Коя дестинация извън Европа бихте предложили като първа?

• 3 204
  • 74
  •   1
Отговори
# 60
  • 🌅 𝙵𝚕𝚘𝚛𝚒𝚍𝚊
Изненадана съм,че никой не споменава :
Малайзия - толкова underrated държава с безумно ниски цени за нашите американски стандарти (тристаен апартамент в центъра на Куала Лумпур в лускозна сграда и басейн на покрива - $1300, храна - $500/месечно.Моловете им по 6-7 етажа,международна кухня и английски говорим навсякъде... )

Всички се натискат в Тайланд (разбираемо е) и пропускат съседската държава,която може да предложи много.

# 61
Още един глас за Тайланд
На първо ходене седмица в Пукет и прибиране с престой в Банкок/3 дни/
Не са толкова дълги полетите като се разделят през Доха и е добро начало за Азия
Но ако харесвате само европейска храна ще е трудно

# 62
  • Край морета северни и южни
Азия ще я решаваме по-късно, но за да не пускам нова тема само за този въпрос искам да Ви попитам ако не са ми харесали повечето северни държави като Германия, Нидерландия, Белгия, Австрия (с изкл. на Залцбург), Великобритания има ли смисъл да посещавам Скандинавия?

От 14 посетени държави бих се върнала само в Италия, Словения, Чехия и Унгария. В Австрия само в Залцбург. В Гърция и Румъния бих посетила само други градове, но не и тези, които ме разочароваха: Букурещ, Атина и Солун.

# 63
Виж норвежките фиорди, няма нищо общо с Германия, Нидерландия, Белгия и т.н.
Ако в Скандинавия ще посещаваш само столиците, няма смисъл.

# 64
А аз мисля, че специално Осло и Стокхолм си струват. Различават се от Брюксел, Амстердам и прочие по това, че са по-спокойни и по-компактни и така позволяват по-пълноценно преживяване. В тези два града водата е навсякъде и това придава забележителна атмосфера, която няма нищо общо с амстердамските канали. Има и много зеленина.Сградите са издържани в изчистен архитектурен стил и създават едно  усещане за лекота. Кафетата са много уютни.  Изобщо усещането, поне за мен, беше различно и много вълнуващо. Има и интересни музеи. Например музеите в Осло на полуостров Бигдьой, като самият полуостров е прелестно място.  Също  в Стокхолм галерия Thielska и музеят Prins Eugen са също сред пленителна природа.Също музеите Васа, Скансен...
Но въпросът е какво търси човек, като посещава един град.

# 65
Едно разсъждение само, ако позволите, да не се смята за някаква забележка.
Може би щом ви е омръзнало трябва да смените типа туризъм, не просто дестинацията. Като гледам горе, Атина, Солун, Букурещ... Ами в Гърция човек ходи на море, по островчета, плажчета, как очаквате да ви хареса милионен град в жегата? Румъния на юг от Карпатите е православна, била е турска, тоест е много подобна на България. За разлика от това, Трансилвания е била в Австро-Унгария, голяма част от населението там са унгарци и дори немци, градовете там изглеждат по съвсем различен начин от Влашко.
Великобритания не е само Лондон, Ливърпул, Манчестър, има сума малки колоритни селца, които са съвсем различни, да не говорим за природата (крайбрежната пътека от Девън до Бристол), а шотландските планини също са съвсем различни.
Ако човек по принцип не харесва големи градове и катедрали, и в Тайланд ако отиде в Банкок и в Малайзия в Куала Лумпур няма да му хареса кой знае колко, след като отметне храмовете, за разлика от една почивка по островите...
Аз не харесвам много големите градове (живея в такъв и на почивка търся нещо различно), затова като се спомене Скандинавия първо се сещам за фиордите, не за големите градове (Стокхолм е много приятен според мен, но не е нещо коренно различно от другите градове по Северна Европа).

