Китай например, и проверка на билети в удобните за вас времеви диапазони. Бих избрала по-изгодните в момента полети и следващият път продължаваме със списъка желани дестинации. Така процедирам и посещавам доста мечтани места

С организирани екскурзии не препоръчвам, освен ако не сте с двигателни проблеми или над 60. Ще ударим едно рамо и тук с организация самостоятелно. Била съм поне пет пъти организирано точно с подобни желания да ми е по- спокойно и всеки път умирам от яд за изгубените време и пари. Мързеливи са повечето групи и гидове рядко казват нещо, което да не си научил с гледане и четене. Според мен си струва за възрастни хора или в големи групи. Други варианти са организатори като panic frame travel, малко обаче са на това ниво и според мен са много скъпи като услуга, макар и да е 10/10 преживяване и приключение

# 29
  • Край морета северни и южни
Аз съм с хронична умора и може би затова се навих за ТА.

Общи условия

Активация на акаунт