# 66
Абсолютно съгласна с горното.

А дори и отчасти с това:

https://www.newyorker.com/culture/the-weekend-essay/the-case-against-travel

Скрит текст:
Кое е най-неинформативното твърдение, което хората са склонни да правят? Моят кандидат би бил „Обичам да пътувам“. Това ви казва много малко за човек, защото почти всеки обича да пътува; и въпреки това хората го казват, защото по някаква причина се гордеят както с това, че са пътували, така и с факта, че очакват с нетърпение да го направят. Опозиционният отбор е малък, но красноречив. Г. К. Честъртън пише, че „пътуването стеснява ума“. Ралф Уолдо Емерсън нарича пътуването „рай за глупаците“. Сократ и Имануел Кант – може би двамата най-велики философи на всички времена – гласуваха с краката си, рядко напускайки съответните си родни градове Атина и Кьонигсберг. Но най-големият мразещ пътуванията досега беше португалският писател Фернандо Песоа, чиято прекрасна „Книга на безпокойството“ пука от възмущение: „Ненавиждам нови начини на живот и непознати места...“ Идеята за пътуване ме отвращава... „Ах, нека пътуват тези, които не съществуват!...“ Пътуването е за тези, които не могат да чувстват... Само крайната бедност на въображението оправдава необходимостта от движение, за да се чувстват.

# 67
Ами да, аз въпреки, че обичам да пътувам, не обичам масовки и тълпи и вече се чудя накъде, да не говорим, че цените са ужасни...
Напоследък се появи някаква мания за пътуване, най-вече след ограниченията от ковида, и цените скочиха неимоверно, тълпите по най-популярните места също, и човек върви с модата и въобще не се замисля от това ли има нужда или от къща на село с лехи с домати (майтап бе, ама не съвсем. Аз лично винаги съм пътувал и сега като всички правят като мен и вече не ми се пътува толкова).

# 68
Е и аз мислех, че не харесвам големи градове, но Милано ме плени. Уикенда ни там не ми стигна.
Всъщност Милано беше първата дестинация, където можех да уча, която посещавам.

Накрая се озовах в Белгия, но се питам какво ли щеше да бъде ако бях приела да отида в Бокони - реално бях приета там, но реших да отида в Белгия. Определено това, което видях в Милано ме накара да съжалявам за избора си, но не вървеше да обикалям като току-що завършила из държавите, че да си набележа няколко, които харесвам. От дистанцията на времето днес никога не бих се преместила в нов град или държава, където не съм била дори като турист.

Копенхаген, Орхус, Малмьо и Стокхолм също бяха сред местата, където кандидатствах. Там приликата с Бенелюкса ще я има, най-малкото като климат, но все ми се ще да видя какво щеше да бъде, ако бях отишла там, дори с риск да се разочаровам.

Последна редакция: нд, 24 авг 2025, 18:32 от skodafan

# 69
  • Пловдив
Мисля,че имаме сходни интереси и за това ще дам моите пет стотинки по темата 😀Бих препоръчала Колумбия-напълно различна от Европа! Има всичко-невероятна природа,история,археология, плажове,планини и национални паркове,малко музеи(Ботеро е топ😁).Приключения от градски тип,с лодки и пешеходни маршрути....Много мога да говоря,но да не забравя страхотни ресторанти-най-вкусната храна за мен в Южна Америка, чудесна бира и коктейли,ммм размечтах се искам пак!
За нас не беше първа дестинация извън Европа,а просто защото по Ковид беше по свободен режима,т.е не беше плановата но ми е в топ 3 любими(с Перу и Боливия🩷)

# 70
Ами в Гърция човек ходи на море, по островчета, плажчета, как очаквате да ви хареса милионен град в жегата? Румъния на юг от Карпатите е православна, била е турска, тоест е много подобна на България. За разлика от това, Трансилвания е била в Австро-Унгария, голяма част от населението там са унгарци и дори немци, градовете там изглеждат по съвсем различен начин от Влашко.
Така е, но аз кандидатствах за работа (в офис) в Гърция и понеже офисните тип дейности там са концентрирани в двата най-големи града отидох да видя дали ще ми харесат. Не се виждам да живея в никой от двата им най-големи града. Радвам се, че видях древните останки в Атина особено, но съвременния град е някакъв пълен хаос. Не смятам, че да се живее там е по-добре. Дори през ноември беше голяма жега като за мен, няма паркове, не видях и детски площадки почти никъде. Един възрастен мъж седеше седнал на паважа и покрай него полиция, явно го бяха нападнали. Наистина отгоре видях сграшно красива природа и места в Гърция и затова никой не ходи там за градски туризъм, но целта на посещението ми беше друга. Въпросът е, че след тези 2 отделни посещения е редно да не я потретвам скоро, колкото и красиви малки градчета и островчета да има. Просто защото времето е кът, а има цял един свят от държави, които мога да посетя за първи път. Grin След поредното разочарование във Виена и Братислава, където най-хубавото нещо беше посещението ни на Словения за първи път не ми се иска да повтарям страни, където съм била, поне докато не обиколя цяла Европа и мъничко извън нея.

jenda76, благодаря за препоръката. Една колежка от университета колумбийка ми беше препоръчала Картахена, ще я добавя и нея към записките и ще следя за организирани екскурзии с подходящи дати. Relaxed

# 71
  • София
Какво пък кофти във Виена може да бъде?

# 72
Хората и дори самият град. Трудно е да се обясни, то е чувство.

И преди да посетя Прага за първи път Виена не ми се стори достатъчно красива за бивша имперска столица, а след като видях Прага просто за мен няма база за сравнение. Прага ми е доста по-имперска и красива.

Дори Милано ми е някак по-чаровно. От големите градове също ми хареса много Париж. Париж, Прага и Милано просто имат друг дух. Дори един Залцбург в същата държава много повече ми грабна сърцето.

# 73
Всички континентални европейски градове, ако са южни, дори когато са назъбени от някоя голяма река или море, са обикновено прашни и задушни - малко зеленина и много пушек от мотори и коли. Северните пък са стерилни и дъждовни като настроение. Това, след като си ги пообикалял, учил с години изкуството и архитектурата им, и пообщувал с някои от населяващите ги. Демек, всичко омръзва, а вкусът се променя с браздите на времето. За мен лично Милано е по-малко интересен и близък и от Букурещ, Братислава, и от Виена. И извън Европа не ми е особено притегателно, въпреки че например природата на Тихия океан ме заплени. Но за мен всяко пътуване е било ценностно най-вече заради хората, с които съм се срещала, напълно спонтанно, еднократно и с които почти безвъзвратно съм губила връзка впоследствие, с малко щастливи изключения…

# 74
Здравейте, реших първата дестинация за мен извън Европа да е някой от следните, в зависимост колко време ще имаме и дали ще намерим добра оферта:

- Австралия - мечта ми е от много отдавна да видя Мелбърн и въобще е екзотична, но и много развита и модерна, чиста страна. Може би си заслужава страшно дългия полет. Какъв съвет бихте ми дали да издържа? Бихте ли посъветвали често ставане, ходене из самолета?

- Канарските острови или Мадейра - те са политически в Европа, но са коренно различни от всичко тук

- Аржентина, Чили, Бразилия, Колумбия, Уругвай - най-вероятно ще е Аржентина

САЩ, Канада и Мексико просто не могат да ме грабнат толкова, че да летя през океана за тях. Северна Америка не ми е на сърцето както Южна. Източна Азия ми е мечта, но повече си ме влекат Австралия и Южна Америка, а Канарите и Мадейра са по-близо.

А относно Милано,  Букурещ, Братислава, Виена и подобни като се замисля аз обожавам морето и океана и мечтата ми е вече в такива градове, далече от тях да не прекарвам повече от една нощувка. Предпочитам да инвестирам парите си в икономиките на крайбрежните градове. Много по-добре се чувствам край морето, най-хубавият ми спомен от живота в Белгия и командировката в Нидерландия е когато отидох до техните брегове.

Общи условия

Активация на акаунт